Temat:
CDPROJEKT
Ok, może bardziej rzetelna wypowiedź. Przy cenie 331 zł i wartości księgowej 13,12 zł na akcje spółka musiałaby osiągać zwrot z wartości księgowej (Return on Equity) w wysokości 39% przez 10 lat z rzędu i wtedy dopiero jej zyski wynosiłyby tyle ile dotychczasowa wycena akcji. Możecie porównać sobie do innych wycen na giełdach
|
|
Temat:
CDPROJEKT
CD Project jest zbyt drogi. Cena do wartości księgowej 27,76 to bardzo dużo i ma z czego spadać. Jakich zysków by nie miał, ( bo ROE wielkości 20% to wcale nie jest dużo na tą wycenę ) papier nie ma szans się zwrócić. To tak jakbyś za bochenek chleba płacił 80zł. Jedyna opcja żeby zarobić to kupić i sprzedać komuś drożej bo bardziej abstrakcyjnych wycenach
|
|
Temat:
GORENJE
Dane z dzisiejszego prospektu (waluta EUR): Zysk netto: Styczeń-Marzec 2013 r -4,234 mln Styczeń-Marzec 2014 r 1,011 mln
Przychody ze sprzedaży: Styczeń-Marzec 2013 r 289,366 mln Styczeń-Marzec 2014 r 290,709 mln
Dane z I kwartału niezrewidowane
W ujęciu rocznym wygląda to gorzej: Zysk netto: 2011 r 9,106 mln 2012 r 9,173 mln 2013 r -24,999 mln
Przychody ze sprzedaży 2011 r 1 386,629 mln 2012 r 1 263,082 mln 2013 r 1 240,482 mln
Polityka dywidendowa spółki na 2014-2018 to wypłata 1/3 zysku netto
|
|
pierwsze notowanie w środę
|
|
Temat:
GORENJE
O co może chodzić z kupnem 1 akcji na tym walorze? To jest jakiś sposób na coś? Sytuacja powtarza się praktycznie codziennie.
Swoją drogą uważam, że akcje są tanie. Patrząc, że ożywienie powinno mieć się nieźle do końca 2015 oraz to, że jest duża szansa na wyjście z zyskiem w tym roku to uważam wycenę za atrakcyjną. Gorzej w przypadku załamania konsumpcji. Wtedy pewnie jest groźba powrotu do strat.
|
|
Jaka redukcja ?
|
|
Temat:
GPW
Zaufanie inwestorów po tym co się dzieje? wiadomość z piątku wieczorem. Poniżej kontekst stooq.pl/n/?f=894450&c=1&a...wgospodarce.pl/informacje/1318...Kod:mod: dodawaj cytaty do linków Cytat:Paweł Tamborski ma plan. Po ponad dwóch latach na stanowisku wiceministra skarbu postanowił wyjść z cienia i objąć posadę szefa Giełdy Papierów Wartościowych (GPW). Ostatnie doniesienia medialne na jego temat zdają się potwierdzać tezę, iż to właśnie on przejmie stery na warszawskim parkiecie. Czy tezę tę postawił sam Tamborski gdy półtora roku temu usuwał z fotela prezesa GPW swojego największego wroga i konkurenta czyli Ludwika Sobolewskiego? Sprawdźmy.
|
|
Temat:
TEXT
Fakt, pomyłka z oferowanymi
|
|
Temat:
TEXT
Szykuje się spora dywidenda. Według moich obliczeń: Zysk za 3 kwartały to 6 841 065 PLN Przyjmuję ostrożnie, że zysk za 1 kwartał to 1/4 zysku z 3 ostatnich kwartałów czyli coś koło 1 710 266 PLN. Czyli łączny przewidywany przeze mnie wynik to 8 551 331 PLN Łączna wartość 3,24 mln akcji po kursie 17,75 PLN to 57 510 000 6 841 065/57 510 000= 0,1189 czyli prawie 12% dywidendy. Z racji średniego miesięcznego wzrostu bazy klientów o 3% miesięcznie to chyba dobra inwestycja na długie trzymanie w portfelu.
|
|
Temat:
TEXT
Jaka jest różnica? Wyczytałem, że równoległy to spółki z mała kapitalizacją i z ryzykiem małej płynności. NC tym samym się charakteryzuje.
|
|
Temat:
TEXT
A spółka czasem nie debiutuje na NewConnect? Jak tak to chyba zły dział.
|
|
Temat:
PCM
Cytuję informację z prospektu w związku z częstymi pytaniami o to zagadnienie przy każdym IPO
W przypadku złożenia zapisów przez Inwestorów Indywidualnych łącznie na liczbę Akcji Oferowanych większą niż Liczba Akcji Oferowanych Przeznaczonych do Przydziału Inwestorom Indywidualnym, wówczas Akcje Oferowane zostaną przydzielone zgodnie z zasadą proporcjonalnej redukcji. W przypadku części ułamkowych dokonane zostaną zaokrąglenia zgodnie z zasadami przydziału stosowanymi na GPW.
Akcje Oferowane, które pozostały po dokonaniu zaokrągleń i nie zostały przydzielone Inwestorom Indywidualnym zgodnie z zasadą proporcjonalnej redukcji, zostaną przydzielone Inwestorom Indywidualnym, poczynając od zapisów, które opiewały na największą liczbę Akcji Oferowanych, przydzielając dodatkowo po jednej Akcji Oferowanej do każdego zapisu aż do wyczerpania Liczby Akcji Oferowanych Przeznaczonych do Przydziału Inwestorom Indywidualnym. Jeżeli nie będzie możliwe dokonanie przydziału według zasady opisanej powyżej dla zapisów opiewających na tę samą Liczbę Akcji Oferowanych Przeznaczonych do Przydziału Inwestorom Indywidualnym, wówczas pozostałe Akcje Oferowane będą przydzielane według czasu złożenia zapisu, w ten sposób, że w pierwszej kolejności będą uwzględniane te zapisy, które zostały wcześniej przekazane do systemu GPW.
|
|
Temat:
VISTAL
8 stycznia
|
|
Temat:
MFO
Jaki ma ISIN ten papier. Nie mogę go znaleźć na liście notowanych w moim domu maklerskim a dziś miał być debiut
|
|
Temat:
ENERGA
Jak sądzisz, że to tylko przez pracowników to powinieneś kupować i się cieszyć.
|
|
Temat:
NEWAG
22,95 na debiucie
|
|
Akceptuję podwyższone ryzyko, ale chyba odpuszczę ze względu na koszty transakcyjne.
Fundusze odpadają ze względu na budowę mojego portfela. A wygląda ona mniej więcej tak: Na każde 10 000 PLN przypada 1 kontrakt FW20. Najgorszy miesiąc jaki wychwyciłem na historycznych danych w moim systemie to -1500 na każdy kontrakt. By bezpiecznie handlować dalej według systemu muszę mieć możliwość uwolnienia w kolejnych dwóch miesiącach powiedzmy 4000 PLN zakładając bardzo czarny scenariusz. W takim przypadku muszę wykluczyć inwestycje, które wymagają ode mnie zamrożenia gotówki oraz te, które nie mogą być obsługiwane przez mój rachunek maklerski. Z akcjami spółek dywidendowych jest o tyle dobrze, że blue chipy mają zazwyczaj stopę zastąpienia depozytu zabezpieczającego. No ale w miarę średniego wykupienia rynku akcji chciałbym stopniowo zamieniać akcje na instrumenty, które są mniej ryzykowne w czasie bessy. Jeśli chodzi o dywersyfikacją to mam jeszcze zabezpieczenie w stałoprocentowych obligacjach skarbu państwa i funduszach ale to są środki w większości zamrożone. Dziękuję wam za podpowiedzi. Sprawdzę jak pasują one do mojej strategii i proszę o ewentualne dalsze sugestie.
|
|
Jestem w trakcie konstruowania swojego portfela. Chciałem by składał się w 10% z kontraktów terminowych. Resztę mam zamiar uzupełnić akcjami spółek dywidendowych oraz obligacjami państw, które uznawane są jako bezpieczna przystań dla inwestorów w ciężkich czasach. Mógłby ktoś podzielić się zemną wiedzą na temat dostępu do rynków obligacji rządowych? Problem jest taki, że domy maklerskie nie podają na stronach pełnych informacji na ten temat więc musiałem wysłać kilka e-mailów.
Oto informacje, które do tej pory udało mi się zdobyć.
DM BOŚ "Za pośrednictwem DM BOŚ możliwe jest kupno kontraktów terminowych na obligacje. Są to kontrakty na 10 letnie obligacje amerykańskie oraz na na obligacje niemieckie. Prowizja od zakupu wynosi 15 USD lub 15 EUR. Aby mógł Pan dokonywać transakcji na kontraktach na obligacje musi Pan najpierw podpisać umowę o możliwość zawierania transakcji na rynkach zagranicznych." Interesuje mnie instrument bazowy a nie kontrakt więc póki co odpada.
DI BRE "W chwili obecnej umożliwiamy jedynie inwestycje w akcje i ETFy notowane na rynkach zagranicznych – obligacje tylko w tym przypadku, jeżeli są notowane na rynku regulowanym. Składanie zleceń na rynki zagraniczne jest możliwe tylko telefonicznie bądź osobiście." Znów brak instrumentu bazowego i jak na człowieka, który ceni sobie innowacyjność, przerażający system składania zleceń na tym rynku.
DM BZWBK "Dziękuję bardzo za kontakt oraz zainteresowanie ofertą Domu Maklerskiego BZ WBK S.A. W odpowiedzi na Pana zapytanie pragnę poinformować, iż DM BZ WBK nie posiada obligacji w stałej ofercie . Jeżeli Klient jest zainteresowany to wówczas szukamy dla niego obligacji wg. podanych przez niego kryteriów: korporacja/rządowe, jaka waluta, jaki termin wygaśnięcia, minimalna rentowność. Czyli szukamy obligacji które spełniają kryteria Klienta a następnie przez niego są wybierane. Prowizja wynosi 0.25%, minimalna wartość zlecenia na obligacje to 100 000 USD/EUR lub równowartosć w innych walutach." Tutaj jest dostęp do instrumentu bazowego. Biorą jednak pod uwagę, że potrzebna jest odpowiednia dywersyfikacja (przynajmniej 3 bezpieczne przystanie) to koszty stworzenia portfela przekroczą 1,2 mln PLN. Bez wstydu przyznam, że na taki portfel mnie nie stać.
We wtorek będę dzwonił jeszcze do oddziału inwestycji zagranicznych mojego biura maklerskiego ING Securities. Póki co wiem, że inwestycje na rynkach zagranicznych są obarczone prowizją 70 EUR/USD.
Jeśli ktoś miałby więcej informacji o dostępie do tych rynków to proszę o pomoc. Mogą być też zagraniczne DM. Jeśli zna ktoś inne bezpieczne przystanie, którymi warto się zainteresować to też proszę o informację.
|
|
Mam teraz wykłady na uczelni na ten temat z profesorem, który 25 lat siedział w PAN. Lobbuje ten temat, ale jeśli zadaję mu cięższe pytania to uzyskuję odpowiedź. Np już dowiedziałem się o żywotności baterii fotowoltaicznych, fakt że obecna jest w nich rtęć i trzeba poruszyć temat złomowania oraz parę innych informacji. Za niedługo będę miał wykład o wpływie wdrożenia nowej ustawy o odnawialnych źródłach energii na gospodarkę krajową. Więc jeśli ktoś ma jakieś merytoryczne pytania to mogę się pobawić w reportera i popytać. Profesor ma bezpośredni kontakt z zagadnieniem i nie jest tylko teoretykiem. Ja do tematu podchodzę sceptycznie, on optymistycznie więc gwarantowany pełen pluralizm.
|
|