Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Cytat:Po niedawnym przejęciu przez KOV spółki Winstar nasz portfel surowcowy został zasilony przez koncesje wydobywcze na terenie Tunezji. Na terenie Afryki koncentruje również swoje działania spółka QKR, którą założyliśmy z katarskim partnerem, największym funduszem inwestycyjnym świata. A bazując na szczególnie dobrych doświadczeniach w Nigerii, gdzie Neconde systematycznie zwiększa wydobycie z koncesji nabytej od Shella, analizujemy kolejne inwestycje związane z zagospodarowaniem gazu, w tym elektrownie gazowe czy rafinerie. To nasze strategiczne kierunki rozwoju. Jak wielokrotnie wspominałem, żałuję, że tak późno odkryłem Afrykę. Cytat wypowiedzi Dr. Kulczyka źródło: Artykul miedzy innymi o Winstar
|
|
Temat:
SERINUS
Czy spolka KOV podala dokladna date fuzji ? Nie mogę znalesc tej informacji, czerwiec cos kojarze.
|
|
Temat:
SERINUS
wapkil napisał(a): Bruce napisał(a):
wapkil napisał(a): Taka ciekawostka z Parkietu dziś mi się w oczy rzuciła. Pomyślałem, że wkleję:
Cytat: Czy KI planuje sprzedaż papierów? - Konwersja pożyczki udzielonej KOV na akcje to wyraz naszego zaufania i wiary w kolejne sukcesy spółki, w szczególności związane z przejęciem Winstara. Od lat aktywnie wspieramy KOV w budowaniu wartości, ale podobnie jak pozostali inwestorzy, liczymy przede wszystkim na korzyści biznesowe – mówi Dariusz Mioduski, prezes KI.
Nie jestem pewien, czy rozumiem, co ten pan chce przekazać, ale na pierwszy rzut oka odpowiedź chyba oznacza ,,tak''.
W linku który podales w wypowiedzi jest napisane, ze KI przejmuje 31,8 mln akcji KOV łącznie z pożyczką w jaką udzieliła KOV w wysokości 12 mln $. Nie rozumiem czym się kierowałeś, po co KI ma się wycofywać skoro zarabia na KOV. Gdyby KI nie planował sprzedaży, najbardziej naturalną odpowiedzią na pytanie, czy zamierzają sprzedawać akcje KOV byłoby ,,ufamy, wierzymy i nie zamierzamy sprzedawać''. Taki jest standard. Zamiast tego mamy ,,ufamy, wierzymy, ale podobnie jak pozostali inwestorzy...''. To tylko jedna wypowiedź i ciężko z niej, podobnie jak z większości podobnych wypowiedzi, wyciągać daleko idące wnioski. Wydaje się jednak trochę zastanawiająca, dlatego ją przytoczyłem. Kurcze faktycznie zle to wygląda, pachnie jakims kombinatorstwem. :/ Może KI chce się pozbyć KOV bo siedza na OML 42... Dr. Kulczyk ma znow udzialy w KUB GAZ, ma przepompownie gazu przy granicy z Kaliningradem. Kupil zdaje się pare mniejszych firm gazowych w Polsce etc... Zastanawia mnie sens pozbywania się KUB GAZ, ta maszynka generuje ladne zyski. Nie rozumiem interesu Dr. Kulczyka w pozbywaniu się złotego jaja ?
|
|
Temat:
SERINUS
wapkil napisał(a):Taka ciekawostka z Parkietu dziś mi się w oczy rzuciła. Pomyślałem, że wkleję:
Cytat: Czy KI planuje sprzedaż papierów? - Konwersja pożyczki udzielonej KOV na akcje to wyraz naszego zaufania i wiary w kolejne sukcesy spółki, w szczególności związane z przejęciem Winstara. Od lat aktywnie wspieramy KOV w budowaniu wartości, ale podobnie jak pozostali inwestorzy, liczymy przede wszystkim na korzyści biznesowe – mówi Dariusz Mioduski, prezes KI.
Nie jestem pewien, czy rozumiem, co ten pan chce przekazać, ale na pierwszy rzut oka odpowiedź chyba oznacza ,,tak''.
edit:
krewa napisał(a): widzisz Wapkil, na nic umiejętność poprawnego rozumowania. potkniesz się na przecinku czy literówce i zostaniesz żywcem zjedzony.
Nie muszę się nawet potykać. Ciężko dyskutować, gdy już nawet mnożenie może okazać się ,,z założenia błędnym wyliczeniem i koniec kropka''.
krewa napisał(a): przypomniał mi się stary dowcip o chorążym, sprawdzającym wiedzę żołnierzy z zakresu budowy AK-74.
Ładna analogia :) W linku który podales w wypowiedzi jest napisane, ze KI przejmuje 31,8 mln akcji KOV łącznie z pożyczką w jaką udzieliła KOV w wysokości 12 mln $. Nie rozumiem czym się kierowałeś, po co KI ma się wycofywać skoro zarabia na KOV. Wystarczy tez spojrzec kto kogo przejmuje czyli KOV Winstar ...
|
|
Temat:
SERINUS
Komentarz do zaistniałej sytuacji KOV Dariusz Mioduski: Link Video
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
I co teraz, Panie Wiceprezesie 2 lata w sadach a co z AIM ?
Niech juz Panstwo przestana ciagle gadac o tym AIM tylko niech powiedza o planach. Przeciez jest to z korzyscia dla obecnych i przyszlych udzialowcow.
Wiekszosc z nas woli wiedziec na czym stoi czy AIM bedzie w 2012 czy 2014, czy jeszcze pozniej ?
|
|
Temat:
SERINUS
zyrafa napisał(a):No i jest ESPICytat:W nawiązaniu do informacji zaprezentowanych w "Sprawozdanie kierownictwa z działalności za okresy trzech i sześciu miesięcy zakończone dnia 30 czerwca 2012 r." w punkcie "Brunei – Blok M", Kierownictwo KULCZYK OIL VENTURES INC. ("KOV", "Spółka") informuje, iż Brunei National Petroleum Company Sendirian Berhad("PetroleumBRUNEI"), spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w całości należąca do rządu Brunei odmówiła przedłużenia Etapu II Prac Poszukiwawczych ustanowionych umową o Podziale Wpływów z Wydobycia (ang. Production Sharing Agreement – "umowa PSA dla Bloku M") w Bloku M, wygasającego 27 sierpnia 2012 r.
KOV Borneo Limited ("KOV Borneo"), spółka zależna KOV (pośrednio, 100 proc. udziałów), posiadająca 36% udział w Bloku M Brunei, i jej partnerzy w projekcie joint venture wystąpili o przedłużenie, gdy zakontraktowany wykonawca trzech planowanych odwiertów, wybrany w wyniku procedury przetargowej w sierpniu 2011 r., niespodziewanie wycofał swoją ofertę w listopadzie 2011 r. Starania, czynione w listopadzie i grudniu 2011 r. w celu pozyskania wiertnicy od innych zakwalifikowanych oferentów, nie przyniosły efektów. Sytuacja wymagała ponownego uruchomienia procesu przetargowego, który rozpoczęto w styczniu 2012 r. i z powodzeniem zakończono w połowie lutego 2012 r. Jednakże już wtedy pozostała niewystarczająca ilość czasu aby zaplanować i wykonać program prac wiertniczych wynikających z umowy PSA dla Bloku M przed wygaśnięciem Etapu II.
KOV Borneo nie jest operatorem Bloku M i nie reprezentuje oficjalnie interesów partnerów joint-venture. Spółka potwierdza, że partnerzy umowy PSA dla Bloku M prowadzili dyskusje z PetroleumBRUNEI. Co więcej, KOV Borneo będzie dążyć do kontynuacji rozmów z PetroleumBRUNEI do chwili wypracowania satysfakcjonującego rozwiązania. KOV Borneo zażądało bezpośrednich spotkań z Przewodniczącym PetroleumBRUNEI oraz Ministrem ds. Energii Sułtanatu Brunei. Jednocześnie w odniesieniu do Bloku L Brunei Kierownictwo KOV przypomina, iż na początku 2012 r. Spółka uzyskała przedłużenie Etapu II Umowy o podziale wpływów z wydobycia z Bloku L do dnia 27 sierpnia 2013 r. To jutro dalszy zjazd... 1) Syria padla z powodow politycznych. Ryzykowne aktywa, nie jest to wina KOV. 2) Brunea, nie sa operatorem, ale Dr. Jan zna sultana... Mysle, ze sie dogadaja patrzac na II etap umowy do 2013 roku. Ewidetnie negocjacje i gra na nerwach wg. mnie. Pewnie obarczaja sie wina za wiertnie i wszystkie plany ktore wziely w leb...
|
|
Temat:
SERINUS
Watek OML 42 i ciekawy artykuł:
|
|
Temat:
SERINUS
Witam, proponuje przeczytac ponizszy artykul, zeby moc zbudowac wizje planu Dr. Jana: InwestycjePrzyszlosc KOV widze faktycznie bardzo dobrze, Ophir wydawal mi sie jakims zagrozeniem. Snulem przypuszczenia, ze Dr. Jan moze chce sprzedac KOV. Ale po przeczytaniu powyzszego artykulu zmieniam zdanie. Dr. Jan ma naprade glowe na karku. Ciekaw jestem AIM i wycen rynku. Pozdrawiam
|
|
Temat:
SERINUS
Panowie, Pan Prezes, nie ma placone za siedzenie w internecie tylko za wyniki KOV. W pelni go rozumiem, priorytet to spolka, a nie odpowiadanie 24h na mnozace sie pytania. Sam mam malo czasu, wiec doskonale Pana Prezesa rozumiem. Niektorzy z nas sa studentami,maja wiecej czasu, wiec prosilbym o troche wiecej wyrozumialosci. Czekamy na AIM to jest konkret, reszta wg. mnie to poboczne kwestie. Pozdrawiam
|
|
Temat:
SERINUS
rabbit napisał(a):Przed chwilą Kulczyk mówił w TVNCNBC że buduje rafinerię i infrastrukture w Nigerii. Tak jak wcześniej napisałem,Nigeria jeszcze dłuuuuuuuugo będzie się "przewijała" na tym wątku Hej, szukalem tego wywiadu, ale nie znalazlem na stronie TvnCnbc... Jest szansa, ze podesle ktos linka do tego video ?
|
|
Temat:
SERINUS
Hm, czy na podstawie braku ruchow zwiazanych z AIM, braku partcypacji w OML42. I wreszcie rezygnacji Dr. Jana Kulczyka z Firmowania KOV, mozna wyciagnac daleko idacy wniosek, ze KOV ma isc na sprzedaz ?
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Sledze forum od niedawna i jestem Rookie... Ale moze trzeba spojrzec na IPO spolki, Kanada i GPW, moze taki sam bedzie scenariusz ? Wydaje mi sie, ze jezeli mialoby byc fiasko z Nigeria, to juz bylyby przecieki etc... Pare stron wczesnie wrzucilem link, z info o 3 Panach, ktorzy maja wzmocnic pozycje Firmy :) Po co powyzsi Panowie, jezeli AIM ma nie byc, Nigerii ma nie byc i sorry, ale brakuje mi na koniec malkontentow pytania jak zyc!
|
|
Temat:
SERINUS
Scarry napisał(a):@daaab007Jeśli nie wyjdzie im deal z Nigerią (ani nie znajdą ropy) to poza Ukrainą KOV nic nie ma, znaczy ma - elementy firmy generujące wysokie koszty. Tylko Ukraina jest teraz wartościowym elementem KOV, ale nie dla niej przecież firma powstała. Więc teraz w bessie takie firmy wycenia się zawsze bardzo bardzo ostrożnie. znasz powiedzenie że dobre firmy w bessie tracą tylko 90%? :) KOV jest dobry ? Tym bardziej daab że popatrz jak pikuje w dół ropa... a z każdym procentem spada potencjalna wartość firmy. Zresztą gaz dzisiaj również nieźle traci - http://www.bloomberg.com/energy/ Witam. Nie chcialbym sie narzucac z informacja, ze jestem mocno napakowany i mimo sporych spadkow, czekam na dobre wiesci z OML42. Jezeli Dr Jan Kulczyk nie wierzylby w domkniecie kupna zloza OML42 to mam pytanie: http://www.rp.pl/artykul/720843.htmlPo co ten ruch ? Zeby promowac zloza gazu na Ukrainie
|
|
Temat:
SERINUS
grego01 napisał(a):Witam
Pewnie znowu bana dostanę ale mi się wydaje że ta koncesja jest już nasza ;-), nie jestem tylko pewny czy na zasadach tych o których tutaj dyskutowaliśmy - mam nadzieję że info będzie wkrótce ;-), po drugie ja zawsze czytam między wierszami i może znowu za dużo wyczytałem ale jak dla mnie to my mamy tą koncesję, to jest oczywiście moje prywatne zdanie i proszę się nim nie podpierać ;-) Fajnie z Pan J. Korczak udzielil dosc jasnych informacji. Skoro uruchomieni sa prawnicy etc... cisza jest w tej sprawie, nie ma dementii etc... Emisja na AIM jest robiona tylko pod Nigerie, pod to ustawiona jest pewnie oferta dla inwestorow :)tak mi sie zadje. Umowa jest klepnieta skoro intensywnie pracuja :)
|
|
Temat:
SERINUS
Zostala podjeta proba wymuszenia zmian w Syrii. Nikomu nie jest na reke embargo na rope, machina Firm z roznych zakatkow Swiata etc... Narazie KOV nie dowiercil sie do Ropy, a o zakazie prowadzenia prac wiertniczych nie ma danych.
|
|
Temat:
SERINUS
Z mojego punktu widzenia umowa z Nigeria jest klepnieta. Najpierw klepna OML42, pozniej bedzie AIM. Taki scenariusz wydaje mi sie realny, ryzykoj istnieje. Ale biorac pod uwage ruch jaki wykonal Pan Jan Kulczyk z Sabmillerem moze sie udac :)
|
|
Temat:
SERINUS
Nikt nie spkomentowal mojej wypowiedzi. Rozumiem ze transkacja OML42 jest klepnieta ?
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Chcialem sie jedynie przywitac
|
|
Temat:
SERINUS
[*** usunięto uwagi personalne ***] Pogadajmy o faktach, ktora z ponizszych spolek do ktorych sie dotknal Pan Kulczyk, zostala utopiona, miala klopty finansowe etc... ? czy jest chociaz jedna ? url=Lista Firm z udzialem Pana Kulczyka] www.kulczykinvestments.com/cen...[/url]
|
|