Temat:
PGE
developer napisał(a):Zobaczcie co było z Tauronem. Ja po miesiącu odpuściłem i ciąłem ze stratą. natomiast wytrwali są już dziś wynagrodzeni i prawie 20% mają zysku. Także co do tego molocha jestem spokojny i nawet jak będą spadki nie powinno być tragedii. Tia... Tylko, że PGE na debiucie było AFAIR po 26,60 zł, a TPE ciut więcej urosło tyle że w kilka miesięcy. PGE dołuje od debiutu, a TPE dopiero pewnie będzie spadać :)
|
|
Temat:
PGE
bizi napisał(a):Cena akcji PGE w book buildingu waha się w przedziale 21-21,5 zł TVN CNBC podaje, że 21.30
|
|
llll napisał(a):Cytat: "Po dokonaniu transakcji KGHM Polska Miedź posiada 81.822.499 akcji Tauron Polska Energia, co stanowi 5,15% w jej kapitale zakładowym, dając prawo do 81.822.499 głosów na walnym zgromadzeniu, co stanowi 5,15% w ogólnej liczbie głosów" - czytamy w komunikacie. maza/sg
Trochę poszło na to gotówki :) Widocznie zakładają, że zmienią się wyceny polskiej energetyki :) Ale najpierw Energa, i kolejne podejście do ENEI... Jak z Enea znowu się nie uda, to TPE zjedzie pewnie do 4,50 i będziemy się bujać na tym poziomie jak z PGE. Chyba, że wtedy nas zaskoczy PGE, skoro tak uklepują poziom 20,62 :)
|
|
Vox napisał(a):z drugiej strony 70 groszy to cena maksymalna, jakby MSP sprzedało po 55, to tym lepiej dla nas. Ale Jeśli drobnym sprzeda po 70, a fundom po 55, to wesoło nie będzie (chociaż podobno ma tak nie być) Eeeee. Jeśli cena będzie niska, to będzie duże przesunięcie transzy dla indywidualnych, żeby przede wszystkim zarobili indywidualni. No chyba że wrócimy do IPO pkobp, gdzie było dyskonto dla indywidualnych....
|
|
Temat:
PZU
lajkonik napisał(a):Zdaje się, że ktoś pisał, że BRE już ma pakiet 4-5% akcji PZU. Dla nich jak najwyższa wycena jest miła. Ciekawe po ile mają wycenione PZU w swoich księgach ? media.brebank.pl/pl/pr/157767/...Ponadto w IV kwartale 2009 r. BRE Bank otrzymał ponad 96 mln zł dywidendy z tytułu posiadanych akcji PZU.
|
|
Temat:
NORDEABP
addison napisał(a): Wiem, wiem tylko tej płynności brak. Jakby łyknęli BZWBK to mamy spore dyskonto na korzyść wyceny Nordei więc pilnie śledzę co się dzieje w sprawie oddania BZWBK.
Wątpię, oni rozwijają się powoli, organicznie. IMO WBK jest za duży dla Nordei. WBK bardziej pasuje do strategii np. HSBC, czy banków francuskich. Pytanie kto obecnie ma wystarczającą kasę :)
|
|
Temat:
PZU
Kamil napisał(a):Dodam że pracownicy którzy otrzymali akcje w 1999 mają prawo sprzedwać te akcje już 2001 roku. Początkowo ich cena w obrocie pozagiełdowym nie przekraczała 100zł. Łącznie pracownicy mieli 15% całości. Myślę że większość papierów już dawno przeszła do silniejszych rąk. Dosłownie - Dariusz Michalczewski posiada niewielki pakiet, i w przenośni - JP Morgan miał w '08 ponad 4% akcji. Z tego co pamiętam, to BRE ma też 4-5% pakiet.
|
|
Temat:
LOTOS
Minister skarbu opowiada się za dalszą prywatyzacją Lotosu. Przygotowywana jest zmiana strategii rządowej, która umożliwiłaby zejście SP poniżej 50 proc. w akcjonariacie spółki - poinformował Aleksander Grad, minister skarbu, w wywiadzie dla Wirtualnego Nowego Przemysłu.
Minister skarbu potwierdził informacje rynkowe, że do resortu skarbu i ministerstwa gospodarki wpłynął list intencyjny od Kulczyk Investment House w sprawie zakupu pakietu akcji Lotosu.
- List intencyjny był wysłany i do nas, i do ministra gospodarki. To nie tajemnica. Wpłynął on w momencie, kiedy sprzedawaliśmy 10 proc. akcji Lotosu - poinformował minister.
Oceniał, że zejście poniżej 51 proc. w akcjonariacie gdańskiego koncernu jest możliwe jeszcze w 2010 roku, choć miało to być jeszcze przedmiotem analiz. Kilka dni później wiceminister skarbu Adam Leszkiewicz informował, że w przyszłości mogłoby dojść do całkowitego wyjścia SP z akcjonariatu Grupy Lotos. Obecnie Skarb Państwa ma 53,19 proc. akcji gdańskiego koncernu.
|
|