Dokładnie. To zarządzający odpowiada za zarządzanie - skoro towarzystwo oferuje produkt (fundusz) który z założenia umożliwia uczestnikom wycofanie środków w każdym momencie to zarządzający odpowiada za takie zarządzanie płynnością, również przez dobór papierów, żeby ten warunek spełnić. Ja też mogę obiecać super stopę zwrotu pod warunkiem, że nikt z inwestorów nie będzie chciał nagle powiedzieć sprawdzam i się skeszować. Ja generalnie się dziwię, że inwestorzy Idea Premium i teraz Copernicusa nie idą do sądu po odszkodowania. Skoro były/są dłgotrwale naruszane limity to prosty wniosek, że źle zarządzano funduszem i inwestorom należy się odszkodowanie. W USA podmioty zarządzające już dawno zabuliłyby grube odszkodowania vide JP Morgan, HSBC itp. Choć chyba to się zaczyna ostatnio zmieniać vide nabici w mbank, czy pozwy przeciw ubezpieczycielom za polisolokaty. Sam jestem ciekaw jakie wyroki zapadną w tych pozwach zbiorowych.
|
|
Wbrew pozorom to nie jest nieuchronne zdarzenie w funduszach. Po pierwsze fundusze otwarte mogą nabyć tylko do 10% papierów dłużnych danego emitenta - więc nie jest tak, że napływ środków oznacza konieczność zwiększania zaangażowania w danego emitenta. Po drugie o ile mnie pamięć nie myli to w ustawie o funduszach inwestycyjnych jest przepis, który mówi, że fundusz otwarty może nabywać obligacje co do zasady "płynne" - właśnie po to aby umożliwiać ich bezpieczne zbywanie gdy klienci składają zlecenia odkupienia. Także wg mnie sytuacja zawieszenia odkupienia jednostek nie jest "normalna" i raczej obarczałbym za takie zdarzenie TFI. A przykład nabywania obligacji od domu maklerskiego z grupy to jedna z przyczyn problemów zarówno IDEA TFI jak i Copernicusa jak się patrzy jakie papiery zostały w portfelach funduszy i kto je oferował.
|
|
Temat:
IDMSA
Irfy nie do końca jest tak, że coś można szybko zrobić. Z tego co się orientuje to postępowania KNF to są takie quasi sprawy sądowe tj. zebranie materiału, dowody itp. I to podmioty które mogą być karane mają prawo przedstawiać na każdym etapie wnioski dowodowe. Więc to nie do końca jest tylko po stronie KNF. Z drugiej strony racja, że karanie spółki np. w upadłości że nie przekazała jakiś ważnych informacji w terminie trochę mija się z celem. Ale biorąc pod uwagę, że taki urzędnik jak jego decyzję uwali sąd ma w perspektywie jakąś odpowiedzialność to się im nie dziwię, że wolą być czegoś pewni niż ryzykować danie ciała na jakiejś kwestii formalnej. A na deser świeży wpis z forum parkietu: "Spotkałem się dziś z gościem, który dobrze zna Grupę IDMSA, bo sam miał zaszczyt pełnić w niej pewną funkcję. Facet ma dość jasny obraz aktualnej sytuacji. Poniżej kilka ciekawostek. Twierdzi, że dalsze losy IDMSA podyktowane będą 1) rosnącą wartością niewykupionych przez IDMSA na czas obligacji, przez co spółka będąca podmiotem nadzorowanym przez KNF co do zasady formalnie spełnia przesłanki upadłości / większość obligacji jest rzekomo w rękach TFI, który ma już dosyć zabawy, 2) znacznym i już trwałym naruszaniem przez DM IDMSA wymogów kapitałowych KNF, 3) toczącym się postępowaniem KNF w/s naruszania przez Idea TFI przy udziale IDMSA statutu funduszy Idea TFI, co spowodowało setki milionów strat po stronie klientów Idea TFI, 4) brakiem finansowania po wycofywaniu się banków z umów zawartych ze spółkami z grupy IDMSA, 5) nadchodzącymi stratami wynikającymi z upłynniania przez IDMSA aktywów poniżej ich aktualnej wartości bilansowej, co spowoduje dalszy spadek kapitałów własnych i potencjalnie utrudni spełnienie wymogów kapitałowych KNF.
Czynniki te wzmacniają się wzajemnie. Gość twierdzi, że ich efektem będzie utrata płynności i utrata licencji KNF. Konsekwencje te są ze sobą blisko powiązane, ponieważ po aferze Amber Gold i WGI urząd KNF będzie miał duży problem reputacyjny jeżeli IDMSA sięgnie po środki klientów aby „chwilowo” łatać dziury płynnościowe. Na 30 czerwca 2013 r. DM IDMSA miał na swoim rachunku bankowym 51 mln zł gotówki należącej do klientów domu maklerskiego i tylko 470 tyś. zł gotówki własnej. Miał też wielomilionowe zaległe zobowiązania wobec obligatariuszy. Facet uważa, że „wszystko jest kwestią poziomu desperacji i determinacji Grześka i Rafała”. W ocenie gościa Sobolewski popełnił duży błąd wchodząc do Idea TFI. Podobno nadal bardzo przeżywa, że został usunięty z GPW i dlatego dał się wciągnąć na pokład Titanica jako kapitan. Rejs będzie raczej krótki. To jego subiektywny pogląd ale czas pokaże! "
Jak dla mnie koniec IDM jest bliski - jestem tylko ciekaw jak błyskotliwy będzie finał :)
|
|
Temat:
IDMSA
Z tego co widzę to kara jest za lata 2011-2012. Czyli jak rozumiem skoro w półrocznym jest info, że występują "rozbieżności" pomiędzy IDM a KNF odnośnie spełniania wymogów kapitałowych to taka recydywa jak powinna być potraktowana ?
|
|
Temat:
AURUM
Dzisiaj pojawiły się sprawozdania roczne funduszy Idei www.ideatfi.pl/sprawozdania-fi... Polecam szczególnie opinie audytora do sprawozdania Idea Premium, Obligacji i Stabilnego Wzrostu. Na mój mały rozumek każdy kto jeszcze jest w tych funduszach igra z ogniem i za chwile znowu może zostać w nich uwięziony. Jeżeli biegły daje w opinii komentarz że znaczna część aktywów jest niepłynna, a w portfelu są takie cuda jak Alterco, Calatrava, DSS, PBG, EFH to szacun dla tych co jeszcze nie wycofali środków z tych funduszy. Aż strach myśleć co zostało w Premium po tym jak musieli sprzedawać żeby wypłacić ludziom kasę. Jeżeli umie się łączyć fakty to można m.in. domyśleć się czemu był taki wodospad na calatravie.
|
|
Temat:
CIGAMES
Ja jeszcze zwrócę uwagę na jedno ryzyko związane z sprzedażą wersji na ps3. O ile pierwsza wersja była produktem tanim i z uwagi na brak złamania zabezpieczeń sony zachęcała mniej zamożnych klientów do kupna, o tyle w przypadku części drugiej i faktu złamania zabezpieczeń ps3, chętnych na zakup nie będzie za wielu. Po pierwsze grę można sobie spokojnie ściągnąć z netu, po drugie lepsze gry też można ściągnąć na ps3. A skoro można lepsze gry ściągnąć to po co kupować snipera 2 ? Nie wiem jaki udział w ogólnej sprzedaży miała wersja na ps3 ale sniperowi 2 nie wróżę sukcesu obecnie na ps3
|
|
I co odpowiedział przedstawiciel Ganta ?
|
|
Temat:
AURUM
www.ideatfi.pl/repo/130314_IDE...Aż w sumie nie wiem jak coś takiego komentować Jedno kłamstwo goni drugie. A tak wogóle to winni inwestorzy bo uciekali z ich cudownego funduszu, a oni musieli swoje cudowne obligacje sprzedawać z istotnym dyskontem. O ile się nie mylę to jeżeli spółka jest zdrowa to nie powinno być problemów ze zbyciem obligacji po cenie bez dyskonta. Ale jak nakupili syfu od IDM to nie dziwne, że nikt nie chce brać. Dla mnie wydźwięk tego całego komunikatu jest taki - kochani inwestorzy jak zaczniecie składać zlecenia to wyprzedamy wszystko za ułamek wartości i to wy będziecie winni Może coś odzyskamy ale nie wiadomo ile i kiedy. A powoływanie się przez nich na restrukturyzację Kolastyny albo DSS to zakrawa na jakiś kabaret. Mieli ponad pół roku na zebranie płynności a wyprzedają wszystko na ostatnią chwilę. Po prostu profesjonalne zarządzanie
|
|
Temat:
BPC
no widzisz pomysl juz jest i chyba duzo bardziej z szansa na sukces niz wiekszosc tych spolek ktore tam debiutuja. Ale zeby nie uogolniac jest tam kilka spolek ktore maja albo ciekawa dzialalnosc albo nawet przynosza zysk. Mnie tylko jedno drazni -z zalozenia mial to byc rynek dla innowacyjnych spolek albo majacych szanse na rozwoj przy pozyskaniu kapitalu. Ale jak widze tam lodziarnie, jakies gabinety dentystyczne to faktycznie ktos powinien sobola za to rozliczyc a jeszcze dzisiaj sobie rano ogladam pania prezes jarosz jak mowi ze beda teraz chcieli postawic na jakosc wprowadzanych spolek ? to ja sie pytam gdzie jest ta jakosc ? Na dzien dzisiejszy widze tam gora 6-7 spolek ktore maja SZANSE zeby cos z nich bylo. Reszta to dorabianie pierwotnych akcjonariuszy i wprowadzajacych. mathu napisał(a):Nazwę się Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Będę zbierał kasę na import programistów z Indii
|
|
Temat:
INDYGO
ja na razie podziekowalem. Zobacze co sie urodzi po tej emisji. Troche mi ona nie pasuje. Ale nie wykluczam ze za jakis czas tu wroce.
|
|
Temat:
BPC
mathu nie denerwuj sie - taki jest po prostu new connect. Z drugiej strony trzeba do niego podchodzic jak fundusze vc. Kupujesz 10 spolek, 4 to gwiazdy, na 3 bez rewelacji, a na 3 poplyniesz. No ale w dluzszej perspektywie powinienes na gwiazdach zarobic tyle zeby caly portfel byl na plusie. Poza tym co by nie mowic to od poczatku roku najwieksze zyski mozna bylo zarobic wlasnie na niektorych spolkach z nc. mathu napisał(a):He he he.
"31.03. Warszawa (PAP) - Fundusz private equity Black Pearl Capital, który w środę zadebiutował na rynku NewConnect, chce jeszcze w tym roku przejść na rynek główny GPW i nie wyklucza, że stanie się to na przełomie III i IV kwartału - poinformował PAP prezes spółki Jacek Woźniakowski."
Do mojej wyliczanki dodać punkcik: ogłaszamy chęć przejścia na główny. No i split. Koniecznie split! UP UP UP!
|
|
Temat:
IDMSA
Ok. Moze sie myle. Ale odnoszac sie do tego do czego ma im posluzyc bank - to po pierwsze, firmy ktorymi sie chlopcy z idm zainteresuja przewaznie juz maja swoje banki, wiec po co im nowy ? no chyba ze bedzie oferowal konkurencyjna oferte. Zwazcie tylko na jedna rzecz - w banku idm jest mniejszosciowym akcjonariuszem. Zarzad w banku pozostal ten co byl i nie wiadomo czy pomysly idm przypadna wiekszosciowemu akcjonariuszowi. Czemu ? Konkurencyjna oferta dla firm odbije sie na wyniku finansowym banku - a dla funduszu bank jest inwestycja czysto portfelowa. Nie moze sobie pozwolic na zonki jesli chce na nim porzadnie zarobic. No chyba ze w umowie jest ze idm przejmie bank od funduszu w perspektywie lat. Czas pokaze. Ja w kazdym razie pozostaje sceptyczny ale akcjonariuszom zycze powodzenia.
|
|
Temat:
INDYGO
Obstawiam ze to bedzie jedna z gwiazd najblizszych miesiecy. Niezly portfel inwestycyjny a wycena na rynku jeszcze tego nie odzwierciedla. Jakos mnie nie rajcuje czy zatwierdza za tydzien czy za miesiac. Fundamenty sa solidne. Najbardziej podoba mi sie w portfelu spolki inwestycja w lubuskie zaklady materialow ogniotrwalych. To chyba najlepsza inwestycja totmesow. Druga ciekawa inwestycja jest eurosnack. Na tych dwoch inwestycjach powinni miec niezly zwrot. Oby tylko za wczesnie z nich nie wychodzili. Zdecydowanie do trzymania dlugoterminowego.
|
|
Temat:
IDMSA
nocnygracz napisał(a):hedonista napisał(a):Ok kupili bank - ale czy wiedza do czego im ten bank potrzebny ? Wiedzą do czego. Najpierw wiedzieli po co im bank (właśnie na ten cel zebrali od inwestorów kasę), potem go kupili, nie odwrotnie. Wiesz rzucic haslo emisja pod zakup banku to moze i medialne tylko co potem ?? KAse zebrali, wykorzystwyali do tej pory tak jak wykorzystywali. Ok kupili w koncu jakis bank czyli mozna nawet powiedziec ze slowa dotrzymali - tylko co dalej ? Ja lubie jak spolka ma jakis jasny cel strategiczny - a tego nie widze przy zakupie akurat tego banku. Umoczyc na tym pewnie nie umocza ale strategicznie to nie widze jakos sensu. Raczej obstawialbym ze za jakis czas beda gadki pod tytulem nowa emisja na rozwoj banku itp. Wg mnie powinni sie skupic na podstawowej dzialalnosci co im jako tako wychodzi. W kazdym razie IDM to nie dla mnie jako inwestycja dlugoterminowa. PS. A co do wpisow o Dudzie - fakt gosciu jest watpliwej reputacji, ale IDM powinien pamietac ze nie tylko on byl akcjonariuszem DUDY. A jak sie wypinaja gdy pojawia sie problem to nie buduje to do nich zaufania wlasnie u tych inwestorow. Mozna powiedziec probowalismy -nie udalo sie, ale jak ktos mowi bawcie sie sami z problemem to reputacji sobie nie zbuduje, a bez tego IDM nie ma szans na powazny rozwoj w tym biznesie.
|
|
Temat:
IPOPEMA
Ja jeszcze trzymam i potrzymam troche. Wczoraj brali juz po 11,45 takze chyba naprawde te wyniki musza byc niezle  I zastanawiam sie czy nie potrzymac w dluzszym terminie. Troche by mi rozjasniloby sie gdy ktos wrzucil analize techniczna - ale chyba sie nie doczekam
|
|
Temat:
IDMSA
Ja jakos nie mam przekonania do IDM. Ok kupili bank - ale czy wiedza do czego im ten bank potrzebny ? Bank dosc niszowy, ok zarabia nie wymaga dokapitalizowania. Tylko do czego on IDM ?? Jakos nie widze jasnej koncepcji. POza tym jakos etyka IDM mnie odrzuca. OStatnio w PB byl wywiad z Duda (fakt ze gosciu nie nalezy do aniolow biznesu) - powiedzial ciekawa rzecz - jak Duda mial klopoty to IDM sie na nich wypial, pomogla im chyba Ipopema ktora negocjowala z bankami. Co jak co ale wlasnie takie dzialania buduja zaufanie inwestorow i klientow. A ja na razie obserwujac to w czym babrze sie IDM to widze ciagnacy sie smrodek. Ciekaw jestem jak im pojdzie z Kolastyna. A co do kursu - pewnie bedzie mozna tu jeszcze zarobic pare zloty, ale ja wole sie pobawic na innych spolkach.
|
|
Temat:
IPOPEMA
Czy serio nikt sie nie interesuje papierem ?? Od paru dni ciekawe sie na nim dzieje i obowiazuje schemat branie z prawej do 10 potem czekanie na skoczkow a pozniej przed 16 znowu zasysanie z prawej. Wyniki juz w piatek. PAtrzac na ostatnie sesje to papier wedruje w mocne rece - w tydzien mozna bylo sporo zarobic a sypaczy nie ma. Ponawiam prosbe o info jak papier technicznie wyglada.
|
|
Temat:
IPOPEMA
Cos mi sie pomylilo z ta data publikacji rocznego, no ale nie ma co narzekac bo dzisiaj znowu mila sesja Bardzo prosze niech ktos wrzuci info jak papier technicznie wyglada. Jaki jest zasieg wzrostow ?
|
|
Temat:
IPOPEMA
Zgodnie z moimi przewidywaniami tydzien zakonczyl sie mocnym atakiem popytu. Sypania dalej nie ma a branie odbywa sie z prawej :) Zastanawiam sie jakie beda wyniki w poniedzialek ze dzisiaj taki popyt sie ujawnil ?? Poprosilbym kogos o analizy technicznej ze dal krotki opis jak papier sie technicznie prezentuje - bo nie wiem do jakiego poziomu trzymac :) Tzn wiem - ale nie wiem czy nie trzymac do wyzszych poziomow :) Te 21k po prawej jest systematycznie wyzej przesuwane i jakos to mnie motywuje zeby potrzymac to jeszcze dluzej ;)
|
|
Temat:
IPOPEMA
Witam. Zbliza sie termin publikacji raportu rocznego (15 marca) i pomalu chyba zaczyna sie podbieranie akcji. Wczoraj i dzis pojawil sie popyt i lyka z prawej az milo ;) PRzyjrzalem sie ponownie raportom za zeszle polrocze i III kwartal oraz wstepnej informacji o wynikach za IV kwartal i wg mnie zanosi sie na: a) bardzo dobre wyniki finansowe b) odjazd kursu na nowe maksima.
Ad. a W II polroczu obroty na gieldzie byly calkiem niezle wiec ipopema powinna miec calkiem przyzwoite wyniki. Tym bardziej ze niezla kaske powinno juz przynosic TFI - nie dosc ze zwiekszyly sie im aktywa zarzadzane i to calkiem sporo, to mogli jeszcze na niektorych funduszach jakies succes fee skasowac.
Ad b Spolka wlasiwie od debiutu w dosc waskim kanale sie porusza. Karnet po prawej wrecz zacheca do brania. Tym bardziej ze nie ma tu jakiejs duzej podazy. Jesli jest co brac to trzeba z prawej - co ma swoje dobre i zle strony. Poza tym o ile sie nie myle chyba na spora czesc akcji obowiazuje jeszcze lock up. No i na dniach zaczyna dzialalnosc na Wegrzech co tez powinno pozytywnie wplynac na postrzeganie - a w przyszlosci na wyniki. POdsumowujac spolka zaslugujaca na uwage i wg mnie bedzie mozna na niej w najblizszych tygodniach zarobic.
|
|
Temat:
IPOPEMA
Witam. Odswiezam watek swoimi przemysleniami. Zbliza sie czas publikacji wynikow i o te jestem spokojny. Podejrzewam ze miniony rok na powinien byc rekordowy zarowno jednostkowo jak i w skonsolidowanym vide niedawne info ze bonusy w ipopemie sa jednymi z najwyzszych na rynku. Mnie tylko martwi z brak obrotow na spolce. Z jednej strony nikt nie sypie akcjami - z drugiej jakos nie widac chetnych do brania z prawej. Choc patrzac na arkusz i plynnosc to az prosi sie zeby zabawic sie kursem spolki Co do fundamentow i porownan wczesniejszych z idm - ktore ktos wczesniej probowal dokonywac. Nie ma to chyba wiekszego sensu - tak jak powiedziano ipopema to dom maklerski a idm to sam nie wiem co. Wiem na pewno jedno - ipopema ma strategie ktora dosc konsekwentnie realizuje, w kraju rzeczywiscie ciezko im bedzie sie juz rozrosnac, no chyba ze w segmencie zarzadzania funduszami, ciekaw jestem jak im pojdzie na wegrzech. A IDM - no coz mial kupowac bank - nie kupil, choc okazji w minionym roku bylo co najmniej kilka (choc z drugiej strony caly czas sie zastanawiam czy oni mieli koncepcje do czego mialby im ten bank posluzyc). Wchodza w rozne dziwne spolki - vide zabawa z kolastyna. Jak dla mnie dosc ryzykowna zabawna - mozna sporo zarobic ale i sporo stracic, mieli robic skup akcji - a pozwalaja kursowi zjechac ponizej poziomow skupu. Zaufanie inwestorow ciezko odbudowac Wiec na dzien dzisiejszy stawiam na ipopeme. A i zeby nie bylo ze naganiam od razu uprzedzam- ipo stanowi jakies 30% mojego portfela z horyzontem co najmniej polrocznym
|
|