PARTNER SERWISU
ddvxtfus
433 434 435 436 437
krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 13 maja 2012 18:51:02 przy kursie: 14,40 zł
rabbit napisał(a):
...wiedza i umiejętności miejscowych geologów bardzo duża...

stopniowo wyłania się źródło wiedzy i umiejętności miejscowych geologów. jeżeli informator Forbes.ua nie wyssał tych informacji z palca, to większość sukcesów Kub-gaz zawdzięcza właśnie Zwiagilskiemu. mając za plecami takiego osobnika można nie obawiać się o przyznawanie kolejnych koncesji, przekwalifikowanie obecnych poszukiwawczych na produkcyjne też bułką z masłem jawi się.

tylko co będzie, jeżeli deputowany partii regionów (dzierżącej obecnie władzę) na skutek otrzeźwienia ludu ukraińskiego straci swą zacną funkcję? a co gorsza, rola tej partii zostanie zmarginalizowana i nowa władza zacznie budować IV Rzecz... wróć - nową Ukrainę? niechybnie nadejdzie czas rozliczeń. a nasz pan Zwiagilski do aniołków nie należy - w 1994 roku został oskarżony wraz z innymi prominentami o nadużywania służbowego stanowiska i musiał rejterować się do Izraela na trzy lata, by uniknąć losu Julki. poszło o zniknięcie błahej kwoty 12 mln DEM.

edit:
Rabbit,
niestety, tzw partnerstwo społeczne ma znikome znaczenie. uwierz mi, wyłącznie układy się liczą. partnerstwo społeczne zakłada istnienie społeczeństwa, a ja śmiem wątpić w istnienie tegoż na Ukrainie.

Edytowany: 13 maja 2012 19:14

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 13 maja 2012 19:01:18 przy kursie: 14,40 zł
anty_teresa napisał(a):
@rabbit

Czy przypadkiem nie jest tak, że zasobów 1p jednak trochę jest choćby na Ukrainie? W końcu jak tam coś z rury lecie i to sprzedają to jakieś zasoby 1p muszą być :)

Jak wcześniej napisał wakpil zasobów ropy naftowej na Ukrainie nie mamy.
Jest kondensat ale w śladowych ilościach.Rezerwy to 213 tys bbl a w pozycji zasoby widnieje ta sama cyfra.Wcześniej zasoby kondensatu na wszystkich koncesjach szacowane byłe na ok 5mln bbl a ostatni raport mówi że zasoby potwierdzone=zasoby tzn213 bbl.Wygląda na to że RSP obciął kondensat,nie wiadomo dlaczego,prawdopodobnie złoża są małe i nie rokują zbyt wiele.Natomiast z każdego odwiertu oprócz gazu wydobywane są śladowe ilości kondensatu.W 1Q średnia KUBGAZ ok 200 bbl/d a ostatnia informacja to ok 250 bbl/d.
Jeżeli w raporcie nie ma mowy o jakichkolwiek zasobach ropy naftowej to można w 100% napisać że jej tam nie ma.

@krewa

Wracając do ExxonMobil i porównania go do KOV.Tak sobie wymyśliłem jak by porównać zasoby,rezerwy oraz wielkość produkcji tych dwóch spółek w odniesienia do 1 dolara kapitalizacji spółki.
Czy wyliczenie takie dało by światło w ktorym miejscu jesteśmy tzn ile baryłek ropy i gazu rezerw przypada na 1 USD kapitalizacji.
Wszystkie obliczenia będą na niekorzyść KOV ale możliwości wzrostu produkcji,przychodów i zysków na pewno nie.
Czy takie wyliczenie może pokazać ile brakuje nam do największych tego świata?(nie uważam że KOV będzie tak wielką firmą ale można wyliczyć na jakim poziomie musiała by być produkcja żeby osiągnąć takie wyniki)
Trzeba brać pod uwagę kapitalizację i wielkość produkcji oraz możliwość rozwoju.

@krewa

Masz rację co do polityki.Już wcześniej napisałem że jak najwięcej trzeba ugrać do jesieni.Nie sądzę żeby nowa władza nie potrzebowała fundamentów,czyli gazu.
Dlatego wklejałem jakieś bzdety o nowych komputerach i nagrodach dla KUBGAS czy wyremontowaniu pomnika.Wszyscy się śmiali a ma to ogromne znaczenie.Tak uważam.
Dlatego też partnerstwo społeczne na Ukrainie to dobry interes.
"Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 13 maja 2012 19:09

rabbit
0
Wysłane: 13 maja 2012 19:24:02 przy kursie: 14,40 zł
@wakpil

Zasoby KOV;

Brunei blok L 430 MMbo
Blok M 93,6 MMbo
Syria Itheria 235 MMbo
Bashaer 74 MMbo

razem 832.6 MMbo

A to prawie miliard MMbo.
Do tego jeszcze zasoby które mogą być odkryte.

Gaz (na wszystkich koncesjach) ponad 100 mld m3

To są zasoby we wszystkich kategoriach.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 13 maja 2012 19:56:12 przy kursie: 14,40 zł
Rabbit,

nie powinieneś sumować BOE z różnych kategorii ponieważ kategoria z niższym prawdopodobieństwem (np high estimate) zawiera w sobie już zasoby zdefiniowane w kategorii wyższej (np best estimate).

Podobnie zasoby perspektywiczne jako jedną ze składowych nie wiem czy nie zawierają zasobów warunkowych. Tutaj już pewnie jest pewna swoboda w interpretacji danych przez niezależnego eksperta dlatego, że zasoby warunkowe a wielkości X w perspektywach mogą być powiększone do wartości Y.

rabbit
0
Wysłane: 13 maja 2012 20:10:17 przy kursie: 14,40 zł
@Krzysiek9

Nic nie sumowałem,wszystko co dodałem jest z kategorii High Estimate czyli 90% szans że są one mniejsze,ale zasoby są.
Najważniejsze i najbardziej perspektywiczne są zasoby Best Estimate czyli 50/50.Zaoby to również te które mogą znajdować się na danym obszarze a nie zostały potwierdzone badaniami sejsmicznymi.

Nowe zasoby KOV
Edytowany: 13 maja 2012 20:11

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 13 maja 2012 20:23:31 przy kursie: 14,40 zł
rabbit napisał(a):
To są zasoby we wszystkich kategoriach.

Przecież takie mieszanie zasobów z różnych kategorii nie ma sensu. Prospective są dla KOV warte pewnie z 5% tego, co P1 albo P2. Nie mówiąc o tym, że piszesz o high estimate (o ile pamiętam powyżej 10% szansy), podczas gdy wycenia się chyba raczej przynajmniej best estimate (50% szansy).

Nie można tak sobie po prostu zsumować wartości dotyczących zasobów o drastycznie różnych prawdopodobieństwach komercjalizacji i prawdopodobieństwach występowania, a potem wnioskować na podstawie tej jednej liczby.

EDIT: Po wysłaniu zauważyłem odpowiedź, w której piszesz, że ,,niczego nie sumowałeś''. W jaki sposób w takim razie uzyskałeś pojedynczą wartość dla gazu na wszystkich koncesjach? Żeby mieć jedną liczbę, musiałeś zsumowałeś contingent i prospective resources ze wszystkich koncesji i rezerwy z Ukrainy...

rabbit napisał(a):
Wracając do ExxonMobil i porównania go do KOV.Tak sobie wymyśliłem jak by porównać zasoby,rezerwy oraz wielkość produkcji tych dwóch spółek w odniesienia do 1 dolara kapitalizacji spółki.
Czy wyliczenie takie dało by światło w ktorym miejscu jesteśmy tzn ile baryłek ropy i gazu rezerw przypada na 1 USD kapitalizacji.
Wszystkie obliczenia będą na niekorzyść KOV ale możliwości wzrostu produkcji,przychodów i zysków na pewno nie.
Czy takie wyliczenie może pokazać ile brakuje nam do największych tego świata?(nie uważam że KOV będzie tak wielką firmą ale można wyliczyć na jakim poziomie musiała by być produkcja żeby osiągnąć takie wyniki)
Trzeba brać pod uwagę kapitalizację i wielkość produkcji oraz możliwość rozwoju.

Zebrać takie dane oczywiście można. Choć jak kiedyś pisałem wydaje mi się, że lepiej jednak byłoby dobrać grupę porównawczą firm bardziej do KOV zbliżonych. Dla różnych kategorii zasobów, dostaniesz tabelki, podobne na przykład do tych, którą w 2010 r. robiło Erste. Poniższe tabelki są z 2010 roku, są więc nieaktualna, ale miałem je pod ręką, zamieszczam więc tylko dla ilustracji:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Problemem, jak zawsze, będzie wyciągnięcie z tych danych jakichkolwiek sensownych wniosków. Dla P1 i P2 jest prosto, bo można pewnie przyjąć ważoną ryzykiem wartość 100%. Takich zasobów KOV ma jednak względnie niewiele, a przydzielanie prawdopodobieństw i szacowanie wartości pozostałych, jak wcześniej pisałem, jest bardzo trudne i subiektywne.
Edytowany: 13 maja 2012 20:37

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 13 maja 2012 23:53:08 przy kursie: 14,40 zł
Przekazuję informację od p. Korczaka, który nie mógł wrzucić jej osobiście, gdyż jak mi pisze w SMSie, wsiada właśnie do samolotu do Kanady.

We środę 16 maja o godz. 23:00 czasu polskiego (15:00 w Calgary) planowana jest transmisja wideo obrad Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy na żywo przez internet. Jeśli dobrze zrozumiałem, będzie też nowa prezentacja dla inwestorów.
Szczegóły mają się pojawić na oficjalnej stronie spółki.
Edytowany: 13 maja 2012 23:53

rabbit
0
Wysłane: 14 maja 2012 08:25:07 przy kursie: 14,40 zł
rabbit napisał(a):
@anty_teresa

Cytat:
....

Cytat:
...

Porównanie KOV do Gazpromu??
To chyba przesada.Jak znajdę coś na portalu to wkleję linka.mała spółka mały kłopot,duża spółka kłopot duży.
Można porównywać KOV z PGNG,ale do działalności poszukiwawczo wydobywczej bo za 2 lata będą nam machać chusteczką.
Dlaczego?
Porównaj zasoby,te perspektywiczne całego PGNG i KOV.

Znalazłem aktualny opis problemów Gazpromu i jak obiecałem wrzucam.

Cytat:
Газпром ждут худшие времена

Problemy Gazpromu

rabbit
0
Wysłane: 14 maja 2012 13:28:43 przy kursie: 13,60 zł
Produkcja gazu w kwietniu KUBGAZ 17 750 000 m3

GAZ

Średnia miesięczna produkcja w 1Q 16 000 000 m3 gazu.
2Q KUBGAS wyprodukuje minimum 53 250 000 m3 gazu tzn wzrost o ponad 10% 1Q/2Q

rabbit
0
Wysłane: 15 maja 2012 09:15:13 przy kursie: 13,60 zł
PGNiG opublikowało wyniki za 1Q 2012 roku,są nie najlepsze ale to dla nas bez znaczenia.
Warto porównywać te dwie spółki bo PGNiG to jedyna Polska spółka poszukiwawczo wydobywcza.
Mam pytanie,czy ja dobrze policzyłem?
Zysk operacyjny PGNiG w 1Q 2012 na jedną akcję wyniósł 0.073 pln a KOV 0.083 pln ??
(dla PGNiG wziąłem sektor poszukiwawczo wydobywczy wraz z usługami które spółka świadczy)

rabbit
0
Wysłane: 15 maja 2012 10:21:26 przy kursie: 13,60 zł
Przed chwilą Kulczyk mówił w TVNCNBC że buduje rafinerię i infrastrukture w Nigerii.
Tak jak wcześniej napisałem,Nigeria jeszcze dłuuuuuuuugo będzie się "przewijała" na tym wątkuWhistle

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 maja 2012 10:36:54 przy kursie: 13,60 zł
rabbit napisał(a):
PGNiG opublikowało wyniki za 1Q 2012 roku,są nie najlepsze ale to dla nas bez znaczenia.
Warto porównywać te dwie spółki bo PGNiG to jedyna Polska spółka poszukiwawczo wydobywcza.
Zysk operacyjny PGNiG w 1Q 2012 na jedną akcję wyniósł 0.073 pln a KOV 0.083 pln ??
(dla PGNiG wziąłem sektor poszukiwawczo wydobywczy wraz z usługami które spółka świadczy)

Nie ważne czy dobrze policzyłeś, czy źle, bo takie porównanie nie ma sensu...
Nic kompletnie ono nie mówi...
Odbieram to jako sugestię do wzięcia jeszcze ceny, a to błędna sugestia, bo nie bierze pod uwagę całej pozostałej działalności PGN.(No chyba, że wiesz ile będzie warta wyodrębniona nowa spółka poszukiwawcza i na ile akcji będzie się dzielił jej majątek) Po za tym to nie jedyna spółka poszukiwawczo wydobywcza. Taki segment ma też Lotos.
Mało tego, Lotos wydobywa ropę naftową i gaz, robiąc przy tym niezłe wyniku tego segmentu.

Porównania z KOV mają sens tylko w przypadku
1. Odniesienia wyniku EBIT do aktywów segmentu
2. Odniesienia EBIT do przychodów segmentu

rabbit
0
Wysłane: 15 maja 2012 10:41:34 przy kursie: 13,60 zł
@anty_teresa
odniosłem się do tego fragmentu;
Cytat:
Z kolei zysk operacyjny segmentu poszukiwanie i wydobycie wzrósł do 429,8 mln zł z 377,3 mln zł przed rokiem.

a to można już jakoś porównać.

Link

rabbit
0
Wysłane: 15 maja 2012 11:15:12 przy kursie: 13,60 zł
anty_teresa napisał(a):
rabbit napisał(a):

Odbieram to jako sugestię do wzięcia jeszcze ceny, a to błędna sugestia, bo nie bierze pod uwagę całej pozostałej działalności PGN.(No chyba, że wiesz ile będzie warta wyodrębniona nowa spółka poszukiwawcza i na ile akcji będzie się dzielił jej majątek)

Porównania z KOV mają sens tylko w przypadku
1. Odniesienia wyniku EBIT do aktywów segmentu
2. Odniesienia EBIT do przychodów segmentu

Cytat:
Do nowego podmiotu mają zostać wniesione spółki poszukiwawcze i serwisowe grupy PGNiG: Poszukiwania Nafty i Gazu Jasło, Poszukiwania Nafty i Gazu Kraków, Poszukiwania Nafty i Gazu Nafta, Poszukiwania Naftowe Diament i Zakład Robót Górniczych Krosno. Zakładana kapitalizacja PGNiG Poszukiwania wyniesie do dwóch mld zł.

Link
Nie wiadomo ile będzie akcji,jak wyceni je rynek i o ile podwyższą kapitał.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 maja 2012 13:00:35 przy kursie: 13,60 zł
No właśnie w związku z tym, że nic nie wiadomo, to porównanie nie ma sensu.

Bruce
0
Wpisów: 38
Wysłane: 15 maja 2012 13:46:52 przy kursie: 13,60 zł
rabbit napisał(a):
Przed chwilą Kulczyk mówił w TVNCNBC że buduje rafinerię i infrastrukture w Nigerii.
Tak jak wcześniej napisałem,Nigeria jeszcze dłuuuuuuuugo będzie się "przewijała" na tym wątkuWhistle

Hej, szukalem tego wywiadu, ale nie znalazlem na stronie TvnCnbc...
Jest szansa, ze podesle ktos linka do tego video ?

prix
0
Wpisów: 23
Wysłane: 15 maja 2012 17:05:10 przy kursie: 13,60 zł
Widziałem ten wywiad , ale niczego nowego na temat KOV nie powiedził .Mówił ogólnie ,że powinno sie więcej inwestować w Afryce , np. w Nigerii ,która ma wieksze zasoby ropy i gazu niżn Rosja , a nie ładowac miliardy dolarów w ratowanie Grecji.

prix
0
Wpisów: 23
Wysłane: 16 maja 2012 00:33:15 przy kursie: 13,60 zł
Cały wywiad z Kulczykiem można oglądnąć na tvncnbc.Rzeczywiście powiedział ,że rozpoczyna budowę rafinerii w Nigerii.Kiedy słuchałem go na żywo ,przeoczyłem to .Mea culpa.Ciekawe skąd weźmie
3 miliardy dolarów na taką rafinerię i czy KOV z tego coś skorzysta ....

rabbit
0
Wysłane: 16 maja 2012 00:33:53 przy kursie: 13,60 zł
Bruce napisał(a):
rabbit napisał(a):

Kulczyk w TVNCNBC
Raczej ma wizję budowy (rozpoczyna)rafinerii w Nigerii ale z wywiadu widać że w ten Kraj zaangażował się bardzo mocno.
Edytowany: 16 maja 2012 00:34

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 16 maja 2012 07:16:13 przy kursie: 13,60 zł
rabbit napisał(a):
Bruce napisał(a):
rabbit napisał(a):

Kulczyk w TVNCNBC
Raczej ma wizję budowy (rozpoczyna)rafinerii w Nigerii ale z wywiadu widać że w ten Kraj zaangażował się bardzo mocno.

Kto wie czy Kulczyk nie postawił sprawy tak, że my postawimy rafinerię a wy nam dacie status operatora i zwiększymy wydobycie. Moim zdaniem sprawa Nigerii dla KOV za jakiś czas zostanie przypomniana ale to po ewentualnych sukcesach w Brunei i debiucie na AIM, gdzie te sukcesy należycie zostaną wycenione. Wtedy koszty emisji i wejścia w biznes w Nigerii będą dużo niższe a i wydobycie być może będzie sukcesywnie zwiększane przez co KOV będzie mógł wejść na przygotowany teren aby dalej rozwijać wydobycie z istniejących oraz nowych odwiertów. Nie spodziewał bym się jednak, że to nastąpi szybko.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

433 434 435 436 437

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,270 sek.

vqnhxlms
cgrlypop
tpbmtgsz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vubvjpvx
appktzui
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat