Temat:
GREENX
"Do 'kolegi' powyżej. Na polskiej GPW jest notowane jakieś 16% wszystkich akcji." Co chyba nie zmienia, że na chwilę obecną jest wyemitowane 212 mln akcji, co daje kapitalizację całości spółki w okolicach 250 mln zł, niezależnie od rynku? www.pdz.com.au/share-informati...
|
|
Temat:
GREENX
W poniższym artykule jest mowa o przejęciu 51% udziałów: "Pozyskiwanie kapitału ułatwia również fakt, że Prairie Mining jest notowana na trzech giełdach – w Australii, Londynie i Warszawie. JSW planuje przejęcie co najmniej 51 proc. udziałów w spółce, a mniejszościowych akcjonariuszy będzie szukało m.in. wśród innych spółek zajmujących się produkcją węgla koksowego." nettg.pl/news/154011/nowe-kopa...
|
|
Temat:
GREENX
sahar napisał(a):Biorąc po uwagę kapitalizacje PRAIRIE.....
Ozon tutaj gada trochę jak Tchórzewski :-)....a przecież to specjalista w dziedzinie finansów. Nie wiem co naprawdę odzwierciedla obecna kapitalizacja PRAIRIE, ale jeszcze w 2017 roku, miałem okazje poczytać analize jakiegoś DM z Londynu, gdzie samo Dębieńsko, w przypadku sprzedaży koncesji, to powinno być 600-750mln ZŁ.
Obecna kapitalizacja to gdzieś w okolicy 250mln krąży.
Kto wie ile pieniędzy jest w FIZAN II bo nie mogę nic znaleźć. Z wczorajszych informacji: www.bankier.pl/wiadomosc/JSW-p..."... Dodał, że konsorcjum miałoby dać finansowanie w wysokości 750 mln zł w trzech transzach: transza 7-letnia, transza na kapitał obrotowy i transza na przejęcie Przedsiębiorstwa Budowy Szybów." i jeszcze: "Pytany, czy bez finansowania z Chin dałoby się zbudować nową kopalnię, odpowiedział, że to „duże wyzwanie”. Szacuje koszt budowy nowej kopalni na ok. 3 mld zł." Patrząc na wypowiedź o finansowaniu to raczej trudno uwierzyć że zapłacą około 700 mln za pojedyncze złoże, jak zamierzają zdobyć finansowanie na "ledwo" 750 mln zł. Kolejna kwestia to czy cena za złoże 700 mln nie jest jednak za wysoka w stosunku do późniejszych nakładów na kopalnie (koszt jednej to 3 mld zł). Samemu zastanawiam się czy nie kupić akcji, ale pojawiają się wątpliwości.
|
|
lesgs napisał(a):Wydaje mi się, że 14 dni od przekroczenia jakiegoś progu. Nie jestem pewien i nie chce mi się sprawdzać w przepisach. Terminy są krótsze (4 dni robocze lub 6 dni sesyjnych), należy poczytać art 69 i 70 ustawy o ofercie. A tu jeszcze wyjaśnienia KNF: www.knf.gov.pl/knf/pl/komponen...
|
|
allemange napisał(a):A takie pytanie, bo nie znam się, jeżeli Leszek jest miliarderem to taki komornik da radę mu zająć jego aktywa warte te 1.9 mld zł na poczet poszkodowanych ... A z jakiego powodu mają mu zajmować aktywa? Banki są spółkami akcyjnymi, mają własne zarządy i to one odpowiadają za sprawy spółki - szczególnie jak nie zostanie zgłoszony w odpowiednim czasie wniosek o upadłość. Leszek Czarnecki jest tam tylko przewodniczącym Rady Nadzorczej. Nie słyszałem jeszcze aby Polsce ktokolwiek z tytułu zasiadania w Radzie Nadzorczej ponosił jakieś dotkliwe konsekwencje prawne czy finansowe. Po to są spółki, aby ograniczać ryzyko i odpowiedzialność udziałowców oraz akcjonariuszy do wysokości włożonego kapitału.
|
|
Temat:
GETIN
"Mogłyby się stać wymagalne" tzn.Idea Bank czy też jego prawni następcy ewentualnie mogliby zażądać szybszej spłaty tam gdzie udzielał finansowania.
|
|
Temat:
GETIN
Te wszystkie poręczenia i gwarancje dotyczą spółek zagranicznych Getinu. Czyli ewentualnie jakby Idea Bank upadł to mogłyby się stać wymagalne.
Natomiast z tego co tu jest wymienione to Getin nie gwarantował i nie poręczał jakichkolwiek zobowiązań Idea Banku.
|
|