Dzień dobry. Czy ktoś z was wie jak zrobić median line (Andrew's Pitchfork) w Fibotraderze w taki sposób, aby móc regulować kąt nachylenia impulsu wzrostowego/spadkowego? W indykatorze zaimplementowanym do programu kąt ten ustalony jest sztywno na 45 stopni, co nieco utrudnia pracę. Tutaj na filmiku median line jest wyznaczane w inny sposób : www.youtube.com/watch?v=tD2odi...Wie ktoś czy jest to robione ''z palca'' czy jest na to jakiś sposób? pozdrawiam Mateusz
|
|
Witam was forumowicze.
Chciałbym was zapytać czy wiecie gdzie można znaleźć dane historyczne na temat sprzedaży kwartalnej firm z DJIA/DAX. Zależałoby mi na danych za około 10 lat. Szczególnie interesowały by mnie firmy z sektora motoryzacyjnego i farmaceutycznego/spożywczego. Dane potrzebne mi są do projektu na studiach - chciałem zbadać zależność pomiędzy sprzedażą firm a wzrostem PKB.
pozdrawiam
Mateusz
|
|
1. Czy obecność groszówek na giełdzie jest w ogóle problemem? 2. Jak zdefiniować akcje groszowe? 3. Jeśli jest problem to jak go rozwiązać: likwidacją czy realokacją.
1. Jest to problem. 2. Akcje, których średnia jednostkowa wartość z ostatnich 3 miesięcy jest mniejsza niż 1 PLN. 3. Wg mnie powinno łączyć się akcje, tak aby ich wartość jednostkowa była większa niż 1 PLN. Dużo to nie zmieni ponieważ takie akcje i tak zazwyczaj są domeną spekulantów, ale dla porządku giełdowego zrobiłbym tak, aby uniknąć takich sytuacji jak ta obecnie na Biotonie.
|
|
Temat:
JSW
Wydaje się, że to najgorszy czas JSW i powinno być tylko lepiej. Rynek spodziewał się gorszych danych i zdyskontował to już, dlatego sądzę, że kurs będzie w najbliższym czasie dryfował w granicach 60 PLN.
|
|
Temat:
KERNEL
 kliknij, aby powiększyćFormacja ABCD + zgrupowanie zniesień fibonacciego pozwalają przypuszczać, że kurs Kernela powinien zmierzać w rejony 65-70 zł
|
|
Temat:
JSW
 kliknij, aby powiększyćNa ten moment jesteśmy w strefie wsparcia. Jeżeli uda się go obronić to dalej huśtawka między 85 a 105 zł. Jeżeli wybijemy dołem to oczywiście będzie jazda bez trzymanki.
|
|
Okej :). Ale czy oby na pewno wszystko dobrze liczę?!
|
|
Witam
Chciałbym stworzyć portfel inwestycyjny (tak w ramach edukacji). Załóżmy, że mam do dyspozycji 125 tys zł. Moja idea jest następująca : chcę zainwestować w 2-3 spółki z indeksu Wig 20 oraz część kapitału ulokować w obligacjach (korporacyjne+komunalne). Horyzont inwestycyjny określam na 1 rok.
50 tys zł inwestuję w obligacje, resztę 75 tys zł inwestuję w spółki z Wigu 20 - niech dla przykładu będzie to PKN Orlen oraz PKO BP. Oczywiście inwestując w spółki liczę na wzrost ich kursu - ale chciałbym także się zabezpieczyć przed spadkiem kursu. Moje pytanie brzmi : Jak zabezpieczyć się opcjami na Wig 20 przed spadkiem kursu 2 spółek z indeksu W20. Powiedzmy, że da się tak dobrać betę części akcyjnej portfela, żeby wynosiła ona 1.
Myślałem o zastosowaniu strategii opcyjnej long strip. Np. kupno 15 opcji sprzedaży z Ceną wykonania = 2300 oraz kupno 5 opcji long call z CW=2300. Obrazek
Ale ile tak naprawdę powinienem kupić opcji, żeby dobrze zabezpieczyć pozycje na akcjach? Licząc betę, jakiego horyzontu czasowego używać? (1 rok? 1/2 roku?)
|
|
Witam. Chciałem wyliczyć rentowność obligacji GNB 0418. Po stworzeniu tabelki i wpisaniu danych z prospektu otrzymałem wynik 6,48% netto. Czy gdzieś popełniłem błąd w obliczeniach? Zdaje się, że teraz lokaty są oprocentowane na 6,5% rocznie dlatego nie widziałbym sensu w kupowaniu obligacji z których będę miał mniejszy zysk niż z lokaty. link do arkusza : speedy.sh/EqA2A/Obligacje.xlsx...prospekt : www.gpwcatalyst.pl/pub/files/d...P.S. (przyjąłem nierealne założenie, że Wibor6m będzie stały w okresie następnych kilku lat i wyniesie 5,12%) proszę o sprawdzenie arkusza i opinie/rady.
|
|
Polska Czechy 1:1
|
|