PARTNER SERWISU
fxkjxwzv
213 214 215 216 217
del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 6 czerwca 2011 22:36:41 przy kursie: 17,70 zł
Z sytuacji makroekonomicznej warto zwrócić uwagę na bardzo tanią złotówkę i zwiastuny odwrócenia tego trendu. Wiadomo, że na naszym rynku walutowym Londyn jest bardzo aktywny. W przypadku sondowania wejścia w KOV moment jest jak najbardziej słuszny, ponieważ na skutek umocnienia PLN nawet pozostanie kursu w miejscu może dać zysk inwestorowi z GBP. Choćby dzisiejszy link: forsal.pl/artykuly/520822,lond...

@Zyawa: Fundusze na Syrię i Brunei do końca tego roku są zapewnione (środki z kasy, wpływy z Ukrainy, 7 mln $ z EBOR, które KUB-GAS mógł przeznaczyć na spłatę pożyczki względem KOV). To wszystko razem daje płynność. Wielokrotnie podkreślano ryzyko projektu, również na Ukrainie, jednak nieprzewidywalność wiąże się również z jej pozytywnym aspektem. Projekt KUB-GAS być może pozwoli na sfinansowanie okrojonego programu inwestycyjnego nawet bez emisji na AIM. Patrz prognozy wydobycia z prezentacji. W ciągu 12m KUB-GAS będzie na Ukrainie robił naprawdę spory przychód. Przekraczający koszty stałe i potencjalne inwestycje miejscowe (współfinansowane kredytem z EBOR).

Dzisiaj poza jednorazowym wyskokiem kursu ok. 15:00-16:00 schemat był ten sam co w ostatnich kilku dniach. Miarodajny i konsekwentny skup. Najwyraźniej ktoś zalecił "Przeważaj" na spółkach wydobywczych/poszukiwawczych. Niektórzy zapominają, że KOV jest już od jakiegoś czasu aktywem "wydobywczym" a nie tylko "poszukiwawczym" jak OIL. Jakąś tam płynność finansową ma.

Cytując ostatni raport: "Niezwykle zaawansowane są prace związane z podłączeniem do produkcji odwiertu na polu Makiejewskoje. Wykonany w drugiej połowie 2010 r. M-19 jest obecnie przyłączany do urządzeń przesyłowych, umożliwiających dystrybucję gazu. Wstępna wielkość produkcji z tego odwiertu wyniesie od 85 tys. m3 do 99,1 tys. m3 gazu dziennie (3 do 3,5 MMscf/dziennie) – od 59,5 tys. m3 do 69,4 m3 tys. gazu netto dziennie, przypadające na 70 procentowy udział KOV."

Może Redface się odezwie po tygodniu i da znać jak poszedł ostatni roadshow Londyn/Zakopane.

Grosz do grosza. Największym "podejrzanym" akumulacji jest właśnie kapitał zagraniczny w tej chwili. Jednocześnie wzrost bez wyraźnej informacji jest sytuacją jakiej na KOV nie pamiętam, to już 5 czy 6 sesja. Czy ktoś ma inne zdanie w tej materii?
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 6 czerwca 2011 22:39

del-201504191
0
Wysłane: 6 czerwca 2011 23:12:49 przy kursie: 17,70 zł
Wracając do Nigerii, z komunikatu spółki:

Cytat:
Finalizacja Umowy Przeniesienia uzależniona jest od spełnienia następujących warunków:
(1)uzyskania zgód NNPC;
(2)rezygnacji przez NNPC z wykonania prawa pierwszeństwa, pierwokupu lub innych podobnych praw wynikających z wspólnej umowy operacyjnej, która ma zostać zawarta pomiędzy Sprzedającymi a NNPC;
(3)uzyskania pisemnej zgody na transakcję od ministra ds. zasobów ropy naftowej Federalnej Republiki Nigerii;
(4)uzyskania od Ministra pisemnego potwierdzenia, że zobowiązania joint venture utworzonego przez Sprzedających w zakresie krajowych dostaw gazu zostaną zmniejszone zgodnie z Umową Przeniesienia;
(5)uzyskania przez Neconde pozostałych wymaganych zgód od Ministerstwa Zasobów Ropy Naftowej;
(6)zawarcia przez Neconde Umowy Przeładunku Ropy z Shell Nigeria;
(7)niezaistnienia żadnych zdarzeń mających istotny negatywny wpływ.

Umowa Przeniesienia przewiduje termin 180 dni, w którym warunki te winny zostać spełnione lub - jeżeli ma to zastosowanie - uchylone.

Kilka newsów/linków nt. ogólnego klimatu:

(…) Fuel crisis, before now, had been the order of the day in Nigeria. The trend became very worrisome as business and commercial activities were often paralised. Prior to his formal inauguration as President, Jonathan never hid his attitude of zero tolerance for scarcity of petroleum products in any part of the country. No wonder therefore, that in the last 11 months; Nigeria has witnessed an unprecedented stability in the supply and distribution of petroleum products throughout the length and breadth of the country. And to ensure that the current product stability is sustained, the Ministry of Petroleum Resources, and the NNPC based on the president's directives were asked to design and implement practical measures to ensure that steady fuel supply to all parts of the country is sustained in the medium to long-term basis. Also the nation's three refineries, Warri, Port Harcourt and Kaduna refineries are working simultaneously contributing to the drive to increase local refining capacity. (…)
allafrica.com/stories/20110531... - 30.05.2011

Jonathan gives NNPC 24-month ultimatum to rehabilitate 3 refineries
ABUJA — AS part of his four-year term agenda towards growing the economy through oil sector, President Goodluck Jonathan has directed the Nigerian National Petroleum Corporation, NNPC, to as a matter of national priority carry out a comprehensive rehabilitation of the three refineries within the next 24 months.
The refineries are Port Harcourt Refining Company, with an installed capacity of 210,000 barrels of crude oil per day; Kaduna Refining and Petrochemicals Company, with a production capacity of 110,000 barrels per day and Warri Refining and Petrochemicals Company, with an installed capacity of 125,000 barrels per day, bringing the total national capacity to 445,000 barrels per day.
The presidential directive which is now to form the Federal Government’s 24 months target for the major rehabilitation of the three public enterprises, the first of its kind since the construction of the refineries, is to ensure maximum efficiency and installed capacity utilisation, when completed.
thenigerianpost.blogspot.com/2...

Biografia nowej/starej Pani minister: http://www.nigerianoilgas.com/?p=175 – z ciekawostek od 1992 do 2007 (została ministrem) pracowała dla Shell jako External Affairs Director ;-) cokolwiek to w praktyce znaczyło.

Foto :-) Pani minister: spynewsng.com/wp-content/uploa...
Foto :-) Goodluck Jonathana – Prezydent Nigerii też nowy/stary
www.csmonitor.com/var/ezflow_s...

Dla nie znających języka polecam: http://www.google.translate.pl
W mojej ocenie lepiej jest wrzucić anglojęzyczny fragment niż tekst puszczony przez autotranslator czy własne tłumaczenie (posądzenie o stronniczość). Poproszę admina o nie kasowanie tego istotnego w mojej opinii posta tylko ze względu na angielskie wstawki.

Reasumując nastawienie miejscowej władzy jest jak najbardziej pozytywne. Wiadomo jak wszędzie jest polityka ta krajowa i jest ta lokalna (choć i tutaj społeczność dostała udział). Po zapoznaniu się z klimatem sam odniosłem jak najbardziej pozytywne wrażenie. Jednak każdy ma swój gust w tej materii i swoje wyobrażenie w temacie "pozytywnego nastawienia". Zachęcam do drążenia tematu mimo, że na obecnym etapie wszystko jest tylko daleko idącą spekulacją medialną ;-).
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 6 czerwca 2011 23:16

Zyawa
0
Wpisów: 28
Wysłane: 6 czerwca 2011 23:33:38 przy kursie: 17,70 zł
Co do Ukrainy i zysków po lekturze miejscowej prasy i analizie sytuacji geopolitycznej związanej z energią nie byłbym taki pewny czy KUB Gas będzie mógł sobie tak inwestować "nadwyżki" dochodów gdziekolwiek. Polecam lekturę ukraińskiej prasy na temat rozwoju wydobycia gazu i uniezależnienia się od Rosji.

del-201504191
0
Wysłane: 7 czerwca 2011 00:01:15 przy kursie: 17,70 zł
@Zyawa: EBOR potwierdził, że KUB-GAS jest w tej chwili jedynym aktywem, które może być źródłem finansowania/kredytu. Takim źródłem może stać się więc również np. zastaw na udziale w KUB-GAS, jest wiele możliwości wykorzystania wzrostu biznesu na Ukrainie do generowania cash flow dla KOV. Przynajmniej ja tak to widzę. Tymczasem mija właśnie miesiąc od raportu nt. przystąpienia KOV do konsorcjum Neconde (6.05.2011). To już 4 tydzień z tych 20, na które zwraca uwagę raport. Rynek najwyraźniej spodziewa się rozstrzygnięcia. Biorąc pod uwagę wcześniejsze wycieki nt. zaangażowania KOV w transakcję (na 20-30 dni przed upublicznieniem informacji) można logicznie spodziewać się, że dobrze poinformowani inwestorzy instytucjonalni wiedzą swoje. W transakcje jest zaangażowane wiele podmiotów, dochodzi do tego cała plejada różnych urzędów w Nigerii odpowiedzialnych za wydanie zgody. Źródło informacji byłoby bardzo trudne do zidentyfikowania (Shell Nigeria, Total E&P (Nigeria), Nigerian Agip Oil Company, Shell Western Supply and Trading Limited, Grupa NestOil (Nigeria), Arie E&P Company Limited, VP Global, "lokalne społeczności", NNPC, Ministerstwo ds. Zasobów Ropy Naftowej itd.). Wszyscy wiemy jak w Polsce wygląda tajemnica w urzędzie, dlaczego Afryka miałaby być inna/lepsza?

PS
Do mnie dzwonią z propozycją kredytu/leasingu samochodu zanim dojadę do firmy z Urzędu Miasta po zmianie wpisu do ewidencji ;-) ja nie mam jeszcze decyzji w ręku a moje dane już krążą na rynku (w tym informacja o profilu - oferta specyficznego samochodu).
Edytowany: 7 czerwca 2011 00:14

wm
wm
0
Wpisów: 31
Wysłane: 7 czerwca 2011 12:58:21 przy kursie: 17,90 zł
Ciekawy jest ostatni akapit dot. Ukrainy i inwestycji w gaz łupkowy

wyborcza.biz/biznes/1,100896,9...

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 7 czerwca 2011 13:03:21 przy kursie: 17,90 zł
asx.com.au/asx/research/compan...

Rzuciłem okiem co się dzieje u naszego partnera z bloku L. Okazuje się, że znowu wyciągnie rękę do inwestorów po pieniądze (trading halt). Jeżeli AED nie przehulał kasy z ostatniej emisji (jakieś 3 miesiące temu), to być może szykują się na jakąś akwizycję. TAP chce sprzedać udziały w bloku M. AED nie ma aż tyle kasy, żeby kupić sobie całość od TAP.Być może KOV dorzuci się na udziały TAP i weźmie np 4% (może więcej), a AED kupi sobie 36%. Jest w tym jakaś logika biznesowa - nie ma więcej problemów z grafikiem na wypożyczoną wiertnicę, nasi specjaliści (ci co wiercą na Ukrainie) wiercą "po swojemu". Wszyscy pamiętamy, że ambicją Zarządu KOV jest zostać operatorem bloków w Bruneii. Wg mnie, teraz jest największa szansa na przejęcie władzy king.

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 7 czerwca 2011 13:14:21 przy kursie: 17,90 zł
Nuda.Nic się nie dzieje na zewnątrz to muszę sobie coś napisać merytorycznie.

Widzieliście ostatnie wzrosty ceny gazu na rynku?Do tego dochodzi dolar na wysokim poziomie.W przeliczeniu na złotówki będzie korzystniej wyglądał raport za 2Q.
Ostatni bardzo dużo artykułów w prasie o zwiększonym popycie na gaz,oraz o świetlanej przyszłości dla tego surowca.
W Nigerii gaz będzie hitem.

Czekamy chyba na pierwszą kasę z M-19.Nigeria chyba się opóźnia.
"Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 7 czerwca 2011 13:26

pele
0
Wpisów: 22
Wysłane: 7 czerwca 2011 17:43:39 przy kursie: 17,90 zł
A mnie akurat nie było przy komputerze.

Czy te olbrzymie zlecenia to było zebranie (chociaż częściowe) tego co wisiało na podaży, czy też tylko przerzucenie po bieżącej cenie?

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 7 czerwca 2011 18:44:48 przy kursie: 17,90 zł
O co chodzi z tym całym przerzucaniem? Czy ktoś może wytłumaczyć dlaczego się przerzuca a nie po prostu kupuje normalnie (i legalnie)?

pele
0
Wpisów: 22
Wysłane: 7 czerwca 2011 19:00:06 przy kursie: 17,90 zł
@Juan

Powodów może być wiele np:
- 2 dużych graczy dogadało się, że jeden chce kupić a drugi sprzedać i zrobili sobie szybki myk
- ktoś wykalkulował, że lepiej będzie wyglądać (opłacać się) jak spólka będzie miała większe obroty

itp. itd. a wszystko legalnie blackeye

del-201504191
0
Wysłane: 7 czerwca 2011 19:16:06 przy kursie: 17,90 zł
pele:
- ktoś skupował dla kogoś i odstępuje pakiety finansującemu
- przerzut akcji do portfela zagranicznego funduszy w celach podatkowych (zanim urosło)
- ucieczka z Cypru

Ad.2
Przerzucasz z polskiego rachunku na zagraniczny (fundacja Luksemburg, LLC, czy inne raje). Efektem jest wygenerowanie straty na polskim rachunku (na zapas do grania później) a więc brak podatku 19%. W bardzo wielu krajach podatek od zysku kapitałowego nie istnieje. Pozostaje mieć nadzieję, że to jest motyw bo znaczy, że przerzucający nie chce wygenerować sobie zysku w Polsce i płacić frycowego Rostowskiemu (może spodziewać się wzrostów).

Ad.3
Wiceminister Grabowski poinformował, że były to dwa główne postulaty resortu finansów, które zostały uwzględnione przez stronę cypryjską. - Oznacza to, że zakładanie spółek na Cyprze przestanie wkrótce przynosić takie korzyści podatkowe, jak dotychczas - zapowiedział wiceminister. Resort finansów wyjaśnia, że rozpoczęła się już procedura uzyskania zgody Rady Ministrów na podpisanie protokołu o zmianie konwencji w sprawie unikania podwójnego opodatkowania. Jeśli rząd taką zgodę wyrazi, jego podpisanie nastąpi w "niedługim czasie". Procedury wymagają, by następnie skierować do Sejmu ustawę o ratyfikacji protokołu o zmianie konwencji w sprawie podwójnego opodatkowania. Jeśli przed końcem roku zakończy się procedura notyfikacyjna, to nowe zmienione zasady mogą obowiązywać już od 1 stycznia 2012 r." - informuje resort finansów.

źródło: TVN24, 3 czerwca

Tak czy inaczej widać, że sporo akcji zaklepano i kupiec z pewnością nie wyrzuci ich 3 czy 8 groszy wyżej. Oby przechodziły w ręce instytucji, która zamierza się ujawnić. To pewnie nie jest jeszcze koniec.

I wszystko jest legalne ;-)
Edytowany: 7 czerwca 2011 19:28

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 8 czerwca 2011 08:15:12 przy kursie: 17,90 zł
Coś się dzieje. Na ASX trading halt na AAE.
Zobaczcie w komunikat z jakiego powodu.

www.asx.com.au/asxpdf/20110608...

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 8 czerwca 2011 08:23:58 przy kursie: 17,90 zł
@Exar
wczoraj czytałem tego newsa, niestety nie wiem czy to dobry news, chyba jednak nie.

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 8 czerwca 2011 10:26:20 przy kursie: 18,00 zł
sicc napisał(a):
@Exar
wczoraj czytałem tego newsa, niestety nie wiem czy to dobry news, chyba jednak nie.

Wg dostępnych ogólnie informacji można spekulować nt. dwóch opcji:
a) startuje odwiert Itheria-1, jak zapowiadało espi z 21 III (start prac na koniec Q2)
b) nastąpi opóźnienie prac ze względu na rewoltę w Syrii
Wiele powie zachowanie grubego, póki co jednak wywalania pod ewentualność negatywną nie widzę.

del-201504191
0
Wysłane: 8 czerwca 2011 10:26:32 przy kursie: 18,00 zł
sicc napisał(a):
@Exar

Forumowicze z Australii oczekują info nt. rozpoczęcia wiercenia w Syrii lub też info nt. planu wierceń i postępów dokonywanych w Syrii bez zakłóceń (raczej zaskoczenie dla rynku). Obecni na WZA lub śledzący wideo z WZA wiedzą, że Timothy Elliot odpowiedział wprost, że prace w Syrii postępują zgodnie z planem bez zakłóceń mimo protestów w miastach. Agri Energy dostanie na wstrzymanie bo prawdopodobnie da 100-150% up po newsie jak ostatnio po info nt. przystąpienia do spółki z KOV (takie up dostała spółka z ASX po samym newsie, że pracuje z KOV). Pewnie KOV powtórzy komunikat dzień później. Zresztą poczekamy, zobaczymy. Na razie raczej mizerne obroty biorąc pod uwagę ostatnie średnie. Generalnie im mniejsze tym szybciej przechodzimy wyżej ze skupem. Chyba wolę takie zachowanie spółki zamiast 2h podbitki po podaniu komunikatu o odwiercie. Petrolinvest wrócił do normalnego ostatnimi czasy stanu więc nikt nie zakłóca stanu KOV na ten tydzień.
Edytowany: 8 czerwca 2011 10:32

conger
0
Wpisów: 133
Wysłane: 8 czerwca 2011 15:30:55 przy kursie: 18,00 zł
odłożone prace w Syrii na trzeci kwartał;info z parkietu

del-201504191
0
Wysłane: 8 czerwca 2011 15:50:56 przy kursie: 18,00 zł
Rynek totalnie zlał to info. Pewnie worek jest nastawiony, dzisiaj tylko 630 000 sztuk obrócono. Wszyscy się ustawili na 1,85 PLN i czekają. Może część zejdzie a może odłoży zlecenia wyżej. Rynek oceni i osądzi.

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 8 czerwca 2011 16:00:38 przy kursie: 18,00 zł
conger napisał(a):
odłożone prace w Syrii na trzeci kwartał;info z parkietu

To akurat nie jest żadna nowość, gdzieś już widziałem info że odwiert ma się rozpocząć w okolicy 15 lipca, nie wiem czy nie było to w prezentacji na wza albo w jakimś komunikacie...

k.

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 8 czerwca 2011 16:02:46 przy kursie: 18,00 zł
Już na WZA mówiono o początku wiercen w lipcu [ Syria ].Wykonano już potrzebne studnie wodne.

del-201504191
0
Wysłane: 8 czerwca 2011 16:06:04 przy kursie: 18,00 zł
No właśnie po sprawdzeniu w moim kalendarzu faktycznie mam, że lipiec. Wypadło mi z głowy. Wszyscy ą Syrię na razie trochę po omacku traktują choć według Pana Korczaka jest to koncesja o najwyższej prognozowanej stopie zwrotu. W końcu 500 mln baryłek.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

213 214 215 216 217

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,264 sek.

okmdxxhw
ydeohrjn
tecknfoo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vtxozero
fwobfzyh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat