Temat:
PETROLINV
ale trzeba przyznac RK, ze zmienil strategie opychania papieru. nic dziwnego, ze nowy kapital dal sie nabrac. osobiscie czekam na nastepna emisje.
|
|
Temat:
PETROLINV
pozwle sobie sie wypowiedziec jako osoba, ktora oil posiadala wielokrotnie i to na roznych poziomach cenowych od roku 2008.
obecny wolumen robi wrazenie - ale tylko na tych, ktorzy nie widzieli wolumenow rzedu 10 mln akcji przy cenie 10 zl. gdyby wyrobili na jednej sesji wolumen 50 mln akcji - mozna by moze bylo mowic, ze cos sie swieci.
krauze zdecydowanie brakuje kasy - to jego odwieczny problem, zas glownym zrodlem pozyskiwania tej kasy sa akcjonariusze zwabieni na potencjalne zasoby ropy. moze i ja kiedys znajda - nie wykluczam, ale w przeciagu nastepnego roku nie widze na to realnych szans. o ile tam w ogole jest ropa, ktora oplaca sie wydobywac...
akcjonariusze sa notorycznie robieni w konia - kolosalne emisje za lupki nastepnie wywalane w rynek, ropa tryskajaca juz lada dzien i w zwiazku z tym kolejna "juz ostatnia" emisja na ten cel.
zalozmy, ze total rzeczywiscie zwroci ten dlug bankowi kazachskiemu - czy zrobi to za darmo, skoro za jeden odwiert o wartosci 70 mln USD wzial 50% OTG? cos mi sie w to wierzyc nie chce. poza tym nawet gdyby total byl super szybki, to i tak na wyniki oprobowania przyjdzie poczekac pare miesiecy - w wariancie optymistycznym. pomijam juz, ze bujajaja sie z tym totalem od marca 2010 czyli 3 lata minie neidlugo od podpisania umowy do jej realizacji.
jezeli zas chodzi o szyrak - pomimo ogromnego potencjalu przez ponad rok nic sie tam nie wydarzylo, wiec poza swietnymi perspektywami to zloze niczego soba nie przedstawia. a te wszystkie perspektywy zamienione na "zloto" kosztuja kase - skoro ropa jest na szyraku, to dlaczego banki nie kwapia sie do finansowania tej inwestycji, przeciez to podobno takie proste jak twierdzi prezes.
nie dziwi mnie wcale ten wzrost na ostatnich sesjach - jakos trzeba to zadluzenie w polskich bankach splacic. niestety - zlodziej pozostanie zlodziejem - ja tam w milosierdzie pana RK nie wierze, nie po 5 latach obserwowania tej spolki.
|
|
z ostatnich emisji pozostalo do objecia jedynie jakies 1,5 mln akcji, reszta poszla na lupki. udowodnienie przekretu jest trudne tez z innego powodu - wyceny lupkow na jakie sie powoluja wlacznie z kwotami jakie pozyskali z private placement wskazuja na to, ze ceny jakie placa za koncesje sa uzasadnione.fascynuja mnie jedynie, jak to mozliwe, ze przy wartosci nominalnej akcji 10zl oddaja akcje po wartosci rynkowej - jestem pewien, ze na to wpadli dzieki biotonowi, jakims cudem emisja za wiatraki nie byla po wartosci rynkowej, ale po nominalnej. Dlaczego?
|
|
akcje moze wyemitowac i po 1gr w zamian za cos tam, ale nie ma to wplywu na ilosc wyemitowanych akcji w przypadku okreslenia wielkosci podwyzszenia kapitalu przy zachowaniu ceny nominalnej akcji. ktora tak czy siak jest 10zl. Cytuje: Proponowane brzmienie §8a statutu Spółki: „§ 8a 1. Warunkowy kapitał zakładowy Spółki wynosi nie więcej niż [1.117.300.000 - 1.317.300.000] zł (słownie: [miliard sto siedemnaście milionów trzysta tysięcy – miliard trzysta siedemnaście milionów trzysta tysięcy] złotych) i dzieli się na nie więcej niż: (a) 1.300.000 (milion trzysta tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii O o wartości nominalnej 10 zł (dziesięć złotych) każda; (b) 430.000 (czterysta trzydzieści tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii P o wartości nominalnej 10 zł (dziesięć złotych) każda; (c) 30.000.000 (trzydzieści milionów) akcji zwykłych na okaziciela serii C o wartości nominalnej 10 zł (dziesięć złotych) każda; (d) 40.000.000 (czterdzieści milionów) akcji zwykłych na okaziciela serii D o wartości nominalnej 10 zł (dziesięć złotych) każda; (e) [40.000.000 - 60.000.000] ([czterdzieści - sześćdziesiąt] milionów) akcji zwykłych na okaziciela serii E o wartości nominalnej 10 zł (dziesięć złotych) każda.
Celem warunkowego kapitału, o którym mowa w § 8a ust. 1 pkt (e) powyżej, jest przyznanie prawa do objęcia akcji serii E posiadaczom warrantów subskrypcyjnych emitowanych przez Spółkę na podstawie uchwały Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia nr [1] z dnia 31 stycznia 2012 roku. Uprawnionymi do objęcia akcji serii E będą posiadacze warrantów subskrypcyjnych, o których mowa w zdaniu poprzedzającym. Prawo objęcia akcji serii E może być wykonane do dnia 31 grudnia 2016 roku.”
mdd mam bardzo powazne watpliwosci, czy ty potrafisz czytac.
|
|
mdd, wszystko fajnie, ale robicie sie sami coraz bardziej nieprecyzyjni. jakim cudem wyszlo ci 300 mln nowych akcji? przeciez podwyzszaja o 40-60 mln akcji w cenie nominalnej 10 zeta (bo innej jak narazie ustalic sie nie da), a nie o 300 mln akcji w cenie 2 zeta, zeby pozyskac 600 mln zl.
|
|
irfy, gratuluje poczucia humoru. niemniej jednak znajac ryska proponuje nastepujacy scenariusz: splata zaduzenia za embe/profit (ktokolwiek by to zaplacil, moze byc sam rysio) i kase od slupow, wywindowanie kursu na x, wywalka i dalej sie bedzie krecic. co wy ciagle z tym, ze nie ma na splate dlugow, rysio ma, wywalil po 7,5 czy 10, to se moze po 2,14 cale masashi odkupic, zwlaszcza, ze masashi to jego podmiot.
|
|
dokladna "resztka" nie jest znana, ogolna kwota to 37,5 mln dolcow. splacaja juz od jakiegos czasu w ratach, nie podaja jednak stanu splat. ciekawe co z tym kredytem na 25 mln, ktorego krauze udzielil baisetovowi w 2006, teoretycznie mogliby sie wzajemnie rozliczyc, zostaloby wtedy tylko 12,5 mln do splaty plus odsetki.
|
|
|
|
a przyszlo wam do glowy, ze moze zmieniaja wyglad stron? niech zgadne, zapewne nie.
|
|
zeby byl ebor, musieliby spelnic warunki zawieszajace. chwilowo na to nie wyglada. zreszta sami przyznawali, ze nie sa zainteresowani tym kredytem... (vide rowniez wywiad z panem Juszczakiem). no ale moze od tego czasu im sie cos odmienilo, jak wiemy, oni co innego mowia, a co innego robia. musza splacic bank kazachski, bez tego nie bedzie niczego sensownego.
|
|
fajnie, obrocilo sie jakies 1,5 mln akcji powyzej 6zl i 0,5mln ponizej, przy czym ponizej 5,9 jakies 170 tys. niech mi ktos powie, ze to wszystko tutaj czysty przypadek i nikt kursem nie manipuluje. to juz 3 raz taka fajna zagrywka.
|
|
swieto na petrolu! kurs dzis nie spadl, a nawet wzrosl ;)
|
|
chwilowo mamy bezruch na oilu, jesli rynek sie nie zwali, to jest jakas szansa na 6. upieram sie przy tym, ze kluczowe jest splacenie dlugu w banku kazachskim. od tego momentu akcjonariusze beda mogli spac spokojnie. nie sadze, zeby wzieli ebor, przeciez planuja do 2012 znowu wypuszczac jakies akcje za finansowanie, ebor by nie byl zadowolony...
|
|
no dobra, ale co to ma za znaczenie? jak zakladasz spolke, to niekonieczenie musi byc to od razu spolka z 100 pracownikow, ogromnym kapitalem zakladowym itp. moze sobie byc i spolka-widmo, pod warunkiem, ze ja rozkrecisz. a pan Jargut to przepraszam kto? ktos kto powinnien nam byc znany?
|
|
odnosze dziwne wrazenie, ze wiekszosc inwestorow jak i oponentow OILa w ogole nie ma o niczym pojecia. nic dziwnego, ze mamy takie, a nie inne zachowanie kursu. zeby Total mogl rozpoczac wiercenia spelnione musialy byc pewne warunki. jednym z nich bylo zniesienie zastawu na koncesji OTG (warunek numero 4) i uzyskanie zgody bankow finansujacych. kto ma zastawy na OTG to prosze sobie juz samemu sprawdzic w raportach, nie bede tu odwalal calej roboty. Zrodlo: mojeinwestycje.interia.pl/news...jak i tysiac innych komunikatow Oila o wielkim sukcesie jakim bedzie wspolpraca z Totalem. pewnie, ze moga sobie analizowac mapki i zdjecia satelitarne, w koncu to warunek nr 7. jakos do tej pory nie widzialem ani jednego komunikatu o tym, ze zastaw zostal zdjety i ze zostal ustanowiony zastaw na 50% dla totala. ale znajac polityke spolki nie musza sie dzielic tymi infami. nadal nie wiemy, na ktory kredyt poszlo te 35 mln w grudniu, pomijajac ze nie wiemy rowniez, ile dokladnie wynosi obecnie kredyt w kazachskim banku, bo spolka juz od roku o tym nie informuje. informuje tylko o oprocentowaniu. moze jakims cudem dowiemy sie czegos w 1. kwartale, moze w drugim. albo przypadkiem racza podac jakis komunikat znienacka, ze, hurrra, splacilismy kredyt. i moze nawet podadza gdzie. nie wiemy tez, dlaczego nie odda wlasciciel owego kazachskiego banku 25 mln dolcow krauzemu, czyzby ten nadal czail sie na x% w jakiejs innej koncesji, a moze to byla jakas transakcja wiazana? juz pomijam, ze nasz Baseitov (jednoczesanie kredytodawca i kredytobiorca dla Krauzego) jest wspolwlascicielem BMB Munai (tym razem tej wlasciwej notowanej na gieldzie, a nie tej od krauzego) i na akcjach tej spolki z kolei sa m.in. zastawy pod ten kredyt, ktorego udzielil Krauze. czy w koncu rozwiazali umowe z PGNiG, co to ja mieli rozwiazac jako warunek nr 3? bo jakies pogloski byly w prasie i ucichlo nagle. mowiac w skrocie - co to ma byc w ogole za polityka informacyjna? chyba raczej dezinformacyjna ... zeby dojsc ile zostaje zadluzenia gdzies tam, to sie trzeba w detektywa bawic, a zeby stwierdzic jak ida prace, to chyba bym musial do kazachstanu poleciec. nigdy w zyciu nie widzialem akcji spolki, ktora by w ten sposob komunikowala z rynkiem (oczywiscie poza biotonem, tam mamy to samo). moim zdaniem krauze swietnie orientuje sie w warunkach rynkowych, a pomysl na handel wlasnymi akcjami zapozyczyl od GEMu i tyle. dzieki temu zaoszczedzi na prowizjach,a efekt nawet lepszy mu wychodzi. wcale sie nie zdziwie, jak w marcu nagle sie okaze ze wszystko jest super. ale przedtem powinno sie jeszcze okazac, ze super jest na biotonie (w koncu maja tam wyjsc na niezly plus no i moze zalöapia sie na te 500 mln). nie bedzie to dziwne, tyle tylko, ze nie wiadomo, kto do tego czasu wytrzyma na tych 2 bezcennych walorach, ktore na dobre wiadomosci reaguja i tak spadkiem...
|
|
nie wiem, czy kaplica, pytanie w jaki sposob beda strategie realizowac. oczywiscie wszystko co jest kapitalozerne i przynosi niewielkie zyski nie ma sensu. ale taki np. consulting wcale nie jest kapitalochlonny i jak najbardziej sie oplaca, nawet jesli w ramach consultingu beda doradzac komus jak przerabiac smieci na paliwo (w koncu sami nie chca tego przerabiac, wiec sprzet im niepotrzebny). zakup spolki paliwowej za akcje oila widze cienko przy obecnym zachowaniu sie kursu, nie wiem ile milionow akcji by im bylo na to potrzebne.
teoretycznie do 01.03 i do 27.03 nihon i ulrich maja oddac krauzemu 4,6 mln akcji, ciekawe czy faktycznie oddadza.
nurtuje mnie jeszcze jedno: wg griciuka shirak mial w marcu 2010 zrobiony odwiert na 1,5 km. wg rig watch drugi odwiert (wstrzymany) mial 1250m. przy wznowieniu prac na shiraku podali, ze odwiert ma 1300 m. czyli co, kontynuuja ten stary odwiert czy zaczeli nowy? rozumiem, ze beda probowali sprzedac embe, ktora ma potwierdzone 3 mln barylek i musieliby jeszcze wywiercic x otworow, zeby wiecej przekwalifikowac i zaczac tam wydobywac na wieksza skale. rozumiem tez, ze dopoki nie splaca w calosci kazachskiego Credit Banku nie zaczna Totala, nie dostana Eboiru (watpie, zeby go wzieli) i nie dadza rady sprzedac nawet emby, bo to wszystko poblokowane. pytanie gdzie splacili te 35 mln w grudniu, bo oczywiscie nie raczyli tego drobnego detalu podac. nie wiemy nawet ile obecnie jest tego dlugu w tym kazachskim banku, bo skutecznie o tym milcza.
|
|
1) jezeli zalozymy, ze brakuje mu na cos kapitalu, to moze sobie obejmowac po 10 (badz co badz za dlugi, nie za gotowke), a nastepnie wywalac i po 6 czy 5,7. rownie dobrze mozna zapytac, dlaczego wywalil 2 mln polnordu po 33 zlote? przeciez ta spolka jest dochodowa i powinna byc wyceniana duzo wyzej, tymczasem krauze pozbywa sie udzialow. jezeli zas chodzi o informowanie, to jak wam sie podobaly informacje o "duzych transakcjach pakietowych, ktore zarzad obserwowal z niepokojem", ale nic o nich nie wiedzial z marca 2010?
2) zalozmy, ze to nie krauze wywala, tylko "ulica" czyli szczesliwi posiadacze tego waloru nabytego w cenach od 5.66 do xxx. no wiec ta ulica wywala ile sie da na informacje o tym, ze krauze dokapitalizuje spolke 200 mln akcji po 10 zl. ulica wywala tez pod AT. ulica wywala pod realizacje strat podatkowych. nie wiem pod co to jeszcze ta ulica wywala. pod krauzego w wiezieniu. pod beznadziejna strategie. pod potencjalne bankructwo. tylko dlaczego ta ulica sie tak uaktywnila w ostatnich 2 miesiacach? przedtem nic nie wskazywalo na bankructwo (potencjalne)? przeciez to wszystko w ogole nie ma sensu. jaki akcjonariat ma ta spolka, jezeli to on powoduje takie spadki? przy czym jest to akcjonariat w miare zamozny, bo nie wywala po 1 tys sztuk, ale od razu po 20 tys. i tak kupuja po 7, zeby nastepnie wywalic po 5,75. ma to oczywiscie sens ...
|
|
fajnie by bylo, gdyby to ta strategia byla winna zwale. wyglada mi to jednak raczej, ze winny jest tu sam pan k., wywalajacy setki papiera po kazdej mozliwej cenie. po pierwsze: nikt inny nie ma tyle tego waloru, zeby rzucac takimi ogromnymi pakietami, po drugie - cena jest srednio wazna, byle sprzedac - vide sesja z 28.12, gdzie w ostatniej godzinie sesji wywalono 300 tys papiera w ciagu jednej minuty, zwalajac kurs na 5,66. kurs sie nie utrzymuje, bo ktos wali papierem w rynek, a wali bo najpierw nakupil tysiace, a po strategii spolka mu sie przestala podobac? malo prawdopodobne...
|
|
|
|
a co bylo widac na wykresie gieldowym od stycznia do lutego 2010? bo ja widzialem spadek, spadek i jeszcze raz spadek.
|
|
a moze bysmy tak podyskutowali o tym, kto wczoraj wyrzucil te 70 pare mln akcji na biotonie i od kogo do kogo przeszlo dzis te 100 tys akcji na polnordzie? i czemu cala dzisiejsza sesja wygladala jak przerzucanie z jednego wora do drugiego? czy tez moze to autosugestia i wszystko to tylko mi sie wydaje?
|
|
nie rozumiem jednego - skad na poziomie 7 zl bierze sie wolumen 800 tys czy tak jak wczoraj 2,7 mln? ja tu nie widze dzikich tabunow drobnych inwestorow wywalajacych w panice po 1,100 czy 1000 akcji (owszem, ci tez sa) tylko cala mase jakis wielgachnych zlecen. spekula zarabia po 10-20 groszy, wlazi i wylazi w kolko, wierzycie w to? czy tez krauze handluje tutaj sam ze soba? mozna mowic, ze petrol zbankrutuje, mozna mowic, ze maja bajeczne zasoby w ziemi, ale jak narazie to tu sie odbywa jakas wielka inzynieria finansowa pod wodza pana krauze. najbardziej podoba mi sie to, ze spolka spada 30% w przeciagu 2 tygodni,a zarzad nie raczyl nawet sie do tego ustosunkowac. proponuje zrobic im opcje managerska po 40 zlotych. beda mogli sobie po 7 sprzedac.
|
|
to co wywalali w rynek, z reguly pozyczali,a nie "sprzedawali";) cala ta strategia petrola wydaje mi sie jakas bez rak i nog. skoro w marcu podpisali umowe z totalem, to powinni byli za wszelka cene ja odblokowac i wziac kredyt z eboiru. przynajmniej na jakis czas bylby spokoj. zamiast tego nowe emisje akcji, total lezy, eboiru "nie chca" brac, bo sie nie oplaca, kurs pikuje. czy w ogole ktos cos z tego rozumie? i znowu zaczynaja gledzic, ze bedzie "nowa strategia". to co bedzie tym razem tematem przewodnim? oddadza cala koncesje totalowi w zamian za potencjalne zyski,a sami skupia sie na tym polu, co to 1mln barylek wydobywa? na dodatek ta wartosc nominalna 10zl to dla nich powazny problem. kurs jest ponizej, emisji z pp nie dadza rady zrobic, bo kto im to obejmie po 10 zl? sami ze soba na krotko graja? to mialo do tej pory sens, ale przy wywaleniu takiej ilosci akcji w rynek zrobila sie z tego dosc ryzykowna "strategia". przeciez gdyby krauze wypuscil akcje dla mas w marcu zamiast dokonywac jakis skomplikowanych operacji finansowych z udzialem 100 podmiotow stowarzyszonych, mialby z tego duzo wiekszy pozytek (finansowy, o aspekcie emocjonalnym nie wspomne, fora pelne sa jego "fanow"). karkosik sobie swietnie radzi przy pomocy takiej taktyki,a zadne gemy liczyc nie musi.
musze powiedziec, ze nie rozumiem z tego nic. z utesknieniem czekam wiec, co takiego krauze nam tym razem objawi.
nie che mi sie wierzyc, ze ktos tu usiluje "udupic" krauzego, odnosze raczej wrazenie, ze to on usiluje udupic sam siebie (vide realizacja dotychczasowej strategii). widzieliscie kiedys cos takiego, zeby pomimo ogromnych spadkow kursu zarzad spolki nie powiedzial na ten temat ani slowa? albo zeby realizacja strategii polegala na jej nierealizowaniu?
|
|
to juz by byla nie pierwsza emsija przejmowana za dlugi, o co wiec ten nagly szumk, bo nie rozumiem? dlaczego odnosze nieodparte wrazenie, ze krauze jest bardzo zadowolony ze spadkow? nie wydal ani jednego komentarza w stylu "u nas wszystko OK", w ogole polityka informacyjna spolki wola o pomste do nieba.
|
|
o rany, niektorzy widza krotka sprzedaz, chociaz dzisiaj nie bylo ani jednej transakcji (trzeba czytac naglowki kolumn), inni pisza o bankach, ja nie moge, psychologia polskiego inwestora gieldowego zdecydowanie mnie przerasta ... a pan krauze i tak akcjonariuszy oszuka, przeciez on sie specjalizuje w manipulacji informacja, jeszcze nikt tego nie zauwazyl?
|
|
sluchajcie, a nie zastanawiaja was te ostatnie umowy miedzy Polska a Rosja i nagla przyjacielskosc naszego rzadu w stosunku do badz co badz znienawidzonych Rosjan i stawianie sie KE? ta nowa emisja akcji nijak sie ma do potrzeb, przeciez jezeli wyemituja za 190 mln, a za zniesienie blokady na OTG musieliby wybulic 30 mln dolcow, to co, zamierzaja za 100 mln zl kupic tych bialorusinow? a jeszcze maja plynnosc poprawiac, management zaspokajac, itd. to sie wszystko kupy nie trzyma. wyglada to, jakby rysio chcial sie za wszelka cene obkupic w akcje, a tych 100 dedykowanych inwestorow to jak zwykle prokom i osiedle wilanowskie oraz wszelkie pociotki. jak na moje oko nie beda odblokowywac eboiru, kombinuja cos innego, a wlasciwie znajac zycie to juz to wykombinowali. i jak znam rycha to nie bedzie to przerob smieci na rope.
|
|