PARTNER SERWISU
flvqyrlq
107 108 109
StaryLis
55
Wpisów: 104
Wysłane: 11 października 2025 00:41:14 przy kursie: 67,42 zł
Rozumiem Wasze argumenty, ale się z nimi nie do końca zgadzam. Takie pełne zrozumienia tłumaczenie, że spółki z USA zawsze będą, a nawet powinny być droższe niż polskie ma w sobie coś z wasalstwa. Przy takim myśleniu rzeczywiście może to być trudno zmienić. Większość youtuberów, wszelkiej maści doradców i portali dla inwestorów pewnie nie tylko w Polsce, ale w większej części świata nagania na USA. Dywersyfikacja, ETF, S&P 500, największa armia, najlepsza gospodarka, najlepsze spółki, naj, naj, naj: zwroty - wytrychy do serc młodych inwestorów. A jednak tacy Hindusi nie dali sobie wmówić, że to naturalny, zastany porządek świata i że tak zawsze było, jest i będzie. Ich giełda jest nawet droższa niż amerykańska i jakoś wszystkie Goldmany i Sachsy tego świata przełknęły tę gorzką pigułkę.

Moim zdaniem polska giełda jako całość na ten moment powinna być tańsza niż amerykanska gdyż zbyt dużo u nas ważą spółki ze znaczącym udziałem skarbu państwa. Nie znajduję jednak szczególnego zrozumienia dla argumentów próbujących udowodnić, że konkretna polska spółka nie upaprana polityką powinna być tańsza niż jej amerykańskie odpowiedniki. Na każdy argument można znaleźć kontrargument. Oni mają większe bezpieczeństwo geopolityczne, my mamy niższe koszty osobowe, oni mają dłuższą tradycję, a my szybszy rozwój, oni mają X, a my XTB.
Moje inwestycje: Portfel StaregoLisa

StaryLis
55
Wpisów: 104
Wysłane: 11 października 2025 01:15:37 przy kursie: 67,42 zł
StaryLis napisał(a):

Jeśli wszystko będzie szło tak jak dotąd, w naprawdę długim terminie (jeszcze nie za rok czy dwa) może przyjść czas, że XTB będzie najbardziej wartościową spółką na całym polskim parkiecie. Podkreślam może.

Nikt mnie nie pyta to sam sprecyzuję swoją wcześniejszą wypowiedź: kiedy pisałem, że może przyjść czas, że XTB będzie najbardziej wartościową spółką na całym polskim parkiecie - chodziło mi oczywiście o polskie spółki, a nie o jakieś dual listingi czy GlobalConnecty. Czyli chodzi o rywalizację z LPP, Orlenem czy PKO BP, a nie z Banco Santander czy Amazonem.

To tyle jeśli chodzi o naprawdę długi termin. Jeśli chodzi o krótki - życzę nam, aby od paniki do euforii były tylko dwa kroki. Tak to już tu bywało.
Moje inwestycje: Portfel StaregoLisa

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość, TomiGT
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE xtb

107 108 109

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,076 sek.

gtwnmjgy
bvjlityu
Prezentacja inwestorska PCF Group SA - 10 października o 10:00
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +74 321,19 zł +371,61% 94 321,19 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +57 011,41 zł 230,07% 121 929,79 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 814,24 zł 23,97% 24 934,98 zł
iqkmecal
gwcmhzkq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat