Dzięki za odpowiedź. Czyli będąc na liście maklerów KNF nie wykonując zawodu mogę inwestować bez jakichkolwiek ograniczeń jak przeciętny inwestor? A jak to jest z wpisaniem na listę maklerów knf-u. Załóżmy, że zostaje wpisany na listę wiosną tego roku ale mam jeszcze parę lat studiów. Czy takie uprawnienia nie wygasają po pewnym czasie gdy tego zawodu się nie wykonuje?
|
Jestem studentem i chcę podejść do egzaminu na maklera papierów wartościowych jednak pracę w tym zawodzie chce podjąć dopiero po studiach. W związku z tym mam pytanie czy zdanie egzaminu bez podjęcia pracy w tym zawodzie utrudni mi inwestycje na moim prywatnym rachunku inwestycyjnym głównie chodzi mi o regulamin etyki maklerów mówiący 1. Zlecenia składane przez maklerów i doradców, dotyczące transakcji na ich rachunkach własnych, powinny być potwierdzone pisemnie. Czy zdając egzamin bez podjęci pracy jako makler staję się automatycznie MPW i automatycznie podlegam pod regulamin MPW i DI?
|
Chciałbym zdać egzamin na maklera i mam pytanie dotyczące rachunku. Czy po zdaniu takiego egzminu nie pracując jako makler obowiązują mnie i mój rachunek takie same przepisy jakie dotyczą mpw wykonujących zawód i ich rachunków? np. co do 34 paragrafu kodeksu etyki maklerów(1. Zlecenia składane przez maklerów i doradców, dotyczące transakcji na ich rachunkach własnych, powinny być potwierdzone pisemnie) jak wygląda takie pisemne potwierdzenie transakcji?
|