PARTNER SERWISU
whefiphw
pele

pele

Ostatnie 10 wpisów
Krzysiek9 napisał(a):
Z pozdrowieniami od kolegi MM :)

Prezentacja z czerwca 2011 - Mena Hydrocarbons

Mamy tutaj bardzo ciekawie i dokładnie przedstawione dane dotyczące złóż w Syrii Basher i Itheria.

Dziękujemy za linki MM!

Na stronie 15 tej prezentacji w podsumowaniu każdego obszaru jest linijka "Probability of success (%)" z wartościami 19% dla Itheria Best Case i 14% dla Bashaer Best Case.

Czy ktoś się orientuje jak należy rozumieć i interpretować te wartości?

Czyli potencjalny debiut na AIM przesuwa się na kwartał IV.

Ophir Energy dopiero zaczynam sobie analizować ale na pierwszy rzut oka widać, że jest dużo bardziej zdywersyfikowany i bliżej mu raczej do Afren niż do KOV...

Redface napisał(a):
pele napisał(a):
@ Redface
Ja mam pytanie dotyczące prac firmy RPS, która miała oceniać potencjał złoża w Nigerii:
Czy prace te trwają i kiedy można się spodziewać raportu podsumowującego te prace?
Pozdrawiam,

Witaj,
Prace trwają, przedstawiciele RPS i KOV są na miejscu w Nigerii, gdzie oprócz danych sejsmicznych przekazywanych przez Shella, oglądają istniejącą infrastrukturę i rozmawiają z kluczowymi pracownikami spółki operatorskiej.
Raport podsumowujący prace będzie zapewne częścią dokumentu ofertowego na AIM, i to jego publikacja będzie determinowała upublicznienie danych RPS. Kiedy to będzie? Naturalne pytanie, ale do tego jeszcze potrzeba zgód w Nigerii, a to proces zupełnie od nas niezależny. Wstępny raport RPS, do 'użytku wewnętrzengo', do dalszych poprawek powinniśmy dostać na przełomie sierpnia i września. Praktyka pokazała, że do wersji finalnej zwykle schodzi jeszcze około miesiąca.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

@ Redface

Ja mam pytanie dotyczące prac firmy RPS, która miała oceniać potencjał złoża w Nigerii:
Czy prace te trwają i kiedy można się spodziewać raportu podsumowującego te prace?

Pozdrawiam,

Czy ktoś próbował dotrzeć do dokumentu ofertowego Ophir Energy?

W tym artykule również optymistycznie wypowiadają się o cenach gazu i spółkach go produkujących

oilandgas-investments.com/2011...

Uważam, że popełniacie fundamentalny błąd opierając się na wskaźniku wartości rezerw wyciągniętym z prezentacji Faroe!
Po prostu nie wiadomo na jakiej podstawie osoby robiące tę prezentację go użyły i taki wskaźnik reprezentuje punkt widzenia menedżerów Faroe, a nie inwestorów wyceniających tę spółkę.

Żeby prawidłowo podejść do sprawy to należałoby wziąć dzisiejszą kapitalizację Faroe i podzielić ją przez 2P, ewentualnie dodając 2C z jakimś współczynnikiem.
Należałoby także wziąć pod uwagę, że Faroe po odkryciu istotnych zasobów w sierpniu (Maria discovery)dokonało emisji akcji w październiku zeszłego roku i zebrała z rynku 62,2 mln funtów.

Moim zdaniem w celu prawidłowego porównania do KOV należałoby od kapitalizacji Faroe (341,88 mln funtów) odjąć te 62,2 mln w gotówce.
To tak z grubsza jeśli chodzi o zasadę. Wciąż myślę jakie istotne szczegóły należałoby wziąć pod uwagę...
Dopiero po dokonaniu takich porównań ze spółkami z listy Jakuba Korczaka można dojść do wskaźnika średniego dla całej listy i zobaczyć jak KOV wypada.

Czy znaleźliście gdzieś kompletną listę koncesji Faroe z przypisanymi rezerwami?
Dla mnie zastanawiające jest to, że po przejrzeniu informacji opublikowanych na AIM dotyczących Faroe nie znalazłem nigdzie ani słowa o raportach niezależnych firm inżynieryjnych oceniających złoża?

Wydawało mi się, że dobrym punktem zaczepienia może być dokument oferujący akcje nowej emisji na jesień zeszłego roku. Niestety doczytałem się, że emisja była tylko na zaproszenia i taki dokument nie jest ogólnie dostępny :(

Ufff, myślałem że takie porównanie będzie łatwiejsze do zrobienia tymczasem brak podstawowych informacji albo ja źle szukam.
Proszę o Wasze opinie i pomoc.

@Juan

Powodów może być wiele np:
- 2 dużych graczy dogadało się, że jeden chce kupić a drugi sprzedać i zrobili sobie szybki myk
- ktoś wykalkulował, że lepiej będzie wyglądać (opłacać się) jak spólka będzie miała większe obroty

itp. itd. a wszystko legalnie blackeye

A mnie akurat nie było przy komputerze.

Czy te olbrzymie zlecenia to było zebranie (chociaż częściowe) tego co wisiało na podaży, czy też tylko przerzucenie po bieżącej cenie?

MaximusMinimus napisał(a):
@ macgregor
Jest też inna opcja:
Przed emisją w Londynie KOV na pewno będzie wyceniony na nowo przez angielskich specjalistów (być może Mirabaud Secuirities). Prezes Mioduski w wywiadzie dla Reuters's powiedział, że po zaksięgowaniu OML 42 KOV może być warty 1mld EUR. Jeżeli spółka jest wyceniana na 1,37 mld USD, a z nowej emisji chce pozyskać 120 mln USD to tę proporcję należałoby przełożyć na ilość wyemitowanych akcji. Odpowiednio należałoby dołożyć około 10%, czyli nie więcej niż 40mln nowych papierów, no ale KOV musiałby być warty wtedy 9zł na akcji. Jeżeli zejdziemy trochę z obłoków i przepołowimy cenę, to akcji doszłoby 80mln, z czego 40mln dla nowych inwestorów. Resztę mogliby dokupić po przeniesieniu starych walorów z GPW na AIM.

Moim zdaniem wartością wyjściową do naszych rozważań powinna być ponowna wycena KOV przez podmiot wprowadzający spółkę na AIM.

Za bardzo się rozpędzacie. Prezes Mioduski NIE powiedział, że po zaksięgowaniu OML 42 KOV może być warty 1 mld EUR.

Jego wypowiedź mówiła o tym, że po zrealizowaniu programu poszukiwawczego zakończonego sukcesem (czyli IMHO duży procent odwiertów trafiony i przekształcony w produkcyjne), KOV może osiągnąć taką wartość.
Czyli w moim odczuciu jest to kwestia 2-3 lat, a po drodze może się jeszcze wiele wydarzyć zarówno negatywnego jak i pozytywnego. np. Chińczycy, którzy już w większości kupili sobie komórki zaczną teraz masowo kupować samochody i cena ropy pójdzie jeszcze w górę co automatycznie podniesie wycenę KOV.

sicc napisał(a):
[quote=zasaniak]Oj sicc, sicc!
Chyba żartujesz, albo kpisz. Czyż nie wiesz, że jest druga instancja i kasacja?
W Polsce sprawy ciągną się długimi latami ( stąd tyle przegranych spraw przed trybunałem europejskim za opieszałość w rozstrzyganiu spraw). Tak więc Polska nie jest za dobrym przykładem dla Nigerii jeżeli chodzi szybkość proceduralną.

"Oczywiście mój post jak słusznie zauważyłeś nie jest do końca poważny, ale podtrzymuję swoje zdanie, że Redface mógłby podać jakieś terminy instrukcyjne które obowiązują w Nigerii."

Panowie spokojnie. Przecież na WZA (lub tuż po nim) było powiedziane, że rząd Nigerii ma do 20 tyg na wydanie tej zgody/zrezygnowanie z pierwokupu. Było także powiedziane, że KOV spodziewa się otrzymać tę decyzję dużo szybciej.

Co do przejrzystości działania administracji w Nigerii nie wymagajcie zbyt wiele.
W Polsce w centrum stolicy rozbieranie handlowej hali blaszanej w wyniku prawomocnej decyzji przeciągano latami, a takie przykłady można mnożyć. Mimo to Polska jest postrzegana dużo wyżej od Nigerii w kwestii przejrzystości biznesu.

marban76 napisał(a):
A dziennikarze nadal swoje KOV miał w I kw. 5,4 mln zł straty netto , byle tylko tytuł miał wydźwięk negatywny. Na co oni liczą, że ludzie czytać nie potrafią?

Dziennikarze żyją z pensji, którą płaci im wydawca. Ten z kolei żyje z wielkości sprzedaży danego tytułu i co się z tym pośrednio wiąże z reklam. Jednym z większych segmentów odbiorców "wiadomości codziennych" jest czytelnik który poszukuje sensacji. Segment odbiorców nastawionych na rzetelne, merytoryczne informacje jest dużo mniejszy - wystarczy porównać oglądalność TVN CNBC z TVN Fakty lub ilość odsłon forum Parkietu z forum SW.
Także podsumowując, dziennikarz nie jest zainteresowany przekazaniem prawdziwej prawdy lecz zrobienia sprzedaży poprzez sensację. Bez samodzielnego myślenia się nie obędzie!

Krzysiek9 napisał(a):
Redface napisał(a):
Krzysiek9 napisał(a):
Zasoby warunkowe 2P przypadające na udziały KOV:
Blok M - 51 MMBoe
Blok L - 46,7 MMBoe
Ukraina - 7,6 MMBoe (bez szczelinowania)
Syria (Itheria) - 152 MMBoe
Syria (Bashaer) - 46 MMBoe
Nigeria (OML-42 - 25,2 MMBoe (w oparciu o dane historyczne)
Razem: 328,5 MMBoe
Kapitalizacja przy cenie 1,70zł wynosi 683 915 661 zł.
Kapitalizacja przy cenie 4,49 GBP/PLN wynosi 152 319 746 GBP.
Współczynnik 2P / kapitalizacja (PLN) = 0,48
Współczynnik 2P / kapitalizacja (GBP) = 2,15

Muszę skorygować:
Kategoria 2P to zasoby potwierdzone i prawdopodobne (rezerwy) - dwie najwyższe kategorie.
Z takimi mamy do czynienia TYLKO na Ukrainie i - po zakupie - w Nigerii.
Zasoby warunkowe to kategoria 2C, znacznie niższa - nie możemy ich tutaj doliczać. Analitycy, robiąc przeliczenia, próbują oszacować, z jakim prawdopodobieństwem można będzie w przyszłości przekonwertować 2C na 2P - tutaj mnożniki dla KOVu stosowane przez brokerów to 50% dla Brunei i 25% dla Syrii. Ale to tylko założenie, dlatego na dziś, jeśli chcecie porównać, dla KOV trzeba wziąć tylko Ukrainę. Dodanie Nigerii to fajny pomysł, ale co dodamy/odejmiemy po drugiej stronie równania, bo przecież trzeba ją sfinansować, prawda?
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

No tak dziękuję za sprostowanie. Faktycznie 2P to klasa rezerw więc liczyć możemy tylko Ukrainę i ewentualnie Nigerię. Jednak na wycenę spółek z tego sektora wpływają nie tylko rezerwy ale także zasoby.

Lukch czy zatem porównanie KOV ze spółkami z AIM na podstawie wskaźnika 2P/kapitalizacja da nam realny obraz spółki? Odnoszę się do Twojego stwierdzenia:

lukch napisał(a):
Zachęcam do porównania zasobów w kategorii 2P/kapitalizacja do konkurencji na AIM ;-). Pewnie nawet nasze fundy dopiero to liczą, a jest nad czym się zastanowić w tej materii. KOV jest na 90% przecenie obecnie.

Czy w Twoim założeniu chodziło o to, że KOV mimo wszystko ma na tyle duże rezerwy, że może konkurować ze spółkami z AIM? Czy generalnie w Twoim zamyśle było jednak porównać zasoby + rezerwy czyli powiedzmy porównać wskaźniki liczone w ten sposób:

2P + f * 2C / Kapitalizacja

gdzie:
f - mnożnik stosowany przy wycenie przez brokerów (powiedzmy f = 25% jak w przypadku Syrii)

Czy takie podejście nie pozwoliło by dokładniej porównać potencjałów różnych spółek? Jednak im większe zasoby tym większy potencjał to rozwoju spółki a i same koncesje, na których rosną zasoby warunkowe również zwiększają swoją wartość dzięki czemu rosną aktywa spółki co powinno mieć przełożenie przy porównywaniu spółek z sektora O&G.

Chwila, współczynnik który zamierzacie liczyć jest odwrotnością tego co piszecie czyli Kapitalizacja/2P. Odpowiada to mniej więcej Kapitalizacji/wartości księgowej w innych firmach. Jest to zatem podstawowy wskaźnik bardzo, nie biorący pod uwagę np. kosztów wydobycia czy też struktury opłat i podatków dla danej koncesji.

GDA66TY napisał(a):
onochi napisał(a):
Moje 3 grosze:

Po pierwsze primo emisji na GPW nie będzie co jest dobrym sygnałem.
Po drugie primo kasa na Ukrainę jest z kredytu, na Nigerię od KI, a docelowo będzie emisja na Londyński rynek co jest pozytywne.
Po trzecie primo wracamy do Brunei testować Blok-L, co daje nadzieję.
Po czwarte primo Ukraina to żyła złota.
Po piąte primo Redface chyba za wolno wyciąga wnioski. Takie zdanie można źle zinterpretować:
Cytat:
Obecność pierwszej wody na głębokości całkowitej 705 m (5 maja 2011 r.)

Zwłaszcza w kontekście Syrii blah5 .

Mam akcje sp. KOV i być może nie powinienem się tak wypowiadać ale kij ma dwa końce także zapytam cię. A co ty myślisz że Angole rzucą się na akcje sp. KOV i bedzie tam dzida ???
To drugie ominę bo łączy się z pierwszym.
Trzecie to gorzej gdy się rozczarujemy co jest bardziej realistyczne.
Po czwarte skoro to taka żyła złota to po co emisja ???
To taka wrzutka na ostudzenie zapału.
Lepiej być miło zaskoczonym niż się rozczarować z nie wiadomo jakich oczekiwań.
Ludzie żaden wpis na tym forum nie podbije ani nie zaniży ceny akcji.
Nie nakręcajcie się ,piszmy bardziej realistycznie bo jest na prawdę dużo nie wiadomych i są problemy do przeforsowania. Tu się zarobi ale jeszcze przyjdzie nam poczekać.

Podczas prezentacji zadałem pytanie: czy po uzyskaniu opinii niezależnego eksperta RPS, który oszacuje potencjał Nigerii, KOV rozważa finansowanie kredytem bankowym? W odpowiedzi usłyszałem, że raczej nie ponieważ kredyt bankowy na tym etapie zagospodarowania koncesji w Nigerii musiałby być bardzo drogi i nowa emisja w Londynie jest tutaj rozwiązaniem. Za to pole trzeba zapłacić, a równolegle wyłożyć niemałe pieniądze na przywrócenie nie działającej infrastruktury do użyteczności. Sytuacja wg przedstawiciela spółki jest analogiczna do tej na Ukrainie: KOV kupuje koncesję, na której prowadzone jest wydobycie; następnie zwiększa znacząco jego potencjał i stopniowo wydobycie i dopiero wówczas może starać się o kredyt bankowy z "normalną" marżą.
Na dzień dzisiejszy KOV porywając się na kupno koncesji w Nigerii, zamierza kupić coś co jest warte więcej niż cały KOV obecnie. A wartość KOVu na dzień dzisiejszy w dużej mierze stanowią potencjalne aktywa jak Brunei i Syria, a w małym stopniu bieżący pozytywny cash flow na Ukrainie, który został już "zużyty" na uzyskanie kredytu w EBOiR.

Rząd Nigerii ma do 20 tygodni na wydanie zgody, aczkolwiek konsorcjum spodziewa się otrzymać tę zgodę w ciągu miesiąca.

romano82 napisał(a):
a kiedy rząd Nigerii ma wydac zgode jest jakaś konkretna data ??
pozdrawiam

Mnie natomiast nurtuje kwestia wyceny KOV.
Dużo się pisze o tym, że KOV w Londynie byłby wyceniany wyżej.
Zdaje się, że publiczna wycena DM BZ WBK jest wyceną dochodową/opartą o szacunki zasobów.
Czy spółka KOV w ramach normalnych praktyk i kontaktów z analitykami nie mogłaby "zwrócić uwagę" na porównanie KOV do podobnych spółek na innych giełdach?

Pozdrawiam wyważonych i samodzielnie myślących uczestników tego forum

Czy można prosić o analizę raportu?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 22 kwietnia 2025 20:59:45
Liczba wpisów: 22
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,260 sek.

unulpqgv
wrtykegr
dicvfiwp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kioxwjee
pjybazet
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat