PARTNER SERWISU
wuvqtced
lasek

lasek

Ostatnie 10 wpisów
Dzień dobry. Czy ktoś z was wie jak zrobić median line (Andrew's Pitchfork) w Fibotraderze w taki sposób, aby móc regulować kąt nachylenia impulsu wzrostowego/spadkowego? W indykatorze zaimplementowanym do programu kąt ten ustalony jest sztywno na 45 stopni, co nieco utrudnia pracę.

Tutaj na filmiku median line jest wyznaczane w inny sposób : www.youtube.com/watch?v=tD2odi...

Wie ktoś czy jest to robione ''z palca'' czy jest na to jakiś sposób?

pozdrawiam

Mateusz

Witam was forumowicze.

Chciałbym was zapytać czy wiecie gdzie można znaleźć dane historyczne na temat sprzedaży kwartalnej firm z DJIA/DAX. Zależałoby mi na danych za około 10 lat. Szczególnie interesowały by mnie firmy z sektora motoryzacyjnego i farmaceutycznego/spożywczego. Dane potrzebne mi są do projektu na studiach - chciałem zbadać zależność pomiędzy sprzedażą firm a wzrostem PKB.

pozdrawiam

Mateusz

1. Czy obecność groszówek na giełdzie jest w ogóle problemem?
2. Jak zdefiniować akcje groszowe?
3. Jeśli jest problem to jak go rozwiązać: likwidacją czy realokacją.

1. Jest to problem.
2. Akcje, których średnia jednostkowa wartość z ostatnich 3 miesięcy jest mniejsza niż 1 PLN.
3. Wg mnie powinno łączyć się akcje, tak aby ich wartość jednostkowa była większa niż 1 PLN. Dużo to nie zmieni ponieważ takie akcje i tak zazwyczaj są domeną spekulantów, ale dla porządku giełdowego zrobiłbym tak, aby uniknąć takich sytuacji jak ta obecnie na Biotonie.

Wydaje się, że to najgorszy czas JSW i powinno być tylko lepiej. Rynek spodziewał się gorszych danych i zdyskontował to już, dlatego sądzę, że kurs będzie w najbliższym czasie dryfował w granicach 60 PLN.

kliknij, aby powiększyć

Formacja ABCD + zgrupowanie zniesień fibonacciego pozwalają przypuszczać, że kurs Kernela powinien zmierzać w rejony 65-70 zł

kliknij, aby powiększyć

Na ten moment jesteśmy w strefie wsparcia. Jeżeli uda się go obronić to dalej huśtawka między 85 a 105 zł. Jeżeli wybijemy dołem to oczywiście będzie jazda bez trzymanki.

Okej :). Ale czy oby na pewno wszystko dobrze liczę?!

Witam

Chciałbym stworzyć portfel inwestycyjny (tak w ramach edukacji).
Załóżmy, że mam do dyspozycji 125 tys zł.
Moja idea jest następująca : chcę zainwestować w 2-3 spółki z indeksu Wig 20 oraz część kapitału ulokować w obligacjach (korporacyjne+komunalne).
Horyzont inwestycyjny określam na 1 rok.

50 tys zł inwestuję w obligacje, resztę 75 tys zł inwestuję w spółki z Wigu 20 - niech dla przykładu będzie to PKN Orlen oraz PKO BP. Oczywiście inwestując w spółki liczę na wzrost ich kursu - ale chciałbym także się zabezpieczyć przed spadkiem kursu.
Moje pytanie brzmi : Jak zabezpieczyć się opcjami na Wig 20 przed spadkiem kursu 2 spółek z indeksu W20. Powiedzmy, że da się tak dobrać betę części akcyjnej portfela, żeby wynosiła ona 1.

Myślałem o zastosowaniu strategii opcyjnej long strip. Np. kupno 15 opcji sprzedaży z Ceną wykonania = 2300 oraz kupno 5 opcji long call z CW=2300.
Obrazek

Ale ile tak naprawdę powinienem kupić opcji, żeby dobrze zabezpieczyć pozycje na akcjach?
Licząc betę, jakiego horyzontu czasowego używać? (1 rok? 1/2 roku?)

Witam.

Chciałem wyliczyć rentowność obligacji GNB 0418.
Po stworzeniu tabelki i wpisaniu danych z prospektu otrzymałem wynik 6,48% netto.
Czy gdzieś popełniłem błąd w obliczeniach?
Zdaje się, że teraz lokaty są oprocentowane na 6,5% rocznie dlatego nie widziałbym sensu w kupowaniu obligacji z których będę miał mniejszy zysk niż z lokaty.

link do arkusza : speedy.sh/EqA2A/Obligacje.xlsx...
prospekt : www.gpwcatalyst.pl/pub/files/d...

P.S. (przyjąłem nierealne założenie, że Wibor6m będzie stały w okresie następnych kilku lat i wyniesie 5,12%)

proszę o sprawdzenie arkusza i opinie/rady.

Polska Czechy 1:1

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 16 listopada 2015 18:46:13
Liczba wpisów: 10
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,258 sek.

tydvwnjw
bghgnumv
jwqerdok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
syamyqyy
qgegklwl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat