PARTNER SERWISU
zuqybhee
3 4 5 6 7
Jasio
0
Wpisów: 71
Wysłane: 17 maja 2010 09:27:21 przy kursie: 4,06 zł
Właśnie.. IV Kwartał na EMK był ok za sprawą grudnia. Styczeń i luty nie był już tak kolorowy, podobnie jak marzec i kwiecień.

Dlatego pewnie od 2-3 m-cy mamy to bujanie się w okolicach 3,7-4,2 zł. I tak pewnie będzie jeszcze jakiś czas, choć może nie.. nie wiem. Wiadomo jak to jest - na dwoje babka wróżyła :)
Edytowany: 17 maja 2010 09:37

noise
0
Wpisów: 281
Wysłane: 17 maja 2010 09:58:10 przy kursie: 4,06 zł
Jasio napisał(a):
Właśnie.. IV Kwartał na EMK był ok za sprawą grudnia. Styczeń i luty nie był już tak kolorowy, podobnie jak marzec i kwiecień.

Dlatego pewnie od 2-3 m-cy mamy to bujanie się w okolicach 3,7-4,2 zł. I tak pewnie będzie jeszcze jakiś czas, choć może nie.. nie wiem. Wiadomo jak to jest - na dwoje babka wróżyła :)

Jasiu nie bardzo rozumiem tego co napisałeś o styczniu, marcu i kwietniu. Podaję link do wykresu graficznego.

4outdoor.pl/pl/news/4639/eurom...

Są to wyniki jednostkowe, ale w tej sytuacji( kiedy nie ma przychodów i kosztów EUROTECHU) są one moim zdaniem bardziej miarodajne. Pozostaje jeszcze kwestia oczekiwań co do liczb w Iq. Spólka zawsze robiła dużą stratę, którą w pozostałych kwartałach próbowała odrabiać. Ja oczekuję wyniku w okolicach zera za Iq (maj jest deszczowy,więc powinno być nieźle) i wyniku na plus w pozostałych kwartałach.

Jasio
0
Wysłane: 17 maja 2010 10:52:57 przy kursie: 4,06 zł
To o niczym nie świadczy.

1. Obrót w okresie styczeń-kwiecień jest odniesiony do roku poprzedniego który był kiepski z powodu kryzysu (czego dowodem są już nie tak dobre odchylenia do grudnia)

2. Powinno się te wyniki odnieść do otwartych powierzchni, żeby były porównywalne z tymi z roku poprzedniego (bo zdaje się w listopadzie w krakowie otworzyli 2 nowe sklepy które pewnie teraz zwiększają obrót)

3. To tylko obrót.. chciałbym zobaczyć zysk netto w okresie styczeń - kwiecień

Jasio
0
Wysłane: 17 maja 2010 10:57:51 przy kursie: 4,06 zł
Ogólnie, po prostu jestem przeciwny "podbijaniu bębenka" kiedy każdy tutaj sobie zdaje sprawę z tego że większość firm odziezowych ma straty na początku roku.
I pewnie nie inaczej będzie z EMK.

noise
0
Wysłane: 17 maja 2010 11:24:32 przy kursie: 4,06 zł
Jasiu,
1.Rozumiem twoje obiekcje co do zysku w pierwszym kwartale (marzec - maj), dlatego wyraźnie napisałem że się go nie spodziewam.
2.Płaska dynamika przed grudniem to efekt niekorzystnej pogody - zima zaczęła się w połowie grudnia
3.Co do nowych powierzchni zupełna zgoda. Powinno się podawać wzrost na istniejącej powierzchni, ale tylko w przypadku własnej sieci - z raportu wynika, że w całym roku przybyły dwa nowe sklepy więc koszty nie wzrosły znacząco. Euromark sprzedaje ciągle ponad połowę w kanale hurtowym a tam koszty sprzedaży są po stronie kontrahenta.

Co do zysku za styczeń-kwiecień to będzie trudno rozdzielić bo to są rózne kwartały.Za kwartał IV grudzień-luty był piękny zysk bo to szczyt sezonu w tej branży. Kwartał I marzec-maj pewnie nie będzie zyskowny.

Przypuszczam, że nieporozumienie bierze się ze specyficznego roku obrotowego - rok obrotowy skończył się 28 lutego. Nowy zaczął się 1 marca.

Gorbashow
6
Wpisów: 271
Wysłane: 17 maja 2010 11:32:50 przy kursie: 4,06 zł
Oooo noise mnie uprzedzil, ale juz wkleje co splodzilem ;)

Jasiu, nikt sie nie kloci, ze IQ zwykle bywa gorszy, u EMK tez tak bylo i zapewne tez tak sie pokaze, ale wez pod uwage 2 rzeczy:

1) Pozbyli sie spolki przynoszacej straty, ktora byla konsolidowana.
2) Zysk netto za rok 2009/2010, bez odpisu ksiegowego na ta spolke wynioslby ~1,3mln
3) porownaj sobie z sektorem gdzie jest EMK pod wzgledem wskaznikow http://stooq.pl/q/i/?s=u_had (dla c/z mozesz sobie przyjac wynik bez odpisu)

Do tego jest fundusz, ktory wyraznie trzyma konsole. Jezeli liczysz na spadki, to o ile sam fundusz nie zacznie sypac, wydaje mi sie, ze sie mozesz przeliczyc.

Jezeli zwykle najgorszy IQ dadza rade wyjsc w przedziale <-1mln, 0zl>, to moze sie okazac ze zysk 2010 beda mieli na prawde na poziomie.
Gielda wycenia przyszlosc, zwykle dalsza niz kolejne 2 miesiace mimo wszystko, zapewne po Q1 wiecej sie okaze w kursie, w zaleznosci od tego jak sobie beda radzic.
Edytowany: 17 maja 2010 11:39

Jasio
0
Wysłane: 17 maja 2010 12:40:34 przy kursie: 4,06 zł
Z takim stawianiem sprawy się zgadzam i podpisuję
:)

tyron
0
Wpisów: 45
Wysłane: 17 maja 2010 12:47:26 przy kursie: 4,06 zł
Witam
Według mnie podstawową róznicą miedzy Euromarkiem a innymi firmami stricte odzieżowymi jest jej profil outdoorowy. LPP podczas zimy tj. styczen, luty nie ma super wynikow bo nie ma ofert scisle zimowej - w tych sklepach juz pod koniec stycznia/poczatek lutego wchodza kolekcje wiosenne, ktore w tym roku lezaly na polkach z uwagi na mrozna aure.Euromark ma asortyment scisle zwiazany z sezonem zimowym i w tym okresie przy mocnej zimie jak w tym roku sporo zarabia. W czasie kiedy LPP wywiesza wiosne on EMK do konca lutego hadluje ostro zima, pozbywa sie stoków itp. Dlatego tez jego lepsze wyniki. Co do faktycznego I kwartalu czyli okresu od 1 marca do konca maja - to zobaczymy nie wiem czy bedzie zysk, ale mysle ze nawet gdyby bylo w okolicach zera to super, nie bedzie straty do odrabiania na zime. kolejny kwartal czyli czerwiec - sierpien to znowu male zniwa - nie takie jak zima, ale jednak. Co najwazniejsze to fakt ze EMK pozamykał nierentowne społki córki, i koncentruje sie na swoim podstawowym biznesie czyli Campusie i Alpinusie. Niebagatelne znaczenie ma tez coraz lepsza jakosć kolekcji - które tak naprawdę w duzej mierze przekładaja się na zyski. To np rózni ta firme np. od Monnari - która to spółka ma coraz gorsze kolekcje i stąd tez spadek obrotów. W odzieżówce liczy sie to żeby trafic w gust klienta i robic ładne rzeczy - w kwestii EMK jest to rynek dużo bardziej konserwatywny niż "zwykła" odzieżówka, i EMK sobie naprawdę dobrze na nim radzi. Co do samej spółki i jej wyników to mnie najbardziej boli teraz rosnący kurs dolara. Każda zwyzka kursu o kolejne 5% to spory problem dla firmy poniewaz drastycznie uderza to w marże - zwlaszcza ze na zakontraktowaną kolekcje zimowa cenniki już są od dawna w zł. i nie można tego zmienić.

Gorbashow
6
Wysłane: 17 maja 2010 12:59:59 przy kursie: 4,06 zł
Dokladnie thumbright
Mnie pozytywnie zaskoczylo rowniez, tak znaczne uciecie kosztow, w szczegolnosci zarzadu z tego co pamietam (nie chce mi sie zagladac do raportu).
Naprawde ladnie sie za to wzieli i widac wyniki tej restrukturyzacji.

Dlatego jestem optymista na ten rok. Mamy inwestora finansowego, ze znacznym pakietem. Mamy udany rok za soba, mimo tej sztucznej troche straty i w perspektywie niezla kolekcje wiosenno/letnia oraz juz lepsze okresy Q2-Q4 przed nami. Q1 troche nam powie o tym gdzie mozemy skonczyc.
TFI bedzie wiedzialo na pewno wczesniej niz my, drobni, i podejrzewam, ze jezeli bedzie niezle, to ruch zacznie sie odpowiednio wczesniej (ale to juz tylko moje przypuszczenia).
Edytowany: 17 maja 2010 13:06

Jasio
0
Wysłane: 18 maja 2010 10:04:43 przy kursie: 4,38 zł
Gorbashow napisał(a):
Dokladnie thumbright
Mnie pozytywnie zaskoczylo rowniez, tak znaczne uciecie kosztow, w szczegolnosci zarzadu z tego co pamietam (nie chce mi sie zagladac do raportu).

Obniżka kosztów zarządu wynika z pozbycia się EUROTECHu który był kulą u nogi.
Pozwolę sobie zacytować raport:
"Było to możliwe dzięki wzrostowi marży handlowej o 9,9% oraz redukcji aż o 42% kosztów ogólnego zarządu, głównie z powodu zbycia udziałów Eurotechu, który w poprzednim roku wykazywał 1,8 mln zł kosztów ogólnego zarządu (po ich odjęciu wystąpiłby 6% wzrost kosztów zarządu)"

Z tego samego powodu (pozbycia się EUROTECHu) spadł poziom zapasów na koniec roku.

I to jest rzetelna i pełna informacja.

Gorbashow
6
Wysłane: 18 maja 2010 11:59:10 przy kursie: 4,38 zł
Oj Panie Jasiu, ja nie mowilem o Q4 ale o calym roku.
Proponuje spojrzec, do raportow i ladnie jest napisane:

Po Q1: Koszty zarzadu w Q1 2009, kiedy jeszcze konsolidowali Eurotech wyniosly 3619 wobec 4964 rok wczesniej.
Efekt: W Q1 obnizyli je o ponad 1,3mln.

Po Q2:
Cytat:
2.6 Koszty ogólnego zarządu: Redukcja kosztów ogólnego zarządu jest wynikiem restrukturyzacji
organizacyjnej Euromarku, która poprawiła wydajność we wszystkich działach spółki.
Redukcja etatów (głównie w dziale marketingu) wpłynęła na koszty ogólnego zarządu w spółce dominującej.Spółka zależna Eurotech ograniczyła koszty dzięki przeniesieniu się do mniejszego i tańszego magazynu oraz redukcji zatrudnienia pracowników nie związanych ze sprzedażą.

Efekt: Obnizyli je w H1 o 2,168 mln

Q3:
Cytat:
W trzecim kwartale roku obrotowego 2009/10, Grupa zanotowała zysk netto
wysokości 0,9 mln zł w stosunku do 0,4 mln zł straty netto w analogicznym okresie
roku 2008/09. Było to możliwe dzięki wzrostowi marży handlowej o 4,6% oraz
redukcji aż o 51% kosztów ogólnego zarządu, głównie z powodu zbycia Eurotechu,
który w poprzednim roku wykazywał 1,8 mln kosztów ogólnego zarządu, po ich
odjęciu redukcja kosztów wynosi 8,7%.

Wynik obnizenie o jakies 200k bez Eurotechu, czyli w sumie po 3Q obnizyli je o 2,368mln

Po Q4: wzrost o podane przez Ciebie 6%, aczkolwiek, nie umiem znalezc w raporcie jak oni to wyliczyli, bo z matematyki, po dodaniu 1,8mln do tego co jest w raporcie w Kosztach zarzadu, mamy kwote: 4543 a w Q4 2008 bylo 4667, wiec wciaz spadek,. Zapewne cos mi tu umyka.

Podsumowujac, na moje, to jest bardzo spory spadek.

Skonsolidowane koszty zarzadu po 4Q 2009 to 11,652mln wobec 17,754mln w zeszlym roku. Nawert dodajac te 3,6mln za Eurotech mamy 15252 wobec 17754 czyli spadek o 14,1%.
A przeciez samo pozbycie sie Eurotechu, to tez dzialanie w celu odciecia kosztow.

Wiec, pozwolisz, ze sie nie zgodze, jakoby podane przez Ciebie w ostatnim poscie informacje byly pelne, a tym bardziej rzetelne.Shame on you Not talking

Edytowany: 18 maja 2010 12:03

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 24 maja 2010 20:59:55 przy kursie: 5,09 zł
Kurs spółki wyszedł górą z kilkumiesięcznej konsolidacji (praktycznie bez walki):

kliknij, aby powiększyć

Wygląda na to, że Wywalacz dał sobie luz albo ... skończyła mu się amunicja. Ciekawostką jest TKO=5,99 na niewielkim wolumenie.

noise
0
Wysłane: 29 czerwca 2010 12:58:54 przy kursie: 4,74 zł
Czas odnowić wątek. Niebawem 2 nowe raporty. Roczny raczej nie przyniesie nic nowego w porównaniu do tego za 4Q, więc go pomijam, ale 15 lipca będzie raport za 1Q 2010 i on będzie super ciekawy. Próbowałem wywróżyć przyszłość z przeszłości, ale niestety raport Q1 2009 jest dziwny (w jednostkowym minus w skonsolidowanym plus???) przychodzi mi tylko jedni wytłumaczenie, że Eurotech sprzedał duża partię towaru matce czyli Euromarkowi. Postanowiłem spojrzeć więc na IIIQ 2009 już bez Eurotechu, w sklepach nowa kolekcja jak w Q1 więc marża podobna.
Skoro Q3 2009 to 22,67 mln przychodów, 1,1 mln zysku operacyjnego i 0,9 zysku netto w raporcie skonsolidowanym to przy przychodach Q1 2010 19,2 mln liczę, że będzie około zera operacyjnie i 0- netto. Mam tylko nadzieję, że ten minus przy zerze nie będzie duży. Gorbi wave parę postów wcześniej obstawił przedział 0 - 0,1 mln straty netto. Ja będę nieco mniej pesymistyczny, chociaż powinienem napisać bardziej optymistyczny i obstawię przedział od 0 do 50 tys straty netto.
Na innych forach widziałem, że niektórzy oczekują niewiadomo czego po tym raporcie - a przecież wiadomo, że Q1 to kwartał na przetrwanie...a później powinno być znacznie lepiej Dancing

Gorbashow
6
Wysłane: 30 czerwca 2010 23:46:41 przy kursie: 4,70 zł
Tak, ten raport moze byc bardzo ciekawy. Ja tylko uscisle, ze przedzial, to bylo od 0 do -1mln i taki wynik uznam za dobry. Jezeli strata bedzie ponizej 300k to bedzie bardzo dobry wrecz moim zdaniem, a jak jakims cudem zakoncza powyzej zera, to bedzie genialny.

Tak jak napisales, Q1 na przeczekanie. Zwykle konczyl sie calkiem sporymi minusami, nadrabianymi w kolejnych kwartalach, wiec jezeli teraz pokaza jedynie delikatna strate, to bedzie moim zdaniem wybornie.

W przedziale -1mln -2mln bedzie znosnie i w sumie zgodnie z obecna wycena rynkowa, prognozujac pi razy drzwi reszte roku.

Zobaczymy, co tez upichcili, ale jestem dobrej mysli binky
Edytowany: 30 czerwca 2010 23:48

noise
0
Wysłane: 1 lipca 2010 00:05:47 przy kursie: 4,70 zł
Gorbi faktycznie było <-1 mln; 0>. Wychodzi na to że jestem większym optymistą niż myślałem wave

Gorbashow
6
Wysłane: 7 lipca 2010 00:00:10 przy kursie: 4,97 zł
Kurcze wygada na to, ze moze byc niezle noise

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Pomijając, dla uzyskania porównywalności, przychody osiągnięte przez Eurotech Leisure Ltd. w przychodach skonsolidowanych za czerwiec 2009 roku oraz za okres marzec-czerwiec ubiegłego roku, Grupa zanotowałaby wzrost sprzedaży w wysokości 10,6% w skali miesiąc do miesiąca oraz 17,8% wzrost sprzedaży w ujęciu za cały okres.

thumbright

leca chlopaki...czyzby jednak bardzo niewielka strata a wrecz...maly plusik "o zgrozo"?Think

addi
0
Wysłane: 12 lipca 2010 21:34:47 przy kursie: 5,65 zł
Kurs spółki pokonał b. ważny opór na 5,58 na sporym wolumenie:

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 12 lipca 2010 21:35

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 lipca 2010 21:29:45 przy kursie: 5,66 zł
addi napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Najgorzej, że czasem jest krzywoliniowy ;)

Poproszę o doprecyzowanie tej myśli ... bo nie kumam d'oh!

To taki żarcik...
Z pewnością zawsze jest jakiś trend: spadkowy, wzrostowy czy horyzontalny. Kanał jak dobrze rozumiem, to dwie równoległe linie trendu. Trend nie musi być liniowy. Najlepszym tego dowodem jest istnienie linii trendów zarówno w skali liniowej i logarytmicznej. Kanał wzrostowy w skali logarytmicznej można przedstawić jako serię kanałów w skali liniowej. Hiperbola w skali logarytmicznej będzie kanałem w jeszcze innym przekształceniu skali itd...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 lipca 2010 22:11:47 przy kursie: 5,66 zł
Omówienie sytuacji finansowej spółki oraz wyników osiągniętych w okresie od marca do maja 2010 r., zwanego przez spółkę I kwartałem - raport okresowy z 15 lipca 2010 r.

Zacznijmy od tego, co i jak rynek wycenia w spółce, jak widać na Analizie wskaźnikowej, miarodajną wielkością jest EV/EBITDA:
www.stockwatch.pl/gpw/euromark...
Obecna dwunastomiesięczna EBITDA w wysokości 7,2 mln zł nie zmieniła się z kwartału na kwartał, a to dlatego, że zysk operacyjny (a konkretnie strata -872 tys. zł za zaraportowany okres) jest na poziomie sprzed roku. Od tej strony nie ma więc mowy o poprawie wyników. One poprawiły się kwartał temu, gdy zysk operacyjny wyniósł aż +4,7 mln zł, oraz dwa kwartały temu gdy było to +1,3 mln zł, i teraz te kwota skutecznie "przykrywają" stratę zamkniętego ostatnio kwartału. Patrząc na proporcje sezonowe w poprzednich latach, można być optymistą. Zwykle marzec do maja był najgorszym okresem, z najniższą stopą marży i największą stratą netto. Teraz te wielkości zostały ograniczone, choć nadal są ujemne, ale utrzymanie trendu pozwala liczyć na niewielki zysk za kwartał i dużo większy w dwóch kolejnych. Tak przynajmniej myśli rynek.

Powodem wiary w trwałość poprawy wyników i dobre perspektywy jest struktura przychodów ze sprzedaży oraz poziom marży. Spółka skutecznie przesuwa się w segment detaliczny. Spadły jej przychody, ale było to świadome działanie. Osiągnięta marża jest o 3 punkty procentowe wyższa niż przed rokiem. Po trzech trudnych latach wreszcie złapano rentowność. Niebagatelnym osiągnięciem było pozbycie się spółki Eurotech, ale sytuacja w grupie ciągle nie jest świetlana. Wystarczy porównać wartość księgową przed i po konsolidacji, aby stwierdzić, że spółki zależne łącznie mają ujemny kapitał własny. Przychodowo nie wnoszą prawie nic do biznesu, generują też niewielkie straty.

Omawiany okres jest wynikowo korzystny dla spółki, przynajmniej korzystniejszy niż rok wcześniej. Ale przepływowo jest dużo gorzej: na zwiększenie zapasów wypłynęła większość gotówki, a ich wartość wzrosła z 36,5 mln do 42,4 mln zł w kwartał. Rotacja nadal pozostawia bardzo wiele do życzenia: średnio towar leży na magazynie ponad 250 dni. Przejście w detal skróciło cykl rotacji należności, jest to dowodem na realny skutek działań podjętych przez spółkę. Działalność operacyjna wiąże jednak nadal zbyt wiele kapitału: zaangażowane jest prawie 20 mln zł, choć to o 1/3 mniej niż w latach poprzednich, ale detal powinien pozwolić na znaczniejszą redukcję kapitału obrotowego. W sektorze zapasy i gotówka rotują dużo szybciej.

Spółka nie ma wycen dochodowych, bo jeszcze zbyt mało zarabia. Automat serwisu wycenia ją więc pośrednio między wartością księgową a likwidacyjną. Natomiast przyjęcie jako miarodajnego wskaźnika EV/EBITDA dałoby kwotę około 4,20 zł jako wartość wewnętrzną. Wszystkie wyceny na stronie
www.stockwatch.pl/gpw/euromark...
Przypominam, że są one oparte o wynik z dwóch dobrych i dwóch złych kwartałów. Dobre wyniki dalej podniosą bazę dla mnożników2. Tylko jest jeden warunek: osiągnięte wyniki naprawdę muszą być trwałe, a nie jednorazowe. Zdjęcie z grzbietu kosztów Eurotechu dało ulgę, lecz nie wolno na tym poprzestać. Aby w kolejnym kwartale wzrosła wartość wewnętrzna spółki, musi zostać osiągnięty zysk netto, a zysk operacyjny powinien być powyżej 1 mln zł - wtedy dałoby się uzasadnić aktualną wartość rynkową. Ryzyko dla inwestorów: utrata udziału w rynku. Przychody rok do roku spadły o 17%, a zostawione kanały hurtowe ktoś jednak zaopatruje, zwiększając swój udział w rynku. Nie ma to bezpośredniego przełożenia na wartość, ale długofalowo może zmienić układ sił.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

addi
0
Wysłane: 23 lipca 2010 19:09:05 przy kursie: 5,67 zł
anty_teresa napisał(a):
addi napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Najgorzej, że czasem jest krzywoliniowy ;)

Poproszę o doprecyzowanie tej myśli ... bo nie kumam d'oh!

To taki żarcik...
Z pewnością zawsze jest jakiś trend: spadkowy, wzrostowy czy horyzontalny. Kanał jak dobrze rozumiem, to dwie równoległe linie trendu. Trend nie musi być liniowy. Najlepszym tego dowodem jest istnienie linii trendów zarówno w skali liniowej i logarytmicznej. Kanał wzrostowy w skali logarytmicznej można przedstawić jako serię kanałów w skali liniowej. Hiperbola w skali logarytmicznej będzie kanałem w jeszcze innym przekształceniu skali itd...

Oki z tym, że analizowanie papierów na skali liniowej uważam za nieporozumienie confused2
Na tej skali można analizować waluty salute

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,260 sek.

jtuaanbr
xfgfswie
xzwotajj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xpossktc
wxnymvak
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat