PARTNER SERWISU
vdimlprq
6 7 8 9 10
hipopotam
0
Wpisów: 128
Wysłane: 19 maja 2011 15:38:10 przy kursie: 9,30 zł
No to chyba czekamy na nowa wersje Spyker PL lub Lamborg.PL bo inaczej NIC nie uzasadni wzrostu ceny akcji. No oze poza checia tych, co kupili po 0.04 zeby sprzedac po 0.08 ... i t dd...

thawku
0
Wpisów: 46
Wysłane: 19 maja 2011 21:37:53 przy kursie: 9,30 zł
hipopotam, Ty rozumiesz jak działa rynek kapitałowy, że piszesz takie głupoty, że nic nie uzasadnia wzrostu ceny akcji?

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 19 maja 2011 23:04:38 przy kursie: 9,30 zł
1.160.000 akcji liczac po 0.06/akcje to 70kPLN, a liczac po 0.02, to ... 23 tysie? facet w miesiac pewnie wiecej przewala na whiskacza i cygara blackeye
zimny prysznic - koszt 1 licencji Catii V5 (to screeny z tego programy krozyly po sieci 3 lata temu) to jakies 12k Euro, w podstawowej wersji, w ktorej mozna konstruowac... domki dla ptakow, a nie auta, a 70kPLN wystarczy akurat by oplacic 2 miesiace pracy konstruktora z doswiadczeniem w temacie (i raczej nie ze stajni Porsche czy Ferrari). zatem rok pracy jednego specjalisty to juz jakies pol banki (soft-, hardware, wyplaty). a w pojedynke ciezko (tak, to eufemizm) dzwignac taki projekt, bo glupio sie wyglada klocac/dyskutujac z samym soba nad kolejnym rozwiazaniem kolejnego problemu blackeye
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 19 maja 2011 23:55:30 przy kursie: 9,30 zł
Umówmy się prawda jest taka że żaden samochód nie powstanie. A nawet jeśli zaprezentują "prototyp" to będzie to co najwyżej zabudowane nadwozie Corvette(dobrze pamiętam? takie podwozie ukrywali w swoim "centum rozwojowym"?). Nie wierzę że będzie to zupełnie nowa konstrukcja oferująca na tyle ciekawe rozwiązania by znalezli się gotowi wyłożyć kilkaset tysięcy na to "cudo"...

A co do pojawienia się w akcjonariacie pana Noble i zapowiedzianej premiery do końca czerwca to ja czekam aż swoje zdanie w tym temacie przedstawi VenoWatch... To wszystko nie zmienia faktu że ktoś tu ładnie zarobiłThink

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 20 maja 2011 00:04:41 przy kursie: 9,30 zł
thawku napisał(a):
hipopotam, Ty rozumiesz jak działa rynek kapitałowy, że piszesz takie głupoty, że nic nie uzasadnia wzrostu ceny akcji?

Oczywiście uzasadnienia są, dwa - chciwość i naiwność nabywców,z naciskiem na drugie.
Kupować jak najbardziej można, tylko, że ostatni zgasi światło i tylko o tym trzeba pamiętać.

Kiedyś wpadnie na NC firma z pomysłem 'Budujemy polską rakietę na Marsa'. Akcja po 0.01, design w Paint'cie. A potem nastąpi zatrudnienie w charakterze konsultanta np. Neila Armstronga i samorzutny start w kosmos tego wehikułu.
Pomysł oddaję niniejszym za free chętnemu. Po kursie veno widać, że młode pelikany czekają.
Edytowany: 20 maja 2011 00:05

yakuzarider1
0
Wpisów: 15
Wysłane: 20 maja 2011 09:19:04 przy kursie: 10,85 zł
Widzę, że tutaj sami ludzie nie wierzący w produkcje samochodu. Przyłączenie się Lee Nobla bardzo ale to bardzo zwiększyło szanse na budowę tej maszyny. A propo kupna: Na świecie znajdzie się na pewno paru milionerów(miliarderów) którzy kolekcjonują wszystkie supercars. Choćby z powodu produkcji tego auta przez Lee złożą zamówienie. Jak się okaże że jeden koleś go ma i jest jedyny na świecie to zaraz inni będą chcieli też mieć w swoim garażu.

Nawet jeśli nie powstanie samochód to cena kurs przed/po prezentacji jak i po wynikach za IIQ (jeśli Veno sprzeda akcje Automotiva) podskoczy znacznie i da zarobić. Poczekamy do czerwca i zobaczymy. Wy od razu skreślacie Veno ze względu na ich historię. Ja póki co nie wyciągam takich wniosków. Wiem że zarobie w czerwcu a to czy będe dalej trzymał papier to się okaże;)

Pozdrawiam

DeTomaso-IS
0
Wpisów: 139
Wysłane: 20 maja 2011 10:06:29 przy kursie: 10,85 zł
Cytat:
Widzę, że tutaj sami ludzie nie wierzący w produkcje samochodu.

Im więcej niewierzących teraz tym więcej kupujących później:)
Ale dla mnie Veno to nie tylko auto...
siekoo napisał(a):
1.160.000 akcji liczac po 0.06/akcje to 70kPLN, a liczac po 0.02, to ... 23 tysie? facet w miesiac pewnie wiecej przewala na whiskacza i cygara blackeye

Jak można pisać takie brednie? Czytanie ze zrozumieniem to jakby jedna z ważniejszych umiejętności potrzebnych na giełdzie...
Lee Noble Designs Ltd. posiada 1.160.000 spółki Veno Automotive S.A., czyli spółki zależnej Veno S.A., która dopiero trafi na NC...

siekoo
0
Wysłane: 20 maja 2011 15:29:20 przy kursie: 10,85 zł
@DeTomaso-IS, ja tu zagladam hobbystycznie - zadziwia mnie, ze mozna tluc faktami, liczbami, a ludzie jak pewien polityk - nikt im nie wmowi ze czarne jest czarne.
niemniej jednak zainteresowanych przepraszam za blad, a Tobie dziekuje za zwrocenie uwagi.
a to, ze ma 1.160.000 akcji, ktore rynek dopiero wyceni (przez pryzmat Veno S.A.) - no, to teraz dopiero jest smiesznie blackeye

@yakuzarider1 - dlaczego przylaczenia sie tego pana o 'bardzo, ale to bardzo' zwiekszylo szanse na budowe? bo nazwisko? no to masz skok z 0.02 na 0.06 - 200% zysku, moze byc? przylaczenie sie tego pana moze skutkowac co najwyzej nowym projektem - ale to juz inna bajka, nieprawdaz? nazwisko to jedno, jeszcze musi byc pomysl - jak jest dobry to i inwestor sie znajdzie. ostatnio byl artykul, nie pamietam na ktorym portalu, o tym, ze w Polsce jak juz sie czepimy jakiegos pomyslu, to drazymy temat kilka lat, mimo ze nikt nie jest nim zainteresowany - dla odmiany w stanach jezeli pomysl nie zaskoczy w kilka tygodni, to bierze sie na warsztat kolejny i kolejny - do skutku. i nikt sie nie dziwi, ze pomysl nie wypalil, nikt tych ludzi nie skresla. blad to ludzka rzecz, ale swiadome trwanie w bledzie to glupota.
z innej beczki - kupujesz akcje, bo 'kilku milionerow bedzie chcialo miec, bo jeden kupil'? Boo hoo! a pamietasz, ze to ordynarny klon z 'vety? po co kupowac podrobke, jak mozna oryginal? ktory jezdzi blackeye cena, zdaje sie, dla tego odbiorcy nie gra roli blackeye

yakuzarider1
0
Wpisów: 15
Wysłane: 20 maja 2011 16:04:18 przy kursie: 10,85 zł
Zwiększyło szanse bo:
- dla kolesia to nie pierwszy samochód który robi
- ma stałych klientów którzy kupują jego samochody
- ma zaplecze , warsztat, specjalistów którzy pomogą stworzyć autko
-jakby co to ma kontakty, które też są nie bez znaczenia

Czy myślisz, że taki koleś wchodziłby w spółkę na której nie zarobi? Skoro zobaczył makietę samochodu i kupił akcje spółki to znaczy ,że w nią wierzy. Dodatkowo ten samochód ma być tańszy niż porównywany do niego reventon więc skoro tani to co stoi na przeszkodzie żeby taki bogacz miał i jeden i drugi samochód?

siekoo
0
Wysłane: 20 maja 2011 22:53:27 przy kursie: 10,85 zł
widzisz, ja juz mam taki wredny charakter, ze szukam dziury w calym i wietrze spisek Shhh i nie jestem sam
link

sadze, ze dostal 'premie' w postaci akcji za uzyczenie nazwiska, a nie kupil akcje, bo wierzy w sukces.
poza tym, ma Phoenix'a, sprawdzony team w Port Elizabeth - bedzie trzymal kilka srok za ogon? jemu nie zaszkodzi mu fakt bycia w zarzadzie Veno, a akcjom spolki pomoze wizerunkowo.

pamietaj, ze to inzynier - sam jestem konstruktorem i z doswiadczenia wiem, ze nie ma nic gorszego jak przejac 'prawie skonczony' projekt, bo wymaga kilkukrotnie wiecej pracy (czasu i kasy) niz tworzenie od zera. wszystko musisz sprawdzic, a jak cos sie nie zgadza, to sprawdzasz jeszcze raz, i jeszcze raz, az masz 100% pewnosci, czy blad jest wynikiem pracy Twojego poprzednika, czy Twojego sprawdzania.
mowisz, zobaczyl mock-up i go olsnilo? a ja mysle, ze juz wczesniej widzial corvete, przynajmniej z raz blackeye
pomijajac fakt, ze chyba byl bliski smierci ze smiechu, jak uslyszal, ze juz 3 lata buduja prototyp.

edit:
piszesz, ze auto ma byc tansze od reventona - jakimz to cudem, skoro najkosztowniejszy dzial w firmie (R&D) pracuje nad stworzeniem prototypu 'tylko' 3 lata?
Edytowany: 20 maja 2011 22:56

DeTomaso-IS
0
Wysłane: 21 maja 2011 13:29:53 przy kursie: 10,85 zł
Cytat:
sadze, ze dostal 'premie' w postaci akcji za uzyczenie nazwiska, a nie kupil akcje, bo wierzy w sukces.
poza tym, ma Phoenix'a, sprawdzony team w Port Elizabeth - bedzie trzymal kilka srok za ogon? jemu nie zaszkodzi mu fakt bycia w zarzadzie Veno

Też uważam, że akcje dostał za free, ale użyczenie nazwiska pod trefny projekt zaszkodziło by mu bardzo...

siekoo
0
Wysłane: 21 maja 2011 23:05:18 przy kursie: 10,85 zł
uwazam, ze nie - nikt go nie zlinczuje, jezeli jeden z projektow, przy ktorym pojawia sie jego nazwisko, nie wypali. on swoja marke juz wyrobil. poza tym to nie jest jego firma, ani jego projekt, on figuruje tylko na liscie wyplat czlonkow rady. poza tym jest w 100% kryty - przylaczyl sie na kilka tygodni przed premiera prototypu, wiec wiadomo, ze na ow nie mial najmniejszego wplywu, a w okresie pozniejszym - w Noble Automotive tez nie mial pelni swobody i tez kilka projektow zostalo uziemionych.
poza tym, Polska nie jest na swieczniku uwagi jesli chodzi o super-auta, wiec pytanie jest, czy zostaloby to w ogole zauwazone?

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 22 maja 2011 01:14:25 przy kursie: 10,85 zł
Odganianie? Tu nie chodzi o odganianie od papierka. Żaden poziom cenowu tutaj mnie nie zdziwi. Kurs może wzrosnąć nawet o milion procent a ja i tak nie zmienię stosunku do spółki.

A co do Noble to tak jak pisałem wcześniej - okres sukcesów ma on już za sobą. Nie byłby to pierwszy jego projekt który nie wyszedł.

Porównania do Reventon'a? Jedynie z wyglądu chyba -VenoCar to przerobiony Lambo(mówię o zdjęciach)... Nie uwierzę że może mieć technologie i specyfikcje lepsze of flagowego modelu Lamboghini...

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Finger
0
Wpisów: 12
Wysłane: 22 maja 2011 19:55:37 przy kursie: 10,85 zł
Widzę, że nikt jeszcze nie zamieścił linka do najnowszej publikacji na oficjalnym blogu veno:

Veno - oficjalny blog

wreszcie jakieś konkretne terminy - czy realne? zobaczymy... kolejne obietnice złożone, wszystko przedstawione w różowych barwach - jak zwykle ;)

każdy chyba chciałby doczekać się tego superauta, lecz biorąc pod uwagę wszystkie informacje zawarte w wątku ciągle jest to mało prawdopodobne... Zastanawiam się tylko co będzie jeżeli do końca czerwca jednak prototypu nie zobaczymy? Ileż można tak bawić się informacjami? A poza tym czy pierwsze jazdy testowe Arrinery które odbyły się 17maja to trochę nie za późno jak na prezentacje gotowego prototypu 9 czerwca?

siekoo
0
Wysłane: 22 maja 2011 20:26:33 przy kursie: 10,85 zł
@finger, dobrze, ze zamiesciles linka. ja zajrzalem z ciekawosci i znalazlem np. takie kwiatki:
'...odbyły się testy hamowania. (...) auto wyhamowywało z danej prędkości na założonym odcinku pomiarowym.' o, yeah!! headbang

jedyne konkrety to: 'Już wkrótce samochód będzie w pełni przygotowany do nagrania klipu reklamowego przez profesjonalistów wyposażonych m.in. w 10-metrowe ramię oraz helikopter.' najwazniejsze, nieprawdaz? headbang

a na koniec: 'Arrinera w wersji produkcyjnej, która będzie udostępniona do jazd testowych prasie motoryzacyjnej, zostanie zaprezentowana w drugiej połowie 2012 roku' - i pozamiatane. ostatni gasi swiatlo bootyshake

DeTomaso-IS
0
Wysłane: 22 maja 2011 20:34:54 przy kursie: 10,85 zł
Cytat:
'Arrinera w wersji produkcyjnej, która będzie udostępniona do jazd testowych prasie motoryzacyjnej, zostanie zaprezentowana w drugiej połowie 2012 roku' - i pozamiatane

A to nie jest żadna nowa wiadomość, ta data jest znana od dawna... poczytaj może serio trochę więcej zanim po raz kolejny się wypowiesz...
Abner1984 napisał(a):
Kurs może wzrosnąć nawet o milion procent a ja i tak nie zmienię stosunku do spółki.
...

A mi ciężko zrozumieć, że niektórym 100% na Veno smakuje mniej niż np. na spółce z WIG20, zysk to zysk i tak samo ciężko trzeba sobie na niego zapracować.

Finger
0
Wysłane: 22 maja 2011 21:32:56 przy kursie: 10,85 zł
co do info to tak... dużo "szczegółów" a merytorycznej informacji żadnej, a co do zysków, wyborów spółek i inwestowania w nie, każdy i tak zrobi jak będzie chciał. Ale chyba nikt trzeźwo myślący nie wejdzie z całym kapitałem w NewConnect (szczególnie Veno).

siekoo
0
Wysłane: 22 maja 2011 23:29:30 przy kursie: 10,85 zł
racja, zysk to zysk.

DeTomaso-IS - zgadza sie, to jest zadna wiadomosc. ten 'komunikat' jest zalosny w formie i tresci - jak dla mnie to obraza inteligencji akcjonariuszy. znasz jakies konkrety w temacie, to napisz. mi moj nos podpowiada ze tutaj smierdzi. a jak bedzie przekonamy sie w swoim czasie.
postaram sie juz nie psuc Wam humoru - w koncu juz niedlugo premiera, wiec wszystko stanie sie jasne salute

Finger
0
Wysłane: 23 maja 2011 02:49:34 przy kursie: 10,85 zł
Jeśli większość akcjonariuszy ma podobny iloraz inteligencji co te wszystkie mądre głowy w komentarzach na bankierze to myślę, że jeszcze parę groszy się uda wycisnąć z kursu... a 9czerwca komunikat o przesuniętej premierze na grudzień i... płacz i zgrzytanie zębów Boo hoo!

borys220
0
Wpisów: 16
Wysłane: 23 maja 2011 09:10:40 przy kursie: 10,85 zł
Finger napisał(a):
co do info to tak... dużo "szczegółów" a merytorycznej informacji żadnej, a co do zysków, wyborów spółek i inwestowania w nie, każdy i tak zrobi jak będzie chciał. Ale chyba nikt trzeźwo myślący nie wejdzie z całym kapitałem w NewConnect (szczególnie Veno).

Geniuszu przecież to są informacje poufne przynajmniej do czasu opublikowania dokumentu informacyjnego arrinery.

"Zarząd przedstawi szczegółowe plany w dokumencie informacyjnym prezentowanym przy okazji debiutu na NewConnect, który jest planowany w tym roku."

Ryzyka NC każdy chcący zainwestować nawet niewielką kwotę powinien być świadomy i to nie podlega dyskusji. Veno czasem samo przypomina o ryzyku "Oczywiście trzeba pamiętać, że projekt VA obarczony jest dużym ryzykiem inwestycyjnym"

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,420 sek.

hxqciokh
mkccbyop
aospgdwr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qlaxtdbh
peenkkak
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat