0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
1 lipca 2011 12:56:02
przy kursie: 17,60 zł
1.76 bo tutaj jeden grosz ma duże znaczenie "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
1 lipca 2011 12:57:22
Zgoda, przepraszam za mój błąd. Zaniżenie wartości akcji tej spółki o jeden grosz było niecelowe  .
Edytowany: 1 lipca 2011 13:10
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
1 lipca 2011 12:58:14
onochi napisał(a):@Mieszko
A jaka jest procedura przejścia od 2C do 2P. Czy moje rozumowanie jest słuszne że jeśli odwiert natrafi na ropę w Syrii i RPS przeliczy zasoby to zamienią się one na 2P czy odbywa się to jakoś inaczej. Jak rozumiem 2C wynikają z sejsmiki a 2P to fizycznie znalezione zasoby po odwiercie. Nie, z sejsmiki wynikają Prospective Resources. Ale co do reszty - racja. Odwiert potwierdza, że w ziemi jest ropa. Wtedy resources staja się reserves. Oto definicje ze strony KOV: RESERVES zasoby eksploatacyjne / udokumentowane Szacunkowe oszacowane ilości ropy naftowej, gazu ziemnego i towarzyszących im substancji, w stosunku do których w danym czasie oczekuje się, że będzie je można wydobyć ze znanych akumulacji. RESOURCES czyli zasoby niesklasyfikowane jako eksploatacyjne Zasoby, które, ze względu na wczesne stadium projektu, nie są klasyfikowane jako eksploatacyjne. Resources which cannot be classified as reserves because of an early stage of development.
|
|
|
|
Wysłane:
1 lipca 2011 13:02:15
To w takim razie jak Syria może mieć zasoby 2C skoro odwiert dopiero zostanie wykonany. Mówiąc szczerze nie do końca rozumiem różnicę między 2C a 2P. Może 2P to jest rezerwuar z którego trwa wydobycie?
|
|
Wysłane:
1 lipca 2011 13:02:45
rabbit napisał(a):
@Mieszko
To wartość jednej akcji na dzisiaj to ok.7 pln? Dobrze liczę?
Ja nigdzie tego nie powiedziałem. Nie wiem jaka jest wartość akcji, bo przecież tu trzeba też wziąć pod uwagę szereg innych czynników, jak np. bieżąca produkcja, zobowiązania i to wszystko, co tworzy wartość spółki giełdowej. Po prostu znalazłem łatwą metodę obliczenia wartości rezerw i zasobów i zastosowałem ją do KOV. Przy czym wartość spółki to nie tylko wartość złóż węglowodorów. Wnioski niech każdy sobie sam wyciąga.
|
|
Wysłane:
1 lipca 2011 13:05:10
onochi napisał(a):To w takim razie jak Syria może mieć zasoby 2C skoro odwiert dopiero zostanie wykonany. Mówiąc szczerze nie do końca rozumiem różnicę między 2C a 2P. Może 2P to jest rezerwuar z którego trwa wydobycie? Nie ma 2C. To była moja/nasza pomyłka.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
1 lipca 2011 13:08:40
onochi napisał(a):@Mieszko
A jaka jest procedura przejścia od 2C do 2P. Czy moje rozumowanie jest słuszne że jeśli odwiert natrafi na ropę w Syrii i RPS przeliczy zasoby to zamienią się one na 2P czy odbywa się to jakoś inaczej. Jak rozumiem 2C wynikają z sejsmiki a 2P to fizycznie znalezione zasoby po odwiercie. Wcinam się. To chyba nie jest łatwo odpowiedzieć. Ale wydaje mi się że faktycznie ropa musi trysnąć. Ukształtowanie potencjalnych rezerwuarów można poznać poprzez sejsmikę - to pozwala na oszacowania zasobów pespektywicznych. Jeśli ropa popłynie ale jest za mało odwiertów żeby faktycznie stwierdzić ile tam tego jest, to wystarcza na szacunek 2C. Jeśli rezerwuar zostanie lepiej poznany poprzez większą liczbę odwiertów to adekwatnie do ilości odwierów przypisuje się rezerwy 1P, 2P, 3P. k.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-23 Wpisów: 22
Wysłane:
1 lipca 2011 13:18:32
Uważam, że popełniacie fundamentalny błąd opierając się na wskaźniku wartości rezerw wyciągniętym z prezentacji Faroe! Po prostu nie wiadomo na jakiej podstawie osoby robiące tę prezentację go użyły i taki wskaźnik reprezentuje punkt widzenia menedżerów Faroe, a nie inwestorów wyceniających tę spółkę.
Żeby prawidłowo podejść do sprawy to należałoby wziąć dzisiejszą kapitalizację Faroe i podzielić ją przez 2P, ewentualnie dodając 2C z jakimś współczynnikiem. Należałoby także wziąć pod uwagę, że Faroe po odkryciu istotnych zasobów w sierpniu (Maria discovery)dokonało emisji akcji w październiku zeszłego roku i zebrała z rynku 62,2 mln funtów.
Moim zdaniem w celu prawidłowego porównania do KOV należałoby od kapitalizacji Faroe (341,88 mln funtów) odjąć te 62,2 mln w gotówce. To tak z grubsza jeśli chodzi o zasadę. Wciąż myślę jakie istotne szczegóły należałoby wziąć pod uwagę... Dopiero po dokonaniu takich porównań ze spółkami z listy Jakuba Korczaka można dojść do wskaźnika średniego dla całej listy i zobaczyć jak KOV wypada.
Czy znaleźliście gdzieś kompletną listę koncesji Faroe z przypisanymi rezerwami? Dla mnie zastanawiające jest to, że po przejrzeniu informacji opublikowanych na AIM dotyczących Faroe nie znalazłem nigdzie ani słowa o raportach niezależnych firm inżynieryjnych oceniających złoża?
Wydawało mi się, że dobrym punktem zaczepienia może być dokument oferujący akcje nowej emisji na jesień zeszłego roku. Niestety doczytałem się, że emisja była tylko na zaproszenia i taki dokument nie jest ogólnie dostępny :(
Ufff, myślałem że takie porównanie będzie łatwiejsze do zrobienia tymczasem brak podstawowych informacji albo ja źle szukam. Proszę o Wasze opinie i pomoc.
|
|
Wysłane:
1 lipca 2011 13:29:11
Pele, ale naszym celem było tylko określenie średniej dla spółek z AIM wartości wskaźnika kapitalizacja/wartość rezerw i zasobów. Resztę spółek z listy Redface przedstawi Wam Krzysiek (choć nie wszystkie, z uwagi na brak kompletnych danych). Nie ważne, czy 1mmboe klasy 2P ocenisz na 10 mln funtów, czy 20 zł. Możesz to wyliczać nie w funtach, ale np w punktach. Chodzi o określenie względnej wartości między spółkami, a nie ich bezwzględnej wartości. Co do Faroe i jej aktywów, link masz wyżej. Ale, jak napiałem wyżej, nie to jest naszym celem.
Edytowany: 1 lipca 2011 13:32
|
|
Wysłane:
1 lipca 2011 17:08:56
@ Krzysiek Bazowałem w moich obliczeniach na Twoich szacunkach, które wrzuciłeś na forum jakiś czas temu - o czym wiesz. Tymczasem teraz widzę, że Ty w brałeś pod uwagę szacunek w kategorii low estimate a nie best estimate. Na stronie KOV w dziale "kluczowe aktywa" mamy podane wartości zasobów dla Syrii. To właśnie te wartości, które pojawiały się wyżej w obliczeniach: www.kulczykoil.com/syria_zasob...Przy czym jest tam ewidentny błąd. Najwyższe dane to high estmiate, potem są dane best estimate (ale pomyłkowo nazwane high estimate) i potem powinno być low estimate, ale jest best estimate. POtwierdza to ostatni komunikat z Syrii www.kulczykoil.com/files/16354...który mówi o 338 mmboe best estimate na Itherii. Trzeba przypomnieć Redfaceowi żeby kazał to poprawić. Tak więc szacunki kategorii Best Estimate dla Syrii to; Itheria -338mmboe wg tekstu ESPI lub 344mmboe wedle danych ze strony KOV Bashaer - 88 mmboe. Razem 432 mmboe. CO oznacza, że po raz kolejny trzeba liczyć wszystko od nowa.
Edytowany: 1 lipca 2011 17:16
|
|
|
|
Wysłane:
1 lipca 2011 19:23:03
[***usunięto odniesienia do skasowanych postów***] Tak przy okazji czuję się w obowiązku napisać, że we wtorek Alison-Madueke została powołana na ministra ds. ropy przez Prezydenta Nigerii Link. Jest to ta sama Minister, która zaoferowała OML-42 Neconde i KOV. Zbliżamy się powoli do finalizacji tej transakcji jak sądzę. Nasz kolega przebywa na banicji na innym forum i jest osobą która znalazła źródło i informację.
Edytowany: 3 lipca 2011 13:38
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
1 lipca 2011 21:31:02
Mieszko napisał(a):@ Krzysiek Bazowałem w moich obliczeniach na Twoich szacunkach, które wrzuciłeś na forum jakiś czas temu - o czym wiesz. Tymczasem teraz widzę, że Ty w brałeś pod uwagę szacunek w kategorii low estimate a nie best estimate. Na stronie KOV w dziale "kluczowe aktywa" mamy podane wartości zasobów dla Syrii. To właśnie te wartości, które pojawiały się wyżej w obliczeniach: www.kulczykoil.com/syria_zasob...Przy czym jest tam ewidentny błąd. Najwyższe dane to high estmiate, potem są dane best estimate (ale pomyłkowo nazwane high estimate) i potem powinno być low estimate, ale jest best estimate. POtwierdza to ostatni komunikat z Syrii www.kulczykoil.com/files/16354...który mówi o 338 mmboe best estimate na Itherii. Trzeba przypomnieć Redfaceowi żeby kazał to poprawić. Tak więc szacunki kategorii Best Estimate dla Syrii to; Itheria -338mmboe wg tekstu ESPI lub 344mmboe wedle danych ze strony KOV Bashaer - 88 mmboe. Razem 432 mmboe.CO oznacza, że po raz kolejny trzeba liczyć wszystko od nowa Na stronie KOV jest ewidentny błąd faktycznie ale wartości, które przytoczyłeś są poprawne ale ... dotyczą 100% udziałów w koncesji a KOV ma 50% formalnie a 45% realny udział w koncesji w bloku 9: Cytat:Zasoby perspektywiczne (45%): Obiekt poszukiwawczy: Itheria - najniższa wartość szacunkowa (Low Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 36, Gaz (BCF) 25, MMBOE 40 - najlepsza wartość szacunkowa (Best Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 135, Gaz (BCF) 101, MMBOE 152- najwyższa wartość szacunkowa (High Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 305, Gaz (BCF) 239, MMBOE 344 Obiekt poszukiwawczy: Bashaer - najniższa wartość szacunkowa (Low Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 22, Gaz (BCF) 11, MMBOE 24 - najlepsza wartość szacunkowa (Best Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 42, Gaz (BCF) 21, MMBOE 46 - najwyższa wartość szacunkowa (High Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 74, Gaz (BCF) 37, MMBOE 80 Źródło Zatem bazowaliśmy na dobrych wartościach z tym, że przy porównaniu KOV i Faroe powinniśmy wziąć pod uwagę tak jak wspomniałeś przelicznik: 0,914 mln za każdy mmboeze względu na zasoby perspektywiczne a nie warunkowe - tu się pomyliłem bo opierałem się na rekomendacji DM BZ WBK, gdzie uznali, że zasoby perspektywiczne Syrii są brane pod uwagę ale z mnożnikiem 0,25 podobnie jak zasoby perspektywiczne Brunei bloku L z mnożnikiem co dziwne 0,5 tak samo jak zasoby warunkowe bloku M (chyba, że tutaj na stronie KOV tez jest błąd a nie znalazłem raportu niezależnego eksperta dotyczącego tego Brunei dlatego bazuje na informacjach ze strony spółki, gdzie jak widzimy też mogą zdarzyć się pomyłki). @kerieg Wierz mi lub nie ale spędziliśmy na analizach i poszukiwaniu informacji na temat tych 12 spółek z AIM bardzo dużo czasu i to, że się dzielimy i staramy się podjąć jakąś dyskusję jest tylko naszą dobrą wolą. Mamy zestawienie spółek z AIM zawierające kilka wskaźników mogących pomóc w znalezieniu miejsca dla KOV na AIM, które jeszcze na pewno zweryfikujemy. Mieszko podał jeden przykład aby na forum poddać pod dyskusję ten temat ale widzę, że nie wszystkich to interesuje. Też chcieliśmy poznać zdanie innych forumowiczów aby uwzględnić to w naszych analizach. Dlatego nie publikowaliśmy jeszcze całokształtu naszych prac tylko cząstkowe analizy. Przecież możemy popełnić błąd bo na tym forum chyba nie ma specjalistów w dziedzinie wyceny spółek. Bynajmniej my do nich nie należymy ale staramy się zrobić coś więcej niż tylko czekać aż ktoś może kiedyś zrobi całą pracę za nas. Naszych postów nie należy traktować jako rekomendacji tylko jako próbę jak najbardziej miarodajnej oceny sytuacji. Wszelkie merytoryczne krytyki są mile widziane bo tylko pomogą nam uniknąć błędnego toku rozumowania. Nie wiem czy mamy docelowo publikować to co mamy publicznie więc pewnie zainteresowanym podeślemy namiary na publikację prywatnie. Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
1 lipca 2011 22:24:51
@ Krzysiek, racja, 152 i 46 mmboe dla Itherii i Bashaer, co daje w sumie 198 mmboe.
[***usunięto odniesienia do skasowanych postów***]
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
1 lipca 2011 23:47:27
[***usunięto odniesienia do skasowanych postów***] Pani minister zapowiada ciąglość swoich prac w ministerstwie. allafrica.com/stories/20110630...
|
|
Wysłane:
2 lipca 2011 11:26:04
Krzysiek9 napisał(a):Mieszko napisał(a):@ Krzysiek Bazowałem w moich obliczeniach na Twoich szacunkach, które wrzuciłeś na forum jakiś czas temu - o czym wiesz. Tymczasem teraz widzę, że Ty w brałeś pod uwagę szacunek w kategorii low estimate a nie best estimate. Na stronie KOV w dziale "kluczowe aktywa" mamy podane wartości zasobów dla Syrii. To właśnie te wartości, które pojawiały się wyżej w obliczeniach: www.kulczykoil.com/syria_zasob...Przy czym jest tam ewidentny błąd. Najwyższe dane to high estmiate, potem są dane best estimate (ale pomyłkowo nazwane high estimate) i potem powinno być low estimate, ale jest best estimate. POtwierdza to ostatni komunikat z Syrii www.kulczykoil.com/files/16354...który mówi o 338 mmboe best estimate na Itherii. Trzeba przypomnieć Redfaceowi żeby kazał to poprawić. Tak więc szacunki kategorii Best Estimate dla Syrii to; Itheria -338mmboe wg tekstu ESPI lub 344mmboe wedle danych ze strony KOV Bashaer - 88 mmboe. Razem 432 mmboe.CO oznacza, że po raz kolejny trzeba liczyć wszystko od nowa Na stronie KOV jest ewidentny błąd faktycznie ale wartości, które przytoczyłeś są poprawne ale ... dotyczą 100% udziałów w koncesji a KOV ma 50% formalnie a 45% realny udział w koncesji w bloku 9: Cytat:Zasoby perspektywiczne (45%): Obiekt poszukiwawczy: Itheria - najniższa wartość szacunkowa (Low Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 36, Gaz (BCF) 25, MMBOE 40 - najlepsza wartość szacunkowa (Best Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 135, Gaz (BCF) 101, MMBOE 152- najwyższa wartość szacunkowa (High Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 305, Gaz (BCF) 239, MMBOE 344 Obiekt poszukiwawczy: Bashaer - najniższa wartość szacunkowa (Low Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 22, Gaz (BCF) 11, MMBOE 24 - najlepsza wartość szacunkowa (Best Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 42, Gaz (BCF) 21, MMBOE 46 - najwyższa wartość szacunkowa (High Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 74, Gaz (BCF) 37, MMBOE 80 Źródło Zatem bazowaliśmy na dobrych wartościach z tym, że przy porównaniu KOV i Faroe powinniśmy wziąć pod uwagę tak jak wspomniałeś przelicznik: 0,914 mln za każdy mmboeze względu na zasoby perspektywiczne a nie warunkowe - tu się pomyliłem bo opierałem się na rekomendacji DM BZ WBK, gdzie uznali, że zasoby perspektywiczne Syrii są brane pod uwagę ale z mnożnikiem 0,25 podobnie jak zasoby perspektywiczne Brunei bloku L z mnożnikiem co dziwne 0,5 tak samo jak zasoby warunkowe bloku M (chyba, że tutaj na stronie KOV tez jest błąd a nie znalazłem raportu niezależnego eksperta dotyczącego tego Brunei dlatego bazuje na informacjach ze strony spółki, gdzie jak widzimy też mogą zdarzyć się pomyłki). @kerieg Wierz mi lub nie ale spędziliśmy na analizach i poszukiwaniu informacji na temat tych 12 spółek z AIM bardzo dużo czasu i to, że się dzielimy i staramy się podjąć jakąś dyskusję jest tylko naszą dobrą wolą. Mamy zestawienie spółek z AIM zawierające kilka wskaźników mogących pomóc w znalezieniu miejsca dla KOV na AIM, które jeszcze na pewno zweryfikujemy. Mieszko podał jeden przykład aby na forum poddać pod dyskusję ten temat ale widzę, że nie wszystkich to interesuje. Też chcieliśmy poznać zdanie innych forumowiczów aby uwzględnić to w naszych analizach. Dlatego nie publikowaliśmy jeszcze całokształtu naszych prac tylko cząstkowe analizy. Przecież możemy popełnić błąd bo na tym forum chyba nie ma specjalistów w dziedzinie wyceny spółek. Bynajmniej my do nich nie należymy ale staramy się zrobić coś więcej niż tylko czekać aż ktoś może kiedyś zrobi całą pracę za nas. Naszych postów nie należy traktować jako rekomendacji tylko jako próbę jak najbardziej miarodajnej oceny sytuacji. Wszelkie merytoryczne krytyki są mile widziane bo tylko pomogą nam uniknąć błędnego toku rozumowania. Nie wiem czy mamy docelowo publikować to co mamy publicznie więc pewnie zainteresowanym podeślemy namiary na publikację prywatnie. Pozdrawiam Wielkie dzięki za wszelkie analizy i wyliczenia.Podziękowania również dla Mieszka za pracę którą włożył oraz każdemu kto dożucił swoją cegiełkę do jakiejkolwiek analizy czy informacji.To wszysko zabiera czas i ja to rozumiem i jeżeli ktoś takie rzeczy robi gratisowo to chyba po to żeby inni dorzucił swoje przemyślenia,opinie czy wiedzę. Niestety nie potrafię jeszcze tego wszystkiego wyliczyć,wszysko mi się kręcie z zasobami ale dojdę do tego z czasem.Największy problem dla mnie to brak możliwości porównania obliczeń w języku ojczystym.Mogę porównać tylko do petrola,tylko z czym skoro oni uzgadniają zasoby za biurkiem? Nie przejmujcie się jakimiś traderami różnej maści bo gdzie mają wylać swoje żale?W domu już ich nikt nie słucha. To teraz coś merytorycnie żeby nie było W Nigerii jest korupcja i to duża a bycie operatorem to możliwość dużych dochodów na boku.Można było przeczytać wczoraj na onecie że w Polsce przy odwiertach jest to samo.Każdy chce coś skubnąć na boku przy tak ogromnych pieniądzach.Tylko czy pani minister pozwoli sobie na odebranie tego przywileju byłym pracownikom Shella czyli też Nigeryjczkom należącym do Neconde?Nie oddając OML 42 Neconde naraża Delte Nigru na destabilizacje a w obietnice że kiedyś będą mieli z tego korzyści bo na pierwszym miejscu są moi znajomi i układy,miejscowa społeczność może nie uwierzyć.Było by to posunięcie bardzo ryzykowne politycznie.Lepiej chyba dać ludziom igrzyska i niech się nimi interesują a Ona/Oni zarobią sobie na innych blokach. Możliwe też jest oddanie operatora konsorcjum Neconde warunkowo tzn "będziecie działać pod naszym nadzorem,chcemy dużo gazu albo odbierzemy Wam operatora" Jestem optymistycznie nastawiony na Nigerie i głęboko wierzę że wywiady w prasie to polityka. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
2 lipca 2011 13:49:38
Znalazłem ciekawy artykuł o Nestoil,to udziałowieć Neconde.Warto sobie przeczytać z kim KOV wyrusza na podbój Nigerii. businessdayonline.com/NG/index..."Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
2 lipca 2011 18:44:08
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
4 lipca 2011 12:57:05
@Redface
Czy moglibyśmy prosić o skomentowanie sytuacji z Agri? Z tego co zrozumiałem Agri kupiło Tritona Singapore a Triton miał 20% udział w Syrii. Czy te 20% trafia z powrotem do KOV? Czy to zdarzenie będzie miało wpływ na najbliższy terminarz wierceń (Itheria, Bashaer)? Z tego co pamiętam pierwsze wiercenie jest w większości finansowane przez Mena, co z drugim?
Pozdrawiam,
k.
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
4 lipca 2011 13:37:06
Agri dopiero miało nabyć Tritona, który ma 20% udziału w block 9. Nie zgromadzili kasy więc przejęcie nie dojdzie do skutku. Agri ma wciąż 5% udziału w Tritonie, czyli pośrednio 1% w block 9. I to tyle konkretów w komunikacie. Myślę, że na razie spokojnie należy podejść, nie ma nic o ewentualnym przesunięciu prac, bo i AAE nie jest stroną. EDIT: Podanie komunikatu przed samym rozpoczęciem odwiertów, wskazuje wg mnie na to, że AAE po analizie projektu wierzyło w odwierty i do ostatniej chwili szukało finansowania. Niestety dla siebie nie znalazło gotowych na tolerancję obecnego ryzyka Syrii (wszyscy już są w KOV zapakowani  ).
Edytowany: 4 lipca 2011 13:52
|
|
Wysłane:
5 lipca 2011 00:47:02
Brunei jest chyba perspektywiczna bo kto by inwestował takie pieniądze a ropę importował? Może chcą ropę przerabiać tylko z dna morza. www.argusmedia.com/News/Articl..."Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.