0 Dołączył: 2010-12-28 Wpisów: 99
Wysłane:
1 września 2012 18:13:00
przy kursie: 12,60 zł
qguar napisał(a):Nie mylisz aby inwestorów z kolekcjonerami ?
Jeżeli by tak było, to Kulczyk byłby największym kolekcjonerem jakiego znam. Największą bolączką KOV , to właśnie brak inwestorów z dodatkowymi pieniędzmi. Jakby tacy byli to nie trzeba by było w bloku M dzielicć się z chińczykami, tylko samemu zostać operatorem i mieć faktyczny wpływ na to co się dzieje. W bloku L KOV jest operatorem i tam nie było problemu z przedłużeniem koncesji na poszukiwania. Cała ta zamiana pozyczki od KI na akcje wynika właśnie z braku funduszy w KOV. Dodatkowo po tej aferze z blokiem M, teraz "królik" wyciagniety z kapelusza naprawdę musi być duży, żeby powiodła się emiasja na AIM. Gdy KOV wchodził na GPW głośno było mówione, że to ryzykowny interes. I teraz mamy przykład , czym jest to ryzyko. Niestety część osób zapomniała , że KOV to bardziej ryzkowny interes. Pzdr
|
|
0 Dołączył: 2010-06-19 Wpisów: 384
Wysłane:
1 września 2012 19:40:42
przy kursie: 12,60 zł
ja bym powiedział że bardziej ryzykowny niż dochodowy
dziwię się akcjonariuszom, że nie zadają pytań panu prezesowi co było dokładnie powodem nie przedłużenia koncesji, spółka straciła na wartości około 210 mln zł i jeszcze odszkodowanie w przyszłości prawdopodobnie, a tu nie ma żadnego wytłumaczenia ?
|
|
0 Dołączył: 2010-10-09 Wpisów: 92
Wysłane:
4 września 2012 02:10:09
przy kursie: 12,80 zł
Szanowni, No to chyba RGR pojechał na wakacje pewnie się nie znam ale reko od WZ WBK mówiło 2,6 dla Kov uznajmy to za górne widełki a reko od Eerste 1,2 ... resztę postu postanowiłem wykasować inaczej pewnie byście zauważyli jak bardzo mnie boli głowa  . Myślę, że wkrótce zobaczymy jak bardzo ważna w wycenie tej spółki będzie jej wartość księgowa hehe. Wzrost produkcji przy jednoczesnym odpisie 50- 60 % wartości spółki? ktoś to jeszcze liczy??? Mimo wszystko , żal bloku M , ach gdyby produkcja była tam proporcjonalna do tej na Ukrainie.... P.S. Rabbit gdzie jesteś? Kod:mod: użytkownik Rabbit uniemożliwił sobie dalszy udział w tym forum Wracając do ostatniej prezentacji, fajnie że ekipa z Ukrainy nie robi za te same pieniądze co przed przejęciem - jak widać dobra wypłat to dobra motywacja Panie Korczak. A czy jest szansa by nie zmieniać sposobu prezentacji rezerw i zasobów dla wszystkich projektów - mam nadzieję, mam namyśli stronę 14 prezentacji dla inwestorów z 16 maja b.r. Pozdrawiam Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Edytowany: 4 września 2012 09:19
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-11-27 Wpisów: 43
Wysłane:
4 września 2012 08:05:29
przy kursie: 12,80 zł
Przy obecnym wydobyciu gazu na Ukrainie musi upłynąć kilka ładnych lat, żeby pokryć odpisy i ewentualne kary za blok M. Więc czym tu się podniecać?
|
|
0 Dołączył: 2010-10-09 Wpisów: 92
Wysłane:
4 września 2012 13:45:25
przy kursie: 12,90 zł
Funkytown napisał(a):@bonovox
.... A te fakty są takie, ze KOV nie tylko utracił tę koncesję ale jeszcze dostał karę od władz Brunei za niewywiązanie się ze zobowiązań. Owszem, dr Jan oddał to lekką ręką i to wcale nie teraz, lecz w ciągu realizacji prac na koncesji, kiedy KOV nie był w stanie zapobiec opóźnieniom. A co dra Jana to odkąd ujawniono, że pozyczka dolarowa przekazana KOVowi będzie oprocentowana na 15%, to jestem w stanie uwierzyć naprawdę w bardzo dużo.
Jest duża różnica pomiędzy wyceną Ukrainy robioną w celu analizy inwestycyjnej a utratą wartości księgowej w przypadku Brunei. Zdarzenie z Brunei to po prostu gigantyczna strata księgowa, która będzie przez lata pochłaniać jakiekolwiek zyski jakie przejdą do KOV z Ukrainy. KOV przez to nie wykaże zysku przez długi okres, nawet jakby zaniechał wszelkich nowych inwestycji, zmniejszył koszty i tylko czekał na wpływy z Ukrainy.
Szanowny Funky, 1. O czym nie wiem - nie wiemy , jaka kara? Czy to tylko przejęzyczenie i chodzi o to roszczenie odszkodowawcze? 2. Ostatni wzrost wydobycia ok 23- 25 % - 150 tys m3/d * 352 dni * 420 $/tys m3 = 22 mln $ przychody no gdybyś napisał zarząd chce wypompować kasę z Ukrainy do swojej kieszeni , może by to brzmiało bardziej realnie  W końcu 15%... ale poważniie nie uważasz , że ostatni wzrost produkcji pokryje to zobowiązanie? 3. Spłata ostatniej pożyczki od KI, nie mogli poczekać miesiąca z konwersją wierzytelności ? 10 groszy na papierze przy tej ilości to trochę pieniędzy? Co o tym sądzisz? 4. Tak masz rację, 70 baniek odpisu to strata, ale nie pisz o niej jak by to było zobowiązanie - dług - odpis będzie tylko kładł się cieniem na bilans spółki nie generuje dodatkowych kosztów, no chyba , że masz dodatkowe informacje na ten temat, to podziel się proszę. Jednak ma inny wpływ na budżet spółki taka strata chowa zysk w bilansie rocznym - nie ma podatku dochodowego - kto raz coś z amortyzował wie o co chodzi. Pozdrawiam Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 27
Wysłane:
11 września 2012 12:09:51
przy kursie: 13,40 zł
Cisza tutaj zapadła, a KOV dalej konsekwentnie ostro pracuje i przyspiesza na Ukrainie: RB: Rozpoczęcie prac nad odwiertem Krutogorowskoje-7 na UkrainieCytat:[...]Kierownictwo KULCZYK OIL VENTURES INC. ("KOV" lub "Spółka") informuje, iż w Kanadzie, za pośrednictwem systemu SEDAR publikowana jest informacja o rozpoczęciu prac przy odwiercie Krutogorowskoje-7 ("K-7") na Ukrainie.
Odwiert K-7 prowadzony jest przez KUB-Gas LLC ("KUB-Gas"), spółkę zależną KOV (70 proc. udziału). Wiercenia, które będą trwały wg planów 50 dni, stanowią część przyspieszonego programu wierceń na 2012 r.
Odwiert K-7 będzie odwiertem kierunkowym, o planowanej długości 3.200 metrów i rzeczywistej głębokości otworu w pionie ("TVD") wynoszącej 3.100 metrów. Odwiert posłuży do oceny potencjału struktury określonej przez badania sejsmiczne 2D, a jego celem będą złoża z okresu moskowu i baszkiru. K-7 będzie wykonywany przy użyciu urządzenia wiertniczego K-200, posiadanego i eksploatowanego przez KUB-Gas.
RPS Energy, niezależna firma inżynieryjna, oszacowała zasoby perspektywiczne dla obiektu poszukiwawczego w obrębie odwiertu K-7 na mieszczące się w przedziale 19,4 (w kategorii High Estimate - 3C) a 2,4 (w kategorii Low Estimate - 1C) mld stóp sześciennych ("Bcf") gazu, zaś w kategorii Best Estimate (2C) zasoby perspektywiczne oszacowane zostały na 9,0 Bcf.
Krutogorowskoje to koncesja poszukiwawcza obejmująca obszar 1.100 ha, przyznana spółce KUB-Gas w 2004 r. Znajduje się koło Ługańska, ok. 105 km na południowy-wschód od należących do KUB-Gasu koncesji Olgowskoje, Północne Makiejewskoje i Makiejewskoje oraz sąsiaduje z koncesją KUB-Gasu Wiergunskoje.[...]
Edytowany: 11 września 2012 12:23
|
|
Wysłane:
11 września 2012 16:17:38
przy kursie: 13,40 zł
I jeszcze gwoli uzupełnienia, wypowiedź Redface: Ukraina - KOV rozpoczyna nowy odwiert K-7Cytat:Kontynuując prace na polu Krutogorowskoje mamy nadzieję na dalsze zwiększanie produkcji na naszych ukraińskich koncesjach. Zachęceni dobrymi wynikami dotychczasowych prac na pozostałych polach, kontynuujemy intensywne prace poszukiwawcze w ramach ukraińskiej inwestycji – powiedział Jakub Korczak
|
|
0 Dołączył: 2012-06-07 Wpisów: 8
Wysłane:
14 września 2012 11:29:18
przy kursie: 13,30 zł
Witam Przywrócenie takiej koncesji o którą prawdopodobnie ( straciłem zaufanie do rady dyrektorów razem z Panem Korczakiem ) ubiega się KOV wraz z chińskim partnerem może potrwać do 2 lat... Pytanie kiedy zapadnie decyzja czy konsorcjum ma zapłacić odszkodowanie czy też nie... Myślę, że to obecnie nurtuje inwestorów... Z kolei wracając do braku finansowania na prace w Brunei.. myślę, że to kwestia takich przykrych dla inwestorów niespodzianek... Najpierw Nigeria... rozwodnienie akcji... Brunei Blok M... Jestem ciekawy czy KOV wreszcie szykuje jakąś KONKRETNĄ POZYTYWNĄ informacje dla akcjonariuszy  i czy w końcu zaczną poważnie traktować swoich akcjonariuszy...
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
19 września 2012 23:32:43
przy kursie: 13,60 zł
@Bootjest nowy konkret. www.companiesintheuk.co.uk/ltd...KOV Nigeria Limited rozwiązany z datą 17.09 ale obawiam się że nie o taki Ci chodziło ;) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 września 2012 23:35
|
|
Wysłane:
21 września 2012 10:02:28
Tak, a świstak....
A jak dziś wejdziesz na podany przez Ciebie link to napiszesz, że rozwiązany z datą 21.09 ???
KOV Nigeria Ltd został rozwiązany -> dissolution date: 2011.10.18
|
|
|
|
Wysłane:
21 września 2012 10:13:07
@zyrafa hmm ostatni dokument jaki zawiera zestawienie ma datę Cytat:Document: GAZ2(A) - FINAL GAZETTE: DISSOLVED VIA VOLUNTARY STRIKE-OFF Filed on: 18 Oct 2011 przecież nie ta data jest najwazniejsza. Nie róbmy zachowań jakie na tym (niesławnym) wątku dominowały wcześniej, kiedy gubi się to co ważne a zaczyna czepiać szczegółów, które kompletnie nie mają znaczenia dla wartości spółki. Co się liczy? KOV rozwiązał swoją strukturę KOV Nigeria. Nie wraca do niej, bo tu na wątku czytałem dziesiątki wpisów jak to za chwilę KOV wyciągnie królika z kapelusza i wskoczy z powrotem do Nigerii... bo przecież Kulczyk musi dać zarobić akcjonariuszom  . Jak widać nie musi. Przywoływałem na tym wątku los akcjonariuszy Pekaesu, którzy również uwierzyli w magię nazwiska Kulczyk, trochę wcześniej przed KOV, i dali się przekonać do emisji po wejściu Kulczyka do tamtej firmy. Ich straty z tej okazji są jeszcze większe niż uczestników IPO KOV. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 września 2012 10:19
|
|
Wysłane:
21 września 2012 11:58:56
Ależ oczywiście zgadzam się z tym, że Nigeria to temat zamknięty i koniec, kropka. Ale to Ty sam próbujesz odgrzewać tego starego kotleta pisząc: Scarry napisał(a): jest nowy konkret... KOV Nigeria Limited rozwiązany z datą 17.09...
Po co to robisz? Ja tylko odpowiedziałem, pokazując Ci, że się mylisz i piszesz nieprawdę. Poza tym Twój post ma wydźwięk szyderczy, co pokazuje to zdanie: Scarry napisał(a): ale obawiam się że nie o taki Ci chodziło ;)
więc kto robi właśnie to: Scarry napisał(a): Nie róbmy zachowań jakie na tym (niesławnym) wątku dominowały wcześniej
Zgadzam się z tym: Scarry napisał(a): Co się liczy? KOV rozwiązał swoją strukturę KOV Nigeria.
tyle tylko, że jest to wiadomość sprzed roku... I nie ma to teraz żadnego znaczenia. Konstruktywna krytyka spółki - TAK, szydzenie z jej akcjonariuszy - NIE.
|
|
Wysłane:
21 września 2012 12:05:23
@zyrafa szydzenie?? LOOL .. po tym potwornym przeczuleniu na krytykę widze pewnie stary jakiś nick kov-maniaca pod nową nazwą. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 września 2012 12:09
|
|
Wysłane:
21 września 2012 13:10:35
@scarry kov-maniac? proszę Cię...... to, że nawołuję do normalnej dyskusji o spółce nie powinno u Ciebie wywoływać takich przypuszczeń i ewentualnych porównań do byłego użytkownika SW zwanego "królikiem". Kibicuję spółce i życzę jak najlepiej, ale wiele rzeczy mi się również nie podoba np.: - pierdząca w stołek rzesza "derektorów", - biura w drogich lokalizacjach świata, - pożyczki głównego akcjonariusza na 15% a i jeszcze parę mniej istotnych elementów by się znalazło. Jednak nigdy nie pisałbym o tym w formie jakiej używasz Ty czy funky. Sam zresztą jako pierwszy wyłuskałem info z prezentacji o terminie w bloku M i nie omieszkałem tego napisać mając przy tym uzasadnione obawy czym może się to skończyć. nowy nick? - zauważ, że na SW jestem od niespełna dwóch lat, kiedy to wątek KOV wyglądał zgoła inaczej. EOT - skupmy się na działaniach spółki i dyskutujmy o ewentualnych przyszłych informacjach, bo ostatnio coś kiepsko z tym.
|
|
Wysłane:
21 września 2012 14:48:57
@zyrafaspoko  , na pewno nie miałem zamiaru z nikogo szydzić, a KOV obserwuje z ogromnej ciekawości psychologicznych zmian w drobnych inwestorach (co fajnie podsumował Krewa w swojej stopce), i z ciekawości dla branży którą uważam za zdecydowanie schyłkową i bez specjalnych perspektyw, szczególnie jeśli chodzi o gaz. btw - w przeciwieństwie do wielu czytelników wątku szanuje opinię Funkiego. Gość póki co jednak miał zdecydowanie więcej racji niż entuzjaści spółki. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 września 2012 14:52
|
|
0 Dołączył: 2011-08-15 Wpisów: 38
Wysłane:
23 września 2012 21:06:59
I co teraz, Panie Wiceprezesie 2 lata w sadach a co z AIM ?
Niech juz Panstwo przestana ciagle gadac o tym AIM tylko niech powiedza o planach. Przeciez jest to z korzyscia dla obecnych i przyszlych udzialowcow.
Wiekszosc z nas woli wiedziec na czym stoi czy AIM bedzie w 2012 czy 2014, czy jeszcze pozniej ?
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 września 2012 08:27:47
przy kursie: 13,20 zł
Spadek ciśnienia w odwiercie – analiza techniczna KOV w porannym Wykresie dnia.  kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
0 Dołączył: 2011-08-15 Wpisów: 38
Wysłane:
2 października 2012 13:55:08
Handel Gazem na GPWWydaje mi sie, ze bedzie to mialo pozytywny wplyw na KOV, jak myslicie ?
|
|
0 Dołączył: 2011-01-13 Wpisów: 72
Wysłane:
2 października 2012 22:33:01
Kov w ostatnich działaniach bardzo słabo sobie radzi. Dziwię się tylko, że po tylu porażkach nie ma żadnych zmian w Radzie Dyrektorów i nie mam na myśli Redfaca. Dziś widziałem wywiad z głównym udziałowcem, w którym krytykuje Europe za m.in.biurokratyzm.Jest też poruszona kwestia próżnych europejczyków pławiących się w luksusie i nigeryjczyków pracujących z 2 dolary dziennie. Od razu nasuwa się pytanie o koszty utrzymania całego zarządu, nic nie robią a dostają ogromne honoraria. Za połowe możnaby stworzyc setki, jak nie tysiące miejsc pracy nawet w Nigerii. Szkoda, że za słowami nie idą czyny. Akcjonariusz.
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 października 2012 08:47:46
przy kursie: 13,60 zł
Analiza techniczna przylądków nadziei – KOV i Petrolinvest w porannym Wykresie dnia.  kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/a...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 4 października 2012 08:48
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.