PARTNER SERWISU
fdflagbm
1 2

Nowe regulacje dot. spółek groszowych na GPW

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 czerwca 2013 22:42:38
Zostałem zaproszony do zaszczytnego grona pod nazwą Komitet ds. rynku papierów udziałowych na GPW, który został powołany 21 maja br. przez Zarząd Giełdy. Moja skromna osoba znajdzie się wśród osobistości rynku: prezesów i decydentów z funduszy, domów maklerskich, uczelni oraz KDPW i KNFu w celu wypracowania nowych rozwiązań z uwzględnieniem głosów wszelkich środowisk związanych z rynkiem - a więc także inwestorów indywidualnych.

Oprócz zaszczytów oraz wsuwania kanapek i ciasteczek na posiedzeniach, jest robota do zrobienia.
Inauguracyjne spotkanie w nadchodzącym tygodniu będzie poświęcone przede wszystkim groszówkom.

Temat jest podnoszony od bardzo dawna i niniejszym trafia pod poważne obrady, które skończą się decyzjami. Teraz jest czas na konsultacje i dyskusje odnośnie trzech punktów:
1. Czy obecność groszówek na giełdzie jest w ogóle problemem?
2. Jak zdefiniować akcje groszowe?
3. Jeśli jest problem to jak go rozwiązać: likwidacją czy realokacją.

Wyjaśniam punkt trzeci: pytanie dotyczy tego, czy zdjąć groszówki z notowań do np. scalenia akcji, czy zepchnąć je na ten czas na osobną listę. Wydaje się, że wszyscy zgadzają się iż (pkt. 1) problem istnieje, chociażby w postaci olbrzymich spreadów. Więc coś się stanie, a znając determinację i skuteczność aktualnego składu Zarządu Giełdy, raczej prędzej niż później. Sprawa dotyczy na razie rynku głównego, ale nie mam wątpliwości, że na NC nowe regulacje też szybciutko dotrą.

Proszę o wszelkie uwagi, obserwacje i opinie, z których podsumowanie przedstawię na posiedzeniu.
Edytowany: 26 czerwca 2013 22:44

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 26 czerwca 2013 23:07:33
ad1. jest problem
ad2. zejście notowań poniżej 2 zł, ze średnią za powiedzmy pół roku
ad3. wywalić na jakiś rynek groszowych papierów, i niech się w serwisach nie pokazuje w największych wzrostach czy spadkach. powrót powrotny na parkiet główny obłożyć większymi sankcjami niż zejście z głównego parkietu.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 26 czerwca 2013 23:10:10
Bardzo dobrze że wreszcie ktos z tym chce cos zrobić.

Moje odpowiedzi na 3 punkty:
1. To jest problem.
2. Akcje groszowe to wszystkie z cenami poniżej 1,00zł
3. Automatycznie wymyszac scalenie akcji aby umozliwic ich realna wycene. Spodziewam sie jakiegos mechanizmu generowania komunikatów ze z dniem tym i tym akcje zostana scalone z powodu utraty wartosci, np w 2 tygodnie po uzyskaniu na zamknieciu notowań ceny 0,99zł lub nizszej.

To jest gra. Zabawa na pieniądze.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 26 czerwca 2013 23:10:17
Ja mam pytanie praktyczne. Skoro z NYSE skopiowaliśmy już UTP, czy zamiast wymyślać własne regulacje można byłoby zacząć na przykład od tamtejszych, odpowiednio je dostosowując? Nie wiem, czy regulacje ,,groszówkowości'' na NYSE są dobre, ale przynajmniej są gotowe i pewnie dosyć łatwo można prześledzić dyskusję o ich wadach i zaletach.

Odnośnie pytań:

1) Oczywiście.
2) Poniżej złotówki, jeżeli nie ma ogólnie dostępnego sub-pennyingu.
3) Co to jest ,,osobna lista'' - specjalne oznaczenie? Jeżeli tak, to moim zdaniem zbyt mało. Ostrzec, dać czas na naprawę, a potem wyrzucić na pink sheets, czy inne NC.

Przy okazji - czy ta dyskusja dotyczy również kontraktów na akcje? Ich konstrukcja (100x lub 1000x po jakimś czasie w praktyce niezależnie od wartości akcji) często powoduje absurdalnie wysokie koszty transakcyjne.

I kolejne pytanie, zupełnie niezwiązane z z groszówkami. Czy w tym komitecie jest ktoś, kogo można zapytać o warunki odwieszania instrumentów naruszających widełki (,,przewodniczący sesji może'')? Jestem na przykład bardzo ciekaw, jakie rozważania od dwudziestu sesji, przy cały czas obecnych po obu stronach arkusza chętnych do zawarcia transakcji, uniemożliwiają przewodniczącemu odwieszenie na Catalyst ROD0813.
Edytowany: 26 czerwca 2013 23:12

SirHoe
0
Wysłane: 26 czerwca 2013 23:20:28
uważacie, że kurs zamknięcia na 1 sesji powinien być decydujący? nie lepiej zrobić średnią z jakiegoś okresu?

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 26 czerwca 2013 23:29:20
Nie uwazam aby zadna średnia miala racje bytu, ze wzgledu na szybkie zmiany cen, wedlug mnie przy zahaczeniu 99 groszy juz powinien sie aktywowac komunikat i za 10 sesji przesuwanie przecinka w cenie, i cena x10 bo tak najłatwiej. A reszki akcji ktore pozostaja po scaleniu powinny byc umarzane , przy ich groszowej cenie to strata zaledwie kilku zlotych dla inwestora czyli nic wielkiego.
Odczekiwanie dłuższe grozi tym że po scaleniu znowu bedzie ponizej złotówki. 10 sesji i spadek 90% też calkiem mozliwy, ale znowu szybka poprawa płynności kolejnym scaleniem itd.

To jest gra. Zabawa na pieniądze.

wapkil
0
Wysłane: 26 czerwca 2013 23:35:07
SirHoe napisał(a):
uważacie, że kurs zamknięcia na 1 sesji powinien być decydujący? nie lepiej zrobić średnią z jakiegoś okresu?

Naturalnie, na przykład na NYSE jest średnia chyba z 30 sesji. Wszelkie listing standards są długie i zaczynając od zera ciężko omówić wszystkie szczegóły, dlatego proponowałem wyjść od czegoś gotowego.

Swoją drogą, przydałoby się jeszcze wiele innych wymagań, choćby kapitalizacji...

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 26 czerwca 2013 23:35:14
Cytat:

ad. 1. Jasne że tak.
ad. 2. Jakiś cywilizowany sposób - np. średnia kursu z ostatniego kwartału poniżej 1,00 zł? Wydaje się stonowanym pomysłem.
ad. 3. usunięcie spółek nie rozwiąże problemu, więcej ludzi zostanie z nierozwiązanym dramatem

wg mnie wymuszony automatyczny resplit akcji. Kwartał handlu ze średnią poniżej 1,00 zł za akcję i automatyczny resplit np 10:1. I jeśli następny kwartał znowu zjedzie... to znowu automat resplit 10:1

proste, nie wymagające subiektywnych ludzkich decyzji, łatwe do przewidzenia, myśle że łatwe do implementacji
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 czerwca 2013 23:43

SirHoe
0
Wysłane: 26 czerwca 2013 23:35:24
to jak się bankrut trafi, to można po tych scalaniach do 1 akcji dojść. nie lepiej przerzucać na jakiś wydzielony rynek spółek śmieciowych i niech tam się zarząd martwi żeby scalenie zrobić?

wapkil
0
Wysłane: 26 czerwca 2013 23:39:30
Wątpię, żeby mogło istnieć coś takiego jak automatyczny resplit. Taki grzebanie przy akcjach wymaga decyzji walnego.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 czerwca 2013 23:46:06
wapkil napisał(a):
I kolejne pytanie, zupełnie niezwiązane z z groszówkami. Czy w tym komitecie jest ktoś, kogo można zapytać o warunki odwieszania instrumentów naruszających widełki (,,przewodniczący sesji może'')? Jestem na przykład bardzo ciekaw, jakie rozważania od dwudziestu sesji, przy cały czas obecnych po obu stronach arkusza chętnych do zawarcia transakcji, uniemożliwiają przewodniczącemu odwieszenie na Catalyst ROD0813.

Zapytam, jak nie na forum to w kuluarach.

Dziękuję za wszystkie dotychczasowe posty, ładuję sobie głowę amunicją binky

wapkil
0
Wysłane: 26 czerwca 2013 23:51:33
WatchDog napisał(a):
Zapytam, jak nie na forum to w kuluarach.

Dziękuję. Dla pewności uzupełniając, to raczej nie jest przypadkowy błąd, a jeśli tak, to bardzo popularny - wcześniej tak samo (ale krócej - około pięć sesji) wisiał na przykład TBR0713 (chociaż to znów Catalyst).
Edytowany: 26 czerwca 2013 23:56

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 26 czerwca 2013 23:52:44
Wg. mnie problemu "akcji groszowych" nie ma, a każdy inwestor interesując się takimi walorazmi jest świadom ryzyka kupna spółek groszowych, dużych wyrażonych w % zmianach kursu i spreadu pomiedzy kupnem i sprzedaża (dotyczy szczególnie akcji w cenie poniżej 20gr) te akcje daja też potencjał olbrzymich zysków i to jest ich zaleta dlatego sa na nie chetni mimo w/w ryzyk. Moim zdaniem im mniej regulacji tym lepiej wolny rynek jest piekny i taki powinien pozostać hello1

Watch dog mam prośbę prosze zmniejszcie prowizje od tranzakcji giełdowych przynajmniej o połowe bo te obecne sa drakońskie! Wysokie opłaty skutecznie ograniczają ilość transakcji bo zyski sa konsumowane przez DM i GPW, optymanie jak by było 0,1-0,15% podejżewam że obroty też troche wzrosna więc wpływy aż tak bardzo nie spadna.

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 27 czerwca 2013 00:13:49
pomysł mrzonka, ale i tak napiszę :)
groszówki to oczywiście wszystko z ceną 0,xx. propozycja brzmi następująco: przy zejściu ceny poniżej 1,00 zł pojawiałoby się trzecie miejsce po przecinku i transakcje można byłoby zawierać np po 0,997 zł. w zasadzie to to samo, co proponowali inni, ale tutaj nie ma potrzeby dokonywania splitów i zmian w statucie spółki. dodatkowy warunek mógłby być taki, że gdy cena spada poniżej 1,00 zł, to można zawierać transakcje akcjami tylko w ilości podzielnej przez 10. dlaczego? z tego co się orientuję to nasze prawodawstwo nie pozwala na zawieranie transakcji ułamkowymi częściami grosza, ponadto znikałaby konieczność zaokrąglania wartości transakcji do pełnych groszy
kolejny taki zabieg i przesunięcie do czwartego miejsca po przecinku można zrobić przy spadku ceny np do poziomu 0,20. transakcje oczywiście liczbą akcji podzielną tym razem przez 100

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 27 czerwca 2013 00:34:06
WD pisze :

Cytat:

Ad.1 Żaden to dla mnie problem. Chcę to kupuję, nie chcę to nie.
Ad.2. Kiedy np. przez kwartał są poniżej 1 zł, to można je uznać za groszowe.
Ad.3. Dla mnie, to żaden problem, więc po co na siłę rozwiązywać. Są tacy, którzy lubią się "bawić"
na tego typu spółkach. Chcą, to niech to robią i tyle.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 27 czerwca 2013 02:41:34
Odpowiem w ten sposób Zarząd GPW powinien nałożyć na Domy Maklerskie obowiązek umieszczenia w systemach transakcyjnych obowiązku wyświetlania krótkiego komunikatu typu UWAGA!/WAŻNE! z informacją o ryzykach związanych z zakupem tego typu akcji w momencie składania zlecenia na akcje groszowe.

Coś w stylu konieczności akceptacji (przeczytania) tych ryzyk, tak jak akceptuje się regulamin rejestrując na jakąś stronę.

Jestem raczej za informowaniem, edukowaniem mniej doświadczonych inwestorów. Każdy inwestor instytucjonalny/doświadczony zdaje sobie z tego sprawę, nowy gracz często jeszcze licealista, student) niekoniecznie. Ja też na samym absolutnie początku stwierdziłem, że kupię coś za 0,01 i sprzedam za 0,02 i będę miał 100 % zysku...

Giełda jest dla dorosłych i to oni sami tutaj podejmują decyzje, powinni być przynajmniej na początku tej przygody z giełdą informowani, a później po akceptacji, że przeczytało się takie ryzyka droga wolna, każdy odpowiada za siebie, jak ktoś lubi się w to bawić to dlaczego nie.

Akcje groszowe określiłbym jako te, których średnia z ostatnich 30 sesji jest poniżej 1 zł.
Wprowadziłbym też zakaz wprowadzenia spółek na giełdę z ceną debiutu ustaloną poniżej 2 zł.

Myślę, że to lepsze rozwiązanie niż ciągłe resplity, zamieszanie z tym związanie itd.

Podsumowując: Ludzie nie są idiotami (szczególnie Ci co próbują inwestować własne środki), ludzie są często niedoinformowani.

Cytat:
Watchdog mam prośbę prosze zmniejszcie prowizje od tranzakcji giełdowych przynajmniej o połowe bo te obecne sa drakońskie! Wysokie opłaty skutecznie ograniczają ilość transakcji bo zyski sa konsumowane przez DM i GPW, optymanie jak by było 0,1-0,15% podejżewam że obroty też troche wzrosna więc wpływy aż tak bardzo nie spadna.

Powinni nam płacić, że my u nich handlujemy gdyby nie inwestorzy to by Ich w ogóle nie było i nic by nie zarabiali, niech ściągają haracz od WIELKICH :D Obiecuję wtedy wykonywać miliony transakcji dziennie :P
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 27 czerwca 2013 02:53

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 27 czerwca 2013 07:22:29
tak, groszówki są problemem. wbrew opiniom z poprzednich wpisów, nie wszyscy inwestorzy świadomi są ryzyka handlu groszówkami. dla wielu początkujących jest to niezwykła okazja - 12% w ciągu dnia. poza tym groszówki psują statystyki. mam dość subiektywną definicję groszówek - wszystko, co poniżej 0,60 zł. dopiero na tych poziomach zaczyna się dla mnie problem z analizowaniem wykresów świecowych, gdyż generują mnóstwo fałszywych sygnałów. dodatkowo na groszówkach wiele wskaźników okazuje się być bezużytecznych.

warto zastosować rozwiązanie rodem z NYSE - jak tylko kurs spółki spada poniżej 1,00 zł, spółka otrzymuje ostrzeżenie. jeżeli w ciągu 3 miesięcy kurs nie wróci powyżej 1 zł - adios.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 27 czerwca 2013 08:09:31
Moim zdaniem same "groszówki" nie są problemem. Problemem są powstające przy notowaniach poniżej 20gr spready, gdzie jeden tick to 5%.
Z tego względu powinna dalej się zmniejszać rozdzielczość minimalnego zlecenia. Nie byłoby wtedy mowy: "niżej już nie spadnie"
Poniżej 1PLN spadają czasem bardzo porządne spółki i nie widzę powodów aby je penalizować. Przypomnę, że Synthos w 2009 roku kosztował 0,5 PLN!!!

Problemem jest polityka informacyjna spółek giełdowych, ale to jak rozumiem nie te spotkanie :)

Edytowany: 27 czerwca 2013 08:10

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 27 czerwca 2013 08:36:58
na każdym rynku - głównym i małym - groszówki stanowią 10% notowanych spółek.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

wiele z tych spółek wzbudza spore kontrowersje, czy to za sprawą polityki informacyjnej, czy też za sprawą traktowania mniejszościowych akcjonariuszy. właściwie nie bez powodu znalazły się w tym średnio zacnym gronie. pozostaje przy swoim - to jest problem ;)

spójrzmy na obroty i wahania - 300 zł -50%; 2 zł +5,26%; 9 zł -10%.
Edytowany: 27 czerwca 2013 08:39

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 27 czerwca 2013 09:45:32
WatchDog napisał(a):

1. Tak
2. Dla mnie problem zaczyna się <50 groszy, średnia z 3 miesięcy.
3. To chyba najtrudniejsza część. Przesunięcie na jakąś listę z wymaganiem o przeprowadzenie resplitu, w przypadku braku decyzji wykluczenie, chyba że w tym okresie średnia wróci >50 groszy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,346 sek.

eyfehcce
stdliinx
rjfiahzs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rcocohaj
geclnmby
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat