Temat:
CIGAMES
Ja już kolejny dzień jestem mile zaskoczony sprzedażą w Japonii, ilość sprzedanych sztuk utrzymuje się na bardzo stabilnym poziomie. Tzn. może inaczej miejsce w statystykach Amazona (japońskiego) jest ustabilizowane i poza szałem premiery (miejsce ok 40) ustabilizowało się w okolicach 105-130 miejsca na liście bestsellerów gier bez podziału na gatunki i platformy. Idąc tym tropem gra powinna się sprzedawać codziennie w podobnych ilościach. Dla porównania Sniper w Amazonie w USA spadł już prawie w okolice 700 miejsca w statystyce bestsellerów. Rynek amerykański na PS3 myślę, że nie jest na tyle większy od Japońskiego, że na 700 miejscu sprzedają więcej gier niż japończycy w okolicach top 100. Kwestia teraz jak bardzo reprezentatywny jest Amazon dla obydwu rynków. Zakładając podobną reprezentatywność (bardzo zgrubne założenie :-). ) można wysnuć tezę, że Sniper w Japonii może się sprzedać lepiej niż w USA. Pierwsze wstępne informacje na ten temat zobaczymy już w czwartek, gry VGCHARTZ opublikuje wyniki sprzedaży za poprzedni tydzień (dla japonii będzie to nawet tylko część tygodnia, konkretniejsze dane przyjdą dopiero w kolejny czwartek). Oceny japońskich graczy na Amazon znacznie się poprawiają, gdyż przybywa coraz więcej ocen 3,4,5 a 1,2 praktycznie utrzymuje się na stałym poziomie. Może niskie oceny zostały przyznane przez ludzi, którzy spodziewali się kolejnego C.O.D. lub konkurencję. Większość ocen 1,2 została przyznana w ciągu pierwszych 48H po premierze. Rynek europejski trzyma również stał poziom sprzedaży. Wg gfk chart w poprzednim tygodniu Sniper zajął 12 miejsce wśród bestsellerów w UK (PS3 full price), natomiast w niemieckim Amazon Sniper "kręci" się w okolicach 140-190 miejsca na liście bestsellerów bez podziału na kategorie i platformy (średnia ocena graczy ponad 4 na 5). Żeby nie być gołosłownym to poniżej przedstawiam kilka lików: Sniper Amazon Japonia w produce details pozycja na liście bestsellerówSniper w Amazon USASniper w Amazon NiemcyGFK Chart za poprzedni tydzieńWszystkim którzy dotarli do końca moich wypociń dziękuję za poświęcony czas, za wszelkie błędy z góry przepraszam i pozdrawiam.
|
|
Temat:
CIGAMES
Hmmm... co do tego tankingu panie Robercie to raczej bardzo słaby skoro w "dziesiątej podkategorii" snajper jest tak daleko. Ja mam lepszą, również z Amazon w Japonii (swoja drogą to nie wiem czym się te wersje wydań gry różnią). Wynika z niej, że naprawdę sprzedaż przynajmniej na Amazon idzie świetnie, chociaż sądząc po ocenach kupcy raczej słabo oceniają swój zakup (może to jakaś dywersja albo od wczoraj nie zdążyli jeszcze dobrze sprawdzić co oferuje produkt). Sniper aktualnie znajduje się na 84 miejscu wśród gier bez podziału na platformy: Sniper bez podziału na platformy (wczoraj jeszcze byl ok 40) Wśród gier na PS3 jest na miejscu 29 (bez podziału na kategorie): Sniper bez podziału na kategoriewczoraj jeszcze był w pierwszej 20. Natomiast w kategorii "Games> PlayStation 3> Games> Action Shooting> Shooting" aktualnie na miejscu 3 (wczoraj jeszcze 2): Sniper a kategorii strzelankiJest to na prawdę fantastyczny wynik, dużo lepszy niż się spodziewałem. Ktoś może wie w jakich ilościach orientacyjnie sprzedaje się gry w Japonii na PS3 na topowych pozycjach? Pozostaje mieć nadzieję, że tamtejsi gracze przekonają się do Snipera bo te niskie oceny są dość niepokojące w perspektywie dłuższej sprzedaży produktu.
|
|
Temat:
CIGAMES
Czy ktoś może podać konkretne liczby sprzedanych sztuk do tej pory (mogą być szacunkowe), np. całościowo, lub z podziałem na kraje. Co z certyfikacją gry w USA?? Kiedy start snipera na ps3 w Japonii?? W jakim stadium jest Combat Wings i Alien Fear??
|
|
Temat:
CIGAMES
Jeśli to prawda to coraz bardziej prawdopodobne stają się moje najgorsze obawy, a mianowicie, że możemy zapomnieć o Alien Fear w tym roku. 2012 będzie super rokiem a 2011 poza sniperem na pS3 nie ma wiele do zaoferowania.
|
|
Temat:
CIGAMES
Cieszy sprzedaż Snipera 1 na PS3, ale mam nadzieje, że firma nie ma zamiaru wyników rocznych oprzeć tylko na tym produkcie. Coś długo nie słychać nic na temat pozostałych gier: Combat Wings i Alien fear. Combat Wings miało wyjść w czerwcu na wszystkie platformy (jak wygląda kwestia certyfikacji np. na PS3?), więc już chyba najwyższy czas na kampanię promocyjną, a tu cisza jak makiem zasiał. Co z Alien Fear?? Jak idzie "dokańczanie" tej gry po przejęciu jej od gliwickiej spółki, na jakim jest teraz etapie i może coś bliżej o dacie wydania, może jakaś prezentacja gry?
|
|
Temat:
CIGAMES
Nestor napisał(a):Mysle ze okres 2 lat (2008) nie kwalifikuje sie do pojecia 'niedawno' ;-) Mój błąd, przeoczyłem rok :), takie małe niedopatrzenie, ale czym jest rok wobec wieczności :P
|
|
Temat:
CIGAMES
Tak czytam i się zastanawiam (różne fora na temat city), czy ci krzykacze, którzy uważają city za balon widzieli chociaż rekomendacje dla tej spółki, wydane całkiem niedawno? Np: www.stockwatch.pl/gpw/cityinte...
|
|