czy ktoś mógłby jakiegoś tutoriala wrzucić jak wypełnić krok po kroku ten wniosek na zgłoszenie wierzytelności - skan najlepiej wypełnionego wniosku na jedną obligację?
myślę że taki wzór można by umieścić w przyklejonym wątku na poziomie forum obligacji catalyst
myślę że wielu osobom zaoszczędziłoby to sporo czasu
|
|
hej, może to głupie pytanie ale skąd bierzecie do analizy wartość odsetek od długu? w finansowych przepływach pieniężnych CFI jest pozycja "odsetki zapłacone" - to to? z kolei w CFO jest pozycja "koszty finansowe" która dalej jest rozbita na "odsetki i prowizje od kredytów", "odsetki i prowizje od innych zobowiązań finansowych" i "pozostałe" itd np na tym raporcie www.abcdata.com.pl/files/repor...
|
|
witam, jestem początkujący na polu analizy fundamentalnej. podpowiedzcie jedną rzecz: skąd najprościej brać wiarygodne dane finansowe spółek, w przystępnej formie (pliki excela xls csv)?
chciałem zrobić prostą analizę banków i ze zdumieniem zauważam iż na stronach zamieszczone są co prawda gotowe pliki xls z wynikami ale jest tam mnóstwo błędów - wartości nijak mają się do tych które widnieją w raportach (np. alior bank)
ponadto mam pytanie - czy to norma iż sprawozdania roczne (późniejsze) zawierają inne dane niż wcześniejsze raporty kwartalne? w wielu przypadkach się z tym spotkałem - rozumiem dane są korygowane - czy w takim razie należy trzymać się raportów rocznych i uznać że zawierają dane najbardziej miarodajne?
|
|
czyli uzyskaliby "kilkanaście milionów" ze sprzedaży Marino
no niedobrze to wygląda.
cały czas myślę, że GNT0313 zdołają wykupić, a potem może być marnie
|
|
tak, dzisiaj pierwszy dzień można kupić bez odsetek
|
|
21 marca raport roczny może wszystko zmienić :)
|
|
anty_teresa napisał(a):drsh1 napisał(a):no i co? przyklepią emisję po 1pln na łącznie 6 mln i spłacą pierwsze obligi w marcu. tak myślę. a co dalej?
Najważniejsze kto obejmie tę emisje. Jeśli jeden podmiot to będzie miał 20% głosów. To więcej niż ma teraz Antkowiak i Ipopema. Teoretycznie daje możliwość większości głosów na walnym,czyli de facto przejęcie kontroli. A skoro tak, tym bardziej ważne, kto tę kontrolę przejmie. Czy to będzie inwestor branżowy, czy może finansowy. W tym drugim wypadki możliwym dalszym krokiem są pożyczki dla Ganta i rolowanie nimi obecnie zapadających długów. TO jednak bardzo optymistyczne... I nie sądzę, aby tak od razu właściciele większościowi spieszyli się z oddaniem zarządu w inne ręce. może węgier (futureal)? może antkowiak weźmie część żeby nie stracić kontroli?
|
|
no i co? przyklepią emisję po 1pln na łącznie 6 mln i spłacą pierwsze obligi w marcu. tak myślę.
a co dalej?
|
|
|
|
trzeba im oddać że w odróżnieniu od ganta tutaj jest zdecydowana reakcja i jasny komunikat ze strony spółki a nie "emisja chyba została domknięta"
|
|
antkowiak, prezes ganta w tvn cnbc, ktoś z parkietu relacjonuje:
Karol Antkowiak, powiedział, że obiecuje, że obligacje będą spłacone marcowe na pewno
Żadnych wniosków o updałośc układową nie będzie. Jest tylko restrukturyzacja kosztów. Wartośc akcji na rynku jest nieadekwatna do sytuacji dewelopera.
Wpływy z projektów się przesunęły, ale pieniądze na spłatę obligów na pewno będą.
Tłumaczył rezygnacje członków bardzo szczegółowo i twierdzi, że poprostu pechowy zbieg okoliczności. Szornak - osobiste, choroba w rodzinie, musi być w Warszawie. Sven - zmienia miejsce pobytu, Jasiński - będzie prowadził działolnośc konkurencyjną.
zarówno akcje i obligacje odbiły
|
|
|
|
kurs się ustalił poniżej dolnych wideł 91,39
nom, jeśli nie będzie jakiegoś sygnału od węgrów że wszystko spoko, to wydaje się że nadszedł czas na ganta..
|
|
Po rezygnacji Bogny Sikorskiej i Macieja Jasińskiego z funkcji członków rady nadzorczej Ganta Development w piątek w ich ślady poszli Adam Siemieniuk i Sven Torsten Kain oraz wiceprezes Andrzej Szornak. W radzie pozostały tylko dwie osoby, co oznacza, że nie może ona podejmować uchwał. Siemieniuk nie zdradził przyczyn rezygnacji, Szornak zrezygnował z przyczyn osobistych. Sven Torsten Kain poinformował zaś, że przyczyną jego odejścia jest zmiana planów życiowych oraz miejsca pobytu stałego. W rozmowie z „Parkietem" powiedział, iż jest to związane ze zbliżającym się końcem jego kadencji w zarządzie BRE Banku Hipotecznego. Karol Antkowiak, prezes Ganta, zapewnia, że w spółce nie dzieje się nic niepokojącego. Uspokaja też członek zarządu Luiza Berg. Zapewnia, że nie ma zagrożenia wnioskiem o upadłość. Gant już od pewnego czasu ma napiętą sytuację płynnościową. Pod koniec marca spółka ma wykupić obligacje zamienne za 26 mln zł. Z naszych informacji wynika, że w minionym tygodniu chciała zakończyć wartą do 20 mln zł emisję obligacji zamiennych. Po rynku krążyły pogłoski, iż zainteresowanie papierami może być niewielkie. – Z tego, co wiem, emisja chyba została domknięta – poinformował nas w piątek Antkowiak. W piątek wniosek o ogłoszenie upadłości układowej złożył zarząd spółki zależnej Budopolu Wrocław (31,92 proc. kapitału tej drugiej firmy kontroluje Gant). Z zasiadania w nadzorze Budopolu zrezygnował Mirosław Kadłubowski. www.parkiet.com/artykul/9,1309...wykupią GNT0313 czy nie wykupią?
|
|