Temat:
JSW
szymon_333 napisał(a):Szanowni,
Jestem na tym walorze dość długo zapakowany i obserwuje to co dzieje się z kursem, czasami zerkając na nastroje panujące tutaj. Obserwowałem bacznie i dobierałem gdy kurs wg mnie w nieuzasadniony sposób leciał w dół. Wycenianie kilkukrotnie tych samych negatywnych zdarzeń powodowało moje coraz to większe zdziwienie.(...) Tutaj są IMO 3 główne czynniki spadków: 1. Korupcja - każdy wie, że spółka jest przedmiotem czystej spekulacji. Nie ma z niej dywidend, pieniądze mogą być wytransferowane pod byle powodem. Są 3 strony układu, które zawsze zarabiają: rodziny polityków, związkowcy i zagraniczny kapitał. 2. Światowy spadkowy trend na surowcach i spółkach cyklicznych, szczególnie na rynkach wschodzących. Różnica taka, że w poważnych państwach wskaźniki spółek są racjonalne, a nie jak na jsw, gdzie rynek wycenia, że połowa gotówki zostanie rozkradziona :) 3. Zagraniczny gracz - kto przeżył spadek na PGN i PGE w 2020 wie o co chodzi. Polski rynek jest płytki i można zrobić z nim co się chce. Obie spółki zaliczyły w kowidowym krachu dołki wszech czasów bez względu na fundamenty. Obecnie grane w dół jest jsw. Tutaj każda cena jest możliwa z powodu 1. i 2. Ale podobnie jak w przypadku PGN i PGE, odbicie będzie również potężne.
|
|
Temat:
MONNARI
Cześć , 8 lat temu byłem na tym pokładzie. Wziąłem 100% zysku i byłem zadowolony, dopóki nie zobaczyłem, jak kurs rośnie w ciągu roku x10 od ceny zakupu :) Wracam, bo mam tu niedokończony interes. Na podobne wzrosty co wtedy już nie liczę, ale gdyby spółka zaczęła pokazywać zyski od 2021, to 8zł czysto technicznie wydaje się w zasięgu.
|
|
Temat:
GOBARTO
Ludzie Cedrobu i Gobarto robią deal życia, za kilka lat jak wróci koniunktura, pomieszają trochę w aktywach, zmienią nazwę i wprowadzą spółkę z powrotem na giełdę z wyceną 30zł za akcję. Robią tak, bo mogą, skoro obecna władza tyle gadająca o uczciwości i zwalczaniu korupcji im przyklaskuje.
|
|
Temat:
COLIAN
Jako, że obserwuję Coliana od lat, mogę napisać dlaczego jego cena jest tak okazyjna na tle spółki Wawel. Otóż spółkę Colian posiada Janek, polski biznesmen z wąsikiem. Janek zrobił emisję akcji Jutrzenki dla ludu, kurs zanurkował i skupił je za ułamek wartości. Kilka lat później, gdy spółka bujała się w okolicach 3zł postanowił wyemitować akcje pod kupno Solidarności, tym razem jednak dla siebie - po 2.15 :)
Janek jest jak polski rząd - sprzeda Ci akcje Taurona po 5.13, a przy 2.60 powie, że nie dostaniesz nawet dywidendy, bo musi ratować kopalnie i w ogóle jesteś złym spekulantem, bo chcesz zarobić, a przecież spółka publiczna nie jest od tego. Na spółkach typu Colian zarabia się tylko w trakcie gorączki hossy, gdy boss uzna, że trzeba podpompować towar przed nową emisją. Można też zarobić kupując w trakcie paniki, gdy boss chce odebrać papier, ponieważ spółka produkuje i zarabia, więc w końcu ruszy ku wartości księgowej. Tym różni się od wydmuszek Patrowicza czy innych petroli. Dzięki Colianom GPW inwestorzy fundamentalni też mogą pograć w gamboni.
Można kupić za ok. 2.70 pakiecik i bez sentymentu wywalić po 3.15.
|
|
Dziękuję za bardzo fachową analizę. Kupiłem mały pakiet blisko rok temu sugerując się wskaźnikami typu c/wk, c/z, płynnością, raportami (oczywiście nie wyczytałem z nich tego, co zauważyłeś Ty) oraz AT, która wtedy sugerowała wybicie z trendu spadkowego. Ponadto sama kapitalizacja wydawała się śmieszna i jeden lepszy kwartał miał w założeniach zrobić wystrzał "klasy Monnari". Po miesiącach zacząłem czuć, że coś tu nie gra, ale nie potrafiłem tego wyczytać z raportów. Przychody nie rosną (a nawet spadają) mimo uruchomienia drugiej linii, bo firma przechodzi na zlecenia wysokomarżowe, tyle że nie widać tego w zyskach. Niestety widać bardzo dużą korelację z ceną miedzi/srebra/kghm, choć niby im tańszy materiał, tym spółka powinna sobie lepiej radzić. Może tak być, że ceny surowca tanieją, bo jest mniej zamówień na przetworzone wyroby i spółka pośrednio obrywa. Pozostaje wierzyć, że zarząd nie wywinie jakiegoś numeru.
|
|
OBS interesowałeś się Galvo?
|
|
Temat:
MONNARI
Spółka ma kapitalizację ok. 60mln przy kursie 1.91, na koncie 27mln i 38mln krótkoterminowych zobowiązań. Zeszły rok zamknęła z zyskiem 8mln wynikającym ze zwiększonej sprzedaży i rentowności w trudnych warunkach. Otwiera nowe salony i rozwija e-sklep. Na Bolka oko tu powinno być 2.40 za papier na spokojnym rynku, a w hossie.. Gdzie jest haczyk w rozumowaniu?
|
|