PARTNER SERWISU
vggmmlwy
44 45 46 47 48
tycoon
0
Wpisów: 243
Wysłane: 16 września 2009 21:06:16 przy kursie: 15,70 zł
tak do kwestii kary...przeciez dla prezie to zadne pieniadze. On pewnie z miliona albo i wiecej zarobił pozbywajac sie akcji przed ogloszeniem opcji i odkupujac je w dołku. A to ze okradł malych...hmmm...powinien ktoś mu odebrać papiery na prowadzenie tego biznesu...
get rich or die trying...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 września 2009 21:09:38 przy kursie: 15,70 zł
Powinni mu zakazać jeść ulubione kiełbasy blackeye

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 16 września 2009 21:11:40 przy kursie: 15,70 zł
karab44 napisał(a):
Pisze o tym co zaobserwowalem w przeciagu ostatnich kilku miesiecy sledzenia spolki, a tego typu komentarze prosze zachowaj dla siebie. To jest moje zdanie i nie musisz sie z nim zgadzac. Nie masz nic do powiedzenia, nie smiec. Wyobraz sobie, ze kazdy Twoj glupi wpis zostanie w internecie... na zawsze. Sick

He he, piszesz, że nie mam nic do powiedzenia ... wyobraź sobie, że rzucam kątem oka na spółkę nie od kilku miesięcy ale od ... kilku lat! Gdybyś przeczytał wątek niewątpliwie trafiłbyś na mojego linka do świetnego tekstu G. Zalewskiego. Dla przypomnienia: http://www.futures.pl/?did=231

rmz
rmz
0
Wpisów: 51
Wysłane: 16 września 2009 21:15:39 przy kursie: 15,70 zł
Inne infa też były wcześniej znane, ale np. zatwierdzenie układu przez sąd miało wpływ(może mały i na krótko - ale zawsze) choć o tym wiedziano już wcześniej, podobnie inne pozytywne infa. Skoro pozytywne informacje o znanych już faktach wpływają na kurs to czemu negatywne nie miały by? Inwestorzy to wiele osób, różnie zaznajomieni z sytuacja spółki(szczególnie jak ich wiele w portfelu) i gdy niektórzy zobaczą takie info to nie zawahają się sprzedać ;)

karab44
0
Wpisów: 34
Wysłane: 16 września 2009 21:19:02 przy kursie: 15,70 zł
addi napisał(a):
karab44 napisał(a):
Pisze o tym co zaobserwowalem w przeciagu ostatnich kilku miesiecy sledzenia spolki, a tego typu komentarze prosze zachowaj dla siebie. To jest moje zdanie i nie musisz sie z nim zgadzac. Nie masz nic do powiedzenia, nie smiec. Wyobraz sobie, ze kazdy Twoj glupi wpis zostanie w internecie... na zawsze. Sick

He he, piszesz, że nie mam nic do powiedzenia ... wyobraź sobie, że rzucam kątem oka na spółkę nie od kilku miesięcy ale od ... kilku lat! Gdybyś przeczytał wątek niewątpliwie trafiłbyś na mojego linka do świetnego tekstu G. Zalewskiego. Dla przypomnienia: http://www.futures.pl/?did=231

ten artykul wszyscy znamy. Stary jak wegiel. Powiedz mi teraz prosze jak to sie ma do obecnej sytuacji?
Jestem wzorem skróconego mnożenia...

addi
0
Wysłane: 16 września 2009 21:21:25 przy kursie: 15,70 zł
karab44 napisał(a):
addi napisał(a):
karab44 napisał(a):

ten artykul wszyscy znamy. Stary jak wegiel. Powiedz mi teraz prosze jak to sie ma do obecnej sytuacji?

Przecież napisałem: "Pan prezes ma tytanowe jaja ... widać, że historia go niczego nie nauczyła."

duszek
0
Wpisów: 24
Wysłane: 17 września 2009 08:41:33 przy kursie: 15,70 zł
No to miesko pędzi do rosji :D

www.pkmduda.pl/pub/File/filmy_...

roba
0
Wpisów: 40
Wysłane: 17 września 2009 10:44:40 przy kursie: 15,30 zł
Witam. mam pytanko...Jak się zmienią wskaźniki min. C/Wk po emisji akcji dla banków....bo wtedy powinno sie zmniejszyc o polowe bo tyle akcji nadrukują? może ktoś już to badał....Think

adamz
0
Wpisów: 26
Wysłane: 17 września 2009 11:08:11 przy kursie: 15,30 zł
roba napisał(a):
Witam. mam pytanko...Jak się zmienią wskaźniki min. C/Wk po emisji akcji dla banków....bo wtedy powinno sie zmniejszyc o polowe bo tyle akcji nadrukują? może ktoś już to badał....Think

Akcje emitowane sa dla bankow w celu wykupu zobowiazan, takze C/WK nie powinna sie zmienic, bo zmaleja zobowiazania. Przy dobrze skalkulowanej emisji wskaznik moze sie nawet polepszyc, ale tylko wtedy gdy realna wartosc akcji przekazanych bankom bedzie mniejsza niz kwota zobowiazan za nie wykupionych.

Jesli sie myle to mnie zaraz ktos poprawi, wiec bez uszczypliwych komentarzy prosze.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 17 września 2009 11:43:37 przy kursie: 15,30 zł
Tak na moje oko to C/WK się pogorszy ale nie jakoś dramatycznie. Zobowiązania nie mają wpływu na wartość księgową tylko wartość kapitałów własnych które się zwiększą w związku z emisją. Trzeba by było wziąć bieżącą wartość księgową dodać nowe emisje po 1,1 i 1,3, całość podzielić przez ilość akcji wraz z nowymi i porównać do bieżącej ceny.

adamz
0
Wysłane: 17 września 2009 12:55:36 przy kursie: 15,30 zł
007 napisał(a):
Tak na moje oko to C/WK się pogorszy ale nie jakoś dramatycznie. Zobowiązania nie mają wpływu na wartość księgową tylko wartość kapitałów własnych które się zwiększą w związku z emisją. Trzeba by było wziąć bieżącą wartość księgową dodać nowe emisje po 1,1 i 1,3, całość podzielić przez ilość akcji wraz z nowymi i porównać do bieżącej ceny.

Chyba nie jest do końca tak jak myślisz.

"Wartość księgowa aktywów netto przedsiębiorstwa to suma wartości jego aktywów pomniejszona o zobowiązania (długoterminowe i krótkoterminowe). W zależności od charakteru (zobowiązania lub kapitał własny przedsiębiorstwa) wartość aktywów pomniejszają także rezerwy oraz rozliczenia międzyokresowe bierne i przychody przyszłych okresów. Podstawą oszacowania wartości księgowej aktywów netto jest sporządzony na określony dzień bilans przedsiębiorstwa."

Także:
Wartość księgowa majątku = aktywa - pasywa bieżące - zobowiązania długoterminowe

gdzie:
pasywa bieżące = rezerwy, zobowiązania krótkoterminowe i fun­dusze specjalne, rozliczenia międzyokresowe kosztów i przychody przyszłych okresów.

Dlatego właśnie, moim zdaniem, wskaźnik przy prawidłowej (odwzorowującej realną wartość spółki przypadającą na 1 udział) wycenie emitowanych akcji, wskaźnik C/WK nie powinien się zmienić.

Zauważ, że wykupione akcjami zobowiązania tak naprawdę będą tylko odroczeniem terminu płatności, ponieważ DUDA zobowiązała się odkupić te akcje w przyszłości, a banki nie mogą opchnąć akcji przed 2012r.
Edytowany: 17 września 2009 13:01

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 17 września 2009 13:49:35 przy kursie: 15,30 zł
adamz napisał(a):

Także:
Wartość księgowa majątku = aktywa - pasywa bieżące - zobowiązania długoterminowe

Gwoli ścisłości aktywa = pasywa a pasywa = kapitały własne + zobowiązania długoterminowe + pasywa bieżące. A + B = C czyli wartość księgowa majątku = kapitały własne.

Gdyby wartość zobowiązań miała wpływ na WK to spłata zobowiązań zmieniałaby wartość księgową, a tak nie jest. W przypadku Dudy mamy do czynienia z zamianą zobowiązań na kapitały własne i istotne tu jest to po jakiej cenie będą emitowane nowe akcje. Im wyższa cena nowych akcji tym lepszy wpływ na wartość C/WK. W zasadzie każda nowa emisja po cenie wyższej niż bieżąca wartość akcji poprawia wskaźnik C/WK i na odwrót.

mrz
mrz
0
Wpisów: 17
Wysłane: 17 września 2009 14:56:20 przy kursie: 15,30 zł
roba napisał(a):

Prawidłowa odpowiedź to: C/Wk wzrośnie (w tym wypadku).

Dla wczorajszego kursu zamknięcia 1,57 wskaźnik c/wk na danych za q2'09 wynosi 0,44
Gdyby emisja dla banków i konwersja długu jaka jest w porozumieniu została uwzgledniona w sprawozdaniu Q2'09 to c/wk wyniosłby 0,71.

pozdr,
Edytowany: 17 września 2009 15:04

adamz
0
Wysłane: 17 września 2009 16:32:58 przy kursie: 15,30 zł
007 napisał(a):
adamz napisał(a):

Także:

Gwoli ścisłości aktywa = pasywa a pasywa = kapitały własne + zobowiązania długoterminowe + pasywa bieżące. A + B = C czyli wartość księgowa majątku = kapitały własne.

Właśnie dlatego wartość księgowa przy doskonale dobrej wycenie akcji emitowanych nie powinna się zmienić.

Skoro:

aktywa = pasywa

gdzie:
pasywa = kapitały własne + zobowiązania długoterminowe + pasywa bieżące

to:

zmniejszenie zobowiązań równe zwiększeniu kapitałów własnych nie powoduje żadnych zmian po stronie pasywów, a to sprawia, że aktywa dalej równają się pasywom.

Dla wyjaśnienia koncepcji posłużę się literkami:

X=Y
X - Aktywa
Y - Pasywa

Y= a+b+c
a - kapitały własne
b - zobowiązania długoterminowe
c - pasywa bieżące

jeśli następuje konwersja Z jednostek zobowiązań na akcje (które są kapitałami własnymi, tak jak napisałeś), wtedy

Y = (a+Z)+(b-Z)+c
Y1 = a1 +b1 + c1

gdzie:
Z - ilość jednostek konwertowanych
a1 = a+Z
b1 = b-Z
c1 = c

oraz

Y = Y1

Dlatego właśnie prawidłowe jest:

WK = aktywa - pasywa = aktywa - Y = aktywa - Y1

oraz stwierdzenie, że przy idealnej wycenie akcji (która jest właściwie niemożliwa) WK nie zmieni się w ogóle.

W przypadku DUDY najważniejszym elementem w równaniu będzie cena emitowanych akcji działająca jak "waga". I tak:

1. jeśli cena będzie wyższa od ceny rynkowej, wtedy spółka sprzedaje swoje zobowiązania za mniej niż są warte.
2. jeśli cena będzie niższa od ceny rynkowej, wtedy spółka sprzedaje zobowiązania za więcej niż są warte.

Oczywiście w pierwszym przypadku zyskuje dłużnik w drugim zyskuje wierzyciel.

Edytowany: 17 września 2009 16:43

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 17 września 2009 20:09:27 przy kursie: 15,30 zł
No super nic tylko spółki powinny zajmować się emitowaniem akcji skoro to taki super biznes, po co prowadzić normalny biznes skoro można zająć się produkcją akcji....
Nastąpi olbrzymie rozwodnienie, zadko spotykane na giełdzie, innymi słowy nadrukują smieci. Na Biotonie jest podobna sytuacja. Podaż akcji i sytuacja finansowa spółki powodują że kurs od dawna leci w dół i nie ma siły odbić się w górę.
W ubiegłym roku podobną emisję do Dudy przeprowadził IDM. Popatrzcie ile były warte akcje IDM przed emisją, w momencie odcięcia PP i ile są teraz warte.
Kilka razy w życiu sparzyłem się na czymś takim i trzymam się z dala od takich wielkich emisji które nie mają pokrycia we wzroście wartości spółki. I tyle w temacie.

mrz
mrz
0
Wysłane: 17 września 2009 20:23:08 przy kursie: 15,30 zł
adamz napisał(a):

W przypadku DUDY najważniejszym elementem w równaniu będzie cena emitowanych akcji działająca jak "waga". I tak:

1. jeśli cena będzie wyższa od ceny rynkowej, wtedy spółka sprzedaje swoje zobowiązania za mniej niż są warte.
2. jeśli cena będzie niższa od ceny rynkowej, wtedy spółka sprzedaje zobowiązania za więcej niż są warte.

Oczywiście w pierwszym przypadku zyskuje dłużnik w drugim zyskuje wierzyciel.

Pozwolę sobie na sprostowanie kolegi.

Zgadza się, że w zalezności od ceny akcji emitowanych dla banków C/wk spadnie lub wzrośnie.
Ale pozostałe wnioski niestety sa błędne (precyzyjnie ujmując są źle sformułowane bo raz może to być prawda co kolega pisze, a raz nie).

Poprawna zależność jest taka, że:
1. C/Wk spadnie gdy konwersja długu na kapitał (akcje) będzie po cenie (akcji) wyższej niż Wk/1akcję "wartość księgowa przypadająca na 1 akcję".
2. analogicznie w przeciwnym przypadku C/Wk wzrosnie.

W przypadku Dudy Wk/1 akcję wynosi 3,59 po wynikach za Q2'09.
A zatem każda zamiana długu na kapitał w cenie poniżej 3,59 (emisje dla banków po 1,1 i 1,3 pln) podwyższą C/Wk.
Symulacje na wynikach Q2 podałem w moim poście powyżej.

P.S.
Dlatego napisałem na początku, że kolegi wnioski raz mogą być prawdziwe, a raz nie.
Gdyby cena rynkowa była równa dokładnie Wk/1 akcję to teza byłaby zawsze prawdziwa.
Ale tak nie jest i resztę wniosków mozna sobie wyciagnąć.

pozdr,
Edytowany: 17 września 2009 20:28

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 września 2009 20:36:37 przy kursie: 15,30 zł
Takie dyskusje niezmiernie cieszą moje oczy! Sprawa na pozór banalna okazuje się mieć drugie i trzecie dno.
Ja dodam jeszcze czwarte: oprócz wyceny rynkowej kapitałów własnych (tzw. kapitalizacja, wyrażona ceną 1 akcji), jest jeszcze wartość wewnętrzna spółki. Tak samo niepewna i dyskusyjna jak wycena rynkowa, więc nie wiemy jaka to liczba, ale mamy na jej temat jakąś opinię na gruncie rozmaitych danych fundamentalnych.
Jeżeli emisja akcji i konwersja długu na kapitał dojdzie do skutku, to wycena rozliczeniowa bardzo dużo nam powie o tym, jakie zdanie o wartości wewnętrznej mają banki - instytucje o dużej awersji do ryzyka.

Mam jeszcze piąte dno: moim zdaniem dokapitalizowanie nie tworzy wartości dodanej, nie zwiększa wartości dochodowej spółki. Tak ogólnie rzecz biorąc.
Edytowany: 17 września 2009 20:50

addi
0
Wysłane: 17 września 2009 20:39:49 przy kursie: 15,30 zł
He he he, widzę, że na wątku Dudy pojawiło się kilka nowych nicków znikąd angry3 (podobnie jak na innych forach!) które usiłują przedstawić Dudę jako najlepszą inwestycję na GPW blackeye. Radzę duuuużą przezorność!!! Dla mnie Duda to shit i ... tyle!
Edytowany: 17 września 2009 20:43

mrz
mrz
0
Wysłane: 17 września 2009 20:52:24 przy kursie: 15,30 zł
addi napisał(a):
He he he, widzę, że na wątku Dudy pojawiło się kilka nowych nicków znikąd angry3 (podobnie jak na innych forach!) które usiłują przedstawić Dudę jako najlepszą inwestycję na GPW blackeye. Radzę duuuużą przezorność!!! Dla mnie Duda to shit i ... tyle!

He,

jesli to uwaga do mnie (faktycznie to pierwsze moje posty) to może odniesiesz się merytorycznie do treści (coś uzupełnisz/wniesiesz nowego albo wskażesz błąd w rozumowaniuEh? ).
Bo to co napisałes może równie dobrze sklecić 4-letnie dziecko, a 8-latek pewnie tez potrafi wklepać do kompa.
wave

addi
0
Wysłane: 17 września 2009 20:55:29 przy kursie: 15,30 zł
mrz napisał(a):
Bo to co napisałes może równie dobrze sklecić 4-letnie dziecko, a 8-latek pewnie tez potrafi wklepać do kompa.
wave

He he he, wyobraź sobie, że na GPW działam od nastu lathello1

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

44 45 46 47 48

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,205 sek.

wpywumia
ummtjrpr
mtoczzxf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pgyndyxp
rpvwkjdn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat