Jak to się mówi "jedna jaskółka wiosny nie czyni". Spółka fundamentalnie nie wygląda dobrze. Wczorajsze wzrosty to efekt sytuacji na Ukrainie (tz. czasowego jej uspokojenia, a raczej prób uspokojenia). Wzrost typowo spekulacyjny, co nie oznacza, że nie zachęci to części techników do ewentualnego otwarcia pozycji. Myslę, że po dzisiejszej sesji będzie można dopiero coś więcej powiedzieć o kierunku kursu.
|
|
Niestety nie widać jakiegoś szału zakupów, a do tego ilość akcji, która w tej chwili stoi na 1,01 skutecznie zatrzymuje potencjalne wzrosty, niby nie dużo ale przy takim obrocie ciężko to będzie rozebrać. Liczy się cena zamknięcia więc do godziny 17 jest nadzieja.
|
|
Temat:
MONNARI
Dzisiaj obserwując notowania pod koniec sesji zauważyłem parę razy sytuację następującą, co kurs doszedł do 2,30 ktoś sypał zrzucając go na 2,25. Sytuacja tego typu miała miejsce co najmniej 5 razy, a potem na niższym poziomie podobnie. Nie wiem jak wyglądała końcówka sesji bo nie widzę obrotu jak się rozhula. Niemniej jednak myślę, że idzie to z tej puli jednak na tyle umiejętnie żeby nie zdołować kursu jedną sprzedażą. Pytanie tylko jaki ktoś ma w tym interes bo popyt był na tyle duży, że spokojnie 2,50 byśmy zobaczyli. Po takim zrzucaniu kursu z 2,30 do 2,25 skutecznie przytemperował zapędy inwestorów. O co chodzi pewnie wie tylko właściciel tak dużej ilości akcji, może ktoś ma jakieś wytłumaczenie takiego zachowania?
|
|
Z EEX wczoraj wyleciałem na stop losie, spółka dosyć ciekawa aczkolwiek wczorajsze opublikowanie prognoz przestraszyło część akcjonariuszy i kurs poleciał. Wyprzedawali raczej krótkoterminowi, bo myślę, że w dłuższej perspektywie spółka da zarobić. Pytanie tylko ile jeszcze poleci w dół i gdzie się zacznie odbijać. Ustawiłem zakup na niższym poziomie 16,70 zł, mam nadzieję że uda mi się wrócić po tej cenie. Jak zwieracze pójdą na dobre obstawiam wsparcie koło 16,00 - 16,30. Dłuższa perspektywa rozwoju spółki dobrze rokuje.
Co do K2 zbliżam się do poziomu 19,00 zł gdzie podjąłem decyzję - wychodzę, mam nadzieję że zostałem tylko nastraszony i nie wylecę na tej sesji.
Udanej inwestycji w EEX i pozdrawiam.
|
|
Na 17,50 w EEX uaktywnił się stop loss i wyleciałem. Raport dot. prognoz nie napawa zbytnio optymizmem (chociaż niektórzy twierdzą, że jest OK, jak wiadomo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia/leżenia). Nastawię sobie zakup powyżej 18 zł, zobaczymy jak rynek zareaguje. Jak wróci na poziom powyżej 18 zł to wchodzę.
|
|
Nie prześledziłem całego wątku, ale z ostatnich wpisów wynika, że zamykasz pozycje przeważanie w widełkach 30-40% zysku. Czy to taka taktyka czy zbieg okoliczności?
|
|
W twoim odczuciu dzisiejsze zbycie akcji przez emitenta to pozytywna czy negatywna informacja?
|
|
|
|
Szansą dla K2 było by podjęcie szerszej współpracy z dużym konsorcjum. Napawa optymizmem fakt nawiązania ponownej współpracy z Knorr należące do Unilever, jak wiadomo grupa Unilever jest globalnym graczem i myślę, że ponowny kontrakt dot. bulionetki knorr może w przyszłości zaprocentować współpracą na wiekszą skalę. Podchodzę raczej sceptycznie do walorów przedsiębiorstw usługowych (trauma z początków inwestowania w akcje), no ale K2 wygląda faktycznie obiecująco. Obys miał rację z tym liderem hosyy :). Rozumiem, że jak prognozujesz perspektywy w 2014r. to na krótko tu nie zawitałeś?
|
|
K2 dobrze rokuje, po Twoich wpisach zainteresowałem się tą spółką i nabyłem parę akcji z ciekawości. Zakładam, że do raportu 29 lutego będzie sobie rosła, a jeżeli właściciele rozkręcają biznes i wiedzą co robią (a przeglądając poprzednie raporty nieźle to wygląda) może być całkiem pozytywnie. Martwi tylko mały obrót przy sesjach niewzrostowych.
|
|
No ciekawa spółka. Kupiłem parę szt nawet nie czytając profilu działalności (można powiedzieć, że z głupoty bo zakup jedynie na podstawie informacji z jakiegoś forum giełdowego - ktoś napisał, że można zarobić). Potem dobrałem i mam średnią 16,15. Jak na razie na moim spontanie jestem do przodu parę %. Z punktu widzenia wykresu ładnie idący trend wzrostowy, obroty dzisiaj sporo większe niż wczoraj i bywały jeszcze większe. Wszystko idzie książkowo i przed kolejnym dobraniem paru szt zatrzymuje mnie to, że właśnie zbyt dobrze to wygląda. Z drugiej strony do szczytu - ok 24,5 jeszcze trochę zostało więc może liznę jutro parę sztuk. 3mam kciuki za EEX.
|
|