Sprzedaż Cognor odbyła się 5 dni sesyjnych przed końcem, a Ropczyc 3 dni przed końcem kwartału, a tylko dlatego, że spodziewam się bardzo silnej zwyżki na Dino. Baardzo. Ale racja – to niekonsekwencja i łamanie reguł.
–
Krótkie podsumowanie:
Ropczyce s 200 x 35, 383 x 37 wynik: 11,72%.
Jeżeli chodzi o Ropczyce to sprzedałem je sam sobie do innego portfela :) Powinny dalej rosnąć
Dino kupione w dwóch transzach, zaraz po sprzedaży Cognor oraz Ropczyc
201 x 97,72, + 135 x 103,45 razem: 336 x 100 zł
Reguła 7% to po prostu założenie, że jeśli twój rachunek spadnie w ciągu miesiąca o 7% to zamykasz wszystkie pozycje i przez kolejny nie przeprowadzasz transakcji. Pisał o niej Schwager w Mistrzowie rynków, Komar Sztuka spekulacji. zasada ta bardziej dotyczy rynków futures, ale ja z niej korzystam.
„Reguła 7%. Jeśli stracisz 7% odejdź od giełdy na jakiś czas. Daj sobie czas na przemyślenia i analizę sytuacji. Nawet świetne strategie muszą się ze sobą zsynchronizować. Wracaj powoli i stopniowo. Traktuj powrót jak wejście do zimnego oceanu. Zamiast od razu do niego wskoczyć, sprawdź najpierw jaka jest woda”.
–
To drugi kwartał od prowadzenia portfela. Wynik od początku prowadzenia wzrósł do 35%, co przewyższa założenia początkowe 15% na kwartał. A więc wszystko zgodnie z planem. Do 50 tys. zł jadę na 1-2 spółkach, które nie mają nic wspólnego z GetBackiem. To już 4 transakcja od 6 miesięcy. Trochę powyżej średniej. Mam nadzieje, że w tym roku już żadnej transakcji nie przeprowadzę, bo prowizje oraz slippage są przeciwko nam.

kliknij, aby powiększyć