...taki komunikat widzę ilekroć usiłuję przejść do sekcji Spółki od A do Z (GPW i NC).
|
Temat:
GOBARTO
siekoo napisał(a):PKM Duda uzyskał certyfikat PQS, który ma pomóc firmie w konkurowaniu z zagranicznymi firmami www.portalspozywczy.pl/mieso/w...moze nie zwala z nog, ale to znak, ze proces naprawczy i wizja rozwoju sa wlasciwe. Hmm... firmy branżowe ustaliły kryteria, według których będą sobie przyznawać certyfikat "produktu wysokiej jakości". Nie widzę tutaj informacji o zleceniu opracowania kryteriów niezależnym ośrodkom badawczym (oczywiście o ile takowe istnieją) lub SANEPIDowi. Jedynie niezależne jednostki będą kontrolować zgodność produktu z przyjętymi kryteriami. Czy wobec tego można powyższy certyfikat traktować jako rzeczywisty wyznacznik jakości?
|
Temat:
GOBARTO
Witam. Prawdopodobnie część z Was już widziała te informacje: Cytat:Wg prognoz firmy AMI (za Livestock and Meat Monthly) światowy handel wieprzowiną skurczy się w całym 2009 r. o ponad 10 proc., po raz pierwszy od dekady. Mimo to powolne ożywienie gospodarcze oczekiwane w 2010 r. powinno przynieść wzrost popytu i dodatnią dynamikę handlu wieprzowiną - informują analitycy BGŻ. Cały artykuł do przeczytania tutaj. W związku z powyższym mam pytanie - na ile informacje (albo raczej spekulacje) w serwisach branżowych przekładają się na kurs danego papieru? Parę razy PB wpływał ewidentnie na kurs spółek, które brał/wyrzucał do/z portfela. Obserwując jednak od czasu do czasu doniesienia jak podane powyżej nie zauważyłem ich wpływu na świniaka (co innego oświadczenia grubego Maćka, przynajmniej jakiś czas temu, ale to akurat osobna kategoria). Pytanie zadaję, bo oczywiście mam świniaka w portfelu. P.S. - pierwszy post na SW, bądźcie wyrozumiali.
|