PARTNER SERWISU
ynbbnnqx
mrz

mrz

Ostatnie 10 wpisów
thecount napisał(a):
Hmm... skoro zadłużenie jest duże, a spółka mimo to skupuje akcje przed terminem tzn. że uważa iż jest niedowartościowana i że w przyszłości taniej będzie spłacać zadłużenie niż skupować droższe akcje. Dobrze myślę?

Właściwe wysuwasz wnioski.
Dodałbym jeszcze, że:
* spłacać teraz przedterminowo zadłużenie i zostawić akcje oddłużonej spółki w rekach banków - to prawie głupota,
* skup akcji w celu ich umożenia to zwiększenie udziałów rodziny dudów w akcjonariacie. Na razie mają mało udziałów i aż dziw, że zarządzają spółki (w zasadzie tylko z uwagi na historyczne uwarunkowania i nadal 'rodzinny' charakter).
Owszem dudowanie mają też 'prywatne' opcje kupna akcji od banków, ale pytanie czy mają na to kasę. Wygodniej skupować akcje przez spółkę, która jak widać ma sporo środków.

Eh? z
broker_ns napisał(a):
bucik1986 napisał(a):
Osobiscie uwazam, ze zalezy Panu Dudzie :) w jego interesie jest aby akcje byly tanie bo musi je odkupic od bankow, wiec po co mialby przeplacac ?:) Mysle ze jesli tylko odkupi czesc akcji pofruniemy, ja czekam na korekte i dokupuje drugie tyle co mam :)

To ma swoje racjonalne uzasadnienie. Oto cytat podsumowujący porozumienie z bankami z lipca 2009r.

Cytat:
Porozumienie z bankami zakłada jednak ograniczenia w rozporządzaniu przez nie walorami koncernu. Banki nie mogą sprzedać akcji PKM Duda na wolnym rynku do końca 2012 roku. Natomiast spółka ma możliwość w tym czasie odkupienia swoich akcji w celu umorzenia. W przypadku niewykorzystania tej opcji przez PKM Duda może to zrobić rodzina Duda odzyskując w ten sposób kontrolę nad spółką.

Odkup akcji będzie się odbywał po średniej cenie rynkowej albo po cenie emisyjnej powiększonej o koszt finansowania. Jeśli kurs akcji PKM Duda będzie rósł zapewne banki skorzystają z pierwszej opcji, natomiast w przypadku gdyby cena akcji spółki była niska zapewne wykorzystają drugi wariant.

Zatem najbardziej zainteresowanymi niskimi poziomami kursu spółki jest rodzina Dudów. Teraz jest pierwszy buy backu za pieniądze z ostatniej emisji (bodaj 58 mln zł) a należy pamiętać że dług był konwertowany na akcje w cenie 1,1 oraz 1,3! Wiec po co oddawać drożej bankom? Ciekawe tylko kiedy to "siłowanie" z kursem się skończy?Think A do 2012 jeszcze trochę czasu zostało!

q.. aż się prosi o cytat "Nie mieszajmy myślowo... dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy Pewex'ami"

czytajcie ze zrozumieniem Eh?

Są dwie opcje odkupu akcji:
* pierwszą posiada spółka ("opcja buy-back"). Tutaj cena odkupu określona jest: cena emisyjna + koszt pieniądza (Wibor3M + 7% w skali roku). Akcje odkupione przez spółkę zostaną umorzone. Kasę wykłada spółka.
* drugą opcję posiada rodzina dudów prywatnie ("opcja call") i tutaj faktycznie jest wyższa z dwóch możliwości: średnia rynkowa cena akcji z 3 m-cy pomniejszona o dyskonto 25% albo cena emisyjna plus koszt pieniądza (Wibor3M + 10% w skali roku). W tym wypadku kasę wykładają prywanie dudowie (nie z pieniędzy spółki). Nie wiadomo więc czy maja kasę i ile mają.

Na razie jest mowa o odkupie akcji przez spółkę w celu umorzenia. Więc średnia cena rynkowa nie ma znaczenia.

Ja uważam, że to raczej nie dudowie trzymają kurs, a ktoś z instutucjonalnych zbiera papier. No chyba, że dudowie zamierzają wykonać obie opcje czyli za spółke i za siebie. Ale tu daje mniejsze szanse.

Szczepan Łangowski napisał(a):
Do sprawozdania jeszcze mała uwaga, w danych finansowych spółka informuje, iż liczba akcji na dzień publikacji raportu to 226 422 590. Wg mnie nie uwzględnia ona emisji akcji serii H,a na dzień publikacji akcje zostały zarejestrowane, kasa z emisji wpłynęła, kapitały podniesione, czyli powinno być 308 891 433. Wartość księgowa na akcję powinna wynosić w takim wypadku 1,21 a nie 1,64. C/WK wzrośnie do 1,34 co i tak jest poziomem atrakcyjnym dla inwestora.

Też się nad tym zastanawiałem.
Emisja zarejestrowana w lipcu. Powinni wykazać liczbę akcji na koniec okresu.
Ale chyba dopuszczalne jest również takie podejście, przy założeniu że kapitał z tej serii H nie pracował w tym okresie.

SpartaN napisał(a):
Teresa napisał(a):
Termin zmienił się i raport będzie 9.11.

Polecam jak zawsze śledzenie terminów w terminarzu SW
http://stockwatch.pl/terminarz/
wave

Dziękuje. Śledze i nawet sobie wydrukowałem :) Mam jeszcze datę 10 listopada.

Raport już jest:
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

dobrze piszesz, ale imho na dudzie ktoś kupuje pod fundamenty, a technikę wykorzystuje przeciw kursowi aby powstrzymać przed spekulacyjnym atakiem i zebrać papier przed połamaniem ostatecznego oporu na w okolicach 1,9
Dlatego przypuszczalnie wybicia nie będą w okolicach sugerowanych przez technikę, no chyba że kapitał spekulacyjny zaatakuje.

Imho bardzo mało prawdopodobne, żeby były trupy w szafie. Nie po to bylo "czyszczenie" sprawozdania na koniec 2009.
Moim zdaniem raczej sytuacja jest taka, że na wszystko co było wątpliwe zrobili juz odpisy i jeśli już to bardziej spodziewałbym sie odwrócenia niektórych rezerw czy odpisów (wynik in plus) ale to w rocznym za 2010.

Dalej twierdzę, że w papier wchodzą instutucjonalni (może nawet ci sami co się obrazili na macka w zeszłym roku - "pecunia non olet"), stąd celowo rysowany jest negatywny układ dla techników, co by właśnie ostudzić zapędy kapitału spekulacyjnego.
Pytanie jak długo utrzymają kurs.

Zyggi napisał(a):
Witam, dzisiejsze info, ktoś bardziej wtajemniczony podpowie mi czy to jest niespodzianka czy było raczej spodziewane??
Mam DUDĘ średnio po 1,33.
Pozdrawiam,

Polski Koncern Mięsny DUDA S.A. – podjęcie decyzji o zamiarze połączenia Emitenta z innym podmiotem
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
Zarząd Polskiego Koncernu Mięsnego DUDA S.A. z siedzibą w Warszawie informuje o podjęciu w dniu 07 września 2010 roku decyzji o zamiarze połączenia Polskiego Koncernu Mięsnego DUDA S.A. (dalej: spółka przejmująca) z podmiotami zależnymi: ZM DUDA sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, AGRO PROGRESS sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie oraz DOMCO sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie (dalej: spółki przejmowane).

Polski Koncern Mięsny DUDA S.A. jest podmiotem dominującym i liderem Grupy Kapitałowej PKM DUDA. Spółka funkcjonuje w sektorze mięsa wieprzowego. Główna działalność koncentruje się na skupie, uboju i rozbiorze mięsa, które w wielu asortymentach dystrybuowane jest zarówno na terenie kraju, jak i do krajów europejskich czy azjatyckich. Sferę produkcyjno-handlową Spółki uzupełnia działalność usługowa w zakresie zamrażania, składowania i transportu produktów spożywczych.

ZM DUDA sp. z o. o. funkcjonuje w segmencie produkcyjnym Grupy Kapitałowej PKM DUDA. Koncentruje swą działalność wokół produkcji mięsa wołowego w dzierżawionym zakładzie ubojowym.

AGRO PROGRESS sp. z o. o. nie prowadzi działalności operacyjnej.
DOMCO sp. z o. o. nie prowadzi działalności operacyjnej.

Połączenie przeprowadzone zostanie w trybie art. 492 par. 1. pkt. 1) oraz art. 515 par. 1 Ksh, tj. przez przeniesienie całego majątku spółek przejmowanych na spółkę przejmującą (łączenie się przez przejęcie), bez podwyższenia kapitału zakładowego spółki przejmującej (spółka przejmująca jest jedynym wspólnikiem spółek przejmowanych dysponującym 100% udziałów w kapitale zakładowym każdej ze spółek przejmowanych) oraz bez wymiany udziałów spółek przejmowanych na akcje spółki przejmującej.

Połączenie ww. spółek stanowi realizację Programu Restrukturyzacji Operacyjnej Grupy Kapitałowej PKM DUDA oraz Kierunków Strategicznych 2010 – 2012.
Celem połączenia jest optymalizacja struktury Grupy Kapitałowej PKM DUDA. Przedmiotowe działania mają doprowadzić do konsolidacji struktury organizacyjnej wokół strategicznych dla Grupy Kapitałowej obszarów funkcjonowania, zwiększenia efektywności poszczególnych podmiotów, redukcji kosztów oraz usprawnienia modelu zarządzania.

Nie powinno mieć żadnego wpływu na wyniki, bo te (jakiekolwiek by nie były) są już ujęte w wynikach pkm duda w skutek konsolidacji.
Imho info bez znaczenia, no może poza przekazem medialnym, że zarząd czynnie coś robi na rzecz owej restrukturyzacji. ("czynnie" nie oznacza pozytywnie, ale w tym wypadku na pewno nie szkodzą).

pozdr,

mrz napisał(a):
WatchDog napisał(a):
Dlaczego zbyteczny? Poprawa bardzo wyraźna, przede wszystkim wydźwinął się rating. Bilans się ładnie balansuje, płynie gotówka operacyjna i poprawiła się WK na akcję. Drugi kwartał z rzędu wygląda biznes wygląda tak jak powinien, choć zyski jeszcze małe. Szczegółowa analiza najpóźniej jutro w ciągu dnia, debiut nowego członka załogi analitycznej - czekam z niecierpliwością.

witam,

poprzez zbyteczny miałem na myśli własnie poprawa w większości aspektów.
Do tego co wymieniłeś dodałbym jeszcze wyraźny spadek krótko- i wzrost długoterminowego zadłużenia (dla niewtajemniczonych - to info pozytywne).

Jednak z tym wzrostem WK to bym nie przesadzał.
Należy pamiętać, że w Q2 nie liczono jeszcze akcji serii H (82 mln), więc de facto jest spadek WK na jedną akcję.

pozdr

Cofam ostatni akapit.
Spojrzałem na przepływy i widzę, że na koniec Q2 nie odnotowali wpływu całości środków z emisji serii H a jedynie 14 mln (?). Nie wiem dlaczego, sugerowałem się infem z 29.06, w którym pisali że wszystkie 82 mln akcji zostały w całości opłacone.

Wygląda na to że w aktywach na koniec Q2 nie mieli jeszcze większości środków z emisji a zatem podwyższenie kapitału obniży WK w Q3 (akcje po 1,1 a więc niższej od WK), ale nie tak bardzo jak sądziłem, tj. nie będzie spadku do Q1.

pozdr.

WatchDog napisał(a):
Dlaczego zbyteczny? Poprawa bardzo wyraźna, przede wszystkim wydźwinął się rating. Bilans się ładnie balansuje, płynie gotówka operacyjna i poprawiła się WK na akcję. Drugi kwartał z rzędu wygląda biznes wygląda tak jak powinien, choć zyski jeszcze małe. Szczegółowa analiza najpóźniej jutro w ciągu dnia, debiut nowego członka załogi analitycznej - czekam z niecierpliwością.

witam,

poprzez zbyteczny miałem na myśli własnie poprawa w większości aspektów.
Do tego co wymieniłeś dodałbym jeszcze wyraźny spadek krótko- i wzrost długoterminowego zadłużenia (dla niewtajemniczonych - to info pozytywne).

Jednym z tym wzrostem WK to bym nie przesadzał.
Należy pamiętać, że w Q2 nie liczono jeszcze akcji serii H (82 mln), więc de facto jest spadek WK na jedną akcję.

pozdr

Są wyniki:
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Komentarz chyba zbyteczny.
Wyniki delikatnie mówiąc co najmniej dobre.
Drugi kwartał z rzędu zyski. Tendencja rosnąca.

Ciekawe kiedy instutucjonalni odważniej zainteresują się dudą, bo że tak będzie nie ma wątpliwości (pecunia non olet).

pozdr,

locke22 napisał(a):
Witam
Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tymi akcjami które otrzymały banki np. ING Bank Śląski ?
Czytałem że te akcje mają być albo odkupione w 2012 roku przez Macieja Dudę i umorzone przez niego lub sprzedane przez banki ?
Dziekuję z góry za wyczerpującą odpowiedź
Pozdrawiam

Witam,

w skrócie wygląda to tak:
1. Banki otrzymały akcję w wyniku konwersji wierzytelności (długu spółki wobec banków) na akcje. W tym celu spółka wyemitowała akcje (podwyższyła kapitał). Zamiast pokrycia kapitału gotówką (cena za akcje) skonwertowano (umorzono) część długów wobec banków.
2. Istnieją dwa oddzielne prawa do odkupu tych akcji objętych przez banki:

a) prawo do odkupu posiada sama spółka (pkm duda s.a.). Oznacza to, że spółka może (ale nie musi) odkupić akcje w ścisle okreslonej cenie w terminie do końca 2012 roku (niekoniecznie w 2012 - teoretycznie może być dowolnie wcześniej).
Ale jest jeden warunek. Najpierw musi być spłacony kredyt konsolidacyjny w kwocie 102,9 mln (udzielony spółce przy restrukturyzacji). IMHO jest to bardzo mało prawdopodobne aby spółka zgromadziła gotówkę na spłatę kredytu i jeszcze wykup akcji.

b) oddzielne prawo odkupu (również do końca 2012r.) posiada tez rodzina dudów (jako osoby fizyczne). Nie ma tu warunku o spłacie kredytu.

Podsumowując: akcje banków mogą (ale nie muszą) byc odkupione w okresie do 2012 (a więc także wcześniej) przez: samą spółkę lub poszczególne osoby z rodziny dudów.
Póki co nie ma dużych szans na taki odkup (dudowie muszą jeszcze najpierw wypełnić warunek objęcia nowych akcji za 20 mln PLN).
Gdyby jednak akcje spółki wzrosły do kilku (albo i więcej złotych) to prędzej dudowie odkupią akcje banków niż sama spółka.

SlawekW napisał(a):
mrz napisał(a):

proponuje abyś skończył z giełdą i zabrał się za naukę bo już wiosną czekają cie egzaminy do gimnazjum Angel Angel a szanse że zdasz nie są zbyt duże sądząc po tym co zaprezentowałeś sobą powyżej Angel

Hmm, też się nie popisałeś, atakuj argumenty, nie kolegów z forum...

Poniżej pewnego poziomy po prostu nie chce się prowadzić dyskusji.
Nie dostrzegasz, że autor postu nie wiedział w ogóle o czym pisze?
W skrócie:
- WZA Dudy ustaliło cenę emisyjna serii H na 1,1
- póki nie będzie nowej uchwały walnego ta cena emisyjna obowiązuje
- obecny kurs oscyluje wokół 1,4 z nawisem groźby nowej emisji po 1,1
- widzisz gdzieś miejsce na kurs PP podany w tamtym poście (1,35 – 1,45)?

Autor nie wie o czym pisze a przytoczone argumenty są poniżej poziomu tolerancji na „głupkowatość” i dlatego brak merytorycznej odpowiedzi.
W zasadzie takie posty się ignoruje (to nie jest przecież jedyny) ale wczoraj w nadmiarze przypływu energii wysłałem komentarz taki na jaki zasługiwał autor.
Może przesadziłem i nalezało poprzestać na zignorowaniu.

rezun napisał(a):
Panowie,
proponuje pobawić się we wróżbitów, odnośnie cena PP, którymi Macius ma
Nas "uraczyć" w I Q2010

Moja propozycja to :

1,35-1,45 (nie więcej)

Powód:
*banki i tak nie kupią
*maciek musi zarobić na PP, a nigdzie tak nie zarobi jak na Indywidualnych
*daje bankom "nie swojego cukierka", a mianowicie podbija kurs dla banków ustalając cene wyjściowa
*akcje będą rozwodnione a wiec najprawdopodobniej po ogłoszeniu PP kurs zleci, a nie możne poniżej 1,2 bo banki były by stratne
* taki jest średni kurs za ostatnie 6mc-y

Myślę, że małe jest prawdopodobieństwo aby PP było po 1,1 (będzie przewartościowanie)

Ale oczywiście niczego nie można być pewnym :)

proponuje abyś skończył z giełdą i zabrał się za naukę bo już wiosną czekają cie egzaminy do gimnazjum Angel Angel a szanse że zdasz nie są zbyt duże sądząc po tym co zaprezentowałeś sobą powyżej Angel

WatchDog napisał(a):
Takie dyskusje niezmiernie cieszą moje oczy! Sprawa na pozór banalna okazuje się mieć drugie i trzecie dno.
Ja dodam jeszcze czwarte: oprócz wyceny rynkowej kapitałów własnych (tzw. kapitalizacja, wyrażona ceną 1 akcji), jest jeszcze wartość wewnętrzna spółki. Tak samo niepewna i dyskusyjna jak wycena rynkowa, więc nie wiemy jaka to liczba, ale mamy na jej temat jakąś opinię na gruncie rozmaitych danych fundamentalnych.
Jeżeli emisja akcji i konwersja długu na kapitał dojdzie do skutku, to wycena rozliczeniowa bardzo dużo nam powie o tym, jakie zdanie o wartości wewnętrznej mają banki - instytucje o dużej awersji do ryzyka.

Mam jeszcze piąte dno: moim zdaniem dokapitalizowanie nie tworzy wartości dodanej, nie zwiększa wartości dochodowej spółki. Tak ogólnie rzecz biorąc.

W natłoku spamu i większości durnych niesty tekstów (na wszystkich forach) czasami komuś zechce się napisać coś niegłupiego, co może przydać się innym. Dlatego czytuję wybrane fora z nadzieją, że może coś takiego sam wyłapię i uzupełnię swoją wiedzę. Może akurat tutaj przyda sie komuś moja.

Poruszyłes temat rzeka, na który na forach nie ma miejsca (niestety byłby przeplatany durnymi tekstami o niczym).

Ale jednak zaczepnie odpiszę w kwestii wartości dodanej, że jeśli kolega miał na myśli EVA (to moje skojarzenie, choć pojęcie wartości dodanej jest szeroko interpretowane) to prezyjniej rzecz ujmując dokapitalizowanie bez wzrostu działalności operacyjnej de facto zmniejsza wartość dodaną, bo przecież rośnie koszt kapitału.

pozdr,

addi napisał(a):
He he he, widzę, że na wątku Dudy pojawiło się kilka nowych nicków znikąd angry3 (podobnie jak na innych forach!) które usiłują przedstawić Dudę jako najlepszą inwestycję na GPW blackeye. Radzę duuuużą przezorność!!! Dla mnie Duda to shit i ... tyle!

He,

jesli to uwaga do mnie (faktycznie to pierwsze moje posty) to może odniesiesz się merytorycznie do treści (coś uzupełnisz/wniesiesz nowego albo wskażesz błąd w rozumowaniuEh? ).
Bo to co napisałes może równie dobrze sklecić 4-letnie dziecko, a 8-latek pewnie tez potrafi wklepać do kompa.
wave

adamz napisał(a):

W przypadku DUDY najważniejszym elementem w równaniu będzie cena emitowanych akcji działająca jak "waga". I tak:

1. jeśli cena będzie wyższa od ceny rynkowej, wtedy spółka sprzedaje swoje zobowiązania za mniej niż są warte.
2. jeśli cena będzie niższa od ceny rynkowej, wtedy spółka sprzedaje zobowiązania za więcej niż są warte.

Oczywiście w pierwszym przypadku zyskuje dłużnik w drugim zyskuje wierzyciel.

Pozwolę sobie na sprostowanie kolegi.

Zgadza się, że w zalezności od ceny akcji emitowanych dla banków C/wk spadnie lub wzrośnie.
Ale pozostałe wnioski niestety sa błędne (precyzyjnie ujmując są źle sformułowane bo raz może to być prawda co kolega pisze, a raz nie).

Poprawna zależność jest taka, że:
1. C/Wk spadnie gdy konwersja długu na kapitał (akcje) będzie po cenie (akcji) wyższej niż Wk/1akcję "wartość księgowa przypadająca na 1 akcję".
2. analogicznie w przeciwnym przypadku C/Wk wzrosnie.

W przypadku Dudy Wk/1 akcję wynosi 3,59 po wynikach za Q2'09.
A zatem każda zamiana długu na kapitał w cenie poniżej 3,59 (emisje dla banków po 1,1 i 1,3 pln) podwyższą C/Wk.
Symulacje na wynikach Q2 podałem w moim poście powyżej.

P.S.
Dlatego napisałem na początku, że kolegi wnioski raz mogą być prawdziwe, a raz nie.
Gdyby cena rynkowa była równa dokładnie Wk/1 akcję to teza byłaby zawsze prawdziwa.
Ale tak nie jest i resztę wniosków mozna sobie wyciagnąć.

pozdr,

roba napisał(a):
Witam. mam pytanko...Jak się zmienią wskaźniki min. C/Wk po emisji akcji dla banków....bo wtedy powinno sie zmniejszyc o polowe bo tyle akcji nadrukują? może ktoś już to badał....Think

Prawidłowa odpowiedź to: C/Wk wzrośnie (w tym wypadku).

Dla wczorajszego kursu zamknięcia 1,57 wskaźnik c/wk na danych za q2'09 wynosi 0,44
Gdyby emisja dla banków i konwersja długu jaka jest w porozumieniu została uwzgledniona w sprawozdaniu Q2'09 to c/wk wyniosłby 0,71.

pozdr,

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 22 lutego 2011 13:55:52
Liczba wpisów: 17
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,294 sek.

zedmyjrr
luecoylk
fzcdwgwy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gsnjytzq
cnusxmny
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat