nikt nie komentuje, wiec sam pokusze sie o podsumowanie i analizę. od poczatku prowadzenia kroniki jestem zadowolony ze stanu inwestycji, choc moglem zarobic znacznie wiecej, chociazby na PLJ. aktualnie jestem mocno zaangazowany w ANTI - w piatek zrealizowalem zyski, ale odkupilem po jak widac dosc wysokiej cenie - mocno powyzej zamkniecia. z drugiej strony obrot, ktory spowodowal ten spadek byl mizerny i nie przekonuje mnie do konca, co do prognoz na przyszly tydzien. dwa zlecenie po kilkanascie k pkc i z 2,19 jestesmy na 2,06. w razie dalszych spadkow, oddam lwia czesc zyskow i bede probowal nizej. jednak generalnie uwazam, ze ANTI pojdzie jeszcze znacznie do gory. caly czas posiadam troche BOMI (kupione po 0,44 choc jakbym liczyl srednia to znacznie nizej) i najblizszy tydzien napewno bedzie na tej spolce ciekawy, jestem gotowy zarowno na sprzedaz (ze strata) jak i kupno. ostatni temat to EPD - caly czas czekam - jak pisalem jest juz znacznie nizej niz bylo - a mysle, ze spadnie jeszcze, wiec nalezy byc czujnym, bo bedzie to niezla okazja do zarobku. czyli portfel ANT srednia ok 2,2 BMI 0,44 jakies uwagi, opinie, komentarze
|
|
ANTI  i tak trzymać EPD cały czas czekam, myślę że będzie niżej i czekam na infa
|
|
porftel wyczyszczony
PLJ sprzedane 0,47 75% BOMi sprzedane 0,44 IFC wywalone sl i dzięki Bogu - zamordowal kurs, moze bedzie jeszcze jakies odbicie, ale ja dziekuje (btw ktos wie czy seria E byla obejmowana za wklady pieniezne, czy nie?)
czekam z ANTI moze wezme troche EPD
|
|
czas na małe podsumowanie - duzo transakcji dt na ANT, PLJ i BOMI
PLJ dokupione po 0,41 ANT dokupione po 1,75 1,78 1,88 BOMI po 0,29 0,44
dodatkowo zaczynam grac na IFC kupione po 3,16 i 3,00
strata na ANT troche zniwelowana przez dt, ale nadal spory minus sl czesciowo ustawione, czekam
|
|
Eh potwierdziły się moje obawy i BOMI wystrzeliło. Ja wyszedłem po 0,36, bo nie widzę ani fundamentów, ani tematów dla spekuły i obawiam się stopniowego spadku emocji, kursu i ogolnego marazmu (patrz DSS). Dodatkowo ekipa z Sanwila to zly prognostyk.
Mimo wszystko szkoda, bo dzis ladne DT mozliwe.
|
|
cześć,
postanowiłem podzielić się z użytkownikami stockwatch, swoim sposobem na milion dolarów (na początek oczywiście :)
na bananowej jestem już kilka lat, znam swoje słabości i najczęściej popełniane błędy (co nie znaczy, że ich nie popełniam) oraz mocne strony swojego inwestowania
tym niemniej, raz na wozie, raz pod wozem - receptury na pieniądze nie odkryłem
w tym momencie, moj portfel nie jest zbyt odkrywczy i są to
ANTI - 2,25 PLJ - 0,45
BOMI - obserwowane, ale już poza portfelem
|
|
Temat:
AURUM
to jest podejście zarządzających  a deejay dobrze napisał :)
|
|
Oponeo ma za soba dobry I kwartal i realne plany wzrostu na 2012. Niewiadoma jest natomiast wynik w biezacym roku. I kw nie byl miarodajny (podobnie jak zeszloroczne dane), poniewaz zmianie ulegl sposob rozliczania z Oponeo Brandhouse. Pozytywnie oceniam kontynuację ekspansji i czekam na pierwsze efekty "budowy drugiej nogi".
|
|
Temat:
PETROLINV
[4] ciekawy art. Invest in success with Tabacchi Enterprises Limited! a w nim czytamy: "(..) CEO of Tabacchi Enterprises Limited, Melvyn Tucker, comments on the deal: “The deal we’ve consummated was a very careful decision to make. The last deal that was as promising as this one was a share purchase agreement of Silurian Hallwood Limited with Petrolinvest S.A.that helped us double our profits. We know the attitude of society to smoking and we’ll have to deal with it somehow. However, our first task is make people happier by getting their dreams come true”." - WTF???[/quote] Wcześniej mówi o inwestycji w manufakturę cygar na Jamaice. A "Company No. 269944" oznacza, że pod cypryjskim adresem są 269 944 firmą? :)))
|
|
Przejęcie kontroli nad Marketeo zakończone, to co może rozruszać kurs w bliskiej perspektywnie to chyba tylko dobre wyniki.
Zbliża się czas, publikowania danych o sprzedaży w II kwartale.
Jakie są wasze szacunki?
|
|
Nie jest rewelacyjnie, ale nie przesadzajmy w druga strone - 16% dynamika przychodow w martwym sezonie nie jest zla. Moim zdaniem, przychody beda systematycznie rosly, ale nie zawsze o 50%-100%, bo rynek polski jest w miare stabilny, a na rozkrecenie zagranicy trzeba troche poczekac. Super wzrostow mozna sie ewentualnie spodziewac w IV kw. Dodatkowo tez wiaze duze nadzieje z Marketeo.
|
|
Super.
Ale mowimy o sredniej 3-miesiecznej?
|
|
Pewnie - potencjal tego przejecia jest ogromny, tak samo jak ogromne sa rynki, ktore Oponeo wykorzystujac swoj know-how, bedzie moglo spenetrowac.
|
|
Ja rozumiem mechanizm tej transakcji tak:
- za kazde 5 akcji Marketeo przysluguje (bezgotowkowo) 1 akcja Oponeo.pl - ceny maja charakter drugorzedny, bo opisuja ta transakcje tylko pod katem ksiegowym?
|
|
|
|
Czekaj, czekaj... jesli sie myle to mnie poprawcie, ale dyskonto w stosunku do ceny rynkowej, jest zarowno w wypadku Marketeo jak i Oponeo, wiec akurat cena 2pln za akcje Marketeo nie przelozy sie na zysk Oponeo.pl
|
|
A jak wyglada geograficzne rozlozenie sprzedazy?
|
|
Popyt jest rzeczywiście praktycznie zerowy, skoro można zleceniem za 10tys. pln zbić kurs o pare procent, ale co ważne na tych poziomach cenowych, nie ma też podaży. Myślę, że jutrzejsza publikacja raportu może ożywić walor :)
|
|
Masz rację i zgadzam sie z twoimi argumentami.
Tym niemniej, nie sa one sprzeczne z moimi. Nie analizuję korzyści dla Marketeo, ponieważ jestem akcjonariuszem tylko Oponeo. Dużym plusem jest w dłuższej perspektywnie, wejście Oponeo w nowe grupy produktowe, które przy pomocy narzędzi i innych swoich zasobow Oponeo może szalenie rozwinąć. W pełnym zakresie wymagałoby to intergacji spółek, ale zaangażowanie kapitałowe też daje duże możliwości współpracy.
|
|
Przejecie jest najbardziej korzystne dla Oponeo.pl i jej glownych akcjonariuszy, bedacych jednoczesnie akcjonariuszami Marketeo. Ja osobiscie czekam na info ze spolki w tej sprawie i mam nadzieje, ze sama transakcja dojdzie do skutku w 2011, bo to napewno rozgrzeje rynek.
|
|
Jak juz bylo to powiedziane wczesniej - fundusz, albo inny inwestor kapitalowy. Dlaczego? Bo sprzedaja glowni akcjonariusze, poza rynkiem, a cena to srednia 100-dniowa
|
|
|
|
Temat:
MAGELLAN
decyzja jest dobra zwlaszcza dla drobnych. poniewaz na rynku, ktory obecnie jest rachityczny i bardzo malo plynny, pojawi sie duzy podmiot z gotowka, ktoremu napewno nie bedzie zalezalo na dolowaniu kursu. dodatkowo zapisy te, daja spolce duze pole mozliwosci. umorzenie to tylko jedna z opcji, rownie dobrze moga je odsprzedac nowemu inwestorowi. jezeli polish enterprise fund stwierdzil ze warto (potencjalnie) skupowac, to bardzo ok.
|
|
No to juz wiadomo skad sie brala spora podaz.
Szkoda, ze w wywiadzie nie poruszono tematu Marketeo, bo komunikat o liscie byl juz dawno, a konkretow nie widac.
|
|
Ruchy glownych akcjonariuszy i insiderow to czasemz zagadka, ale z punktu widzenia drobnych jak my, wazne jest ze najwieksi akcjonariusze w Oponeo.pl sa rowniez insiderami, co sprawia ze mamy pelna informacje na temat ich ruchow. A tak generalnie to w 2011 z Oponeo.pl powinno byc Ok :)
|
|
Temat:
MEWA
Z tą - nową erą - to duża przesada, ale spekulacyjnie można trochę tu pograć. Tym niemniej, kto zna spółkę dłużej, pamięta że to nie pierwsze obietnice i zwrot :)
|
|
Witam,
Kurs ciagle w konsolidacji, a przed nami duzo dobrych (choc po czesci juz uwzglednionych) informacji, na poczatku stycznia - przychody za IV kw. pozniej napewno bardzo dobry raport. Nie wiadomo tylko co w sprawie przejecia Marketeo?
|
|
Temat:
MAGELLAN
Prezes mowil cos nowego?
A co do finansowania, to macie racje. Tym niemniej, przy tak dobrych i stabilnych wynikach MAG bez problemu pozyskuje finansowanie na ok 10-11% i poki co, finansowanie nie stanowi bariery wzrostu.
MWT ma szybszy dostep do gotowki, ale tez nie za darmo.
|
|
Temat:
MAGELLAN
Na forach wiecej mowi sie o MWTrade ale ja stawiam na MAG. Wyniki bardzo ok. Zobaczymy co bedzie dalej :)
|
|