Temat:
KANIA
spółka opublikowała w środę wyniki za trzeci kwartał: www.stockwatch.pl/komunikaty-s...widoczny jest wzrost przychodów w trzecim kwartale o ponad 50%, a od początku roku o 20kilka procent EBITDA też rośnie od początku roku o 36% i zgodnie z deklaracjami Kani rentowność EBITDA jest na poziomie 6%, co przy drogim surowcu i współpracy z dyskontami wydaje się bardzo dobrym wynikiem martwi mnie trochę spadek zysku netto, ale przy dużych stratach konkurencji to i tak dobrze, że spółka w ogóle pokazuje zyski zastanawia mnie ile jeszcze spółka będzie tak skokowo rosnąć i kiedy im się skończą moce przerobowe i będą musieli zrobić jakąś emisję na akwizycje?
|
|
Temat:
NEUCA
potwierdzeniem pozytywnego odbioru spółki jest wczorajszy artykuł w Parkiecie. Dość obszernie Tomasz Hońdo opisuje w nim problemy przedstawicieli branży handlu żywnością i leków w Polsce, ich kiepskie wyniki finansowe i aktualne notowania na giełdzie. Pan redaktor wyróżnia natomiast trzy "perełki" Emperię, Eurocash i Neucę.
W artykule dziennikarz podkreśla bardzo dobre wyniki finansowe Neuci, wysoką rentowność i systematycznie wypłacaną inwestorom dywidendę.
|
|
Mam pytanie do spółki i AD Progress Holding dziś na portalu newconnect.info jest wywiad z dyrektorem Cereal Planet www.newconnect.info/wywiad/cer...w powyższym wywiadzie Pan Anatoliy Vlasenko informuje, że w przyszłym roku spółka planuje uruchomić nową linię wysokomarżowego przetwórstwa zbóż. Co to będzie? Rozwinięcie dotychczasowej produkcji kasz, musli i płatków, czy jakiś całkowicie nowy produkt?
|
|
Temat:
NEUCA
Cytat:Policzyć się tego nie da, ale faktycznie trzeba liczyć się ze spadkiem sprzedaży, w zatem i zysku Nie zgodziłabym się z tym stwierdzeniem Tereso. Chociażby początek tego roku, gdzie mieliśmy jeszcze większe zawirowania na rynku aptecznym, jest tego idealnym przykładem. Spadek przychodów o blisko 20% w IQ 2012 rok do roku nie przeszkodził neuce w podwyższeniu zysku netto o 30% !! Jak widać nie liczy się udział w rynku i ilość sprzedanych leków refundowanych, ale umiejętność budowania marży i konsekwencja w osiąganiu maksymalnych rentowności. Jeśli dobrze pamiętam (poprawcie mnie jeśli źle) neuca na ten rok w swoich prognozach zakładała kilkuprocentowe zmniejszenie się rynku, a mimo to wypracowanie rekordowych 60 mln zł zysku netto.
|
|
Temat:
MARKA
Jeśli ktoś tu kłamie to na szczęście nie ja. Przepraszam, ale trzymam się faktów opartych na raportach okresowych!! Ostatnie dostępne za 3 kwartały 2011 mówią: MARKA - 7,02 mln zł przychodów i 1,36 mln zł zysku netto SMS KREDYT - 1,42 mln zł przychodów i 0,42 mln zł zysku netto WIERZYCIEL - 1,66 mln zł przychodów i 0,41 mln zł zysku netto Nie wiem co to za reklama smsa, mnie nie obchodzi kreatywna księgowość i porównywanie przychodów ze sprzedaży jednej spółki do "wartości wypłaconych pożyczek" drugiej... Następnym razem proponowałabym więcej pokory :) [:)] Umiem czytać, prognozy smsa na lata 2011-2013 też są w raporcie, i to skorygowane mocno w dół. To są fakty i proszę nie zaśmiecać temat :) [:)] Link do raportu sms-a: smskredytholding.pl/media/SMS%...
|
|
Temat:
MARKA
Dziś w TVN CNBC gościem był Prezes Marki - Krzysztof Jaszczuk ogólnie bardzo chwalili spółkę za wyniki finansowe za 2011 rok i prognozy na przyszłość.
Co do smskredyt i wierzyciela to nie porównywałabym tych spółek do Marki. Zupełnie inna skala działalności, tutaj 11 mln przychodów, 5 mln EBITDA i 2,3 mln zysku netto. Tamte spółki jeśli chodzi o przychody oscylują w okolicach 2 mln zł rocznie.
52 mln przychodów i 12,5 mln zysku netto w 2014 roku robi wrażenie, dziś obroty na NC jedne z najwyższych na rynku, no i kurs wzrósł o 24,31%
|
|