nfkcidvh
Advertisement
PARTNER SERWISU
ercfigos
hukers

hukers

Ostatnie 10 wpisów
PiotrStaron napisał(a):
Tą sprzedażą (akcji) bym się jeszcze nie martwił, może potrzebowała Pani Starecka na waciki :) . Bardziej niepokojące dla mnie byłaby sprzedaż większej ilości akcji przez pana Wojewódkę

A ja wręcz przeciwnie. Pan Wojewodka nie ma doświadczenia w zarządzaniu finansami przedsiebiorstwa w przeciwieństwie do pani, która sprzedawała. Jeśli dyrektor finansowa PKP wysypuje ze stratą akcje to jest to zdecydowanie mocniejszy sygnał niż kupowanie po tysiąc akcji raz na kwartał przez pana Wojewodke. O ile w ogóle chcemy sie kierować takimi sygnalami, bo statystycznie sledzenie ruchów insiderow nie ma wartosci specjalnej.

Tak właśnie było :D. Zwłaszcza w latach 20-21 jak była gigantyczna strata. Zasypana na chwile ukazem Morawieckiego, że trzeba wozić węgiel z Kolumbii PKC. Jak już hałdy zapełnili to lata zaniedbań wracają ze zdwojoną siłą.

Informujecie o tych transakcjach na bieżąco po każdym espi, nie trzeba wrzucać dodatkowych przypomnień. Wiadomo że temat trzeba grzać, ale subtelniej. Ludzie mogą nabrać podejrzeń dlaczego taka perła wymaga ciągłego naganiania.
Moderator:
Dziękuję

Ale nie trzeba nic rozważać, wszystkie dane na temat wartości taboru pkp cargo są dostępne. Ogólnie uważam że dorośli ludzie powinni umieć znaleźć info w necie więc linków nie wrzucam, ale kolega w naganianiu przechodzi granice i ktoś może sie dać nabrać więc wrzucam ku rozwadze czy faktycznie te 500 zalegających lokomotyw da miliardy spółce:

news.forumkolejowe.pl/2021/08/...

radiokielce.pl/988967/lokomoty...

www.rynek-kolejowy.pl/wiadomos...

kolejowyportal.pl/wiemy-kto-ku...

Gdyby mieli nadwyżkę porządnych, nadajacych się do użytku (dla kogoś innego niż złomiarz lub żwirownia) lokomotyw to nie zamawialiby nowych (a robią to). Wypychają złom i przychód z tego co najwyżej lekko obniży koszty odnowienia taboru, a nie zaleje firmy milirdami gotówki.

Szejming :D takie wyceny podyktował rynek, w kontrze do miliardów, które sobie wymyśliłeś.

Te ceny to oczywiście żart. Tabor który jest zdrowy sprawny i przydatny nie będzie sprzedawany. Sprzedają złom stojący w krzakach, co sami przyznają. W zeszłym roku były dwie takie licytacje z pkp intercity (tzn. dwa newsy w google znalazłem) gdzie pchano taki złom (niektore sprawne, bo wzięły jakies żwirownie itp., a większość kupili złomiarze, w tym znany z tv piotro stal ;)). Srednia cena (wg danych w artykule) 160k za lokomotywe. 8mln za 30 letnie pruchno wyjęte z krzaków, jak nowoczesne lokomotywy kosztuja po 25 mln :D

Stare zeżarte wagony też będą w cenie złomu, nie ma w ogóle o czym tutaj dyskutować - również i takich przetargów w google nie brakuje.

Piękne są te zgadywanki, oby się spełniły i ze spółki tryskało złoto.

A z faktów to oprócz wczorajszego niedowiezienia planu restrukturyzacji mamy dziś info z UTK, że styczen 2025 był najgorszym styczniem od 2021 roku. Nawet w warunkach spadającego rynku PKP i tak traci w nim udziały. (28.49% vs 29.78% w styczniu 2024)

Skupili się na tym co jest teraz grzane jako kolejny powód do pompy, bo o restrukturyzacji wiadomo od roku, ileż można cisnąć ten sam temat póki nie widać efektów?

Poza tym umknęło ci, że Wojowodka już nie rządzi w spółce, a planu jednak nie zdołali zrobić, także rakieta odwołana.

Sprzęt na Ukrainę jeździ od początku wojny. Terminale kontenerowe też mamy w Polsce od paru lat. Nic to wszystko PKP nie pomogło. Jak pokażą kasę to będzie rosło. Na razie to obiecanki.

Znowu naganiasz mamiąc bajkami, jak na JSW (tam też miało rosnąć, bo produkcja czołgów! :D). Daj twarde liczby, a nie historyjki.

rubik napisał(a):

Koniec religii CO2 oznacza koniec ETS - wystarczy śledzić notowania

Instytucje finansowe posiadające certyfikaty na pewno będą walczyć o odszkodowania za "zaoranie" systemu.

Notowania rosną czyli jeszcze daleko do końca religii.

Jak pare lat temu wrzucałeś bajeczne linki o stali z wodoru i wieszczyleś 5 zł, a później bankructwo to to był ostatni moment na zakup przed odpałem.

Napisz jeszcze jeszcze raz, że koks to przeszłość JSW down i miejmy to za sobą ;D

Widzę, że ta perełka już swobodnie leci na groszowke ;) jest sens łapać czy czekamy na syndyka? :D forum umarło, paru wiernych fanów spółka miała, jakieś komentarze?

Dywidendy wypłaca sie z zysku, nie z LFL.

Śmiałe założenie, że zarobili na wożeniu sprzętu i płodów Ukrainy. Coś za nim stoi czy chciejstwo?

Wożą pociągi, nie pracownicy.

Ricordare napisał(a):
Shorty mają 10,55%, a sam GS ma ponad 5%, zatem jeśli nie teraz to kiedy czas na wyciskanie? Dodam że GS był znowu liderem obrotów na GPW w czerwcu
Kurs zachowuje się jakby to shorty miały 45% a reszta SP.

Skąd te dane?

Jsw niensprzedaje na spocie, a hcc widocznie tak. Wpływ tej akcji na 5m średnie ceny (po jakich sprzedaje jsw) bedzie raczej niewielki, za tonna spocie, klientom tej płonącejnkopalni, którzy nie mogą teraz pieców wygasic tak z marszu, będzie można cisnac wegiel w giga cenach.

Wydaje mi się, że gdzieś już Krewa kiedyś pisał, że w AT nie uwzględnia sie dodatkowo rozwodniona akcji. Albo inaczej - zakłada się, że jest ono już w kursie uwzględnione.

Wow no to jest niezła ciekawostka. Ciekawe co im tam na negocjacjach powiedzieli, że tak grzecznie zeszli z oczekiwaniami. O ile pamiętam chcieli inflacja 1pp czyli ponad 11%. Musiał tam jakiś mocny niejawny argument być po stronie zarządu :)

Euforia już była, kurs od kwietnia 2023 zrobił ponad 100% w niecały rok, właśnie pod polepszenie wyników.

Oho, historia zatacza koło. Ostatnim razem jak Vox błąkał sie po tym wątku wieszczac zjazd na 10 czy 5 zł to po paru miesiącach było 70 ;). Zobaczymy czy i tym razem okaże się dobrą wróżbą.

No nie wiem, jeśli będzie startować ze Śląska to chyba odwrotnie.

Czy to było wcześniej wiadome czy to nowe info?

Nic specjalnego sie na tej konferencji nie wyjaśni, z punktu widzenia formalnego wszystko zrobili ok i pozostaje kwestia interpretacji czy komuś przeszkadza że wyjscie z Rosji tylko zasymulowali czy nie. Pogroza pozwami i doniesieniami żeby pokazać jak bardzo są pewni siebie i wszystko mają pod kontrolą.

Czy kurs sie uspokoi czy nie to zależy tylko od hamburgerów - czy bedzie sie im to chciało rozgrywać dalej czy już wystarczy. Wg mnie sprawcy zamieszania już wyszli z szorta i sie śmieją, aczkolwiek pozostaje nutka zwątpienia jak sobie przypomne jak widlowy musiał walczyc i praktycznie donkonca dnia było sypane. Czekam z popcornem i może nawet podstawie worek jakby wodospad leciał niżej ;)

Aticzek napisał(a):
hukers napisał(a):
Aticzek napisał(a):
Popatrz dlaczego w Rosji wzrosła produkcja stali, to Ty nie wiesz o czym mówisz

Jak zwykle sobie coś wymyślasz. W Rosji produkcja stali spadła kilka % w 2022, a w 2023 wzrosła jakieś 5% wracając do poziomu z 2021. A Rosja jest w stanie wojny i klepie sprzęt pancerny na potęgę (na tyle na ile ma mocy oczywiście). Europa swoją kasę (o ile w ogóle jakąś da) przeznaczy na rakiety, amunicje itd. Nie będą klepać dziesiątek tysięcy czołgów, a tyle by trzeba żeby to zapotrzebowanie na stal miało rozkręcić rynek, lol. Ponownie - zobacz sobie jaki procent stali uzywala zbrojeniowka przed wojna i wyobraź sobie co się stanie jak teraz zwiekszy produkcję o 100 czy 200%. Odpowiadam - nic.

Co do Rosji to za tym niewielkim wzrostem produkcji w 2023 może stać chociażby utrata produkcji z Ukrainy i konieczność zasypania tej dziury.

To pod co Rheinmetall urósł 300% w dwa lata, z plastiku robią te zabawki wojenne?

No już przestań się wydurniać, bo szkoda to komentować. Rheinmetall nie produkuje stali. Jesteś taki analityk to zobacz sobie jaki procent przychodów tej firny to sprzęt pancerny i na jakie ilości sie to przekłada.

Aticzek napisał(a):
Popatrz dlaczego w Rosji wzrosła produkcja stali, to Ty nie wiesz o czym mówisz

Jak zwykle sobie coś wymyślasz. W Rosji produkcja stali spadła kilka % w 2022, a w 2023 wzrosła jakieś 5% wracając do poziomu z 2021. A Rosja jest w stanie wojny i klepie sprzęt pancerny na potęgę (na tyle na ile ma mocy oczywiście). Europa swoją kasę (o ile w ogóle jakąś da) przeznaczy na rakiety, amunicje itd. Nie będą klepać dziesiątek tysięcy czołgów, a tyle by trzeba żeby to zapotrzebowanie na stal miało rozkręcić rynek, lol. Ponownie - zobacz sobie jaki procent stali uzywala zbrojeniowka przed wojna i wyobraź sobie co się stanie jak teraz zwiekszy produkcję o 100 czy 200%. Odpowiadam - nic.

Co do Rosji to za tym niewielkim wzrostem produkcji w 2023 może stać chociażby utrata produkcji z Ukrainy i konieczność zasypania tej dziury.

O czym tu jest w ogóle mowa. Zbrojeniowka europejska ma ruszać kursem JSW/cenami stali? To żart? Popatrz jakie ilości stali idą na zbrojeniowke, a jakie na budownictwo, to nie ma żadnego znaczenia.

Nie rób polityki na wątku. Przyjrzyj się jak pikowal kurs pkp za poprzedniej władzy. Spółka jest źle zarzadzana przez leśnych dziadków z partyjnego nadania, ciagle traci udziały w rynku, a do tego największa nadzieja (obsługa tranzytu z ukr) zmienia się w problem. Nie ma pod co rosnąć pomijając spekulacje (wszystko rośnie to tutaj też musi!).

Moderator:
Post, do którego odnosisz się, wylądował w koszu

Spokojnie, dopiero dzis czy jutro okaże się czy nic nie kupują (Silver), ja byłbym szczerze zdziwiony, jestem prawie pewien, że w piątek redukowali szorta. Jeśli nie to wspaniale ;) (no chyba że już mają to jakoś pokryte przez inny podmiot i nie ma to znaczenia tak naprawdę).

Handlujesz subskrypcjami pb? ;p

Tymczasem wszystko.pl przechodzi do historii tak jak Shopee. Jeszcze rezygnacja Amazona z preferencyjnych warunków prime dla polskich klientów i oficjalnie można uznać monopol za przyklepany ;)

Nie da się tego sprawdzić. Wymyślił to sobie.

Fajnie jakby więcej takich niezbyt fair spółek było, które zaraz po wstepnych wynikach robią długą konferencję z odpowiadaniem na pytania, a wyniki powyżej konsensusu magicznie nie wyciekaja kilka dni wcześniej do kogo trzeba.

1ketjoW napisał(a):
Kurs rośnie po debacie bo część inwestorów zakłada utrzymanie władzy przez PiS. To daje sporą szansę na utrzymanie polityki dywidendowej przy spadających stopach procentowych.

Nono, na pewno ktoś po tej debacie widzi większe szanse na sukces pisu niż przed nią ;).

Moderatorze, przy okazji warto prześledzić multikonta ;). W życiu nie uwierzę, że to normalni użytkownicy sw nabili bankierowemu naganiaczowi 433 "serduszka" w pół roku :D.

krewa napisał(a):
Pewnie i można, ale nad Wisłą to kiepsko wychodzi. I to niezależnie od opcji politycznej. Niestety, spółki z udziałem SP są niejako wyjęte z rynkowej rzeczywistości a niekiedy ją kreują. To są narzędzia w rękach polityków - mogą zostać wykorzystane w słusznych celach (rzadkość) lub w partykularnych interesach.

No wiadomo, ale taką rzeczywistość ludzie komentują. Jak ktoś mi wmawia, że to narracja i coś mi się zdaje to reaguję, a że to nic nie zmieni to trudno.

I co w tym dziwnego, że ludzie nie chcą ani powodzi ani suszy? Trzeba latać od bandy do bandy? Nie można normalnie biznesu prowadzić?

Najpierw dowalać marzami żeby finansować paliwo dla Ukrainy (taka jest moja interpretacja tamtej drozyzny), a później rozdawać po kosztach żeby podbić słupki pisowi, faktycznie nie rozumiem co się ludziom nie podoba ;)

Oczywiście, że nie, bo niby skąd. Poza tym po co? To nic nie zmienia w temacie poniesionych kosztów pisowskiej kampanii wyborczej. To tylko taka mini beka, że jak zwykle się wysypują na centralnym sterowaniu.

1ketjoW napisał(a):

Dziwi mnie trochę ta narracja o braku paliw tylko na Orlenie

Mnie dziwi takie wyparcie u dorosłego człowieka i nazywanie rzeczywistości narracją :D. Setki zdjęć z awariami na Orlenie to nie narracja, zresztą Orlen sam potwierdził, że poinstruowal pracowników żeby wywieszali takie kartki kiedy brakuje paliwa. W internecie jest nawet ta instrukcja. To też narracja? :D

A jak nie rozumiesz dlaczego akurat na Orlenie awarie to może zerknij na ceny i spróbuj pomyśleć. U mnie na Orlenie diesel premium 6.19, dokładnie naprzeciwko MOL 6.47, okoliczne BP i Shell okolo 6.50. No to ciekawe dlaczego na Orlenie paliwa brakuje, strasznie to ciekawe, jakaż złośliwa NARRACJA.

P. S. Sprawdzilem w swojej okolicy trzy stacje Orlenu w sobote i na dwóch awaria. Narracja ;)

Podobnie piszesz od dwóch lat injak na razie jeszcze ci biedni handlarze nie umarli z głodu i handlują dalej. To nic osobistego, ale po prostu szerzysz bez sensu histerie, a ja Ci mówię że jak świat światem zawsze było miliard przeszkód i zawsze handel był. Zagrożeniem dla alle miała być konkurencja, ale już w to nikt nie wierzy (gwoli ścisłości - tutaj pisałeś że to żadna konkurencja i sprawdziło się). Skoro konkurencji nie ma, handlować trzeba, a podwyżka minimalnej to raczej na plus a nie na minus (bo ani nikt w alle ani kurierzy nie zarabiają minimalnej - tylko klienci, dawcy prowizji) to nie rozumiem czemu miałoby sobie nie podrosnąc. Wyniki dali na plus, kontynuują racjonalizacje smarta (co postulowalem rok temu, bonta podwyzka co byla to zdecydowanie za malo), a inflacja gra na ich korzyść. Rakiety się nie spodziewam, ale kolapsu też nie. Ciekawa spółeczka i o kierunku zdecyduje sytuacja na szerokim rynku.

Grube miliony tzn. ile? Czy na pewno tyle żeby uzasadnić wzrost kapitalizacji o przeszło 10% godzine? Czy tyle żeby wieszczyć dalsze wzrosty?

Nie sądzę żeby w tym leżał problem z browarem Leżajska. Na pewno jest mnóstwo podmiotów, które by go chętnie lyknely. Żywiec po prostu chce go wygasic, a nie oddać komuś żeby mu robił konkurencje. Bajeczka, że nie ma chętnych jest dla mediów, bo się zrobiło nerwowo jak ogłosili jego zamknięcie rychłe i do gry weszli politycy.

Jest już jest od dwóch lat i się im nie śpieszyło. Poza tym jaka to kasa przy ich skali - badawcza instalacja produkująca 0.5kg wodoru?

Wreszcie najważniejsze - nawet gdyby to doszło za x lat do skutku to są to zyski rzędu kilkunastu milionów rocznie, może kilkudziesięciu ($) . Takie hiper.

To nie jest żadne hiper info tylko lanie wody. Na pytanie kiedy kolejne kroki gość odpowiada "najważniejsze że nasze decyzje stały sie faktem" :D lol.

Skoro to takie hiper i turbo to pytanie dlaczego na kilka lat wstrzymano prace? Działanie na szkodę spółki? Czy jednak nie hiper i turbo? Pogmerają przy temacie póki jest parcie medialne na takie inwestycje i znowu na kilka lat odłożą.

Premier02 napisał(a):
Ciekawe czym le romowi akcjonariusze Kęt podpadli że ciągle jakąś katastrofę na spółce im wróży.

Czym podpadli to wiadomo - za mało posadek dla pociotków władzy.

Widać natomiast, że beton powoli kruszeje. Jeszcze dwa lata temu (przy podobnych co dzis poziomach) twierdził, że tu powinno być 350. Dziś już wieszczy spadki tylko do ok. 500, za dwa lata przy poziomie 1000 uzna 700 za adekwatne ;).

Tymczasem załoga dopiero co odebrawszy premie motywacyjne zarzadala kolejnych kilkuset milionów (15% od zapłaconego podatku solidarnosciowego) :D

Coś pięknego, nie ma żadnych hamulców :D a niedługo zaczna negocjować podwyżkę pensji, gwarantuje wam to :)

Aticzek napisał(a):
Nie wydaje mi się żeby koksownie JSW kupowały węgiel od kopalni JSW, to byłby absurd.
Koksownia dostaje węgiel który przerabia na koks wielkopiecowy i węglopochodne.
Zarabia na tym miliardy bo jak wiemy koks kosztował w zeszłym roku nawet 2600zł za tonę

Ale te miliardy zarobiła spółka JSW, a nie JSW Koks, czego nie rozumiesz?

Aha. Tak serio? Pakujesz grubą kasę (jak sam stwierdziłeś gdzieś) w spółkę, a takich podstawowych rzeczy nie rozumiesz? Zysk na koksie to nie to samo co zysk spółki JSW Koks. Z 7.5mld zysku grupy 7.1mld należy do spółki JSW. Ewentualny podatek o JSW Koks byłby mikroskopijny w tych 2 mld jakie ma zapłacić JSW.

A na jakiej podstawie ten impuls do mega wzrostów skoro udział JSW Koks w daninie byłby mikroskopijny albo wręcz zerowy?

Wyjątkowo muszę się zgodzić z panem wyżej. Dzisiejsza podbitka i później wodospad to pokaz bardzo kiepściutkiej spekuly spod znaku patro. Ale na jsw to nic nowego, tylko zwykle sie bawią pisklaki ;)

Ja też nie, ale ktoś uznał to za okazje do pompyyyyy ;)

Może Mirbud chce sie wkraść w CPK w ten sposób.

Ciekawe, Mirbud przekroczył 5% w Torpolu ;)

Na Torpolu tak zrobił fund i nie dało to nic, a szum trwał jeden dzień.

Bo cos trzeba wybrać i fundusze wybrały tak. Scenariusz pesymistyczny. Mają do tego prawo, a przesłanki są (spadająca mocno produkcja stali). Nie rozumiem pretensji do rynku zamiast do zarządu. Torpol też ma perspektywy i gotówki wiecej niż warte akcje, a leci. Jeśli jest podejrzenie (tu pewność), że nie vedzie dywidendy, a spółka jest zabaweczką polityków i związków to po co się w nią pchać? Proszę o sensowne uzasadnienie.

Rewelka, inne zarządy dążą do pogarszania wyników swoich spółek. Właściwy czlowiek na właściwym miejscu.

Oj chyba znowu wleci ze 20k premii w wakacje :) dobrze, niech mają chłopaki, zasłużyli ;D

Ta, x2 :D Bo Czechy to taki rynek jak Polska, no i nie mieli tam wcześniej żadnych platform online, teraz sie rzuca na Alle jak szczerbaty na suchary. W końcu polskie produkty, cokolwiek to znaczy :D i wszystko rozwiezie inpost. Jakimś cudem ;)

Za chwile w jeden dzień Słowacja, a później Węgry i bedzie Alle x4. Ja nie mam wątpliwości, że dalej to już tylko Niemcy, Alle x10 i dzida na czterocyfrowy kurs. Tak, cztero, trzycyfrowy to już tylko formalność.

Spokojnie, info dopiero będzie. Jak ostatnio ogłaszali przejecie spółki z usa (to chyba było na vercomie?) to też skup poleciał przed raportem, a pozniej zjazd ;)

No ale to fajna historia czy niefajna? Bo nie sprzedali obrazu czy znaku towarowego tylko biznes, ktory przynosił im dochody.

Komu pozwoliły sie pobawić jak na porannej pompie był wiekszy obrót niż na tym zjeździe?

imp-p napisał(a):
tak jak pisałem wczoraj scenariusz się sprawdza zasypywanie przez fundusze dobrych wyników tak aby był minus na koniec dnia. to już standard a jak ktoś twierdzi inaczej to we wtorek zobaczy w zestawieniu knf zmiany pozycji

No nie bardzo, bo pisałeś że wczoraj zbierali żeby dziś zasypać wyniki, a tymczasem pompa z rana trwała w najlepsze. Po prostu skończyło sie paliwo do podbitki.

Tak gwałtowny odpał Alle to pewnie sprawka zamykania shortow. Wyniki nie były jakieś kosmiczne zeby tak lecieć, ale jak ktoś zagral pod słabe wyniki to musiał szybko uciekać, a na tym poziomie i przy niezlym sentymencie na rynkach chyba brakło chetnych do sprzedawania ;)

Czyżby tutaj też szykowało sie jakies przejęcie? Przesądzony chyba ten odpał jak na wyniki.

No to rzeczywiście strasznie brutalnie cie wydymali. Przecież napisałeś, że sie nie zgadzasz na nowe/większe opłaty a oni nic! Jestem w szoku. Z innymi to działa. Orange, Netflix, PGNIG. Zawsze jak cwaniaczki próbują ceny podnieść to ja cyk pismo, że sie nie zgadzam i cały czas mam stawki z 2010 roku. Za tę krnąbrność banki należy zniszczyć.

No skoro już są pogodzeni, że prawie 5mld leci na podatek to faktycznie można odetchnąć z ulgą. Jeszcze tylko wakacyjna premiulka dla ryli, splata pożyczki pfr i akurat fajnie na zero wyjdą. Można będzie z czystą głową zasiadać do styczniowych negocjacji podwyzkowych ze zwiazkami. Oni są rozsadni więc 10% im tym razem wystarczy.

Pisklaki klamaly? Nowe, nie znałem.

Wyjaśnione dlaczego fundy nie tykają jsw, przy takiej kasie najwięksi wiedzą co i gdzie sie dzieje.

Przyznać trzeba, że ta ciągła karuzela dementi i potwierdzeń na przemian jest niesamowicie żenująca, ktoś powinien sprawdzić (oczywiście nie z tej partii) kto i ile na tym zarabia.

Dix22 napisał(a):
Orlen wypłaci rekordową dywidendę i aktualizuje politykę dywidendową zwiększając rok do roku o 15 gr.

JSW ma tego samego właściciela: Skarb Państwa.

W marcu powinniśmy już wiedzieć nieco więcej o wyplacie dywidendy za zyski z 2021 oraz rekordowego 2022. Celuję w 20 zł na akcje.

Celowałeś też w brak podwyzek i rozsądek górników więc chyba to nie jest dobry prognostyk.

Można prosić jakieś większe konkrety dlaczego to jest takie fatalne i dziala tragicznie? Nawet nie zwróciłem na to uwagi nigdy, ale jak napisałeś to przetestowałem na szybko i wcale tak głupio nie wygląda. Wpisałem sobie popularna nazwe butów trekingowych w odpowiednim dziale, pokazalo 20 stron ofert, kliknalem polacz, pokazalo 2 strony. Dużo latwiej było przejrzeć modele i zdecydować który mnie interesuje, pozniej kliknalem oferty w obrębie danego modelu i posortowałem od najtanszych, wszystko sprawnie. Dokladnie tak powinno to działać, że nie musisz sie przekopywac przez gąszcz takich samych ofert.

Sprawdzone pobieżnie, pewnie na chinskiej drobnicy pojawią sie problemy wynikajace z tego co pisałeś wyżej - cwaniaki podlaczaja się pod niewlasciwe produkty, ale to wina cwaniaków, a nie alle i to tak czy siak powinno zostac ukrócone. Sama koncepcja zdecydowanie trafna i jeśli w testach zostanie dopracowana to jest tylko dodatkowym ulatwieniem dla konsumenta, a już na pewno nie jest bzdurą, która nie powinna być dopuszczona do testów.

Wg mnie to nie powonno dużo zmieniać w sprzedaży, bo ja koniec końców i tak wyszukuje to (i za tyle) co chce, a po prostu zrobie to szybciej. No ale w spoleczenstwie uposledzonych może faktycznie jestem rodzynkiem...

Ja to w ogóle nie wiem czy w kraju finansowo uposledzonych wchodzenie przez Alle w jakiekolwiek instrumenty finansowe ma sens. Za kilka lat sie okaże, że klienci niedostatecznie mocno (na przykład bez obrazków) byli poinformowani, że raty należy spłacać i ogólnie zostali oszukani przez podłego molocha, umowy unieważnione ze zwrotem kosztów wraz z odsetkami, a towar zużyty można odesłać na adres Alle. Albo oświadczenie że już sie rozpadł ze starości i nie ma co zwracać ;). Lepiej niech się zajmą kasowaniem prowizji i nie kuszą losu.

Wow, niezłą premie dali względem rynku ;)

Ad 1. niepewność wciąż pozostaje. Dementi kłamców jest nic nie warte.

Ad. 2 nie znika negatywna informacja tylko niepewność. Negatywna informacja pozostaje.

Nie jest tak źle mówi kolega wyżej ;) miesiąc temu byczki zapewniały się, że nie bedzie żadnej podwyzki, bo górnicy są rozsadni. Dziś 15.4% to niezłe info :D szkoda, że tak łatwo chłopaki odpuścili, jakby spalili kilka opon w wwa to niektórzy uznaliby 30% za sukces spółki i byczy sygbal do ath :D

Ciekawe czy będzie jakies rozwinięcie komunikatu. Przy poprzednim dosypywaniu do związkowego koryta było chociaż zastrzeżenie, że porozumienie wyczerpuje postulaty związkowców w 2022 roku, tym razem tego nie ma. Czyżby kolejna premia w wakacje? ;)

Niby z czego to wynika, bo na pewno nie z linka, który wkleiłeś? Nie nudzi ci się ciągłe zakładanie multikont? Ileż można, od tego nie urośnie (jsw).

No proszę proszę, twardy i nieugiety zarząd miał nie dać podwyzki, a rozsądni górnicy mieli na to przystać. Mamy propozycje zarządu 12% i w odpowiedzi rwanie bruku za tydzien wwa. Czyli jak pisalem od poczatku skonczymy na 15-20% co bedzie absolutna komedią w kontekście biedniejącej reszty spoleczenstwa i całkowitą katastrofą dla spółki kiedy ceny wegla zlecą jak ceny gazu obecnie.

A może ostatnie wzrosty były pod nadzieje, ze spółka na wojnie nie ucierpi (biznes rosyjski sprzedali, ale ciuchy zaplanowane na tamten rynek na kilkanascie miesiecy naprzod nadal dostarczają). Teraz jak coraz bardziej jasnym staje się, że ta wojna nie minie i rosyjski rynek jest zamkniety na zawsze, część kupujących się wycofuje. Transakcje insiderow rzadko jakos znaczaco ruszają spolkami, szczegolnie tak dużymi.

Aaa no tak. Choć uważam że to bez sensu j szacunkowe też powinny sie liczyć.

No właśnie, o co chodzi? Myslalem że coś mi sie pomieszało jak zobaczylem, że dziś puscili bdb raport, a ostatnie sesje prezes skupował. To tak wolno? Czegoś nie rozumiem? :D

No to sie rajd na torpolu skonczyl zanim sie zaczal. Znajac nasze fundusze oddadzac torpola z premia 10% i heja. A widoki dla spółki były piekne.

To są brednie, a nie realia. 3 kg kiełbasy to 10 000 kcal, a gornik nie pracuje 30 dni w miesiącu. Nie wiadomo czy to post na żarty czy na poważnie...

Nie no to już widzę kolega odpłynął dosyc poważnie w zachwytach nad górnikami. Takie wysublimowane asy, że aż się nienda rady ich przekwalifikować, aha. To niezła specjalistyczna selekcja musi być na grube że te predyspozycje wyłapują, jak na pilota odrzutowca conajmniej.

No niestety jak ktoś mieszka na Śląsku jak ja to ma nieco inny pogląd na sprawę ;) bajki o supermenach walczacych o polska gospodarkę zastępują zabawne historie górników wk.wionych że bonów żywnościowych (ladnie nazywanych posilkiem regeneracujnym) nie mogą zamienić na alko, oszukujacych czujniki w korytarzach podziemnych zeby skrócić szychte itp.

Nawoływanie żeby pozwolić gornikom działać wolnorynkowo i że to niby oni od lat dotują inne branże swoja pracą to już szczyy bezczelności :D

Aha, jeszcze a propos pieknej wizji, że górnicy powinni zarabiać więcej niż nauczyciele, bo PKB tworzą, a nauczyciele nie. Żenada :D komus sie ustroje pomyliły. Proszę nie pisać, że wszędzie tak jest, bo nie wiem czy gdzieś jeszcze roznice sa tak drastyczne jak u nas. Ciężko o dokładne dane, ale jak sie pogrzebie to w USA srednia pensje gornika wskazuje się na 50-70tys., a srednia nauczyciela sektora publicznego (a więc niżej wynagradzanego) na 55-65tys. Wiec gornicy moze kilkanascie procent wiecej zarabiaja. W Polsce zarabiaja 200% więcej.

chimpo napisał(a):
Shopee można już odhaczyć z listy konkurentów, bo jutro kończą działalność w Polsce.

Pięknie, ekspresowa zawijka. Hejterzy alle chyba muszą być w szoku, co poszło nie tak :D

No dobry raczej nie jest. Produkcja koksu spadła k/k o 13% tylko (wobec wypadku można było sie obawiać wiekszego spadku), ale juz cena sprzedaży (sprzedaż wzrosła, pewnie sprzedawali jeszcze produkcje z poprzedniego kwartału) spadła aż 28% k/k (po spadku o 17% kwartał wczesniej). Spadki cen węgla koksowego to wiadomo. Także na ten moment przychody lecą w dół, a koszty w górę. Póki co dramatu nie ma, zapas jest spory.

Czekamy na ruch rozsądnych górników ;D

Widzę że kolega jak zwykle w swoim swiecie. Niby gdzie mialo byc cos ustalone skoro dopiero wysuneli postulat...

A dzisiaj "wzrost z minus" zanotowala prawie kazda spolka z W20.

To by chyba było tyle jeśli chodzi o wersje, że "zarząd jest twardy nic im nie da, a górnicy sa rozsądni i sie na to zgodzą".

Jak na razie stoi na "zarząd gotowy na podwyżkę inflacyjną (czyli jakieś 15%), a górnicy twardo żądają 25%". Może spotkają się w połowie :D

Marcin Ratajczak napisał(a):
Dix22 napisał(a):
Tak to działa. Dlatego w najnowszym planie nie uwzględniono podwyżek na rok 2023 i co najlepsze: został on zaakceptowany. Wygląda na to, że brak podwyżek został już "klepnięty'. Trzeba przygotować się na małe turbulencje, ale koniec końców górnik to rozsądny człowiek. Jeśli nie będzie pracował, nie otrzyma ani wynagrodzenia, ani premii czy innych nagród i dopłat. Dlatego prezes Cudny i całe MAP o tym dokładnie wiedzą. :)

Też mi sie wydaje że ten spór o podwyżki jest trochę późno organizowany - a pismo do Sasina to jakaś komedia - ja bym pisał do Pana Jarosława jak już.

Moderator:
Szanujmy się ...

Spór jest w pierwszym możliwym momencie. W porozumieniu odnośnie poprzedniej podwyżki zobowiązali się nie wnioskować o kolejne podwyżki w 2022. Wczoraj trzeźwieli jeszcze po Sylwku, dziś masz spór zbiorowy.

Czy w końcu dostaną i ile to sie zobaczy. Rządowi zbliżają się wybory, już poprzednie podwyżki oburzyły społeczeństwo, które mogło tylko o takich pomarzyć, a jakby teraz dostali kolejną to chyba ludzie wyszliby z siebie. Dodatkowo lekka zima sprawi, że nie będą się aż tak cackać z górnikami. Z drugiej strony przy tych rządach wczesniej czy później ryle zawsze dostają co chcą, nie po to im wybrali na prezesa kolegę jak poprzedni zarząd się stawiał, żeby teraz... kolega zaczął się stawiać ;) Insynuacje Dix22, że ryle sami zrezygnują z podwyżek, bo są rozsądni litościwie pominę milczeniem.

Jak dla mnie, o ile otoczenie zewnętrzne czegoś nie zmieni, będzie południe w najbliższym czasie. Albo dostaną te 10-15% podwyżki i wtedy lekkie południe, bo wzrost kosztów w niepewnych czasach, albo nie dostaną jakimś cudem. Wtedy strajk i mocne południe.

No chyba, że odpali się jakiś kolejny run na węgiel/węglówki to wtedy wiadomo, że jak gruby pompuje to nie ma litości ;)

Jeśli tak to można tylko grzecznie pocałować pana rynka w pierścień i podziękować za tak hyżą reakcję, bo o tych żądaniach było info kilka dni temu. Sporo czasu było na zastanowienie.

Tymczasem załoga JSW dostaje kolejny wzrost posilku regeneracyjnego (z 30 na 52.35!) i żąda wzrostu płac o 25%. Hehe, mówiłem że długo bez kolejnych podwyżek nie wytrzymają, ale nawet mnie zaskoczyli rozmachem :D

Zrobilo prawie 50% w kilka tygodni. Ile byś chciał, 100, 200?

Ladnie tvp zapachniało. Prywatne firmy detektywistyczne sobie jeździły pegasusem po telefonach opozycji, legitne, ja uwierzyłem, poproszę premię.

Nie wystarczy napisać raz? Siódmy czy ósmy raz w dwa dni oglaszasz początek nowej hossy. Już wiemy. Hosanna na wysokości, jesteśmy bogaci. Zabójczy pivot pokoleniowy właśnie ruszył, peroniarze kwiczą.

Nas przekonujesz czy siebie...

Chyba ze artykuł o szokująco niskiej wycenie :D tego jeszcze nie grali. Ktoś chyba na haku wisi mocno.

Skoro postanowili sie nie dzielić zyskami to ich wielkosc nie ma znaczenia.

A dlaczego nierealny? Dwie strony wczesniej kolega Dix22 wyliczyl ze bedzie 2.2 mld to ci nie przeszkadzalo :)

Standardowa zagrywka, oczekiwać zanizonego konsensusu, zeby po wynikach móc wrzasnąć "o boze, ale przebili, lecimy na ksiezyc!".

Ano nie wygląda. Sam twierdzisz, że rynek oczekiwał braku wzrostu cen węgla, a tymczasem pscmi1 wzrósł o 86%, a pscmi2 o 194%. JSW ze swoimi 93% jest więc w normie (póki co, zobaczymy kolejny kwartał JSW I kolejne raporty pscmi żeby mieć pełne dane) i nie imponuje niczym nadzwyczajnym, nie ma powodu czapkować (jak to robiłeś) przez zarządem JSW.

Bogdanka sprzedaje właścicielowi więc nie wiem czy jest sens porownywac.

No to te 90% wzrostu ceny JSW nie wygląda już tak imponująco.

Dix22 napisał(a):
Dory napisał(a):
Wyniki nie są za bardzo dobre: spadek ceny za tonę węgli koksujących (-25%), cena za tonę koksu spadek (-17%). Sprzedaż koksu była niższa niż w poprzednim kwartale (wypadek w koksowni zrobił swoje chyba). Niestety widać tutaj przekierowanie sił na węgiel energetyczny na którym JSW na mniejszą marżę. Wiadomo, był wypadek na kopalni, ale coś mi się widzi że samo JSW nie postanowiło przekierować siły z węgla koksującego, tylko suweren kazał wydobywać więcej węgla energetycznego...

Spadek cen węgli koksujących jest wszystkim znany od kilku miesięcy. To już jest w CENIE. Wiadomo było, że ceny powyżej 400 USD nie sa do utrzymania w dlugim terminie i nikogo to nie dziwi.

To czego nie ma w cenie to wzrostu cen węgla energetycznego o +93% kwartał/kwartał, to jest ok. 1,6 mld zł przychodów więcej w całym 2023 roku + 0,8 mld zł przychodow w 2022 roku jeszcze.

Dlatego też zysk netto może w najlepszej okoliczności przebić 8 mld zł w 2022 roku.

ZYSK NETTO:
I półrocze: 4,2 mld zł (to już wiemy)
3 kwartał: 1,8 mld + 0,4 mld = 2,2 mld
4 kwartał 1,8 mld + 0,4 mld = 2,2 mld

Po wczorajszych informacjach zysk netto może oscylować za cały 2022 rok nawet 8,5 mld z moich szacunków. Ktoś ma inne spojrzenie?

Jak zwykle wyliczenia życzeniowe. 300zl drozej (zakladajac ze tak jest) przy produkcji 790 000 ton daje 237 mln "dodatkowego" przychodu na kwartal, a nie 1.6 mld na rok. Przy czym w rzeczonym kwartale sprzedaż koksu spadla o 130 000 ton, co przy zalozeniu ceny 3000zl/tona daje 390mln przychodu mniej niz kwartal wcześniej, a więc ten bonus z energetyka znosi się z nawiązką.

Oczywiscie fajnie, że cena wzrosła, ale ekscytacja pozytywnym info i calkowite pomijanie negatywnych nie służy chlodnej ocenie spolki.

@ryhol

Odnoszę sie do danych. Względem kursu - owszem kurs zleciał nisko i wyglada to zupelnie inaczej niż przy poziomie 80 zl. Wręcz calkiem aktrakcyjnie i nie mam wątpliwości, że wcześniej czy pozniej bedzie sporo wyżej. Pytanie czy do tego czasu nie zleci jeszcze nizej. Dla mnie wyrazne spadki zarowno produkcji/sprzedazy jak i cen, polaczone z gigantycznymi wzrostami wynagrodzen(a nie mam wątpliwości, ze w 2023 kolejna podwyzka typu 10%) to spory problem i zagrozenie, ze jedziemy pod kreske w niedalekiej przyszlosci.

Nie muszą wypłacać dywidendy. Mogą kupić Zabki. Albo wypłacić 0.5mld dodatku inflacyjnego pracownikom.

Raport taki sobie. Pozytywny wzrost ceny energetycznego, ale to było spodziewane, że jak sie umowy pokończą to zaczna rosnąć ceny. Wydobycie wciąż kiepskie, koksowy spada ratują liczby energetycznym, ale chyba nie o to chodzi...

Bardzo duży spadek produkcji i sprzedaży koksu, coś ten gigantyczny popyt na produkcję nowych czołgów nie chce zadziałać...

No jeżeli postulujesz zeby oprocentowanie kredytów bylo niezalezne od banku centralnego (ale za to dotowanie z budżetu państwa jak najbardziej ok :D) , bo to jego problem jak poradzi sobie z inflacja i nikogo nie obchodzi jak to zrobi to... Masz racje, nie ma z kim ani o czym rozmawiać.

A dlaczego tak POWINNO być? Oprpcentowanie kredytów to nie sztuka dla sztuki (zróbmy jak najbardziej rynkowe, będzie oh ah). Tak jak napisałem wyżej - ono jest narzedziem banku centralnego. Służy do walki z inflacją, a nie gromadzeniu statystyk transakcyjnych miedzy podmiotami...

To czy do transakcji dochodzi czy nie, nie ma znaczenia dla klienta. Ideą kredytów na zmiennej stopie jest aby bank centralny miał wplyw na podaż pieniadza. WIBOR jest ściśle skorelowany ze stopami procentowymi NBP czyli wszystko jest w porzadku i dziala jak powinno. To że w rzeczywistości nie dochodzi do transakcji między bankami to tylko wymówka żeby podważyć umowę kredytu i skorzystać cudzym kosztem. Na rynkach istnieje wiele instrumentów działających na zasadzie umownej, gdzie do rzeczywistej transakcji nie dochodzi i jakoś sądy nie mają nic do tego.

Zwykłe szukanie frajerow, możliwe właśnie dlatego, że pojawił sie klimat polityczny (rząd wskazał palcem na frajera-banki).

bankrucik napisał(a):
ok.odniosłem wrażenie, że kwestionujesz prawo ludzi do poddania pod sąd zawartych przez nich umów.. tak jak każdego innego działania.

a #wibor który okazał się symulacją a nie obiektywnym przelicznikiem? to klient nie może poddać ocenę takiej umowy pod sąd?

Wszystko można poddać pod sąd. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia (ewentualnie przyzwoitość ;)). Nie rozumiem problemu z WIBOREM. Uważasz, że jest za wysoki? Jaki powinien wg Ciebie być i dlaczego?

Informacje
Stopień: Elokwentny
Ostatnia wizyta: 15 lipca 2025 09:22:18
Liczba wpisów: 329
[0,08% wszystkich postów / 0,06 postów dziennie]
Punkty respektu: 77

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,387 sek.

zpdrdvqs
xlnmffza
zqxchnra
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vhvxbfop
dzwteqlc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat