PARTNER SERWISU
kqucrldp
cabott

cabott

Ostatnie 10 wpisów
krishic napisał(a):
Tez nie wiem co z tym zrobic podatkowo.
Wyglada to u mnie tak, ze obligacje mialem na IKE, ale splate na rach. bankowy, srednia cena zakupu 54, wiec jest zysk, ale na IKE bylby zwolniony z podatku.
(...)
Wisienka na torcie jest to, ze obligacje nadal mi wisza na rachunku.

U mnie jest podobnie (obligacje na IKE), ale średnią cenę miałem o dychę wyższą (część obligacji kupiona wcześniej, jak jeszcze chodziła koło nominału).

Orientuje się ktoś, jak tutaj jest z podatkiem? Jest od całości, od zysku, od nadwyżki ponad nominał, czy jeszcze jakoś inaczej?

Najpierw kuratorem zostaje były dyrektor finansowy upadłej spółki. Następnie trzeba słać do niego świadectwa depozytowe. Kilka lat później podobne świadectwa trzeba wysłać do syndyka, ale należne pieniądze będą, jak wszyscy wyślą świadectwa (?) czy jak? Bo ja już nie kumam. Czyli jak nie wyślę świadectwa, to nie Wy dostaniecie kasy? Toż to absurd.
No i po co świadectwa do podziału, przecież ilość wyemitowanych obligacji jest znana...

Medelin napisał(a):
Każdy posiadacz obligacji Timberone powinien uzyskać ze swojego biura maklerskiego poprosić o zaświadczenie o posiadaniu obligacji (ilość seria itd) i podesłać je do końca lipca na zdres kancelarii syndyka www.kancelaria-zamosc.pl/konta...

Mieli to rozliczać przez KDPW ale to podobno wiązało się z kosztem po 500 zł na każdego obligatariusza więc zdecydowali się na docieranie do każdego z osobna i chyba słusznie.
Spokojnie, jeśli ktoś nie zdąży albo nie będzie wiedział jego pieniądze będą złożone w depozycie w sądzie.

Jak tam wygląda sprawa wypłat? Czy cokolwiek wiadomo, jaka część obligacji jest spłacana, czy wypłaty się już odbywają?

Ja kilkukrotnie pisałem maila do Okoniewskiego (m. in. w temacie czasu blokady), jednak bez odpowiedzi. Profesjonalizm pełna gębą. Poprosiłem więc o świadectwo depozytowe z blokadą na miesiąc.

edit:

Trochę zmienili wpis na stronie, jest teraz info, że muszą być oryginały. Poza tym wisi tam jeszcze takie zdanie:
Cytat:
Po otrzymaniu od wszystkich obligatariuszy informacji opisanych powyżej, syndyk będzie mógł przystąpić do sporządzenia projektu planu podziału funduszy masy upadłości, który będzie przedstawiony sędziemu komisarzowi do zatwierdzenia.

To sobie możemy jeszcze poczekać...

Ale ja nie chcę pieniędzy (o ile jakieś będą) na konto. Jak chcę pieniądze na IKE, gdzie miałem obligacje kupione. Świadectwo depozytowe też już kiedyś (lata temu) wysyłałem Zającowi. Fachowcy z nich tacy, jak z koziej dupy trąbka. Jak cały ten Timberone był wcześniej. Dobrze, że to były moje początki z obligami korporacyjnymi i kupiłem niewiele, żeby zobaczyć, z czym to się je ;)

Ja nie.

edit:
Chyba, że koszty syndyka (w końcu 7 lat sie biedak męczył ze sprzedażą) i inne wierzytelności przed nami wyniosły 2,2 mln i nam nie skapnie nic.

Medelin napisał(a):
Nieruchomość sprzedana za 2,2 mln

Kwestia ile zostanie u syndyka, reszta idzie do KDPW i dzielimy się

Ile to lat trwało? 7? d'oh!

Moje pierwsze i jedyne obligacje korporacyjne...

Dzięki, o taką informację mi chodziło (odnośnie proporcjonalnego podziału środków per seria). Ja mam 1013, więc jest szansa na częściowy zwrot, o ile cokolwiek zostanie.

Szakal123 napisał(a):
Potwierdzone telefonicznie poszło za 2,2 + vat , także tylko z pierwszej stranszy coś dostaną reszta 0 !

A jak są spłacane obligacje? Będzie to proporcjonalnie do ilości obligów? Załóżmy, że zostało 950 tys, obligacji jest za 1,9mln, to każda obligacja dostanie 0,5% nominału, czy część obligatariuszy dostanie 100%, a inni nie dostaną nic?

Skapnie... Tak na pokrycie 50% wartości obligów? Ktoś wie, jakie jeszcze (i w jakiej wysokości) zobowiązania są przez nami?

Czarno to widzę...

Cytat:
Ostatecznie, mimo pozytywnych opinii organów ochrony środowiska, urząd miasta w Lublinie odmówił wydania korzystnej decyzji środowiskowej, tłumacząc to niezgodnością z planem zagospodarowania przestrzennego. Decyzję utrzymało w mocy Samorządowe Kolegium Odwoławcze, w związku z czym inwestorzy odwołali się do WSA. Ten co prawda unieważnił decyzję SKO, ale z przyczyny proceduralnego błędu, popełnionej przez Kolegium. Nie zajmował się natomiast merytorycznie zgodnością inwestycji z planem. Ponieważ zaś usunięcie błędu przez SKO może potrwać bardzo długo, inwestorzy nie zamierzają czekać w niepewności, w dodatku nie wiedząc, czy startować w aukcji czy nie.

Norwegowie wyrazili rozczarowanie wyrokiem i zapowiedzieli zrewidowanie strategii inwestycyjnej dla regionu. Co zapewne oznacza wycofanie się z Lubelszczyzny. Co z pozostałymi projektami Norwegów? Wskazywali na inne „słomonośne” regiony, jak Kujawy czy Wielkopolska. Być może tam się uda, choć nie wiadomo, czy nauczka z Lublina nie była zbyt zniechęcająca.

biznes.onet.pl/wiadomosci/ener...

Ja mam tylko 100 obligów kupionych. Udział w licytacji i kupno całości to trochę nie ten rząd wielkości w stosunku do mojego zaangażowania :D, sorry. Zresztą, nie mam takiej kasy, nawet 1/10 z tego nie będzie.

A może po świętach (tylko jakich i w którym roku?).
Jeszcze trochę i potencjalny zysk z tej transakcji będę miał niższy, niż z lokaty :p Dodam, że zakupiłem spekulacyjnie, średnio za 62% kuponu, więc stopa zwrotu w wypadku wypłacenia kuponu to c.a. 60%.

Nie powinno być problemu. Pan Zając odpisał mi, że wszystkie obligi zostały zgłoszone.

Odpowiem sobie sam. Nie będzie żadnego problemu. Ja wysylalem kopie oryginał został u mnie.

Witam,

Czy wszyscy wysyłaliście świadectwo depozytowe do Zająca?
Ja wysłałem dopiero w połowie marca b.r.
Myślicie, że mogą być jakieś problemy ze zgłoszeniem moich obligów?

Medelin napisał(a):
(blokada jest na określony czas).

Jaki jest minimalny czas takiej blokady? Jest to gdzieś określone?

sasky napisał(a):
@ateista eh.. gdyby to był test na czytanie ze zrozumieniem to w 100-proc. oblałbyś go d'oh!
(...)
To słowa specjalisty - prawnika, który wyraźnie mówi, że od strony formalnej nie musisz niczego zgłaszać. Ale tak jak w procesie Kafki.. warto doglądać sprawy, a zadzwonić nie zaszkodzi.

Tak więc kurator, Pan Zając poprosił o przesłanie orginału świadectwa depozytowego... Zastanawiam się, czy takich informacji nei mogłby zdobyć z KDPW? To nasz obowiązek, dostarczyć mu to świadectwo, czy tylko jego lenistwo?

Zważywszy, że dyrektor finansowy TimberOne nazywał się Zbigniew Zając, jest to wielce prawdopodobne, że to ta sama osoba, skoro nawet taka samo, specyficznie mówi, jak powiada Medelin...

dzięki Medelin a trzymanie ręki na pulsie.

Widzę, że seria październikowa też zaczyna się staczać. Już po 40% chodzą transakcje, a po stronie K obecnie siedzi 30 PLNów.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 8 grudnia 2020 16:13:16
Liczba wpisów: 21
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,344 sek.

uxgglagf
kkcvitit
pjcbszjm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uijqpbye
tzpevjma
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat