Temat:
KREDYTIN
Pare dni temu poznalismy prezentacje dot. synergii z połączenia KI i BEST. www.best.com.pl/files/230/RB_6...
Mam dwa pytania do osob obeznanych z procesami fuzji:
1. Na czym polegałaby emisja akcji połączeniowych, która zapowiada BEST? Z dokumentu wnioskuję, że byłaby to emisja tylko dla obecnych posiadaczy akcji KI. Jakiej można spodziewać się ceny, tzn niższej niż rynkowa? Jak to wygląda w praktyce?
2. Firma na konferencji powiedziała, że jeszcze w grudniu będzie znany parytet wymiany akcji, natomiast do faktycznej fuzji dojdzie ok 2 kw 2016 r. po zatwierdzeniu w 1 kw 2016 połączenia spółek przez walne zgromadzenie KI i BEST. Czy nie byłoby logiczne, aby podawać kwestie techniczne, takie jak parytet wymiany akcji po takim zatwierdzeniu, a nie przed? Bo chyba nie możemy uznać, że to zatwierdzenie będzie formalnością? Gdyby było, to myślę, że udałoby się to przeprowadzić w tym roku.
|
|
Temat:
KREDYTIN
Nerwowe, a nawet mam wrażenie paniczne zdołowanie kursu KI to efekt tego, że informacja zderzyła się z wysokimi oczekiwaniami inwestorów, a ci bardzo liczyli, że KI kupi jakiś gigant pokroju PRA, który z racji potężnej gotówki, nie musiałby się czaić z kupowaniem KI kęs po kęsie.
Długofalowo jest to wiadomość dobra, bo BEST to atrakcyjna spółka o ROE 28% To, co psuje tą dobrą wiadomość, to brak jasnej komunikacji, kiedy zakończy się konsolidacja i jak dokładnie będzie przebiegać. Póki co mamy domniemania, a tymczasem przejrzysta i wiarygodna informacja należała się akcjonariuszom najpóźniej w dniu ogłoszenie tego przejęcia.
Informacja jest też dobra dlatego, że rynek polskich windykatorów potrzebuje takiej konsolidacji i połączenia sił, a polskie firmy są naprawdę dobrze zarządzane.
|
|
Temat:
KREDYTIN
Trochę niepokoi fakt braku wypowiedzi prezesa KI, czy jakiegokolwiek komentarza ze strony KI do zaistniałej sytuacji, dlatego wygląda na to, że BEST po prostu przejmuje podmiot konkurencyjny i będzie chciał wprowadzić w KI swoje rządy, a to wywołuje zrozumiałą dezorientację inwestorów, szczególnie indywidualnych, którzy mają mniejszy dostęp do różnych informacji. Zabawne w tej sytuacji jest to, że z miesiąc temu prezes Kruka mówił, że nie spodziewa się przejęć na rynku firm windykacyjnych w Polsce, a raczej naturalnego podziału na podmioty małe i grube ryby w stylu PRA.
|
|
Temat:
VIVID
Witam Wszystkich, mam pytania do osób które analizowały raport Vivid Games za II kwartał. Konkretnie mam pytania do danych w RPP za okres 01.01.2015 - 30.06.2015 podanych w raporcie okresowym za II kwartał 2015 (strona 9 raportu) UWAGA: poniższe nawiasy to oczywiście odpowiednik minusa. 1. Działalność operacyjna - raport kwartalny wskazuje przepływy netto z działalności operacyjnej jako kwotę (1 733 549,96), zaś zestawienie zbiorcze na stronie www (3 607) - link do zestawienia www.vividgames.pl/RI/index.php...2. Działalność inwestycyjna - jak to możliwe, że wydatki na nabycie wartości niematerialnych i prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych w kwocie (371 881,88) oraz wydatki na aktywa finansowe w kwocie (371 881,88) dają sumę wydatków (430 281,8), by ostatecznie wskazać jako przepływy netto z działalności inwestycyjnej kwotę 430 281,88, ale z plusem? Dodatkowo wskazana tabela w linku powyżej wykazuje kwotę (777 839) 3. Działalność finansowa - jak to możliwe, że wpływy w kwocie 2 505 321,37 oraz wydatki w kwocie (260 910,80) dają przepływy netto z działalności finansowej w kwocie 2 766 232,17? Podobne uwagi mam zresztą do okresu tylko za drugi kwartał.
|
|