Mój adres mariolino@vp.pl, kto nie zgadza się z takim rozwiązaniem sprawy, niech pisze.Zastanowię się nad zawiadomieniem do prokuratury.
|
|
Rozmawiałem z Okoniewskim. Jak mu powiedziałem, że sprzedał za tanio, to się mocno zdenerwował ,że gadam głupoty itp. :)))) Taki mego profesjonalista. Z kolei Kurator Zając nie odbiera telefonu. Moja duża kasa poszła się ...bo mam 013 . Ogólnie transakcja jeszcze nie sfinalizowana ale jest blisko. Cóż za błędy się płaci. Daliśmy ciała jako obligatariusze, nie zawiązaliśmy grupy roboczej aby nie pozwolić zbić ceny poniżej roszczeń. Zorganizowałem co prawda jedno spotkanie obligatariuszy w Warszawie, lecz nie poszliśmy "za ciosem".
|
|
Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę z dnia 19 lipca 2019 r. o zmianie ustawy o odnawialnych źródłach energii (OZE) oraz niektórych innych ustaw, podała Kancelaria Prezydenta. Ustawa przewiduje m.in. przeprowadzenie aukcji OZE w 2019 r.Może TergoPower wreszcie ruszy z tematem.
|
|
Czyli deal może być taki. Miasto kupuje za 2, sprzedaje zaprzyjaźnionemu inwestorowi za 3mln itp. Jak Syndyk sprzeda za 2mln to zgłoszę sprawę do Prokuratury. To jest działanie na naszą szkodę.
|
|
Mam obligacje z drugiej transzy więc niech pan syndyk nie myśli,że takie manewry przejdą. Cały czas dyskusyjnym pozostaje fakt,iż Tergo płaci za dzierżawę tej działki co w praktyce oznacza symulowanie prac aby stare pozwolenie na budowę było ważne. Nie zagłębiałem się w prawo lecz zadaję sobie pytanie czy syndyk może coś wydzierżawić bez zgody właścicieli obligacji? Sprawdzę czy to możliwe.
|
|
Projekt TergoPower będzie się przeciągał jeszcze 2 -3 lata bez możliwości powiedzenia - tak na 100% powstanie tam elektrociepłownia. Jeśli ktoś inny zgłosi się po tę działkę to TergoPower płakać nie będzie i poszuka inwestycji w innym miejscu. Skupowanie obligacji wg mnie to droga mocno ryzykowna , sam mam ich dużo i raczej nie zamierzam odsprzedawać za 10-20% - nie zmienia to mego położenia na ten moment.
|
|
TergoPower wystapił o warunki zabudowy pod inwestycję na naszej działce,daleka droga ale coś się zaczyna.
|
|
Bercik40 , odpowiedź brzmi - przychodzić na spotkania,które organizujemy.Ponadto masz 4 obligacje więc nie zawracaj głowy tymi komentarzami.
|
|
Odbyło się dzisiaj planowane spotkanie z udziałem prawników.Powstał mały plan działania jak poprosić norweskiego inwestora o profesjonalne podejście do zakupu polskiej ziemi  .W spotkaniu wzięły udział tylko 4 osoby - nieobecni niech nie liczą,iż samo się zrobi !!! Liczymy na większe zainteresowanie inaczej kasy przepadnie.
|
|
Obecnie 4 osoby potwierdzily udzial w spotkaniu 9 listopada w Warszawie. Zapraszam zainteresowanych.
|
|
Spotkanie odbędzie się w Warszawie 9 listopada o 12.00 w jednej z Kancelarii Prawniczych.Szczegółowy adres prześlę na email - proszę o email na mariolino@vp.pl wtedy otrzymacie zwrotne info co i jak.Przesyłając wiadomość proszę o zawarcie oprócz nicka'a rzeczywistych namiarów włącznie nr tel.
|
|
Mamy na spotkaniu na tym etapie 3 osoby.
|
|
Na tym etapie udział w spotkaniu biorą : Frotka,Mario88 ,czekamy na innych. Obslugę prawną mam zapewnioną stąd spotkanie odbedzie się w Warszawie.
|
|
Bercik40 , jak chcesz dołączyć a masz poniżej 100 to dołączysz , wyslalem propozycję a Ty od razu głupota. Dawno proponuję-kupmy działkę za 5.5 i jednocześnie podpiszmy umowe z Tergo na sprzedaż- też piszecie nie da rady i to nie przejdzie. To co mam wszystko załatwić i Was/siebie spłacić za później czekać na ...dziekuję i sam się z tym bujać.Nikt nie przedstawił na tym forum nic konkretnego , więc pytam co robimy ? Bank kredytujący się znajdzie. Proszę nie piszcie co myślicie tylko co proponujecie zrobić.Ja zaproponowałem spotkanie.
|
|
Moze spotkanie w listopadzie w Warszawie lub Lodzi , np. 9 listopada - wejscie za okazaniem udziałów na powyżej 100tys. Wtedy mozemy podzielić się pomyslami co robimy , dzielenie się pomyslami na forum odradzam - Wielki Brat paczy :). Potwierdzajcie kto moze przyjechac abysmy mogli oszacować frekwencję .
|
|
Nie wiem czy pisalem o tym wczesniej decyzja srodowiskowa jest dla Tergo-pozytywna-wydana bardzo szybko. Burmistrzowi cały czas mocno zalezy stąd wniosek.Tergo czeka do polowy roku 2016 na przetarg PGE i wtedy coś się ruszy. Mozemy czekac lecz lepiej jest zoorganizowac spotkanie wiekszości Obligo i ustanowic jednego prawnika abysmy nie mnozyli kosztów. Tergo twierdzi ,iż 7 mln to nie problem lecz grają na totalną obniżkę ceny!!! Moze spotkajmy się - Obligo którzy mają udziały powyżej 100 tys.pln- aby ruszyć sprawę??? Ciekaw jestem jak postapiliby - Tergo- gdyby w ostatnim przetargu ktoś wpłacił wadium :)
|
|
Są według mnie 2 scenariusze - 1) syndyk trzyma cenę na 7.7 mln i my czekamy rok zanim Tergo się upora z PGE i pozwoleniami - decyzję środowiskową już mają 2) bierzemy w nasze ręce sprawy i zarabiamy na odsprzedaży Tergo
|
|
Za dużo pracy w to włożyli aby teraz KTOŚ im przeszkadzał . ISTNIEJE POTRZEBA NASZEJ AKTYWNOŚCI - 7.7mln to absolutne minimum za tę działkę.JEŚLI przetarg się nie odbędzie sami musimy sobie poradzić , SYNDYK NIE MOŻE DALEJ OBNIŻAĆ ceny !!! Ciekawe z tym sprawdzaniem w rejestrze ... Kto chce razem ze mną kupić działkę za 5.5 mln (tyle trzeba aby nas wszystkich Obligo spłacić jak dobrze pamiętam - weźmiemy kredyt pod zastaw nieruchomości) i sprzedać za 10 miesięcy za 10 mln dla TergoPower ? Pytam poważnie !!! około 4 mln do zarobienia !!!
|
|
Nawiązałem kontakt z TP i wyglada na to ze nie wystartuja i tym razem.Nie maja zalatwionych wszystkich pozwolen , przypuszczalnie będą czekac do Q3 2016.Mozemy kupić dzialke ,podpisac z nimi umowę na sprzedaż jak dostaną pozwolenia to od nas odkupią - to ich propozycja. 7.8 mln to dla nich nie problem - tak twierdzą - lecz ryzyko związane z pozwoleniami blokuje ich. Korporacja stąd nie zaryzykują. Syndyk nie moze już obniżąc ceny , nie tędy droga.
|
|
Proponuję dać szansę Tergopower , jesli tym razem nie wystartują to wtedy jestem za tym aby spotkać się i odkupić działkę , inwestor na elektrownię się znajdzie gdyż jest decyzja środowiskowa oraz burmistrz chce tej inwestycji.
|
|
Z tego co wiem to działka jest w tej chwili dzierżawiona przez TergoPower z opcją pierwokupu !!! Czy ktoś się orienuje czy tak mozna działać , raczej potrzebowali tego do decyzji środowiskowej. Na moje oko niestety postawią tę elektrownie kosztem obligo - nikt nie wystartuje w lipcu cena znów w dół itp. Nie mają konkurencji chyba że ktoś z branży się zainteresuje gdyż na tę chwilę działką jest gotowa aby tak trudną inwestycję jak elektrownia zrealizować.
|
|
|
|
Tergopower wystąpił o decyzję środowiskową.Konsultacje do 12 maja 2015.
|
|
Taki oto projekt znalazłem , prawda ,że ciekawe :)
Ocena wpływu uruchomienia generacji energii elektrycznej w mieście Biłgoraj na pracę systemu elektroenergetycznego. Planowana elektrownia na biomasę o mocy 20MW Tergopower Biłgoraj sp. z o.o. 20-002 Lublin ul. Krakowskie Przedmieście 19 Nr umowy: 30.30.120.446 Data p/k: 04.08 - 15.09.2014
|
|
W maju odbędzie się przetarg.Wycena około 7.8mln. Trwa to długo gdyż licytacja jest przez Sąd w Zamościu , a te baranki nigdzie się nie spieczą , jak jeżdzą tak pracują , tylko tamtejsza Policja szybko mierzy prędkość :)
|
|
Rozmawiałem z Okoniewskim , potwierdza to co napisałem wcześniej.
|
|
W tym miesiącu będzie ogłoszony kolejny przetarg cena wywoławcza 7.8 mln . TergoPower wciąż jest zainteresowany.
|
|
Nowy przetarg powinien ukazać się w tym miesiącu . Moja prywatna estymacja ok.8-9 mln.
|
|
Czyli należy podsumować jak to wygląda na dzisiaj : TergoPower Bilgoraj powstal w maju 2014 , pod koniec 2014 oprócz obecnego prezesa TergoPower udziałowcem zostaje TergoPower AS . Odbył się pierwszy przetarg na działkę po upadłym Timberone - bez sukcesu . TergoPower chce na tej działce ( jest ona zabezpieczoniem dla posiadaczy obligacji) wybudować elektrownię na biomasę i BARDZO DOBRZE !!! ...tylko oczywiście na jak najtańszej działce. Jeśli ten plan zaniżania ceny odbędzie się kosztem Obligatariuszy , czytaj sprzedadzą za cenę niższą niż zobowiązania z obligacji , sam założę sprawę cywilną. Może lepiej będzie jak TP zaproponuje udziały Obligom proporcjonalnie do posiadanych papierów i zacznie budowę niż szuka pokrętnych rozwiązań.
|
|
|
|
Własnie cała tajemnica tkwi w tym ,iz raczej w pierwszym podejsciu ktos "powiązany" to kupi ( kredyt hipoteczny) i później będzie miał pewny zysk z dzierżawy. Stawiam na takie rozwiązanie - upieką 2 kaczki w jednym piecu.
|
|
Inwestują w Lublinie,piszą projekt unijny na Biłgoraj - do tego będą potrzebować wykonalności projektu stąd muszą mieć umowę dzierżawy , wtedy wykonają business plan itp. i składają wniosek do Unii.Moje domysły oczywiście to są
|
|
|
|
Rozmawiałem z Panem Z i wygląda na to ,iz czekamy teraz aż Sąd w Zamościu zatwierdzi wycenę. Wtedy myślę Norwegowie zaczną pokazywać o co im chodzi. Niestety Sąd na razie działa bardzo powoli i ja osobiście nie wiem jak ich pogonić do wydania decyzji.Stąd pozostaje nam czekać.
|
|
Jasne , Ci co tu zaglądają wiedzą iż są dwie serie , jedna ma pierwszeństwo przed drugą itp. Ok,to na razie podzwonimy,dzięki za telefony
|
|
ja mam 210
|
|
Myślę,iż można zacząć się organizować i do Panów się przejechać , inaczej będą grać na zwłokę.
|
|
Według mnie dzierżawa to raczej opcja rozłożenia na raty do czasu uzyskania rentowności inwestycji. To niedobra informacja gdyż miasto chce pójść na rękę Inwestorowi kosztem wierzycieli.To taka moja pierwsza myśl.Może lepiej zaproponować wierzycielom udziały w inwestycji
|
|
Medelin napisał(a):Posiedzenie sadu w sprawie wniosku o upadłość likwidacyjną TimberOne odbędzie się 20 czerwca o 12.20 Sąd Rejonowy w Zamościu, Wydział V Gospodarczy.
Jest ktoś z okolic ? byłby skłonny zdać relację co tam postanowią ? Oficjalny komentarz : Na posiedzeniu nie zapadła jeszcze decyzja w przedmiocie uwzględnienia lub oddalenia wniosku emitenta. Wydanie postanowienia w tym względzie odroczono bez terminu.
|
|
Sąd nie podjął jeszcze decyzji w przedmiocie upadłości TBOne SA.
|
|
Tak poza dyskusją uważam ,iż ogólnie jest to ciekawy projekt i po ogłoszeniu upadłości zostanie kupiony/przejęty . Może więc warto teraz kupić przecenione obligacje.Tak głośno myślę :)
|
|
Kupowałem na rynku pierwotnym , mam dużą transzę , więc udaje się do prawnika.Mogę poczekać na licytację lecz chcę poznać co i jak. Jeśli wybiorą syndyka to syndyk ma obowiązek się do wszystkich nas wierzycieli odezwać i informować co zamierza.
|
|