czy pojawiły się jakieś ważne informacje które przegapiłem że kurs tak nagle wystrzelił?
|
|
8-10 % to dziś , w bardzo krótkim czasie zjechał o 40% i nie bardzo mogę się doszukać dlaczego. Wielkiej korekty na szerokim nie było a tu panika, ale cóż nie dyskutowałem z rynkiem i przyjąłem z godnością
|
|
czy ktoś ma odwagę napisać jakis scenariusz na kolejne dni ? Niby nic wielkiego sie nie wydarzyło a kurs leci na pysk praktycznie bez przerwy. Dziś momentami jest paniczne wywalanie papieru bez względu na cene, batony popytu, podaż zjada w mig
|
|
IMHO mozliwe odpowiedzi są dwie. po pierwsze faktycznie planuja tymi akcjami zapłacic za przejęcie, nie bez powodu zostawiając sobie furtkę. Po drugie mają naprawdę mocne przekonanie że są zbyt tani i chcą wykorzystać ten moment żeby zapakować, jednocześnie przy okazji mogą trochę zniechęcić tych liczących na spadki. Gdyby rynki zyskały troche optymizmu z danych makro to okres przedswiąteczny powinien jeszcze mocniej powiększyć optymizm inwestorów i wynieść indexy na dużo wyższe poziomy
|
|
Temat:
BORYSZEW
Crown, dosyć mocno forsujesz swój poglad na temat BRS. Oczywiście nikt ci nie broni mieć takie a nie inne zdanie na temat przyszłości borka, ja na podstawie dostępnych info mam optymistyczne poglądy, czy słusznie tego dowiemy się za pewien czas, zreszta żeby doszło do transakcji muszą się spotkać dwie strony o przeciwnych poglądach. Faktycznie wyciąłeś bardzo istotny fragment o powodach, które nie świadczą o zmniejszeniu produkcji Fiata a tylko o reorganizacji produkcji, niestety ze strata dla Tyskich zakładów. W związku z tym to info ma imho zerowy wpływ na BRS Kod:mod: czyszczę wątek z wpisów łamiących regulamin, użytkownik Crown z powodu swojej działalności ma tymczasowego bana na zapoznanie się z zasadami forum
|
|
Temat:
BORYSZEW
czy można na walne nie zarejestrować wszystkich swoich akcji np jesli są na różnych rachunkach maklerskich? Karkosik pochwalił sie tylko 29% czyli ok 650 mln akcji . Co to może oznaczac? pozbył się (powinien chyba byc wczesniej komunikat w tej sprawie?) czy poprostu nie zarejestrował bo wiedział ze tyle wystarczy zeby wszystko przyklepac ?
jakie macie spostrzezenia, wnioski po walnym?
|
|
Temat:
BORYSZEW
Juz się doczytałem, pokręciłem zdecydowanie  . Sorka
|
|
Temat:
BORYSZEW
jeśli dobrze widzę to krótka sprzedaz na Boryszewie wynosi ponad 18mln pln z lekko powyżej 19 mln obrotu  co pokazuje co jest obecnie rozgrywane. dopóki nie zmieni sie taktyka grubasów to bedziemy szli na pld bez wzgledu na wyniki, szeroki, fundamenty czy jakiekolwiek infa. Zapakowany jestem pod korek (zakupy zaczynałem w 2009r) i nie powiem trochę mnie juz stresuje obecna sytuacja, ale jeszcze kilka groszy i chyba wejdę jeszcze mocniej. Obecna cena jest śmieszna i odbicie może być gwałtowne. "Jedyne" pytanie to z jakiego poziomu, z 40 gr czy może z 15-20 gr
|
|
Temat:
BORYSZEW
nevada napisał(a):Czy ktoś z Szanownych Państwa wie kiedy nastąpi scalenie BRS z BRSA? Bo jeśli się nie mylę to prędzej czy później musi do tego dojść....wtedy zamiast np.200 BS i 400 BRSA pojawi mi się na rachunku 600 akcji BRS? Z PP oczywiście skorzystałam zapisując się na pda po 0,1. Z góry przepraszam na "infantylizm", ale kto pyta nie błądzi:) termin jest jeszcze nieznany, ale powinno być to całkiem niedługo. Akcje i PDA zsumują się same, bez żadnych dodatkowych wniosków i manewrów z twojej strony i zostanie jedna pozycja BRS
|
|
myślę że reszta kasy pójdzie właśnie na spłatę zobowiązania i restrukturyzację, zeby firmy stały się rentowne. Prawdopodobnie zobowiązowania przygniotły je na na tyle mocno ze ciężko było samemu wstać.
Póki co to jest tylko gdybanie, czekamy na konkrety. Możemy tylko liczyć na to że karkosik nie lubi przepłacać i gniota za wszelką cenę nie kupi, co pokazało już Saargumi i inne nieudane przejęcia
|
|
do tego cały czas pozostaje kwestia dwóch dotacji do roztrzygnięcia. Jest dobrze Ciekawe w jakiej kondycji jest AKT. Wiadomo że przeinwestowali ale pytanie jak bardzo i na jakich dokładnie warunkach go przejęli . Raczej, sądząc po bardzo niskiej cenie, nie będzie to kopia Maflow i tu musieli przejąć również zobowiązania. Druga kwestia to od którego kwartału ujmą go w wynikach.
|
|
Edit: spóźniłem się kilka sekund info juz jest wklejone
Tak czy inaczej jest kolejny krok który potwierdza że nie rzucają słów na wiatr i faktycznie chcą zbudować spory międzynarodowy koncern automotive.
Jeszcze gdyby rynek, szczególnie w stanach, się uspokoił to byłaby walka o walory BRS i kurs miałby szanse na naprawdę spory skok
|
|
Temat:
BORYSZEW
Czy sądzicie że info o funduszu na pokładzie to bardziej na plus czy raczej na minus zadziała na Borku?
|
|
Temat:
BORYSZEW
Taurus dobrze gadasz, ale ta cholerna ciekawość mnie przerasta. Takie czekanie w zawieszeniu ...... Mimo że dziś nie zamierzam robic żadnych ruchów, siedze i czekam na rozwój sytuacji, ale bliżej mi do dokupienia niz do wyjscia z Borka
|
|
Temat:
BORYSZEW
Ja wiem jak to działa, tylko mój tok rozumowania jest inny. Skoro teraz zrobiłem na Borku kilkaset % to mam kasę i podatek będzie niezauważalny. Za rok, kto wie może gorzej zainwestuje, coś się generalnie rypnie i wtedy podatek z giga zysku z Borka mnie mocno zaboli.
|
|
Temat:
BORYSZEW
SAGI, jest tak jak piszesz. Dzisiaj od rana możesz handlować po kursie rynkowym ile chcesz a prawa poboru nabyłeś wczoraj.
Zupełnie nie rozumiem tej nagonki na obniżenie podatku, na zrobienie straty. Podatek i tak musisz zapłacić, najwyżej go przesuniesz o rok, ale wtedy zapłacisz juz od zysku licząc zakup 0,10gr czyli będzie bolało. Po to się inwestuje zeby zarobić i ja się bardzo ciesze że będę miał do zapłacenia duuuuuuuży podatek, poza tym terraz mnie to nie zaboli, a kto wie jak będzie wyglądać giełda za ponad rok i jaką wartość będą miały wtedy moje inwestycje
|
|
Temat:
BORYSZEW
gfx napisał(a):dla pewności... mam akcje dziś w portfelu, a jutro dopiero będę mógł kupić akcje PP ? jak złożyć na nie zlecenie? pojawią się akcje np. 'BORYSZEW PP' i kupuje je normalnie tak jak inne akcje? jak zostaniesz z akcjami do końca dzisiejszej sesji to PP masz automatycznie. Pojawią się same na rachunku po pewnym czasie, pewnie po kilku tygodniach. Będa normalnie notowane więc możliwe będzie dokupienie PP lub wyjście z Borka i nie obejmowanie nowej emisji. Po kolejnych tygodniach po zapisaniu się na nowe akcje (2 szt z kazdego PP) i zapłaceniu 10 gr /szt , akcje stare i nowe połączą sie i będą notowane razem Od jutra handlujemy akcjami bez prawa poboru po cenie teoretycznej ok 1,67. Jaka faktycznie bedzie cena na otwarciu zależy od inwestorów i ich fantazji, zeszłym razem było to chyba +30%
|
|
Temat:
BORYSZEW
KrzysztofJerzy napisał(a):doncarlos napisał(a): Zaraz po zatwierdzeniu prospektu emisyjnego przez KNF, czyli..??? w kazdej chwili, listopad??? Czyli jednak może być za późno. Dziękuje :) K, zblokowane bedziesz miał ok 2/3 kapitału zaangażowanego w Borka, wiec pytanie ile kasy potrzebujesz mieć na ten ewentualny wydatek. Przy poprzedniej styczniowej emisji PP pojawiły sie chyba po ok 3-4 tygodniach jeśli sie nie mylę i były notowane ok 2 m-cy
|
|
Temat:
BORYSZEW
nie wydaje mi się. Stawiam na zamknięcie 4,80. Zdecydowanie wolałbym żeby ostre zakupy zaczęły się od jutra
|
|
Temat:
CASHFLOW
to nie jest normalna korekta jesli do 16,10 jest na dobrym plusie a fix zaczyna się od ceny ok 4,0 czyli -35%  . Ktoś tu grubo sobie w kulki poleciał gielda.onet.pl/cashflow,18648,...
|
|
Temat:
CASHFLOW
co sie stało na koniec sesji? zejście po stop lossy czy jakieś b. złe inne ino  . W ostatnim fragmencie spadło ok 20 % przez chwilę
|
|
Temat:
BORYSZEW
ArekB napisał(a):licze że zamknie się w okolicach 4,70 trafiony zatopiony jakie macie przewidywania na kolejne sesje? czy dzisiejszy powrót na poziom 4,70 wg was oddala widmo głębszego zjazdu czy wręcz przeciwnie jest to ostatni oddech kaczuchy i jutro bedzie powtórka wyprzedaży.
|
|
Temat:
BORYSZEW
licze że zamknie się w okolicach 4,70 a to byłaby bardzo dobra wiadomość. Powrót w okolice konsolidacji i potem droga otwarta na jazdę up bez trzymanki
|
|
Temat:
BORYSZEW
666 napisał(a):ArekB napisał(a):Czy możesz uchylić rąbka tajemnicy i powiedzieć w dwóch zdaniach o czym była mowa i czy jakies istotne rozjaśniające informacje się tam pojawiły? Wystarczy spojrzeć na kurs, tu nie ma żadnych tajemnic, co tu rozjaśniać ? właśnie patrząc na kurs który nie może się zdecydować w którą strone pojść do wyjaśniania jest sporo. IMHO jeśli w najbliższym czasie nie bedzie jakiegoś konkretnego info w sprawie nowego przejęcia to przed PP dużo już nie pojdzie do góry, jeśli wogóle. Raczej wszystko co wiemy jest juz w cenie.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Witam po raz pierwszy Na Borku siedzę juz od półtora roku wiec "drobny" margines bezpieczeństwa mam zapewniony, ale ... ostatnio trochę buja kursem i szkoda tak bezczynnie siedzieć na papierach. Ciekaw jestem jak sądzicie, albo inaczej co wg was wynika z AT? Czy widząc spore problemy z pokonaniem 4,84 zł, nie mówiąc już o 5,02 zł, sądzicie że będzie powtórka zjazdu na poziomy 4,3-4,5 czy raczej będzie się kręcić powyżej 4,70? Zastanawiam się czy warto pokusić się o te kilkanaście - może kilkadziesiąt groszy, ryzykując że będzie jednak mocniejsza jazda w górę.
|
|