W samej ofercie skupu akcji nie było żadnych zapisów na temat maksymalnej wysokości zapisu, a przepisów na ten temat niestety nie znam, stąd moje pytanie do starszych stażem forumowiczów. Myślałem, że może obowiązują przy skupach jakieś standardy, które funkcjonują za każdym razem i bez głębszego wnikania w temat ktoś będzie w stanie szybko mi pomóc.
Cytat:Z jednej strony oferta zakupu opiewa na 0,5m akcji, więc niby na logikę, z definicji nie powinny być przyjmowane odpowiedzi na większe ilości. Z drugiej strony, skoro zbiera się odpowiedzi od wielu podmiotów tak, że sumarycznie ilość akcji w odpowiedzi na ofertę może być większa, niż sama oferta, a potem się robi redukcję, to... na dwoje babka wróżyła.
I właśnie ta druga strona wydaje mi się nielogiczna. Owszem rozumiem, że suma zapisów od poszczególnych akcjonariuszy może przekroczyć ofertę zakupu, ale nie pojedynczy zapis, chociażby przez porównanie do emisji nowych akcji, gdzie nie spotkałem się żeby przyjmowano pojedyncze zapisy na objęcie większej liczby akcji niż jest emitowanych... W takich ofertach zazwyczaj jest sprecyzowane górne ograniczenie wysokości zapisu w postaci konkretnej liczby akcji lub właśnie do wysokości emisji.
Cytat:Nie znam tej sprawy, więc swoją drogą, czemu uważasz, że to akurat jeden akcjonariusz odpowiedział powyżej wezwania, a nie jest to efekt "kumulacji" mniejszych odpowiedzi?
Ponieważ Drop wyemitował 5.867.703 akcji, z czego w wolnym obrocie znajdowało się 867.703 akcji, a pozostałe 5.000.000 posiadał PE-Invest. Swoją droga objął on wspomniany pakiet drogą aportu 15.07.2013 od wcześniejszych akcjonariuszy, prezesa Zbigniewa Chwedoruka (4.000.000 akcji) i Lucyny Chwedoruk (1.000.000), a więc nie tak dawno temu, co pozwalało mi sądzić, że nie sugeruję się przestarzałymi danymi dotyczącymi akcjonariatu.
www.bankier.pl/wiadomosc/DROP-...Ponadto przy moim (błędnym jak się okazuje) założeniu, że zapis na sprzedaż akcji nie mógł by przekroczyć 580.000 z wezwania, stawiało to mniejszościowych akcjonariuszy w korzystniejszej sytuacji, bowiem ograniczało potencjalną liczbę wystawionych akcji przez większościowych udziałowców do jednego, zamiast dwóch pakietów na całe 580k. Sugerując się tymi przemyśleniami sądziłem, że oszacowałem maksymalny możliwy poziom redukcji, jednak dzisiaj mnie nieco zaskoczyli. A to potwierdzenie faktu po fakcie, że za tak dużą redukcję faktycznie odpowiadał jeden zapis, przekraczający wysokość wezwania (przy redukcji 89,797% główny udziałowiec sprzedał 510.146 akcji:
drop-sa.pl/relacje-inwestorski...