PARTNER SERWISU
qbztdfft
1 2

Prośba do Watch'a

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 15 czerwca 2009 14:26:47
Mam dwie propozycje książkowe:

Elder "Zawód - inwestor giełdowy"
Malkiel "Błądząc po Wall Street"

Cash
0
Wpisów: 11
Wysłane: 13 listopada 2009 21:34:45
Cytat:
Doświadczenia nie mam, ale chce je zdobyc tak szybko jak się da- narazie wziąłem sie za studiowanie Murphy'ego i jego rynków, ale wiem, że to za mało...

jaki mógłbym być następny mój krok jesli chodzi o zdobywanie wiedzy ?
btn

olej analize miedzyrynkowa... obecnie rynki sa rozsynchronizowane.... takie drobne spostrzezenie z forexu...

ale za to jego AT jest niezla, tak samo shwagera, mozna tez nad psychologia popracowac, troszke ekonomii tez nie zaszkodzi ( polecam begga), a pozniej polecam Dynamic Trading,
i forum http://www.forexfactory.com tam jest sporo tematow z systemami AT pod forex, ale na rynkach akcji tez sie niektore sprawdzaja

Jak chcesz sie przeszkolic z AT to polecam forex, duze ryzyko ale czeste tranzakcje i mozna szybko nabrac doswiadczenia... ale odradzam granie realna kasa na poczatek... ja tak stracilem sporo, ale sporo mnie tez to nauczylo, gracze forexowi nie na darmo mowia ze pierwsze depo trzeba stracic i dopiero sie zacznie grac jak nalezy :]

doswiadczenie na rynku moje to 2 lata

ps. jesli chcesz jakas literature to odezwij sie na pw

Cytat:

wg mnie tylko jako ciekawostka, zalozenie ze rynek dyskontuje wszystko jest zalozeniem AT zreszta shwager ladnie to wyjasnil u siebie w ksiazce, a z doswiadczenia wiem ze im wyzszy tytul naukowy ma autor ksiazki tym wieksze bzdety pisze i najlepiej czytac tych co sa praktykami a nie teoretykami... nie wykluczam ze sie myle
Im szybciej zrozumiesz, że nie jesteś nieomylny tym szybciej zaczniesz zarabiać.

To nie jest rekomendacja!!
Edytowany: 13 listopada 2009 22:12

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 14 listopada 2009 16:15:02
tadekmazur napisał(a):

ta ksiazka jest koszmarna, jesli autor mial na celu jak najwiecej ludzi zniechecic do gieldy to na pewno mu sie udalo. Ciezko sie to czyta, sa ciekawe rozdzialy o bankach spekulacyjnych i rownie meczace "dowody" (bo to nie dowody tylko stwierdzenia) o lichosci analitykow technicznych i fundamentalnych...malkiel za wzor inwestowania uznaje "kup i trzymaj" a przetrzymywanie stratnej pozycji w imie przyszlej prosperity rynku za norme => chyba wiecej juz nie musze komentowac

ksiazka tylko dla tych, ktorzy bardzo lubia konfrontowac swoje poglady z innymi, nawet jesli nie mialoby to na celu ogolne wzbogacenie sie o wiedze... jestem w polowie tej ksiazki i nie wiem czy dotrwam do konca. masakra. sa lepsze ksiazki o gieldzie...wlasnie (rownolegle) czytam nowego tharpa (supertrader) - ale jeszcze za wczesniej bym mogl cos napisac

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 listopada 2009 17:20:27
plynacyzrynkiem napisał(a):
tadekmazur napisał(a):

ta ksiazka jest koszmarna, jesli autor mial na celu jak najwiecej ludzi zniechecic do gieldy to na pewno mu sie udalo. Ciezko sie to czyta, sa ciekawe rozdzialy o bankach spekulacyjnych i rownie meczace "dowody" (bo to nie dowody tylko stwierdzenia) o lichosci analitykow technicznych i fundamentalnych...malkiel za wzor inwestowania uznaje "kup i trzymaj" a przetrzymywanie stratnej pozycji w imie przyszlej prosperity rynku za norme => chyba wiecej juz nie musze komentowac

ksiazka tylko dla tych, ktorzy bardzo lubia konfrontowac swoje poglady z innymi, nawet jesli nie mialoby to na celu ogolne wzbogacenie sie o wiedze... jestem w polowie tej ksiazki i nie wiem czy dotrwam do konca. masakra. sa lepsze ksiazki o gieldzie...wlasnie (rownolegle) czytam nowego tharpa (supertrader) - ale jeszcze za wczesniej bym mogl cos napisac

Moim zdaniem Tharp porusza najwazniejsze aspekty gry... Czytałem co prawda tylko jedną pozycję, ale bardzo mi sie podobała... Trochę zmienił mój pogląd na to co się dzieje i jak należy do tego podchodzić.
Inna kwestia to fakt, że trzeba z każdej publikacji coś wyciągnąć, bo nie wszytsko jest dobre i się sprawdza. Slepa wiara niestety prowadzi najczęściej do katastorfy.
Elder obdarzył mnie graniem na korektach i podejściem, ale co najważniejsze wprowadził mi pierwsze zasady zarządzania. Koncepcję rozwinął tharp. A Murphego uważam za przestarzała nico księgę, która jest już mocno nieaktualna..

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 14 listopada 2009 17:31:02
plynacyzrynkiem napisał(a):
czytam nowego tharpa (supertrader)

a gdzie to do zdobycia jest jeśli mozna wiedzieć?
EEX

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,220 sek.

sxrstdkr
ahdmzlwa
cherpkpo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 227,49 zł +381,14% 96 227,49 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lfjalhgw
cikayfga
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat