PARTNER SERWISU
jeraxyel
graf_2007

graf_2007

Ostatnie 10 wpisów
Ja od dłuższego czasu mieszkam i pracuje w Kijowie.
Mogę potwierdzić, ze takie sprawy vat’owskie to niestety norma. Jeśli firmy maja duże zwrotu to są na cenzurowanym w urzędach, musza się konkretnie nagimnastykować aby się z tego wykaraskać.
Jednak jako potencjalny inwestor jestem tym zmartwiony, bo każda sprawa w sądzie to nie zabawa.
Zastanawia mnie jednak co innego, mianowicie, nie widzę wielkich graczy aktywnie inwestujących w Kernela, dlaczego?

Zgadza się, wzrost obrotów to super baza.
Widać zwiększają udział w rynku

Wg brak zaangażowania dużych graczy, którzy mogliby zdenerwować popyt.

Dlaczego tak ciekawa fundamentalnie spółka nie przyciągnęła uwagi Dużych funduszy?

Widac w przypadku Kernela ryzyko geopolityczne mialo i ma znacznie

Myśle, ze impact tego zdarzenia będzie widoczny w kosztach spółki za IIIQ
Będzie to około 14mln usd.

Ostatnio NBU podniósł referencyjna stawek na hrywne do 6,5%
Niektóre firmy przyjmują do swoich projektów WACC na poziomie 17%

Fakt, Kernel bez znieczulenia testuje nasza cierpliwość.....
Cóż takiego jest, ze nie chce stać się bycza spółka ?!

Od dawna obserwuje te spółkę, dodatkowo mieszkam od dłuższego czasu na UA.
Fundamentalnie spółka wyglada to dobrze. Az dziw bierze, ze żaden większy fundusz jeszcze się nie wpakował.
Wiec jeśli ktoś większy nie wziął tego jeszcze znaczy się czegoś się boi...

Wg mnie ryzyko kraju powstrzymuje dużych graczy od wejścia w te spółkę.
Nieuregulowane relacje z Rosja, niekończące się reformy, system oligarchiczny, system finansowy...
Wg mnie to główne przeszkody

Masz racje, wg szacunków Kernela zysk netto za 2021/2020 powinien być grubo powyżej 200m usd, wiec prawie dwa razy więcej.
Jednak coś powstrzymuje przed wzrostami, nie wiem co... ?

Czesc,

ale cos z tymi przeplawami to troche zagmatwales, albo ja nie lapie.
Z tego co ja wiem to w rachunku przeplywow, nie ma zadnych dyskontow i pomieszania zasad memorialowej z kasowa, tu wszystko jest kasowo, wiec realne wplywy powinny byc, czyli wynik jest korygowany o amortyzacje, zmiany w kapitale obrotowym i wylaczenie operacji nie kasowych.

Czy ktos moze mi wytlumaczyc, co tlumaczy ostatnie wzrosty?
Troche sie pogubilem i juz nie wiem czy ta upadlosc pbg wplywa pozytywnie lub negatywnie na kurs rfk
Dzieki

wg mnie to wszystko lipa :(

a za jakis czas wejdzie prosecutor i bedzie wesolo, doswiadczylem juz bankructw wiem cos o tym.
Czekajcie az to lagen wszystkich obleje.

Widze, ze niektorzy z Was szukaja swiatelka w tunelu. A ja wam mowie "Game Over". Zarobione pienizaki juz spokojnie spia w rajach podatkowych, a ci co na nie harowali, teraz w kolejka sie ustawia...
Sorry, ze tak pesymistycznie ale kerwa mnie bierze.

"Ale urwal"

Dla mnie nie ma prespektyw, goscie za free lykneli duze kontrakty, a teraz juz nie potrzebuja spolki. Z kontraktami na energetyke wskoczyli do drugiej spolki, ktora kupili na kredyt:)
schamat prosty i bardzo skuteczny. Nie ma sensu ciagnac tego dalej bo nie ma juz prespektyw duzych kontraktow..
Poza tym jak widze, ze ktos cos ma na cyprze to wiemy o co loto.
Ludzie Polanda rozni sie od jej wschodnich sasiadow, tym ze cale te machinacje sa ladnie przykrywane i ciezko sie do nich dobrac. Skutek natomiast ten sam.

Ale mnie kerwa zalewa jak to widze, a ja tu glupi na froncie wschodnim mowie moim kolegom i kolezankom w pracy, ze u nas DEMOKRACJA

A co ze spolkami, ktore posiada PBG??

Wg mnie to sie to zle skonczy.... Nic tu nie jest pewne, rynki potwierdzaja jeszcze raz, ze sa tylko dla wybranych i wtajemniczonych. Dymaja nas jak chca.
PBG pociagnie pozostale spolki z branzy, no chyba, ze rzad sie w to wlaczy.
Ja nie wiem jak mozna wtopic na budowie najdrozszego stadionow i najdorzszych autostrad, ceny za jakie szly w przetargach te obiekty to jakis kosmos.... gdzie ta kasa??? Nie ma jej spolka, nie maja podwykonawcy, nie maja banki???
Ja od jakis paru lat siedze na "froncie wsochdnim" na ktorym slowo korupcja jest odmieniane przez wszystkie przypadki.
Kurna to wszystko spadalo na pysk...
Ale okey to byly emocje, wiec do rzeczy:
Opcja pierwsza zaczyna sie panika i wkracza rzad aby uspokoic sytuacje, sprawdza czy czegos tam nie doplacili. W ciagu kilku dni wycofaja sie z sadu
Opcja druga bankierzy zaczynaja zialac a nie przeciagac strune, widza, ze to teraz ich problem a nie PBG. W ciagu kilku dni wycofaja sie z sadu.
Opcja trzecia wlasciciel PBG urywa sie z kraju i zostawiam ten balagan. Dalej sie to wali

Uff ale ja to leszcze jestem:)

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 26 sierpnia 2024 09:54:44
Liczba wpisów: 16
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,370 sek.

bbxrjtcr
xjkumfco
stmfuhys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kyhsgdkq
lbjnqvoe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat