Rozmawiałem właśnie z panią mecenas Mikołajewicz. Reprezentuje ona zbiorczy interes obligatariuszy, zatem nie ma potrzeby indywidualnego zgłaszania roszczenia w ramach ogłoszonego wezwania. Na adres kuratorfojud@gmail.com można jednak przesłać informacje o posiadanych obligacjach i spłaconej części wierzytelności oraz swoje dane kontaktowe - aby za pośrednictwem pani mecenas być informowanym o ewentualnych propozycjach układu. Generalnie, można tylko czekać. Jest mało prawdopodobne, aby jakieś propozycje ze strony Fojud pojawiły się przed ogłoszonym właśnie 3-miesięcznym wezwaniem.
|
Całkiem to może się nie wycofam, ale mam nauczkę, aby na przyszłość pakować się tylko w obligacje zabezpieczone czymś namacalnym, np. hipoteką.
|
Dziś firma wypuściła kolejny komunikat z serii "już za chwileczkę, już za momencik"...
Bardzo mocno zaniepokoiło mnie jednak jedno wyrażenie które tam znalazłem, a mianowicie "kontraktu stanowiącego zabezpieczenie obligacji". Nie chodzi więc o pieniądze na planowy wykup obligacji, ale o pieniądze na zastaw, który powinien być gromadzony od 2009 roku!
|