83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
6 czerwca 2021 09:43:16
yanek z hor widzę że dalej propaganda przenikła i jedziesz dalej z betonem. Porównujesz lata teraz już historyczne z czasami obecnymi. Porównujesz kraj wydostający się przemiany transformacji do kraju który ma to prawie za sobą (choć pisowcy chcą do tego wrócić). Takie porównania są bez zasadne, a na końcu zrównujesz to z jakimiś partiami politycznymi jakby to miało jakieś znaczenie.
PKOBP i PZU mają pozycje liderów chociażby z tego względu, że miały lepszy start. Są dłużej na rynku i często żerują na emerytach myślących że są to państwowe placówki. A jak każdy bardziej zorientowany wie, akcjonariat w obu spółkach jest mocno mieszany.
A co do Pedro123 to zamiast pokazywać swoje oblicze, pokaż swoje przewidywania na przyszłość. Aha, jak wklejasz czyjeś prognozy to dodawaj datę: kiedy były pisane i czego dotyczyły.
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
6 czerwca 2021 13:58:24
Karakotto - ja nie pisze o polityce tylko o modelu rzadzenia, o prowadzeniu gospodarki.... Lata 1989-91 1997-2001 2008-2015 to katastrofa dla Polski . Jeżeli masz problem z PISem to porównaj okres 1993-1997 z 1997-2001. Notabene zdecyduj się czy w TYCH okresach był światowy kryzys czy nie, bo teraz piszesz o jakiś transformacjach....
Nie mozesz pisac ze PKOBP i PZU miało lepszy start i zdominowały zagraniczne nowoczesne korporacje - bo wychodzi na to ze te komunistyczne zacofane molochy zdominowały zagraniczny kapitał - a to wiesz ... to jest tak jakbyś podważał teorie ze wszystko trzeba sprzedać bo jest zacofane i takie inne bzdury. ...nie denerwuj balcerowicza i KLD UW UD PO KO.
|
|
Wysłane:
6 czerwca 2021 14:58:02
2008-2015 katastrofa gospodarcza bo rządzili nie ci co trzeba? A kojarzysz co się działo w 2007 do 2009 w Stanach i jaki to miało wpływ na cykl gospodarczy na świecie? Moderator:Kolejne wycieczki ad personam będą skutkować czasowym zawieszeniem możliwości udzielania się na forum. Dotyczy wszystkich.
Edytowany: 6 czerwca 2021 19:41
|
|
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
6 czerwca 2021 20:17:59
Nie było kryzysu 2007-2009 tylko 2008-2009 i był on o wiele płytszy niz obecny - wystarczy spojrzec na wskaźniki PKB. Nie pisze tych dat 1989-91 1997-2001 itd aby tu był dyskurs polityczny tylko ekonomiczny. Jeszcze raz powtarzam doktryny gospodarcze bacerowicza doprowadziły do katastrofy gospodarczej w latach 1989-91 1997-2001 2008-2015 2008-2015 - wpadlismy w spirale zadłuzenia bez kontroli i tylko dzięki likwidacji części OFE 150 mld i wyprzedazy majątku Polski - 50 mld uratowalismy sie od drugiej Grecji. Powiem jeszcze dosadniej kryzys uratował Polske przed jeszcze wieksza tragedia gospodarcza porównywalna w latach 1997-2001. Kryzys na szczeście spowodował osłabienie pln i uratowanie tysiecy predsiębiorstw przed bankructwem i nie mielibysmy 15% bezrobocia tylko 20% ??? 25% ???? 2005-2007 - EURO 3,8-4,0pln 2008 3,2pln. W ciągu 12 miesięcy gospodarka Polski straciła 20% konkurencyjnosci do tego wysokie oprocentowanie kredytów które nie pozwalały inwestować = kolejna tragedia dla gospodarki Polski Dlatego napisałem - dojscie doktryn balcerowicza do władzy - 3,5pln za EURO = ubozenie społeczeństwa Kolejna rzecz ja tylko napisałem co pomoze hossie a co nie - jezeli masz inne zdanie to napisz ...
Edytowany: 7 czerwca 2021 08:34
|
|
Wysłane:
6 czerwca 2021 22:43:53
"Naleciałości pisowskich", tak tak, udawaj dalej swoją apolityczność. W każdym swoim poście zamykasz w klamrach okresy złe w powiązaniu z tym kto rządził. Nie rozumiesz zupełnie tego co działo się w czasach w których tzw. "balcerowiczowskie" metody były podejmowane. Kraj wchodząc w lata 90te był golutki tak samo jak jego większość mieszkańców. Oceniasz zdarzenia z przeszłości przez pryzmat kilkudziesięciu już lat, w myśl zasady analiza wsteczna zawsze skuteczna - bo można było zrobić lepiej. O ile sposób tzw. reprywatyzacji był dziki i nieprzemyślany, do tego szkodliwy w ten sposób że próbowano z chłopa na roli zrobić biznesmena, o tyle alternatywą było co? Poziom życia wielu ludzi spadł za czasów Balcerowicza, nie w wyniku jego reform jak twierdzisz a w wyniku tego, że naturalnie padły różnej maści państwowe-niewydolne-firmy na domiar tego rozkradane przez samych pracowników. Padły firmy które często były jedynym miejscem pracy na małych miejscowościach. Tego nie potrafisz zauważyć, że te państwowe firmy nie miały raci bytu? Tutaj masz zadłużenie z wykresem: Długi krajuNie wadzi rok 2020 oraz 2021? (Druga sprawa to mnie nie pouczaj na temat tego czy mam coś pisać czy też nie.)
|
|
12 Dołączył: 2020-10-07 Wpisów: 62
Wysłane:
6 czerwca 2021 23:14:13
Janek, jak ja Tobie dziękuję za to. Normalnie żyłem z zamkniętymi oczami, teraz mi je otworzyłeś.
Teraz serio, same ochy i achy jaki ten rząd jest dobry, bez niego wszyscy bylibyśmy daleko za murzynami, gdzie i tak jesteśmy, przez rozbiory. Jak już się tak Janek odnosisz, to wróć też do tego czasu, kiedy to znikliśmy na 100 lat z mapy światowej, później WWII, po WWII pod dyktaturą ZSRR i komuna.
Ludzie zamiast patrzeć na całokształt tego wszystkiego, z przeszłości wyciągać wnioski i się nauczyć na nich to nie. Lepiej ciągle wydzierać wszystko, jak było źle, jak było niedobrze i do tego ciągle, w kółko wracać. Tak jak to robi rząd PISowski w TVPIS. Serio tak ślepy jesteś, że nie widzisz tych prostych manipulacji ze strony obecnej partii? Nie mówię, że poprzednie partie rządzące też nie korzystały z tego dobrodziejstw, ale nie w takim stopniu! My jesteśmy źli, oni byli gorsi - i tak w kółko, chyba nie tak to powinno wyglądać? Oraz żeby nie było +500 było dobrym pomysłem i jest, lecz nie w obecnej formie, gdzie każdy je dostaje... A teraz mają jeszcze być mieszkania bez wkładu własnego. Jak to zachwieje całym rynkiem, to dopiero zobaczymy.
W każdym razie nie martw się, ich bessa nie dotknie, tylko Ciebie, mnie, Kakarotto. Gdyby mogli to Ciebie by pierwszego sprzedali. Ale trzeba wrócić do tematu.
Napływ pustej gotówki niestety robi swoje, gdzieś je trzeba ulokować, a nie na lokacie 1% w banku, tylko giełda, nieruchomości. Dlatego jest taki bum na hipoteki teraz? Ludzie staraj się chronić swoje pieniądze przez inflacją.
Prośba do moderatora, może niech ten Pan w końcu odpocznie od forum? To nie jest dyskusja, tylko on zawsze uparcie stoi przy swoim, swoich racjach, nie ma zamiaru z nich rezygnować, no i szerzy je po całym forum w różnych wątkach. Peło i inne partie bee, PIS super hiper, tak można w skrócie podsumować.
Edytowany: 6 czerwca 2021 23:16
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
7 czerwca 2021 00:37:11
Cytat:Ludzie zamiast patrzeć na całokształt tego wszystkiego, z przeszłości wyciągać wnioski i się nauczyć na nich to nie. Lepiej ciągle wydzierać wszystko, jak było źle, jak było niedobrze i do tego ciągle, w kółko wracać. Zarówno teraźniejszość jak i przyszłość wynikają z przeszłości. Wraca się do tego co było złe z powodów politycznych. Pokazujemy, że jesteśmy lepsi od poprzedników lub uzasadniamy tym bieżące decyzje. Dla ciekawych. Poszukajcie informacji o oknie Overtona. Taki mój skromny wstęp do manipulacji polityków niezależnie od opcji politycznej.
|
|
70 Dołączył: 2020-03-29 Wpisów: 317
Wysłane:
7 czerwca 2021 08:59:26
frostpanda napisał(a):Janek, jak ja Tobie dziękuję za to. Normalnie żyłem z zamkniętymi oczami, teraz mi je otworzyłeś.
Teraz serio, same ochy i achy jaki ten rząd jest dobry, bez niego wszyscy bylibyśmy daleko za murzynami, gdzie i tak jesteśmy, przez rozbiory. Jak już się tak Janek odnosisz, to wróć też do tego czasu, kiedy to znikliśmy na 100 lat z mapy światowej, później WWII, po WWII pod dyktaturą ZSRR i komuna.
Ludzie zamiast patrzeć na całokształt tego wszystkiego, z przeszłości wyciągać wnioski i się nauczyć na nich to nie. Lepiej ciągle wydzierać wszystko, jak było źle, jak było niedobrze i do tego ciągle, w kółko wracać. Tak jak to robi rząd PISowski w TVPIS. Serio tak ślepy jesteś, że nie widzisz tych prostych manipulacji ze strony obecnej partii? Nie mówię, że poprzednie partie rządzące też nie korzystały z tego dobrodziejstw, ale nie w takim stopniu! My jesteśmy źli, oni byli gorsi - i tak w kółko, chyba nie tak to powinno wyglądać? Oraz żeby nie było +500 było dobrym pomysłem i jest, lecz nie w obecnej formie, gdzie każdy je dostaje... A teraz mają jeszcze być mieszkania bez wkładu własnego. Jak to zachwieje całym rynkiem, to dopiero zobaczymy.
W każdym razie nie martw się, ich bessa nie dotknie, tylko Ciebie, mnie, Kakarotto. Gdyby mogli to Ciebie by pierwszego sprzedali. Ale trzeba wrócić do tematu.
Napływ pustej gotówki niestety robi swoje, gdzieś je trzeba ulokować, a nie na lokacie 1% w banku, tylko giełda, nieruchomości. Dlatego jest taki bum na hipoteki teraz? Ludzie staraj się chronić swoje pieniądze przez inflacją.
Prośba do moderatora, może niech ten Pan w końcu odpocznie od forum? To nie jest dyskusja, tylko on zawsze uparcie stoi przy swoim, swoich racjach, nie ma zamiaru z nich rezygnować, no i szerzy je po całym forum w różnych wątkach. Peło i inne partie bee, PIS super hiper, tak można w skrócie podsumować. Użytkowników można ignorować :) polecam ten styl życia
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 czerwca 2021 09:37:15
W tej dyskusji nie podaliście prawie żadnych faktów ("poza prasowymi") aby przekonać drugą stronę. Zastanawia mnie po co tracicie czas skoro poziom tej dyskusji wskazuje, że waszym celem nie jest przekonanie drugiej strony, a jedynie jej zdyskredytowanie.
Znam masę rodzin w Polsce i wiem, że pieniądze z 500+ nie są marnowane. Popatrzcie na tego typu programy lub inne programy wspierania rodzin w innych krajach Europy. Z tego co pamiętam to Ukraina miała wyższą pomoc dla rodzin niż Polska przed wprowadzeniem 500+. Najdziwniejsze jest jednak to, że nawet przeciwnicy polityczni, którzy krytykują ten program biorą z niego kasę. Jak to oceniacie? Dla mnie to niespójne podejście.
Podajcie dane liczbowe i fakty na poparcie tego co twierdzicie. Sprawdzajcie to co mówią "bezstronni' dziennikarze na poziomie faktów.
Co do ignorowania adwersarza. Prawda jest taka, że Polacy popierają PIS, które wygrywa ostatnio wybory. Tego faktu nie da się zignorować tylko, trzeba go zrozumieć w pierwszej kolejności. Właśnie dlatego podziały są ostre w społeczeństwie. Nie ma dyskusji i wzajemnego szacunku. Dla mnie to żenujące zachowanie.
Edytowany: 7 czerwca 2021 09:55
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
7 czerwca 2021 10:03:07
a co ma nie wygrywac. rozdaja kase. Poki kasa sie bedzie zgadzac beda rzadzic, to nie jest matematyka wyższa. uboczny skutek - inflacja. trzeba sie na nia przygotowac. dzisiejsze 5% to poczatek, bedzie ponad 10% na luzie
|
|
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2021 10:16:44
1ketjoW napisał(a):Najdziwniejsze jest jednak to, że nawet przeciwnicy polityczni, którzy krytykują ten program biorą z niego kasę. Jak to oceniacie? Dla mnie to niespójne podejście. Niespójne byłoby jakby człowiek nie płacił podatków a wyciągał łapy po kasę.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 czerwca 2021 10:25:34
Moim zdaniem Vox upraszczasz rzeczywistość. Kasa to nie jedyny powód. Skoro jedynym powodem jest rozdawanie kasy Twoim zdaniem i wyborcy głosują za kasę, to ich poparcie powinno być wyższe. Przecież w ostatnich wyborach opozycja zaoferowała więcej. Powinna wygrać idąc Twoim tokiem rozumowania.
Nie bierzesz pod uwagę przekonań politycznych niezależnych od kasy. To poważny błąd i jeden z powodów dla których opozycja ostatnio przegrywa.
Dla mnie zabranie części moich pieniędzy (wpłacone od moich zarobków) z OFE było czymś co otworzyło mi oczy. Nie można najpierw wprowadzać reformy, a później ją negować. Zmieniać zasad wypłaty środków w trakcie trwania programu.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 czerwca 2021 10:30:48
pivovarit napisał(a):1ketjoW napisał(a):Najdziwniejsze jest jednak to, że nawet przeciwnicy polityczni, którzy krytykują ten program biorą z niego kasę. Jak to oceniacie? Dla mnie to niespójne podejście. Niespójne byłoby jakby człowiek nie płacił podatków a wyciągał łapy po kasę. Niespójne jest krytykowanie czegoś a później korzystanie z tego. To tak jak byś pił piwo i głosił, że jest szkodliwe dla zdrowia z butelką w ręku. Jakoś bym Cie nie uwierzył, że mówisz prawdę. Ile rodzin nie płaci podatków i wyciąga łapy po kasę? Znasz kogoś takiego lub masz jakieś dane na poparcie tego twierdzenia? Ja nie znam. W rodzinach jakie znam ludzie pracują i płacą podatki.
Edytowany: 7 czerwca 2021 10:32
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
7 czerwca 2021 11:01:52
Sprecyzuje proszę tą niespójność dokładniej i jaśniej na prostym przykładzie czy to jest tak: - nie smakuje mi grochówka w wojsku i mam do niej krytyczne nastawienie więc mogę nie jeść czy też tak: - nie podoba mi się dziewczę wiec z nim tańczyć nie będę
Po wielokroć zdarzało mi się pić piwo a nawet dużo mocniejsze trunki twierdząc, że zdrowe nie są i nie widzę w tej postawie żadnej niespójności bo w piciu nie widzę jasno zdefiniowanego elementu korzystania. Lepszy przykład to może pleban co lubi parafianki, ministrantów i ogólnie niewierzący jest ale trwa na stanowisku wzniośle - tu pewna niespójność się może pojawiać ale wyłącznie dla nie wierzących w kościół a dla Plebana element korzystania jest tu wielowymiarowy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 czerwca 2021 11:27:07
Powtórzę definicję niespójności: Cytat:Niespójne jest krytykowanie czegoś a później korzystanie z tego. To tak jak byś pił piwo i głosił, że jest szkodliwe dla zdrowia z butelką w ręku. Jakoś bym Cie nie uwierzył, że mówisz prawdę. Kwestia wiary to dość osobista sprawa, jednak skoro ją poruszyłeś mam pytanie. Jaki wpływ na moją osobistą relację z Chrystusem ma grzech plebana, proboszcza, czy każdego innego członka Kościoła?
Edytowany: 7 czerwca 2021 11:30
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2021 11:35:24
1ketjoW napisał(a):pivovarit napisał(a):1ketjoW napisał(a):Najdziwniejsze jest jednak to, że nawet przeciwnicy polityczni, którzy krytykują ten program biorą z niego kasę. Jak to oceniacie? Dla mnie to niespójne podejście. Niespójne byłoby jakby człowiek nie płacił podatków a wyciągał łapy po kasę. Niespójne jest krytykowanie czegoś a później korzystanie z tego. To tak jak byś pił piwo i głosił, że jest szkodliwe dla zdrowia z butelką w ręku. Jakoś bym Cie nie uwierzył, że mówisz prawdę. Ile rodzin nie płaci podatków i wyciąga łapy po kasę? Znasz kogoś takiego lub masz jakieś dane na poparcie tego twierdzenia? Ja nie znam. W rodzinach jakie znam ludzie pracują i płacą podatki. Odnosiłem się do troszkę innej sytuacji. Jak ktoś nie ma kasy, ale pobiera świadczenie, to to jest ok. Ale jeśli z mojej kieszeni sponsorowane jest 500+, to mam prawo korzystać z programów, za które zapłaciłem wbrew swojej woli. Nie widzę w tym braku spójności.
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
7 czerwca 2021 11:59:52
1ketjoW napisał(a):Powtórzę definicję niespójności: Cytat:Niespójne jest krytykowanie czegoś a później korzystanie z tego. To tak jak byś pił piwo i głosił, że jest szkodliwe dla zdrowia z butelką w ręku. Jakoś bym Cie nie uwierzył, że mówisz prawdę. Kwestia wiary to dość osobista sprawa, jednak skoro ją poruszyłeś mam pytanie. Jaki wpływ na moją osobistą relację z Chrystusem ma grzech plebana, proboszcza, czy każdego innego członka Kościoła? Nie wiem, kim, że jestem by udzielać odpowiedzi na tak trudne pytania. To był tylko przykład pewnej niespójności - li tylko teoretyczny. Świat jest ich pełen, rzekłbym, że się z nich w dużej mierze składa. Choćby pozycja retoryczne Premiera w promocji nowego ładu jest zabawną niespójnością w kontekście podatków, danin, bogatych itp. Ale to też przecież tylko kontekst.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 czerwca 2021 12:09:33
Cytat:Odnosiłem się do troszkę innej sytuacji. Jak ktoś nie ma kasy, ale pobiera świadczenie, to to jest ok.
Ale jeśli z mojej kieszeni sponsorowane jest 500+, to mam prawo korzystać z programów, za które zapłaciłem wbrew swojej woli. Nie widzę w tym braku spójności. Proponuję popatrz jaka jest struktura wydatków Państwa. Potem policz ile płacisz podatków. Następnie % struktury wydatków pomnóż razy swój podatek. Będziesz wiedział, czy korzystasz z programu 500+ czy dopłacasz. Na 500+ idzie 7,5 zł z Twoich podatków zgodnie z poniższą ogólną informacją. www.podatki.gov.pl/z-twoich-po...Według mnie jest tak, że stając się beneficjentem programu korzystasz z prawa jakie masz, a więc akceptujesz jego zasady dla pieniędzy (co rozumiem). Krytykowanie programu z jakiego się korzysta w ramach prawa odbiera jednak prawo do jego krytyki - właśnie dlatego że bierzesz z niego kasę. Skoro z niego korzystasz to akceptujesz jego warunki. Ponadto zgodnie z prawem Twoje podatki mogą być wykorzystane na płacenia na dotację dla partii politycznych np. PIS, na utrzymanie armii, na edukację czy służbę zdrowia itd. Zakładam, że albo nie korzystasz z powyższych elementów albo robisz to sporadycznie. Rozumiem, że płacenie dotacji np. na PIS jest wbrew Twojej woli. Jednak to robisz. Podobnie jak dotujesz KRUS ze swoich podatków i wiele innych bzdur włączając dotacje na eventy kulturalne dla mniejszości etnicznych itd np. dla Tatarów czy Ormian, czym ku mojej radości zajmuje się MSWiA w ramach budżetu ministerstwa.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 czerwca 2021 12:18:28
Cytat:Nie wiem, kim, że jestem by udzielać odpowiedzi na tak trudne pytania. To był tylko przykład pewnej niespójności - li tylko teoretyczny. Świat jest ich pełen, rzekłbym, że się z nich w dużej mierze składa. Choćby pozycja retoryczne Premiera w promocji nowego ładu jest zabawną niespójnością w kontekście podatków, danin, bogatych itp. Ale to też przecież tylko kontekst. Wyjaśnij mi na czym polega moja niespójność. Nie teoretyzuj. Piszmy konkretnie. Ogólne kwestie i zachowania innych mnie nie przekonują. To że ktoś kradnie nie znaczy, że jak mogę kraść itd. To błędna argumentacja.
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2021 12:25:59
1ketjoW napisał(a):[quote]Krytykowanie programu z jakiego się korzysta w ramach prawa odbiera jednak prawo do jego krytyki - właśnie dlatego że bierzesz z niego kasę. Skoro z niego korzystasz to akceptujesz jego warunki. Ciekawe... a mogę krytykować telefon, z którego korzystam na codzień czy to też już jest brak spójności? a rząd mogę krytykować skoro nie wyprowadziłem się z kraju?
|
|