Temat:
ERNE
Abner1984 napisał(a):@ Siekoo Dokładnie tak, ja też zastanawiałem się ostatnio ile oni musieliby sprzedać supersamochodów żeby zacząć zarabiać? Bo to przecież nie będzie linia produkcyjna a raczej ręczne składanie każdego modelu. Części poszczególne będą zamawiane po otrzymaniu zamówienia na auto. A jak powszechnie wiadomo taki model jest dużo bardziej kosztowny. I ile można złożyć(przyjmując że będą zamówienia) takich samochodów rocznie w garażu Veno? Coraz bardziej zaczyna to przypominać projekt Maybach'a wznowiony przez Mercedesa  . Wydaje mi się że tak jak w przypadku tej limuzyny VenoCar nie ma zarabiać a być prestiżowym projektem... Widać że nie czytacie wypowiedzi prezesika w akcji inwestor... Powiedział wyraźnie że samochód będzie produkowany w hali produkcyjnej należącej do LEE Nobla! Gdzieś tam w Afryce. Wy panowie tutaj gdybacie czy będzie rentowny czy nie: na to pytanie też odpowiedział Kuich.Wystarczy poszukać na necie. Z tego co mówił można wywnioskować że koszty będą o wiele niższe niż aut podobnych do batmobila. Wy panowie się zastanawiacie i gdybacie,a gdybyście kupili wcześniej zamiast wypominać Kuichowi jego akcje z przeszłości to byście już zarobili 50%... Do tego wrzucam linka do stronek dwóch które biorą VENO pod kątem AT: www.almanachinwestora.pl/anali...http://www.badzinwestorem.pl/?p=1045
|
|
Temat:
ERNE
Właśnie o to chodzi, że lepiej będzie brzmieć jak powie: guzik robiła firma która zajmuje się kokpitami do myśliwców niż firma która produkuje przyciski do papieru...Kolejny aspekt to to, że taka firma odwali porządną robotę, a nie fuszerę(w myśliwcu wszystko musi być zrobione perfekcyjnie). Ja wiem że VENO wciska bajki mniej lub bardziej, ale chodzi mi o to że potrafią się sprzedać. Dzięki temu na kursie da się bardzo dużo zarobić i to mnie tylko interesuje.
Poza tym nie wiem czy zdjęcie tego kokpitu co wysłałeś akurat produkowała ta firma co do super strzały. Więc nie ma powiązania.
|
|
Temat:
ERNE
W porównaniu z tym co było kiedyś (2008-2010) to jest bardzo transparentna. Odpowiada na pytania, są wpisy na blogu. Odbicie tego widać na wykresie kursu papierka. Co więcej to co mówią to nie słowa bez pokrycia jak wcześniej. Fakt że przyciskami zajmuje się firma która robi symulatory myśliwców daje tyle do zrozumienia, że nawet najdrobniejsze detale są robione u specjalistów i są najwyższej jakości. Symulator myśliwca to droga rzecz potrzeba do wyszkolenia pilotów. Nie może być to sklejka z gumowymi guziczkami... Taka firma zna się na rzeczy
|
|
Temat:
ERNE
Można narzekać na VENO bardzo długo, ale spółka ostatnio stała się bardzo transparentna, a co najważniejsze DAJE DUŻO ZAROBIĆ! Jeśli komuś przeszkadza to, że kurs jest spekulacyjny to niech nie czyta wątku VENO i niech nie pisze wielce odkrywczych postów bo tutaj każdy to wie i akceptuje ryzyko. Jeśli ktoś woli na WIGu20 zarobić 5% w miesiąc bo bezpieczniej - nie ma sprawy. Zysk to zysk:) Pozdrawiam!
|
|
Temat:
ERNE
|
|
Temat:
ERNE
Zwiększyło szanse bo: - dla kolesia to nie pierwszy samochód który robi - ma stałych klientów którzy kupują jego samochody - ma zaplecze , warsztat, specjalistów którzy pomogą stworzyć autko -jakby co to ma kontakty, które też są nie bez znaczenia
Czy myślisz, że taki koleś wchodziłby w spółkę na której nie zarobi? Skoro zobaczył makietę samochodu i kupił akcje spółki to znaczy ,że w nią wierzy. Dodatkowo ten samochód ma być tańszy niż porównywany do niego reventon więc skoro tani to co stoi na przeszkodzie żeby taki bogacz miał i jeden i drugi samochód?
|
|
Temat:
ERNE
Widzę, że tutaj sami ludzie nie wierzący w produkcje samochodu. Przyłączenie się Lee Nobla bardzo ale to bardzo zwiększyło szanse na budowę tej maszyny. A propo kupna: Na świecie znajdzie się na pewno paru milionerów(miliarderów) którzy kolekcjonują wszystkie supercars. Choćby z powodu produkcji tego auta przez Lee złożą zamówienie. Jak się okaże że jeden koleś go ma i jest jedyny na świecie to zaraz inni będą chcieli też mieć w swoim garażu.
Nawet jeśli nie powstanie samochód to cena kurs przed/po prezentacji jak i po wynikach za IIQ (jeśli Veno sprzeda akcje Automotiva) podskoczy znacznie i da zarobić. Poczekamy do czerwca i zobaczymy. Wy od razu skreślacie Veno ze względu na ich historię. Ja póki co nie wyciągam takich wniosków. Wiem że zarobie w czerwcu a to czy będe dalej trzymał papier to się okaże;)
Pozdrawiam
|
|
Temat:
ERNE
Cytat:Hehe,
Wyoraź sobie sytuację, że masz cenę dwa grosze na kupnie i 3 na sprzedaży. Jak się tylko pojawia popyt na 2 to od razu jest sypanie, ale na koniec sesji ktoś kupuje słownie jedna akcję po 3 grosze. Dzień wcześniej zamknięcie było na 2. To co akumulacja na znaczącym obrocie nie? Nie tylko na groszowych spółkach dzieją się takie rzeczy. Na prawie każdej spółce można zaobserwować podbijanie bądź obniżanie ceny na koniec notowań. Teraz nasuwa się wniosek taki: Skoro można to robić na wszystkich spółkach (a nie tylko na tych groszowych) to w takim razie wskaźniki są oszukane, tak? TAK! Więc wynika z tego,że wskaźnikami nie należy się sugerować, czyli są nic nie warte. Także wyznaczanie oporów i linii wsparcia na groszówkach tez nie ma sensu(to jest oczywiste). W takim razie cała analiza techniczna jest mało wiarygodna i nie należy jej brać pod uwagę  ?
|
|
Temat:
ERNE
Cytat:- WK 5.58mln zl, - liczba akcji 313154715 - czyli w tym ujeciu wartosc jednej akcji to 0,017pln,
Rozumiem że teraz papier powinien być wart tyle na rynku, ale pamiętaj że ludzie oceniają papier nie względem teraźniejszych wyników tylko przyszłych, ile mogą zarobić w przyszłości (a przynajmniej na takich spółkach). Więc jeśli by się okazało,że rzeczywiście prototyp już istnieje i wejdzie do produkcji to kurs skoczy bardzo bardzo do góry i da ponadprzeciętne wzrosty a może się okazać że nic z tego i kurs spadnie do 2 groszy znowu. Jak ktoś kupił po 6gr to jak spadnie do 2 to jest stratny 66%. Gdyby jednak spełnił się pozytywny sceniariusz to jakby kurs podskoczył do 1 zeta (taką cenę gdzieś przeczytałem na jednym z forum czy blogów gdyby auto było produkowane) to zysk masz ponad 1566,67%! Więc czy warto zaryzykować swoje 66% żeby kiedyś(powiedzmy w ciągu 5 lat) wyciągnąć ponad 15 razy tyle co się wsadziło? Dla jednych nie warto dla innych gra jest warta świeczki. Zgadzam się z 3citrony apropo: Cytat:nie wierze w to że żaden wskaźnik chociaż w przybliżeniu nie jest w stanie tego oddać. Tylko jaki więc? Niestety też nie znam odpowiedzi:(
|
|
Temat:
ERNE
No i wtedy analiza fundamentalna też nie ma sensu... To jak nic nie ma sensu to skąd wiedzieć czy kupować czy nie? Czysta spekulacja?
Teresa masz jakieś zdanie na temat tej spółki?
|
|
Temat:
ERNE
Witam! Mnie zainteresowało to co się dzieje na spółce i postanowiłem porównać to co jest teraz z tym co się działo kiedyś ,gdy kurs podskoczył do 20 groszy.  kliknij, aby powiększyćJak widać po wolumenie ruch na papieże jest o wiele większy niż wtedy co dobrze wróży. RSI wskazuje że rynek po podbiciu do 7 groszy był wykupiony i musi się ustabilizować. To dobry znak że spada,a cena się utrzymuje na poziomie 5gr. Wskaźnik ROC także podskoczył do 100 gdy ludzie zaczęli skupować po 0,07 i tak jak kiedyś musi opaść ,aby były dalsze wzrosty. Reszta wskaźników zachowuje się podobnie jak na przełomie marca i kwietnia 2009 roku. Po prostu porównałem dane. Każdy z nas wie że historia lubi się powtarzać. Dopiero raczkuje jeśli chodzi o analizę techniczną. Proszę o wyrozumiałość i łagodną krytykę:D Pozdrawiam i życzę nieprzeciętnych zysków:)
|
|
 kliknij, aby powiększyćNiestety kurs spada. Jeśli spadnie poniżej 17 zł to przebije wsparcie na tym poziomie i pewnie będzie lecieć dalej w dół:( Co prawda ROC i RSI są obiecujące no ale...
|
|
Temat:
SYNTHOS
Czyli żeby otrzymać dywidendę muszę posiadać akcję w dniu 30 czerwca i 1 lipca mogę już je sprzedać i otrzymam kasę na konto tak? (Oczywiście sprzedawanie akcji na drugi dzień to głupota no ale jak kto chce)
|
|
Temat:
SYNTHOS
A ten skok do 4,30 nie jest przypadkiem przez wydanie rekomendacji przez ERSTE Bank?
Analitycy Erste Banku w raporcie z 5 kwietnia podtrzymali rekomendację "akumuluj" dla Synthos , wyznaczając cenę docelową akcji spółki na 4,73 zł.
|
|