Temat:
NEUCA
oligas napisał(a):Niedobrze to wygląda, kolejna zła wiadomość dla akcjonariuszy spółki, presji na kurs zapewne ciąg dalszy. Dobre imię firmy Neuca naruszone. Ciekawe jakie będą tego konsekwencje, może chodzić o manipulacje lekami refundowanymi i zmowy, ale jest to moja prywatna opinia i mogę się mylić bo tą rozmowę można różnie interpretować. Wygląda też na to, że sprawa dotyczy kilku największych dystrybutorów leków, ale zatrzymanie akurat przedstawiciela Neuca rzuca winę najmocniej na spółkę. Bardziej niż o manipulacje lekami refundowanymi (mało prawdopodobne moim zdaniem) może chodzić o to: "Staram się bezskutecznie dotrzeć do Państwa wskazując szereg nieprawidłowości może i nawet przestępstw, których wg mnie dopuściła się Grupa Neuca przez ostatnie 6 lat" - pisze autor wiadomości, Rafał Sobczyk, wymieniając m.in.: akceptację procederu eksportu i łańcucha odwróconego, wyłudzanie rabatu od producentów, działanie na szkodę inwestorów" /źródló: www.rynekaptek.pl/marketing-i-...
|
|
Temat:
AVIAAML
Z 15 ujawnionych akcjonariuszy, 13 to fundusze (ok 26% kapitału); ok. 55% należy do podmiotów kontrolujących spółkę; może to ma znaczenie.
|
|
Dorzuciłbym jeszcze książki Petera Lyncha "One Up on wall Stret" lub "Beating the Street" - autor jest żywą legendą rynku w Stanach.
BB: czytałeś może "Buffett beyond value"?
|
|
Temat:
VRG
Mam dwie uwagi. Vistula, jak wiadomo, to obecnie odzież oraz jubilerstwo. Ciekaw jestem jaki wpływ na wyniki Grupy ma każda z tych branż. Obydwie dzialalności są silnie sezonowe, wydaje mi się, że pierwszy kwartał to potencjalnie najgorszy sezon dla VST.
|
|
Temat:
NEUCA
"W działaniach spółki widać ogromną chęć wyhodowania lepszego marżowo biznesu. Inwestuje w oprogramowanie do aptek oraz usługi reklamowe, program lojalnościowy oraz próbuje produkcji leków pod marką własną."
Wszystkie te działalności to kropla w morzu i wydaje się, jak na razie, że są niszowe w skali działalności spółki. Oprogramowanie dla aptek: głównym graczem na rynku jest obecnie Kamsoft, obecny prawie 20 lat, kontrolujący ok. 80% rynku. Atak na Kamsoft to jak atak na Microsoft. Usługi reklamowe i program lojalnościowy: sprzedaż usług reklamowych do aptek współpracujących jest dużo trudniejsza niż sprzedaż do aptek swoich (np. PGF), program lojalnościowy jest dużo uboższy niż konkurencyjny program DOZ (Dbam o Zdrowie) PGF'u i dużo mniej "aktywny". Leki pod własną marką: dopiero teraz, po ponad roku od wprowadzenia na rynek, produkt Neuci jest promowany równolegle w mediach, aptekach, przychodniach. Rok temu była intensywna promocja medialna, ale ... nie było preparatu w aptekach na półkach, nie wspominając o wsparciu sprzedaży przez farmaceutów czy akcjach promocyjnych lokalnych.
Ogólnie, potencjał jest duży w każdym z powyższych obszarów, ale wydaje mi się, że słabo i niezbyt profesjonalnie wykorzystywany przez Neucę.
Duże mozliwości otwarły się po kupieniu PSP oraz kilku mniejszych hurtowni w ubieglym roku, głównie w zakresie zakupów u producentów (większe zakupy = większe upusty) oraz w zakresie synergii działania. Neuca na razie jeszcze porządkuje grupę, korzyści organizacyjnych na razie nie widać.
|
|
Temat:
NEUCA
Bardo dużo – ponad 300 milionów – jest kredytów krótkoterminowych. Do tego w lipcu zostało wyemitowane kolejne 300 baniek w obligacjach krótkoterminowych. Nie wzrosła zasadniczo wartość kredytów długoterminowych. W tym miejscu trzeba zaznaczyć, że przepływy z działalności operacyjnej i inwestycyjnej są ujemne.
Dodatnie są tylko przepływy z finansowej, dzięki zaciąganiu kolejnych kredytów. Jednak te przepływy oraz wartość netto za półrocze nie wystarczyłaby do obsługi długu, jaki narósł.
Nie wyglada to dobrze, jesli firma nie generuje gotówki z dzialalności operacyjnej. Czy w takim razie można przewidywać problemy z płynnością w przyszłości?
|
|
Temat:
VRG
Jak mawia Buffett, w trakcie odpływu widzisz kto pływał nago. Duże ryzyko, ze względu na garb kredytowy. Pytanie do pana WatchDoga: jak wycenić trzy główne biznesy (każdy z osobna) i jak ich ewentualny wzrost wartości zaważy na całośći?
|
|