PARTNER SERWISU
vmzvmtkb
3 4 5 6 7

Złoto!!!

Echinos
0
Wpisów: 70
Wysłane: 9 sierpnia 2010 12:15:38
A jednak okazało się, że to fałszywe przebicie. Trend wzrostowy nadal obowiązuje. Pomógł w tym słaby dolar. Ponownie złoto odbiło się od SMA 150 i poszło ponad 1200 USD za uncję. Jak dolar nadal będzie taki słaby to raczej szybko powinniśmy ujrzeć nowe szczyty na złocie.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 9 sierpnia 2010 12:16

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 9 sierpnia 2010 12:20:07
Negatywne dywergencje które zaznaczyłeś wskazują na możliwość powstania podwójnego szczytu. Trend jest już słaby, poza tym od grudnia powstaje coś jakby klin.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 9 sierpnia 2010 13:34:20
To, że hossa na słocie sie kończy stało sie dla mnie jasne kiedy Investrosi ogłosili, że pakują go i instrumenty na nim oparte pod korek.
Albo my ich, albo oni Was.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 9 sierpnia 2010 14:13:36
Być może się kończy być może nie, ale siła ruchomego wsparcia w postaci SMA150 mnie zaskakuje.
Klika się i sprzedaje ;-)

v3nom
0
Wysłane: 19 sierpnia 2010 21:31:35
v3nom napisał(a):
Poniżej fragment arkusza z wyliczoną korelacją cen close złota na rynku SPOT oraz WIG20. Okazało się, że o ile w długim terminie akcje i złoto idą łapka w łapkę (bardzo wysoka, dodatnia korelacja). O tyle w horyzoncie jednego kwartału (IIQ i IIIQ 2010) ceny złota są silnie, ujemnie skorelowane z wartością indeksu WIG20.

kliknij, aby powiększyć

Ujemna korelacja WIG20 ze złotem siadła w III kwartale, w skali roku (dane z 2010) nieznacznie wzrosła, chociaż nadal jest znikoma:

kliknij, aby powiększyć

W sumie daje to jakieś szanse indeksom, bo złoto zwyżkuje. A odnosząc się do korelacji tylko z II kwartału, czekały by nas mocne spadki na giełdzie.

kliknij, aby powiększyć

Wzrosty na surowcach zawdzięczamy oczywiście osłabieniu dolara.
Edytowany: 19 sierpnia 2010 21:40

Echinos
0
Wysłane: 17 września 2010 20:39:06
Z kronikarskiego obowiązku odnotuję, że na złocie rysujemy ponownie nowe szczyty. Przynajmniej w dolarze. Dodatkowo, na MACD dziennym i tygodniowym pojawił się sygnał zakupu. Jak dolar nadal będzie się osłabiał to może w szybkim czasie ujrzymy 1300 USD za uncję.

paya
1
Wpisów: 273
Wysłane: 17 września 2010 22:54:03
O złocie ostatnio dużo się mówi. Szczególnie jak dużo już urosło i ile można było na tym zarobić. W związku z tym przypominają mi się dwa zjawiska:

1. Reklamy w telewizji funduszy inwestujących w złoto, które ostatnio widziałem. Zazwyczaj jest to ostatni etap wzrostów jeśli w telewizji reklamuje się fundusze inwestujące w cokolwiek świadczy to o tzw. "ubieraniu ulicy".

2. Prognozy dalszego wzrostu cen złota wygłoszone przez Georgea Sorosa. Ostatnio prognozował on zrównanie się euro i dolara. Też było o tym głośno. Obecnie ta para walutowa jest bliżej 1,30 niż jego prognozy 1:1.
Edytowany: 17 września 2010 22:54

v3nom
0
Wysłane: 18 września 2010 00:04:50
paya napisał(a):
1. Reklamy w telewizji funduszy inwestujących w złoto, które ostatnio widziałem. Zazwyczaj jest to ostatni etap wzrostów jeśli w telewizji reklamuje się fundusze inwestujące w cokolwiek świadczy to o tzw. "ubieraniu ulicy".

O ile z prognozami Sorosa można się zgadzać, albo i nie. Można je interpretować jako naganianie, albo jako sugestię (euro-dolar nie spadł do poziomu 1:1, ale można było sporo zarobić na ruchu z 1,35 na 1,20). Z tym nie polemizuję. Zresztą nie jestem w stanie obalić ani potwierdzić tezy, że Soros ściemnia.

O tyle strasznie denerwuje mnie powtarzanie pewnych oklepanych frazesów, do których odniosłeś się w tekście. Sorry za mocne słowa, ale przestań chrzanić na temat reklam w TV i "ubieraniu ulicy". Masz jakieś dowody na potwierdzenie tezy, że: "reklamy które ostatnio widziałeś w TV świadczą o ostatnim etapie wzrostów i ubieraniu ulicy"? Na przykład:

- zależność pomiędzy ilością reklam, a wzrostem (spadkiem) cen złota w następnych miesiącach?

- zależnością potwierdzającą, że na złocie na przykład w 75% następuje załamanie po tym, jak na pierwszej okładce Przyjaciółki i Cosmopolitan ukazują się co najmniej 3 zajawki artykułów nakłaniających do inwestycji w złoto? Angel

Na poparcie mojej tezy przytoczę przykład. Rok temu na wiosnę każdy internauta był bombardowany reklamami zachęcającymi do inwestycji w Złoto. Najbardziej zapamiętałem reklamy Gold Finance. Pojawiała się na przeróżnych portalach, między innymi na Gazeta.pl. Dzień w dzień, przez co najmniej miesiąc na banerze głównym oraz bocznym. Również zostały opublikowane artykuły na temat złota. Czy równie intensywnie reklamowali się w TV, tego nie wiem. Nie oglądam telewizji.

Z kolei na forum gazety krzykacze pisali, że właśnie trwa "ubieranie leszczy", "golenie owiec", że to ostatnia faza hossy na złocie, "kto dziś kupuje ten frajer" i takie tam... W międzyczasie doszło do, jak mniemam, kontrolowanego przecieku - ceny złota miały silnie zwyżkować w maju. To koniec story. Popatrz teraz na wykresy. Na jakich poziomach były wtedy ceny? Jak silny okazał się trend wzrostowy? Kto okazał się frajerem?

Ja wtedy dałem sobie zrobić wodę z mózgu, bo brakowało mi doświadczenia i nie byłem w stanie odsiać plew od ziarna. Dlatego tak stanowczo reaguje teraz na Twój post. Nie rób wody z mózgu początkującym inwestorom! Shame on you Skończmy wreszcie z tymi miękkimi i nieweryfikowalnymi frazesami.

EDIT: Co do siły i słabości dolara wrzucam wykres EUR/USD, który linkowałem niedawno na dnie bessy:

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 18 września 2010 00:07

paya
1
Wysłane: 18 września 2010 00:15:55
Dobrze. To proszę o podanie przez ciebie ceny złota, którą uznasz, że na rynku złota jest bańka i od której nastąpi gwałtowna korekta jego ceny ? Przecież nic nie rośnie wiecznie.
Edytowany: 18 września 2010 00:30

v3nom
0
Wysłane: 18 września 2010 01:00:10
paya napisał(a):
Dobrze. To proszę o podanie przez ciebie ceny złota, którą uznasz, że na rynku złota jest bańka i od której nastąpi gwałtowna korekta jego ceny ? Przecież nic nie rośnie wiecznie.

Masz rację, że drzewa nie rosną do nieba. Ale skąd ta pewność, że wszystko runie lada chwila?

Paya, nie będę odpowiadał na sformułowane w ten sposób pytania, parafrazując pewnego Lwa. To proste - nie znam na nie odpowiedzi. A jakbym znał, to bym siedział cicho na Forexie na lewarze Angel

Mogę jedynie wrzucić analizę techniczną:

kliknij, aby powiększyć

Trend wzrostowy był dość silny, jednak teraz słabnie. Pojawiły się dywergencje na RSI i impecie. Dodatkowo możemy mieć do czynienia z klinem zwyżkującym. Think

Trzeba obserwować i czekać na wybicie. Na dolnej bandzie mamy solidne wsparcie w postaci linii trendu oraz ruchomego wsparcia SMA150 (na wykresie 30 sesyjne na świecach tygodniowych).

wave
Edytowany: 18 września 2010 01:00

Echinos
0
Wysłane: 18 września 2010 12:51:18
Jak najbardziej się z tobą zgadzam v3nom.
Swoją pierwszą sztabkę kupowałem w listopadzie 2008 roku. Oczywiście wszyscy na około wieścili, że to najgorszy możliwy moment, że to bańka i że poleci w dół jak kamień. Wtedy uncja złota kosztowała około 2000 PLN. Podobnie, brakowało mi doświadczenia i te czarnowidztwo nie skłoniło mnie do większego ryzyka przez co później musiałem uśredniać w górę. Ale nie żałuję. Fizyczne złoto ma w sobie coś magicznego. Duży ciężar przy małych rozmiarach i ten blask...

Nie przeczę, intensywność reklam i artykułów o złocie dość dobrze wstrzeliła się w lokalne górki jeżeli chodzi o XAUPLN ale trend główny pozostał niezagrożony.

Z chęcią poczytałbym merytoryczne argumenty przemawiające za spadkiem złota, a nie ciągle tylko, że spadnie, bo już przecież tyle urosło. Co miałoby się wydarzyć na świecie, aby złoto zaczęło znacznie tracić?

Póki trend obowiązuje, póty się go trzymam.

paya
1
Wysłane: 18 września 2010 13:21:08
Echinos napisał(a):
Co miałoby się wydarzyć na świecie, aby złoto zaczęło znacznie tracić?

Tego nikt nie wie. Przecież dla rynku akcji wystarczył efekt Grecji czy Leman Brothers. A mówi się, że większość niema racji. Na razie widzę, że tutaj i w mediach wszyscy widzieli by kolejne szczyty.

Mię bardziej interesuje co stanie się na przykład z rynkiem akcji, czy miedzi jeśli nastąpiłaby korekta na złocie z obecnych lub wyższych poziomów do np.: 200-700 usd lub niżej.

v3nom
0
Wysłane: 18 września 2010 13:30:02
Echinos napisał(a):
Z chęcią poczytałbym merytoryczne argumenty przemawiające za spadkiem złota, a nie ciągle tylko, że spadnie, bo już przecież tyle urosło. Co miałoby się wydarzyć na świecie, aby złoto zaczęło znacznie tracić?

Jeżu, złoto podlega wahaniom spekulacyjnym, więc niekoniecznie musi się coś szczególnego wydarzyć, aby spowodować spadki.

Wczoraj nie wrzuciłem wykresu z dużym klinem, poprawiam się więc dzisiaj. Trochę to napawa lękiem, formacja jest wyraźna, do tego niepokoją wspomniane dywergencje na ROC i RSI. Patrząc czysto technicznie nie zdziwi mnie korekta do poziomu 1100 - 1050 (nawet do 1000).

kliknij, aby powiększyć

PS. Naszkicowałem na wykresie formację ORGR, która spełniła rolę formacji kontynuacji w latach 2008-2009. Jej wielkość pozwala prognozować zasięg ruchu na poziomie 1340. W tym momencie korekta będzie baaardzo prawdopodobna, nawet jak nie wybijemy wcześniej klina dołem.

Paya, odpowiadając zatem na Twoje pytanie: może ten poziom będzie więc (lokalnym?) szczytem? Think

EDIT; Paya, ja nie piszę, że widzę dalsze wzrosty, tylko stanowczo protestuję przeciwko ogólnikowym stwierdzeniom, które wszyscy w kółko powtarzają wave
Edytowany: 18 września 2010 13:33

paya
1
Wysłane: 18 września 2010 14:18:33
v3nom a co się stanie z innymi aktywami (akcje, miedź, srebro, kakao itd.) w przypadku większego niż twój zasięg korekty. Chodzi mi o korelację ucieczka od ryzyka w stronę złota, tylko w drugą stronę czyli paniczna ucieczka od niby bezpiecznego złota tylko w co ? Oczywiście w przypadku pęknięcia ewentualnej bańki na złocie.

v3nom
0
Wysłane: 18 września 2010 15:56:56
Paya, przyznam się szczerze, że nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie. Mogę policzyć korelację z różnymi klasami aktywów w różnych przedziałach czasowych, co postaram się uczynić w następnym tygodniu. Póki co na poprzedniej stronie masz wklejoną korelację z WIG20 zdaje się.

Są na forum osoby, które zapewne będą miały coś ciekawego do napisania, jak tylko uda się je wywołać do tablicy. Angel

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 18 września 2010 21:27:46
korelacji w dol na spadkach nie trzeba liczyc - jak cos konkretnego sie stanie to i tak bedzie =1 :P

v3nom
0
Wysłane: 24 września 2010 09:59:48
plynacyzrynkiem napisał(a):
korelacji w dol na spadkach nie trzeba liczyc - jak cos konkretnego sie stanie to i tak bedzie =1 :P

Też tak myślę Angel

Aktualnie GC.F na górnej bandzie klina. Wybicie górą nie będzie technicznym sygnałem K.
Edytowany: 24 września 2010 10:00

Verschuren
0
Wpisów: 56
Wysłane: 30 września 2010 15:11:50
Jeśli inflacja w stanach będzie dwucyfrowa to czy coś będzie w stanie powstrzymać dalsze wzrosty na złocie (i innych surowcach)?

v3nom
0
Wysłane: 2 października 2010 22:16:14
v3nom napisał(a):
Aktualnie GC.F na górnej bandzie klina. Wybicie górą nie będzie technicznym sygnałem K.

Jestem szalenie ciekawy co się wydarzy w najbliższych tygodniach na złocie Angel

kliknij, aby powiększyć

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 2 października 2010 23:27:53
Cytat:
Jeśli inflacja w stanach będzie dwucyfrowa to czy coś będzie w stanie powstrzymać dalsze wzrosty na złocie (i innych surowcach)?

seria agresywnych podwyżek stóp % przez FED mAngel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,352 sek.

uqwmsaip
cvzemfrx
hileyzqg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wtuyqied
hhywypqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat