Temat:
REGNON
Temor napisał(a):Co do firm dystrybucyjnych z sektora IT to wyniki roczne dopiero pokażą kto coś znaczy i czy w ogóle ktoś coś znaczy. PRONOX teoretycznie juz dawno odszedł od dystrybucji, która ma coraz mniejsze znaczenie w spółce, a skupił się na własnej marce (EASYTOUCH), na składaniu TV LCD w Dąbrowie, na logistyce i obsłudze firm (Dąbrowa, Chorzów). W ofercie Easytouch jest sporo produktów, ale .... - jakie zyski rzeczywiście przynosi produkcja pod własną marką? - co robi firma zeby pozyskać nowe kanały dystrybucji w polskich sieciach handlowych i poza granicami PL? (samo reklamowanie "marki" na stadionie Ruchu Chorzów chyba wiele nie zmieni) - Europa także zaciska pasa, wiec przeciętny Holender, czy Niemiec wolałby wydac pewnie nieco mniej euro na myszkę, czy odtwarzacz dvd marki Easytouch, niż Logitech lub tp. (pytanie: czy cena produktów pronoxu może być konkurencyjna?), - jak wygląda sprzedaż easytouch w Azji, czy USA? (moim zdaniem jest szczątkowa), W Niemczech firma ma swoje biuro, ale ... dystrybutorzy, którzy podpisali z nią umowy z pewnością nie należą do czołówki europejskiej :) pytanie: czy są w stanie zagwarantować wejście na rynki Niemiec, Austrii, czy Szwajcarii? PRONOX ma sporo zobowiązań, czasy przyszły trudne, wypada poczekać jak sobie poradzi.
|
|
Temat:
ACTION
JAG napisał(a):16% w czasach bessy w niecały miesiąc wygląda nieźle, zresztą generalnie w takich czasach spółki dywidendowe to najpewniejszy zarobek. Jeżeli spółki nie masz w portfelu, a chcesz dopiero kupić, to moim zdaniem (j.w.) zgarniesz "premię" i zostaniesz z papierem, czekając na lepsze czasy lub ..... będziesz chciał zrealizowac zyski, co wg mnie bedzie raczej trudne, gdyż papier poleci jeszcze sporo w dół (jak AB.pl, PRONOX, NTT). Na ww. spółkach są małe obroty, dopóki nie wrócą fundy i zagranica, dopóty papier bedzie "zimował".
|
|
Temat:
ABPL
WatchDog napisał(a):Z fundami to jest tak, że one obracają nie swoimi pieniędzmi i jak lud umarza to nie ma rady, trzeba sprzedawać. AB.pl, ACTION, PRONOX - to jest właśnie ich główny problem.
|
|
Temat:
REGNON
Basiek napisał(a):Co do przeprowadzki do nowej lokalizacjia w Dąbrowie Gorniczej, która miała miejsce październik/listopad, to chłopaki chcieli ja bardzo szybko przeprowadzić no i wyszedł z tego klops. Wprowadzenie systemu obsługujacego magazyny było robione w biegu i powychodziły błędy. To sie z kolei odbiło na całej logistyce, terminy były zawalane, opóznienia dochodziły nawet do 3 tygodni. Ludzie rezygnowali z zamówień i szli gdzie indziej. Wiec może sie to odbic na wynikach za IV kwartał. Posypały sie też zwolnienia pracowników, a po inwentaryzacji spodziewają się kolejnych. Także nie jest ponoć teraz tam wesoło, no i chyba najlepiej poczekać na wyniki ostaniego kwartału i zobaczyc co tam piszczy;) Odnośnie przeprowadzki: zgadza się, poczatkowo były kłopoty z funkcjonowaniem magazynu. Do opóźnien 3-tygodniowych nikt co prawda się nie przyznał, ale osobiście znam sytuację czekania 48h na wysyłkę (co w tej branzy jest nie do zaakceptowania), handlowiec potwierdził kłopoty z rozpędzeniem nowego centrum logistycznego. Dodatkowo nie można było towaru odebrać osobiście , co firmom ze Śląska i Zagłębia także nie dawało żadnej innej alternatywy. Widać, że w firmie ruszyło się, podpisano kilka nowych umów, zwiększa się stale asortyment, starają się żeby klientów przytrzymać. Wielkość sprzedaży w porównaniu do np. ACTION jest marna, ale za to ..... marża PRONOX-u na wielu produktach jest wyższa. Zwolnienia: to przykre... wolałbym się nie wypowiadać, szczególnie w tym świątecznym okresie. Moje wnioski: bez rotacji w załodze się nie obejdzie; miło się patrzy jak po firmie chodzą dwie panienki z tacami i częstują pracowników kawałkami tortu, ale .... nie po to się przychodzi do roboty żeby sobie dogadzać. Sorry, ale patrzyłem na to okiem akcjonariusza, który nie po to włożył kasę w firmę żeby oglądać handlowców na półleżąco 'zajmujących' miejsce przed komputerami i sennie patrzących w monitory. Podobnie z Pm-ami - zero ruchu, ktoś gdzies dzwoni z pełnym uśmiechem, inny klika w GG, widać ogólne rozpasanie ... Osoba odpowiedzialna za kontakt z akcjonariuszami (nazwiska nie podaje, bo nie chcę człowieka dołować) nie wywiązuje się należycie ze swoje funkcji, dopiero panowie z Zarządu udzialeją odpowiedzi na kilka kluczowych pytań. Kto ma trochę papieru powinien bardziej zatroszczyć się o kontakt z władzami spółki, gdyż oni do tego się raczej nie kwapią, chociaż ostatnio jakby bardziej zaczęli cenić akcjonariusza. W ten sposób można się trochę doinformować, rozwiać wątpliwości, czy załatwić pewne problemy.
|
|
Temat:
ACTION
Dywidenda jest spora , ale ....
sytuacja na giełdzie jest taka, a nie inna, więc po wypłacie dywidendy kurs papieru spadnie i to sporo.
W tej sytuacji można w ciągu kilku dni: zakupic papier, wziąc dywidendę i ..... sprzedac papier ze spora stratą, ktora pewnie przewyższy wysokośc dywidendy.
|
|
mkk napisał(a):A ja patrzę na to inaczej. Może dlatego, że kilka miesięcy temu miałem przyjemność pogadać z Panią Prezes (tak! to kobieta w świecie piłki nożnej) Ruchu Chorzów. Są plusy i minusy...................... droga na szczyt jest długa, oj bardzo długa. Ale to tylko pierwszy krok... Ja trzymam za nich kciuki :) Dokładnie.... Nikt nie namawia do zakupu akcji Ruchu. Ja kupiłem (niewiele), bo jestem fanem klubu i jesli tylko mi czas na to pozwala i jestem w domu, to jade na Cichą. Na footballu (gpw) trudno zarobić, ale nie o to przynajmniej w tej chwili chodzi. Kto chce, ten cegiełkę może dołozyć, żeby się lepiej poczuć, żeby była szansa, że na stadiony znów będzie można udać się całą rodziną, żeby kibicowanie nie kojarzyło się wciąż z huliganami. Kupiłem papiery ruchu, raczej symbolicznie, za niewielką (jak na mozliwości) kwotę .... i niech sobie leżą :) Jak kolega WatchDog dobrze zauwazył, D. Smagorowicz (PRONOX) - przewodniczący rady nadzorczej RUCHU-u zasiada czesto na trybunach.
|
|
Temat:
REGNON
WatchDog napisał(a):Ciekawe co jest na bilansie, oprócz masy kredytów, że rynek nie chce dotykać tej "okazji". Szanuję Twoje posty, ale to pytanie jest raczej dyletanckie... zapytaj się dlaczego prawie do tego samego poziomu spadł AB.pl, a Action (długo broniony) także jeszcze zjedzie. lub inaczej: kto sprzedaje akcje ww. spółek?
|
|
Temat:
REGNON
Na razie widac tutaj analizy raportów i kilka plotek.
KONKRETY PANOWIE. =================
Np. ile kasy PRONOX przeznacza na reklamę marki EASYTOUCH za posrednictwem sponsorowanego klubu - (spółki) Ruchu Chorzów.
Czy (w jakim stopniu) reklama na stadionie etc.... wpłynęła na większą rozpoznawalność marki Easytouch przez przecietnego Polaka?
Co się dzieje z biurem Easytouch w Niemczech (jakieś zdobycze, plusy, minusy), byc może niepotrzebne koszty?
Co z wejściem Easytouch na rynek niemiecki i innych pastw EU?
Osobiście rozmawiałem w Niemczech z PM-em jednego z najwiekszych dystrybutorów branży IT w Europie, który potwierdził, że były rozmowy na temat dystrybucji produktów Easytouch (oczywiście nieoficjalna wersja).
Magazyn główny został przeniosiony do nowo wybudowanego nowoczesnego centrum w Dąbrowie Górniczej.
Moje pytanie: dotychczasowy magazyn mieszczący się w Katowicach na Porcelanowej (notabene - hale mają tylko kilka lat) miał być przez PRONOX sprzedany lub wydzierżawiony ------ czy coś konkretnego wiadomo w tym temacie? Jaka jest realna wartość magazynu?
==================
Zachęcam do konkretnej dyskusji, a nie domniemań typu: jest ropa, nie ma ropy /petrol/.....
|
|
Temat:
REGNON
WatchDog napisał(a): [quote=Puls Biznesu, koniec 2007 r.]Jeśli Unia zniesie bariery celne na import monitorów z Azji, to upadną polskie fabryki telewizorów LCD. Gazeta zauważa, że nasz kraj ma szansę stać się za kilka miesięcy liderem w Europie w produkcji telewizorów LCD. Na razie, 14-procentowe cło na taki import udało się przedłużyć o dwa lata, ale ciąg dalszy jest niewiadomą. Eksperci twierdzą, że rząd powinien się zabrać do ostrego lobbingu. Dziennik podkreśla, że jest o co walczyć. Ocenia się, że w 2010 roku w Europie zostanie sprzedanych ponad 45 milionów sztuk telewizorów. Z zapowiedzi firm, które obiecały inwestycje lub już produkują telewizory, wynika, że w Polsce produkowane może być 35 milionów odbiorników. Cały europejski rynek ma być wart około 43 miliardów euro, z czego w Polsce powstawałyby telewizory za 33 miliardy. Gazeta zaznacza, że są to gigantyczne pieniądze i dlatego producenci z Chin, Japonii i USA lobbują za tym, by cła na telewizory zostały zniesione. Bardziej będzie im się opłacało wycofać z budowy fabryk w Polsce, zwrócić pomoc publiczną i importować towary z Azji.
Jest to bardzo ważna kwestia, dzięki, że przytoczyłeś ten tekst. Mam nadzieję, że Polacy obronią swój interes, bo to nie tylko interes poszczególnych firm. Wymiana tv lcd będzie masowa, nie wspominam tutaj o klientach indywidualnych, ale o firmach, hotelach, biurach, uczelniach etc... Jest tutaj przez kilka lat o co walczyć. W temacie logistyki: firma córka (esm logistics) m. in. obsługuje REPORTER-a i największy sklep netowy w Polsce, czyli AGITO,reszta to POMOST: Azja - Europa.
|
|
Temat:
REGNON
WatchDog napisał(a):
firma generuje coraz mniejszą marżę na obracanym towarze. To nie dziwi - konkurencja na rynku telewizorów jest tak wielka, że są one mniej zyskowne niż akcesoria komputerowe (zwane pogardliwie plastikiem). Niestety, rosną też koszty sprzedaży, czyli marketing i inne wydatki ponoszone na wygenerowanie obrotu. Patrząc jeszcze raz na wskaźniki, widzimy bardzo niskie stany. Ale nie będą większe, dopóki nie zaczną solidniej rosnąć przychody i zostawać większa marża. Bo jako "przewalacz" cudzego towaru, konkurenci są i dużo lepsi, i dużo więksi.
Nie do końca się z Toba zgadzam. Jeśli produkujesz (składasz) tv lcd, a cała produkcja jest z góry (zakontraktowana) to nie tracisz na marketingu, bo nie musisz szukać zbytu, a tak jest w przypadku Pronoxu. Odnośnie dystrybucji, zgadza się, spółka ma wysokie miejsce w brazy IT w Polsce, natomiast nie może powalczyć o miejsce w trójce i napewno tego nie zrobi... gdyż powoli odchodzi od dystrybucji, a skupia się na produktach marek własnych, zleceniach i logistyce. Moim zdaniem wyroby Easytouch są coraz bardziej widoczne, mam nadzieję, że za kilka lat marka ta będzie rozpoznawalna nie tylko w Polsce.
|
|