PARTNER SERWISU
rcjluhqx
86 87 88 89 90

Kiedy dno bessy?

vandee
0
Wpisów: 222
Wysłane: 8 lipca 2009 15:26:18
tadekmazur napisał(a):
@ Vandee

Najpierw wypisujesz o zagrożeniu upadkiem dolara, a potem sugerujesz że zapowiadam wzrosty z powodu poniesionych strat.
Masz dzisiaj kiepski dzień. Prześpij się, jutro będzie lepiej.

Nerwowo reagujesz, chyba faktycznie jesteś mocno ubrany w papiery.

Uważasz, że nie ma zagrożenia upadku dolara? :D

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 8 lipca 2009 15:31:22
vandee napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

Patrzac na wykres jeszcze jedna fale wzrostowa moglbym sobie wyobrazic a spadek w okolicy wrzesnia. Z psychologicznego punktu widzenia traktowalbym to jako klasyczna pulapke hossy, przy nastepnej fali wzrostowej ludzie lacznie z analami uwiezyliby w nowa hosse a tutaj wielka niespodzianka.
Niestety nie jestem jasnowidzem i ciezko jest zgadnac co bedzieThink

Mógłby być wrzesień gdyby nie to, że ostatnia fala wzrostowa była tak stroma.

Czy ta fala byla taka stroma moznaby polemizowac sprawdz wykres jak strome te fale na spadkach byly!

vandee
0
Wysłane: 8 lipca 2009 15:34:20
nocnygracz napisał(a):
vandee napisał(a):

Ten wykres opublikowano w dniu 03.04.2009 i od tamtego czasu nie był aktualizowany.
Chyba coś się na rynkach od początku kwietnia wydarzyło, nie sądzisz?

Tak, doskonale zdaję sobie sprawę z tego że wykres jest nieaktualny. Od tego czasu sytuacja na rynkach tylko się pogorszyła. Te wykresy miały zobrazować, że za wcześnie na hossę. W poprzednich bessach (a tylko Wielki Kryzys był gorszy) giełdy podobnie odbijały i też zawsze było to na fali nadziei że najgorsze za nami. A potem jazda bez trzymanki w dół. Rynek nie sięgnął jeszcze dna, akcje za mało staniały co wydatnie pokazuje ten wykres: barelkarsan.com/2008/06/s-500-...

Każda wielka bessa kończyła się gdy p/e spadł poniżej 10. Teraz najniżej był chyba na 14. Jeszcze możemy zobaczyć 550 na SP500

vandee
0
Wysłane: 8 lipca 2009 15:35:14
Taurus80 napisał(a):
vandee napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

Patrzac na wykres jeszcze jedna fale wzrostowa moglbym sobie wyobrazic a spadek w okolicy wrzesnia. Z psychologicznego punktu widzenia traktowalbym to jako klasyczna pulapke hossy, przy nastepnej fali wzrostowej ludzie lacznie z analami uwiezyliby w nowa hosse a tutaj wielka niespodzianka.

Czy ta fala byla taka stroma moznaby polemizowac sprawdz wykres jak strome te fale na spadkach byly!

Spadki są zawsze bardzo strome. Dlatego bessy trwają średnio 2 lata a hossy 4-6 lat.

Taurus80
0
Wysłane: 8 lipca 2009 15:37:19
vandee napisał(a):
Taurus80 napisał(a):
vandee napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

Spadki są zawsze bardzo strome. Dlatego bessy trwają średnio 2 lata a hossy 4-6 lat.

Obecny kryzys jest porownywany do wielkiego kryzysu jezeli tak jest to sadze ze nie jestesmy nawet w polowie.

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 8 lipca 2009 15:50:35
@ Vandee

Nie mogę ani Tobie ani nikomu innemu obiecac, że lada chwilę rozpoczniemy wzrosty. Tego nigdy nikt nie wie.
Po prostu uważam taki scenariusz za najbardziej prawdopodobny, a Twoje sugestie za nieuprawnione (chociaż oczywiście mam akcje skoro spodziewam się wzrostów).

Za to mogę z całą odpowiedzialnością napisac że o dolarze piszesz duby smalone. Sprzedaż obligacji Wuja Sama idzie rewelacyjnie (z pewnością jej nie śledzisz). Nawet marudzący medialnie o potrzebie nowej waluty światowej dokupują aż miło. Kilka miesięcy były duże obawy o dolara, a teraz jeszcze nie wszyscy zauważyli że sytuacja się zmieniła.
Nie znaczy to że oczekuję wzrostu wartości amerykańskiej waluty. Wręcz przeciwnie spodziewam się spadku dolara w dłuższym terminie ale bez załamania i bez hiperinflacji.

Taurus80
0
Wysłane: 8 lipca 2009 15:58:02
Tadek w krotkim czasie tez sie wzrostow spodziewam jezeli idzie o long term pisalem wczesniej.
A co do obligacji to taki do przodu bym nie byl o ile pamietam kiedys pisano ze FED ma kupowac papiery wiec tak naprawde nie wiadomo kto kupuje.
Co do dolca i reszty, na pewno checi niektorych krajow sa ogromne aby pozbyc sie dolarow zreszta te kraje od zawsze o tym marzyly i juz zaczely poczyniac co nieco w tym kierunku, mankamentem takiej operacji jest czas aby mogli sie pozbyc wszystkiego i sie zabezpieczyc potrzeba mnostwo czasu ale za 2-3 lata kto wie jaka waluta bedzie glowna.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 8 lipca 2009 15:59:46
recesja się kończy, to fakt.
osobiście jednak obstawiam że będziemy jeszcze troszkę niżej - ok. 1600.
oczywiście mogę się mylić. ale to już taka gra, ta giełda. salute

tadekmazur
9
Wysłane: 8 lipca 2009 16:25:07
@ Taurus80

Wiadomo kto kupuje!!! FCB (foreign central banks) są głównym kupujacym.
FED ma zgodę na zakup tylko 300mld, jeszcze całej transzy nie kupił.
Nawet gdyby FED musiał 1bln dokupic (a nic na to nie wskazuje) to i tak nic by się nie stało złego.
Po prostu to stosunkowo mała suma jak na pieniądz światowy gdzie całe światowe bogactwo jest wartości powyżej 100bln.
Wydrukowanie 1bln "fałszywek" niewiele by zmieniło.

FED nawet nie kupowałby tych 300mld bo o normalnych nabywców jest zaskakująco łatwo pomimo megapodaży, ale takimi zakupami FED walczy z deflacją (udanie walczy).

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 lipca 2009 16:30:43
oczywiste jest, że żadnego upadku dolara nie będzie.
nie będzie też hiperinflacji.

za to może być upadek AIG. wysokie bezrobocie.
inflacja na poziomie 10% rocznie. niska konsumpcja.

tak ja to widzę.

Taurus80
0
Wysłane: 8 lipca 2009 16:35:09
Vox

Upadku AIG nie bedzie rzad nie pozwoli na to. Nawet jakby mieli nastepne mld drukowac.
Wyobrazasz sobie upadek ZUSu?
Niestety grazba upadku poczyni nastepne szkody na rynkach finansowych.

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 lipca 2009 17:24:43
stany pięknie pikują. chyba jednak tadek nie miał racji.
z RGR wychodzi conajmniej 830 pkt na S&P500.

afro87
0
Wpisów: 343
Wysłane: 8 lipca 2009 17:41:31
cos czuje ze juro zaatakujemy ostatnio 10 dniowy dolek :>
Pozdrawiam Kuba

tadekmazur
9
Wysłane: 8 lipca 2009 18:53:16
Rzeczywiście kiepsko to wygląda. Czyżbyśmy zjeżdżali na 800pkt (SP500)?
Możliwe, ale formacja RGR to jeszcze nie wyrok. Nadal jestem byczy krótkoterminowo, średnioterminowo i długoterminowo.

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 lipca 2009 18:54:29
pewnie że nie wyrok. ale szansa na tańsze zakupy.
jestem długoterminowo bykiem, krótkoterminowo niedźwiadkiem.
Edytowany: 8 lipca 2009 18:54

vandee
0
Wysłane: 8 lipca 2009 19:57:11
Taurus80 napisał(a):

Obecny kryzys jest porownywany do wielkiego kryzysu jezeli tak jest to sadze ze nie jestesmy nawet w polowie.

Mogę nawet zasugerować że Wielki Kryzys nigdy by nie wyrósł poza ramy zwykłego kryzysu koniunkturalnego gdyby nie fatalna polityka ówczesnego rządu USA oraz innych krajów, które próbowały się bronić protekcjonizmem. Dziś mamy coś zupełnie innego - USA nie przeżyły żadnego większego kryzysu od 30 lat a od ok 20 lat cała gospodarka napędzana jest narastającym i rolowanym długiem. Nie może się bogacić kraj, który ma taką nadwyżkę importu nad eksportem. Nie da się 20 lat życia na kredyt spłacić 2 latami recesji. Co więcej USA zachowują się jak bankrut który bierze kolejne kredyty na spłatę wcześniejszych zobowiązań.

vandee
0
Wysłane: 8 lipca 2009 20:06:20
tadekmazur napisał(a):
@ Vandee

Nie mogę ani Tobie ani nikomu innemu obiecac, że lada chwilę rozpoczniemy wzrosty. Tego nigdy nikt nie wie.
Po prostu uważam taki scenariusz za najbardziej prawdopodobny, a Twoje sugestie za nieuprawnione (chociaż oczywiście mam akcje skoro spodziewam się wzrostów).

Za to mogę z całą odpowiedzialnością napisac że o dolarze piszesz duby smalone. Sprzedaż obligacji Wuja Sama idzie rewelacyjnie (z pewnością jej nie śledzisz). Nawet marudzący medialnie o potrzebie nowej waluty światowej dokupują aż miło. Kilka miesięcy były duże obawy o dolara, a teraz jeszcze nie wszyscy zauważyli że sytuacja się zmieniła.
Nie znaczy to że oczekuję wzrostu wartości amerykańskiej waluty. Wręcz przeciwnie spodziewam się spadku dolara w dłuższym terminie ale bez załamania i bez hiperinflacji.

W takim razie nie wiesz co piszesz. kurs EUR/USD w ciągu 10 lat zmienił się z 0,82 na 1,60. Potem nastąpiła korekta na 1,23 ale teraz mamy już 1,38. Myślisz że Chiny czy Arabowie będą spokojnie patrzeć jak ich rezerwy w amerykańskich obligacjach topnieją na wartości? Póki co grają na czas i kupują śmieciowe papiery bo wiedzą że jak powiedzą STOP SPRAWDZAM to dostaną po tyłku tak samo jak Amerykanie. Nikt nie zarżnie dłużnika jeśli liczy że ten spłaci swoje zobowiązania. Ale wierzyciele znajdą sposób, lokuja już pieniądze w złocie, surowcach i...kupując amerykanskie firmy.

To jest pewne dla czołowych ekonomistów świata w tym paru noblistów ale ty wiesz lepiej. Zielone tez kupiłeś? :-)
Edytowany: 8 lipca 2009 20:14

vandee
0
Wysłane: 8 lipca 2009 20:08:08
Taurus80 napisał(a):
Tadek w krotkim czasie tez sie wzrostow spodziewam jezeli idzie o long term pisalem wczesniej.
A co do obligacji to taki do przodu bym nie byl o ile pamietam kiedys pisano ze FED ma kupowac papiery wiec tak naprawde nie wiadomo kto kupuje.
Co do dolca i reszty, na pewno checi niektorych krajow sa ogromne aby pozbyc sie dolarow zreszta te kraje od zawsze o tym marzyly i juz zaczely poczyniac co nieco w tym kierunku, mankamentem takiej operacji jest czas aby mogli sie pozbyc wszystkiego i sie zabezpieczyc potrzeba mnostwo czasu ale za 2-3 lata kto wie jaka waluta bedzie glowna.

Proces oczywiście potrwa ale gdy się rozpocznie i trafi do publicznej wiadomości zielony szybko stanie się niemile widzanym świstkiem papieru.

vandee
0
Wysłane: 8 lipca 2009 20:11:00
Vox napisał(a):
oczywiste jest, że żadnego upadku dolara nie będzie.
nie będzie też hiperinflacji.

za to może być upadek AIG. wysokie bezrobocie.
inflacja na poziomie 10% rocznie. niska konsumpcja.

tak ja to widzę.

Dolar upada systematycznie od Roosevelta. Ale chyba nigdy nie stracił 50% wartości w ciągu 10 lat.

tadekmazur
9
Wysłane: 8 lipca 2009 21:35:16
@ Vandee

Strasznie dzisiaj mi dokuczasz. Umiarkowana deprecjacja dolara jest od dłuższego czasu świadomą polityką amerykańską.
Wydawało mi się, że zwiastujesz GRUBSZE problemy dolara w najbliższej przyszłości. Jeśli tylko mi się wydawało to nie ma sporu, a jeśli naprawdę tak uważasz to razem ze swoimi noblistami (pewnie te głupole Stiglitz i Krugman?) jesteś w grubym błędzie.

Kryzys kryzysem, a USA nadal pozostają jedynym superpower i spokojnie mogą mieć w dupie Chińczyków razem z Arabami.
O Ruskich to nawet z litości nie wspominam. Oni nie są nawet w dupie.

Dolar jest praktycznie jedyną walutą światową i jeszcze długo tak pozostanie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

86 87 88 89 90

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,388 sek.

ueypjadx
tuvpvlln
rtlqqetg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vfdfxkgr
lpdmkhtl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat