PARTNER SERWISU
lmtpmkjw
1 2

Obligacje korporacyjne

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 31 sierpnia 2010 16:07:59
trzeba skladac zlecenia z WMin ;)
bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 1 września 2010 18:32:32
Jutro dojdzie do kolejnego debiutu na Catalyst. Pojawią się obligacje Marvipolu.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 5 września 2010 11:39:41
plynacyzrynkiem napisał(a):
trzeba skladac zlecenia z WMin ;)
bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...

Mówimy tutaj nie niepłynnym rynku obligacji.:) Zlecenie WMin w niczym nie pomoże. Chodzi o sytuację, że masz np. zlecenia w arkuszu: Kupię za 100 50szt. oraz Sprzedam za 102 50szt. Chcesz złożyć najlepszą ofertę kupna, powiedzmy za cenę 101, 50 szt. Jeśli dasz tutaj WMin (10 szt.) to takie zlecenie od razu wypadnie z arkusza, ponieważ nie można go zrealizować w tej chwili w ilości minimalnej.

Jest to nawet napisane Twoim linku:
"...jeżeli nie jest możliwa realizacja zlecenia w wielkości równej co najmniej ilości minimalnej, zlecenie to jest automatycznie anulowane przez GPW..."

Kamil Gemra
0
Wysłane: 6 września 2010 08:48:25
Dzisiaj dojdzie do debiutu MALBORSKICH ZAKŁADÓW CHEMICZNYCH ORGANIKA SA na rynku Catalyst.

Szczegóły dot. oferty i emitenta: Malborskie Zakłady Chemiczne Organika SA

Liczba emitentów, których dłużne instrumenty finansowe są wprowadzone do obrotu na Catalyst: 34 (wliczając Emitenta oraz Skarb Państwa). Obligacje Malborskich Zakładów Chemicznych Organika SAbędą notowane w alternatywnym systemie obrotu prowadzonym przez Giełdę oraz BondSpot S.A.

Emisja objęła 19.930 obligacji serii A, o łącznej wartości 19.930.000 zł. Cena emisyjna jest równa wartości nominalnej, tj. 1.000 zł. Oprocentowanie obligacji jest stałe i wynosi 12% w skali roku (płatne co trzy miesiące). Wykup obligacji nastąpi w dniu 31.03.2012 r. (możliwy jest wcześniejszy wykup).

Organika prowadzi działalność w zakresie przetwórstwa tworzyw sztucznych. Zgodnie z informacją zawartą w dokumencie informacyjnym, podstawowym produktem Emitenta, posiadającym ponad 90% udział w przychodach ze sprzedaży jest elastyczna pianka poliuretanowa, wykorzystywana przede wszystkim w przemyśle meblarskim do wyrobu mebli tapicerowanych i materacy.

Źródło: GPW

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 19 lutego 2011 04:26:15
Panowie, a jak jest z wypłacalnością emitentów. Czy jest tak, że obligacje puszczone za 17% to od razu jest duże ryzyko. Jak historycznie się to przekłada na wypłatę i jakie są możliwości dochodzenia swoich praw w razie jej braku. Tutaj bardzo brakuje informacji. Ja rozumiem, że przed sądem jako wierzyciel, ale jak nie będę miał w papierze poważnej kwoty to się raczej do Sądu nie pofatyguję, szkoda środków dodatkowych na stratę.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

Kamil Gemra
0
Wysłane: 19 lutego 2011 08:07:36
Informacje o sytuacji finansowej konkretnych emitentów znajdują się w wątkach spółek, w dziale notowane instrumenty (na razie jest analiza Ganta). Pamiętaj, że rynek jest bardzo młody i nie ma tutaj dużej próby badawczej, dlatego nie ma co mówić o jakiś trendach.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 19 lutego 2011 12:33:54
lukch napisał(a):
Panowie, a jak jest z wypłacalnością emitentów. Czy jest tak, że obligacje puszczone za 17% to od razu jest duże ryzyko. Jak historycznie się to przekłada na wypłatę i jakie są możliwości dochodzenia swoich praw w razie jej braku. Tutaj bardzo brakuje informacji. Ja rozumiem, że przed sądem jako wierzyciel, ale jak nie będę miał w papierze poważnej kwoty to się raczej do Sądu nie pofatyguję, szkoda środków dodatkowych na stratę.

Dłużnik ma obowiązek w terminie 2 tygodni od dnia, w którym wystąpiła podstawa do ogłoszenia upadłości, zgłosić odpowiedni wniosek. Mało realne, żeby ktoś z mniejszych inwestorów musiał taki wniosek składać, nawet jeśli spółka by tego nie zrobiła. Samo złożenie wniosku kosztuje 1000 zł. Więc dla większego inwestora nie są to wielkie pieniądze. Z prawa wynika, że jakimiś dodatkowymi kosztami może zostać obciążony wierzyciel, który by zgłosił wniosek w złej wierze. O tym czy wniosek zostanie złożony będziemy wiedzieć dzięki obowiązkom informacyjnym. Roszczenia wynikające z obligacji przedawniają się po 10 latach. Trudno mi mówić o tym jak to w praktyce wygląda, ponieważ oczywiście nie mam w tym żadnego doświadczenia.

Wpadł mi do głowy taki pomysł, że można by przeznaczyć 2000 zł na praktyczną naukę. Za ok. 1000 zł kupić jedną obligację ANTI, a za drugie 1000 zł złożyć wniosek o upadłość jeśli rzeczywiście nie wykupią tych papierów, czyli wziąć udział jako wierzyciel w postępowaniu. Pytanie czy jestem aż tak wielkim entuzjastą tego rynku, aby to zrobić i zmarnować pieniądze.Angel
Edytowany: 19 lutego 2011 12:39

Minion
0
Wpisów: 41
Wysłane: 6 marca 2011 19:51:38
Witam

Właśnie obejrzałem sobie dokument emisyjny Zakładów Produkcji Spożywczej Sp. z o.o. z siedzibą w Krzętlach. Wygląda całkiem nieźle, obligacje zabezpieczone hipoteką i 12%. Tylko jeden szkopuł. Działki które są zastawem, są działkami na których stoi zakład.
Jako, że nie ma nic za darmo a ja jestem dociekliwy pytam;
Jak wyglądałaby w takim razie spłata zobowiązań w przypadku niewypłacalności emitenta?
Słabo mi się widzi, żeby znaleźli kupca na ziemię wraz z zakładem. Raczej musiało by być postępowanie upadłościowe itd. itp. Pieniądze pewnie by się dostało ale dopiero po kilku latach. Jest też szansa, że próbowaliby przeciągnąć postępowanie by sprawa się przedawniła. A znając zawiłości Polskiego prawa nie jest to żadną sztuką.

Czy mam rację? Czy zabezpieczenie w postaci działek na których stoi zakład jest trudne do wyegzekwowania?

Kamil Gemra
0
Wysłane: 6 marca 2011 20:19:45
Ja bym powiedział, że jest bardzo trudne. Przecież oznacza to, że musiałoby dojść do likwidacji zakładu aby później wszystko sprzedać. Pytanie ile to jest rynkowo warte, bo można mieć wątpliwości czy w Krzętlach stoi kolejka inwestorów aby kupować fabryki.

Zabezpieczenie jest bardzo istotne ale dla mnie ważniejsza jest kondycja firmy i perspektywy branży. Z natury rzeczy jestem optymistą i raczej nie myślę o bankructwie firmy. Nie wiem, nie analizowałem kondycji tej spółki.

Fajnie będzie jak założysz wątek w notowanych instrumentach dla tej spółki i tam coś podyskutujemy, a moze i Marcin zrobi analizę :)
PS: Nie musi być żadnych tabelek, a czekamy na pierwszego odważnego, który założy wątek dla spółki także do dzieła :)

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 6 marca 2011 23:00:38
Ja też przeglądałem ten dokument Zakładów Produkcji Spożywczej. Ujeło mnie to, że jeszcze niedawno ta spółka miała ujemne kapitały własne. Zdaje się, że później została dokapitalizowana i teraz ma dodatnią wartość księgową. Jednak jak widzę spółkę, która w przeszłości tak koncertowo traciła pieniądze to od razu nabieram ostrożności.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 7 marca 2011 12:14:40
Przy okazji to dzisiaj był już debiut ZPS1212. Widzę, że można kupić jakieś malutkie ilości tych papierów za 101,50. Jeśli w ogóle ktoś rozważa to poczekałbym do czwartku (2011-03-10), ponieważ wtedy będą już bez narosłych odsetek.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 30 marca 2011 08:47:22
Emisja obligacji na rynku pierwotnym, spółka IIF S.A.

www.nwai.pl/index.php?id=668&a...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,173 sek.

bdumucdy
iflmrhbi
tycljpgq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ijlrywqw
cbfqeips
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat