Temat:
BORYSZEW
Kolego. Nie jestem super wyjadaczem giełdowym ale po prawie dwóch latach inwestowania lub grania (bo i to i to na giełdzie robisz) powiem Ci jedno. 13 % to niezbyt duża strata na naszej giełdzie. Mam nadzieję, że w tym przypadku (i w każdym innym) zainwestowałeś tzw. wolne środki tzn. takie których nie potrzebujesz co najmniej przez rok. Jeżeli tak to poczekaj - ale rób to na własną odpowiedzialność (ja mam część akcji Borka za ponad 1 Pln i spokojnie poczekam). Jeżeli nie - zaryzykuj, sprzedaj ze strata i sproboj w jakiejś spekulacyjnej spółce ;-) ale tez na własne ryzyko. I drobna porada - zanim wejdziesz w cos takiego jak pp i pda to najpierw poswieć troche czasu na poczytanie tego i innych forum - tu naprawde jest wszystko opisane - w koncu ryzykujesz własnym majątkiem wiec rób to świadomie. Zaraz pewnie zostane "zjechany" przez co po niektórych za te banały ale mam wrażenie, ze dopiero zaczynasz swoja przygode z giełdą więc troche "dobrych rad" nie zaszkodzi :-). Pozdrawiam.
|
|
Temat:
MIDAS
Witam. Mam trzy pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów. 1. Zgodnie z moja wiedza zamiana pda na zwykle akcje nie wymaga żadnych działań z mojej strony (np. nie musze dzwonic do biura maklerskiego z decyzja jak w przypadku pp. ? 2. W przypadku nie zarejestrowania przez sąd emisji MIDAS wzróci mi tylko cene emisyjna ? 3. Czy wlasnie z punktu 2 oraz faktu iz kupujac pda zamrazam kapitał na jakiś czas cena pda jest nizsza niz aktualnie notowanych akcji ? Z góry dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam.
|
|
Temat:
SERINUS
sicc napisał(a):Redface napisał(a): czy jesteście w stanie ocenić długość postępowania administracyjnego w Polsce?
A jesteśmy, proszę bardzo, sprawa administracyjna powinna być załatwiona bez zbędnej zwłoki, co do zasady w ciągu miesiąca a w sprawach szczególnie skomplikowanych w ciągu dwóch miesięcy od wszczęścia postępowania administracyjnego (vide art. 35 k.p.a.). Dodam, że w k.p.a. istnieje tzw. zasada szybkości postępowania administracyjnego. W związku z tym nasuwa się pytanie, czy w Nigerii nie ma żadnych uregulowań prawnych na ten temat? Nie wydaje mi się... Jestem niemalże przekonany, że prawo pierwokupu jest również ograniczone w jakimś horyzoncie czasowym, zatem jeżeli mówimy o ścisłej wykładni prawa nigeryjskiego to raczej spółka KOV nie powinna z tego robić tajemnicy. z wyrazami szacunku, s'c Sicc ... nie patrz na artykuły i paragrafy, jak nie chca Ci odpowiedziec albo nie mieli czasu to dzień przed upływem terminu dostajesz pismo z "wezwaniem do uzupełnienia" i znowu maja czas a jak spróbujesz pofikac - np. wspominając cos o artykułach, paragrafach - to szybciutko sprowadzą Cie na ziemie .... oczywiście teraz i tak jest co raz lepiej ale daleko nam do tzw. "Europy". Pozdrawiam.
|
|
Temat:
SERINUS
Lancet. Niestety zagdzam się z Tobą. Pisze "niestety" bo mnie tez zadziwaiaja spadki po dobrych wynikach i przy dobrych fundamentach i wzrosty "ot tak sobie". Ale wiesz co. Nauczyłem sie już, że "... tutaj jest jak jest po prostu ..." i gram z rynkiem. Celowo pisze "gram" bo jak dla mnie to nie jest inwestowanie. Ale od chwili gdy zaczałem "grac" mam zyski więc ... taki life :-). KOV potraktowałem inaczej. To spółka wydobywcza więc kupiłem pakiet akcji i czekam ... a czekanie umilam sobie czytaniem komentarzy na tym forum ... więcej wiary Panowie i Panie ale też więcej rozsądku bo jak czytam, że ktos zainwestował w KOV znaczny procent swoich oszczednosci to ..... :-(. No i wiecej luzu w czytaniu i opiniowaniu wypowiedzi redface ;-). Pozdrawiam.
|
|
Temat:
LOTOS
Generalnie się z Toba zgadzam natomiast co do kwesti planu budowy rozpoznawalnosci marki uważam, że istnieje tylko, ze zdefiniowany jest razem z szeroko pojetym procesem rozwoju sieci stacji. Zobacz np. oleje: współpraca z subaru; paliwa: rajdy, sponsoring załóg itd, rafineria: program 10+; segment wydobywczy ... tak naprawde brakuje tylko wspolnego brendu stacji ale tu ciągle pokutuje marna jakosc byłych stacji patronackich. Te same kłopoty miał orlen ale on po pierwsze ma zupełnie inna reprezentacje na rynku (mial wiele super lokalizacji i na nich zmienil brend na orlen) a po drugie inne srodki finansowe - lotos zainwestowal w rozwoj rafinerii. Obserwuje lotos ;-) i wiem, ze pozostaje kwestia czasu (a tak naprawde finansowania) osiagniecie sukcesu na rynku poprzez kojarzenie nowoczesnej rafinerii (najnowoczesnieszej w europie) z siecia nowoczesnych stacji paliw ... pytanie tylko jak dlugiego czasu ;-) ?
|
|
Temat:
LOTOS
Poniżej link do artykułu o karze za słynna rekomendację "zero" dla Lotos: www.pb.pl/2/a/2011/02/18/Jest_...500 kPln czyli licząc "na szybko": 40 pln - 6 pln = 34 Pln 500 000 / 34 = 14706 akcji Tyle wystarczyło wówczas kupic (na max dołku) aby sprzedając dzisiaj wyjść na zero przy takiej karze. Trudno mi się odnieśc czy to odpowiednia kara bo na tym się zna ... chyba ... knf ale nie przemawia to do mnie bo aby zainwestowac 88,2 tys Pln w akcje (14 706 x 6) nie trzeba chyba być bankiem ani nawet analitykiem w takim banku. Taka kara nie odstraszy nasladowców - wręcz przeciwnie :-(
|
|
Temat:
LOTOS
anty - teresa, mała uwaga, w strategii faktycznie sporo sie mówi o rozowju detalu ale efektów tego nie zobaczysz "od reki", chyba, że kupia jakas siec stacji ale nie bardzo jest co kupic. Jezeli rusza z procesem inwestycyjnym to pierwsze efekty zobaczymy dopiero .. pod koniec roku. Co do marketingu - nie znam sie ale jesli chodzi o rebrending to .. uwzgledniając liczbe stacji musieli by wydac kikadziesiat milionow - szczerze watpie czy to zrobia bo pewnie beda woleli wydac to na nowe stacje. I jeszcze jedno - o co Ci chodzi z ta uwaga odnosząca się do etykiet olejów ?
|
|
Temat:
LOTOS
Powiem tak. Uważam, że Lotos ma za soba najgorszy okres: inwestycje, koszty, przestoje remontowe i związane z rozbudowa instalacji, że o wycenie na zero Pln nie wspomne :-). Zauważ, że moce przerobowe wzrosły z 6,5 mln na ponad 10 mln. Ma podpisane niezbedne kontrakty na zbycie ropy na ten rok, rozpoczął kilkuletni proces rozbudowy sieci stacji paliw aby osiagnąc 10 % rynku, planuje wejśc ze stacjami w tzw. segment b (cos w stylu Bliska), ma poukładana polityke firm córek z których niektóre to potentaci na rynku w swoich biznesach (parafiny, oleje, asfalty). Wystarczy penaów na jego czesc bo ... popatrz na kurs spólki. Pokazali bardzo dobre wyniki i co ?! Powyżej ładnie omówił to anty-teresa ... ja Ci nie doradze co masz robic moge tylko wyrazic swoja opinie (o ile nie wywali jej mod) - uwazam, że podejściem do biznesu i tzw. "poukładaniem" bije na głowe konkurenta zwanego: "wielkim ptakiem", który ma potęzny problem na Litwie a i z ekspansja na Niemcy średnio mu wyszlo ... tylko jakos nie widac tego w wycenach Lotosu  . Sam zdecyduj :-).
|
|
Temat:
LOTOS
Jordan, sledzę notowania Lotos dłuższy czas i zauwazyłem, że to taka "dziwna spółka", która na dobre informacje reaguje najszybciej po 2 - 3 dniach i w dużo mniejszej skali niz Orlen, dlaczego ? Nie wiem
|
|
dapi ... to ja tez mam pytanie laika (sorki), w multi widze 5 notowan jak sie zawieszaja notowania widze na kupnie od gory PKC, kwota z najwieksza iloscia zlecen i kolejne kwoty z liczbami zlecen, po stronie sprzedazy tak samo. Gdzie s ate dolne i gorne widly ?
|
|
jimmi napisał(a):BOB_1 skoro posiadasz juz taka wiedze to podziel sie nia z kolega nie angazujac ponownie medrcow, ktorzy Cie oswiecili jimmi ja dwa dni temu w ogole dowiedziałem jak sie ustawia SL (ale dowiedziałem w najlepszym momencie) a gdzie jak to wyliczyc :-), po prostu - wstyd sie przyznac - ale ustawialem SL na "czuja" a to raczej nie polecana metoda wiec jak ja mam Cie uczyc :-) ? A po za tym nasi medrcy jak ich ladnie okresliłeś są w porządku i nie zweksluja Cie nawet za głupie pytanie bo jak wiemy takich pytan po prostu nie ma ... sa tylko glupie odpowiedzi ...
|
|
life napisał(a):Ksiązki nie zarabiaja :)) ale czytałem i mam Geometrie Fibobacciego -Danielewicza. Teorie fal Elliotta czy też Biblie Murphiego . Jak Ktoś chetny odsprzedam:)
life - a przyswoje cos z tego i czy mi sie przyda :-) ? Tylko szczerze bo ambicji na maklera nie mam i gielda to dla mnie tylko rodzaj odskoczni od pracy chociaz bardzio oplacalna to odskocznia :-)
|
|
szamot-kb napisał(a):Czy moze mi ktoś podpowiedziec jak ustawić stopa by się nie wypstrykać za szybko ile ponizej ceny zakupu ? 10 % ? ja tam fachura nie jestem ale na oilu zauwazylem, ze od wczoraj skoki o 0,5 pln przez 15 minut to pikus a - co pewnie sam widzisz - jak zbliza sie do pelnej zlotowki lub PLN + 0,5 od razu spada co najmniej o kolejne 5 - 15 gr.
|
|
krewa napisał(a):na tej spółce - grosz powyżej dolnych wideł krewa, mi tak ładnie wyjasniles z kolegami SL na 10 minut przed zwala na oilu to i koledze napiszcie jak mi na czacie :-) - wcisnij tu i tu :-)
|
|
Nie jestem fachura w grze/inwestowaniu na giełdzie ale wiem jedno. Jesli ktos chce zainwestować w oila pieniądze na tzw. życie - odradzam, ale jeśli chce ktoś pograc na oilu, ma wolna kase i lubi ryzyko to "łaj not" :-). Ja tak robię i "raz na wozie raz po wozem" ale przynajmniej jest spora dawka adrenaliny a nie od dzisiaj wiadomo, że "no risk no fun" :-). Zycze powodzenia i radze pilnie sledzic te forum dla osób nowych. Ja zanim wszedłem w oila i jakąkolwiek zreszta inna spółke na giełdzie poczytałem wszystkie fora, jest na nich mnóstwo informacji o ile umie się odróżnić "naganiaczy i rozczarowanych" od "normalnych" graczy :-). Pozdrawiam.
|
|
Arkuos napisał(a):Nie oglądałem wywiadu, a mam pytanie. Czy padło w jego trakcie pytanie kiedy przewiercą te 100 m ? Arkuos, powiedział, że niezbędny czas do uzyskania wiarygodnych próbek to 2 - 3 miesiące i co ważne, że maja na to pieniądze
|
|
Ciekawe. Na wszystkich forach panuje nastrój "oto mamy kolejne wielkie kłamstwo" ... to kto podbija kurs o 30 % ... kolejni marzyciele ? ... przy takich obrotach a jakie pakiety lataja w lewo i w prawo ?
|
|
Temat:
SERINUS
No cóż kefirkiler, czekałem czy ktoś ten temat poruszy i teraz widzę, że nie jestem jedyny co tak mysli. Ciekawy jest ten wątek i wiele za tym przemawia, zwlaszcza jesli załozymy, że do prywatycji lotosu zgłosza sie np. tylko rosjanie, chinczycy i azerowie to w tym gronie (z całym szacunkiem dla wymienionych) dr J. Kulczyk może się objawic nieoczekiwanie jako gwarant stabilizacji i bezpieczenstwa energetycznego zwłaszcza, jeżeli dodatkowo nagle sie dowiemy, że oprócz zlokalizowanych i potwierdzonych zapasów ropy ma mocne powiązania z jakims zachodnim koncernem np. statoilem lub shellem :-). Tak czy siak warto nadla "seidzieć na papierze" a dodatkowo dokupic troszke lotosu :-)
|
|