PARTNER SERWISU
fqvgtquz
karuzel

karuzel

Ostatnie 10 wpisów
Jak to się mówi "jedna jaskółka wiosny nie czyni". Spółka fundamentalnie nie wygląda dobrze. Wczorajsze wzrosty to efekt sytuacji na Ukrainie (tz. czasowego jej uspokojenia, a raczej prób uspokojenia). Wzrost typowo spekulacyjny, co nie oznacza, że nie zachęci to części techników do ewentualnego otwarcia pozycji. Myslę, że po dzisiejszej sesji będzie można dopiero coś więcej powiedzieć o kierunku kursu.

Niestety nie widać jakiegoś szału zakupów, a do tego ilość akcji, która w tej chwili stoi na 1,01 skutecznie zatrzymuje potencjalne wzrosty, niby nie dużo ale przy takim obrocie ciężko to będzie rozebrać. Liczy się cena zamknięcia więc do godziny 17 jest nadzieja.

Dzisiaj obserwując notowania pod koniec sesji zauważyłem parę razy sytuację następującą, co kurs doszedł do 2,30 ktoś sypał zrzucając go na 2,25. Sytuacja tego typu miała miejsce co najmniej 5 razy, a potem na niższym poziomie podobnie. Nie wiem jak wyglądała końcówka sesji bo nie widzę obrotu jak się rozhula. Niemniej jednak myślę, że idzie to z tej puli jednak na tyle umiejętnie żeby nie zdołować kursu jedną sprzedażą. Pytanie tylko jaki ktoś ma w tym interes bo popyt był na tyle duży, że spokojnie 2,50 byśmy zobaczyli. Po takim zrzucaniu kursu z 2,30 do 2,25 skutecznie przytemperował zapędy inwestorów. O co chodzi pewnie wie tylko właściciel tak dużej ilości akcji, może ktoś ma jakieś wytłumaczenie takiego zachowania?

Z EEX wczoraj wyleciałem na stop losie, spółka dosyć ciekawa aczkolwiek wczorajsze opublikowanie prognoz przestraszyło część akcjonariuszy i kurs poleciał. Wyprzedawali raczej krótkoterminowi, bo myślę, że w dłuższej perspektywie spółka da zarobić. Pytanie tylko ile jeszcze poleci w dół i gdzie się zacznie odbijać. Ustawiłem zakup na niższym poziomie 16,70 zł, mam nadzieję że uda mi się wrócić po tej cenie. Jak zwieracze pójdą na dobre obstawiam wsparcie koło 16,00 - 16,30. Dłuższa perspektywa rozwoju spółki dobrze rokuje.

Co do K2 zbliżam się do poziomu 19,00 zł gdzie podjąłem decyzję - wychodzę, mam nadzieję że zostałem tylko nastraszony i nie wylecę na tej sesji.

Udanej inwestycji w EEX i pozdrawiam.

Na 17,50 w EEX uaktywnił się stop loss i wyleciałem. Raport dot. prognoz nie napawa zbytnio optymizmem (chociaż niektórzy twierdzą, że jest OK, jak wiadomo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia/leżenia). Nastawię sobie zakup powyżej 18 zł, zobaczymy jak rynek zareaguje. Jak wróci na poziom powyżej 18 zł to wchodzę.

Nie prześledziłem całego wątku, ale z ostatnich wpisów wynika, że zamykasz pozycje przeważanie w widełkach 30-40% zysku. Czy to taka taktyka czy zbieg okoliczności?

W twoim odczuciu dzisiejsze zbycie akcji przez emitenta to pozytywna czy negatywna informacja?

Przytoczę taki świeży wykresik
www.stockwatch.pl/wiadomosci/e...

Ciekawie to zaczyna wyglądać i jednocześnie obroty się rozkęcają.

Szansą dla K2 było by podjęcie szerszej współpracy z dużym konsorcjum. Napawa optymizmem fakt nawiązania ponownej współpracy z Knorr należące do Unilever, jak wiadomo grupa Unilever jest globalnym graczem i myślę, że ponowny kontrakt dot. bulionetki knorr może w przyszłości zaprocentować współpracą na wiekszą skalę. Podchodzę raczej sceptycznie do walorów przedsiębiorstw usługowych (trauma z początków inwestowania w akcje), no ale K2 wygląda faktycznie obiecująco. Obys miał rację z tym liderem hosyy :). Rozumiem, że jak prognozujesz perspektywy w 2014r. to na krótko tu nie zawitałeś?

K2 dobrze rokuje, po Twoich wpisach zainteresowałem się tą spółką i nabyłem parę akcji z ciekawości. Zakładam, że do raportu 29 lutego będzie sobie rosła, a jeżeli właściciele rozkręcają biznes i wiedzą co robią (a przeglądając poprzednie raporty nieźle to wygląda) może być całkiem pozytywnie. Martwi tylko mały obrót przy sesjach niewzrostowych.

No ciekawa spółka. Kupiłem parę szt nawet nie czytając profilu działalności (można powiedzieć, że z głupoty bo zakup jedynie na podstawie informacji z jakiegoś forum giełdowego - ktoś napisał, że można zarobić). Potem dobrałem i mam średnią 16,15. Jak na razie na moim spontanie jestem do przodu parę %. Z punktu widzenia wykresu ładnie idący trend wzrostowy, obroty dzisiaj sporo większe niż wczoraj i bywały jeszcze większe. Wszystko idzie książkowo i przed kolejnym dobraniem paru szt zatrzymuje mnie to, że właśnie zbyt dobrze to wygląda. Z drugiej strony do szczytu - ok 24,5 jeszcze trochę zostało więc może liznę jutro parę sztuk. 3mam kciuki za EEX.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 31 stycznia 2014 12:07:11
Liczba wpisów: 11
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,827 sek.

jypdorgb
ffoitfiw
qqdrojwv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hltfagcp
umyoncky
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat