Temat:
CIGAMES
Scarry napisał(a):sir_koutun napisał(a): Też odpowiem pytaniem na pytanie postawione przez Ciebie: A czy przed Wiedźminem pierwszym CD Red wydali jakąś grę, która była hitem? No nie. Co nie przeszkodziło im w wydaniu takiego.
Ano dokładnie ekipa CD Red przed wydaniem Wiedźmina nie pod swoim szyldem ale wydała sporo uznanych gier Mam wrażenie, że problem czytania ze zrozumieniem w tym przypadku dotyczy innej osoby, niż sugeruje Scarry. Wyraźnie napisałem o ekipie CD Red. Mało tego - wyraźnie o ekipie CD Red piszesz. Nie powołując się na żadne przykłady. Wiadomo, że ludzie tam nie wzięli się znikąd. Że część z nich miała jakieś doświadczenia w innych studiach, a część pewnie zdobywała doświadczenie amatorsko. Co nie zmienia faktu, że pisaliśmy o studiu CD Red - a to nie miało wcześniej żadnych sukcesów - stąd pytanie postawione przeze mnie wydaje się jak najbardziej na miejscu. Jako wsparcie dla Deck13 pojechał Tomek Gop. Nawet jeśli ekipie D13 brakuje doświadczenia, obycia - wydaje mi się, że Tomek będzie w stanie im w tym pomóc. Pokierować.
|
|
Temat:
CIGAMES
anty_teresa napisał(a):A czy Deck zrobił już coś, co stało się Hitem przez duże H, w szczególności RPG? Jeśli zaś chodzi o EF to tutaj CIG trafia w silną konkurencję. Tak naprawdę mamy dwie niewiadome, a do tego praktykę przekładania premier, co być może znów spowoduje przesunięcia... Z tego powodu teza o wzrostach w przyszłym roku jest nieuzasadniona. Te mogą pojawić się jak spółce uda znaleźć się finansowanie dłużne... Na dzień 30 czerwca spółka wydała już ponad 30 milionów na napisanie EF i LOF. Do tego dojdzie pewnie kolejne 30. To nie jest wcale mało, aby na tym dobrze zarobić i uzasadnić wzrosty. Też odpowiem pytaniem na pytanie postawione przez Ciebie: A czy przed Wiedźminem pierwszym CD Red wydali jakąś grę, która była hitem? No nie. Co nie przeszkodziło im w wydaniu takiego. Dla mnie sytuacja z LotF wygląda trochę tak, jakby prezes dostrzegł w końcu to, że nie może na wszystkim trzymać ręki. Stąd studio w Niemczech, Tomasz Gop i spora doza autonomii.
|
|
Temat:
CIGAMES
sir_koutun napisał(a):A tymczasem Lords Of The Fallen zaczyna być coraz bardziej doceniany na świecie. Znalazł się z rankingu Top 20 PC Games Of 2014, wśród takich tytułów jak Wiedźmin 3, The Division, Watch Dogs itd. Może i macie rację, może cena poleci teraz nawet w okolice 5 zł (chociaż na taki obrót spraw stawiałbym raczej tylko po ewentualnym dodruku akcji, a do niego jeszcze daleko). Jednak przyszły rok będzie stał pod znakiem wzrostów i to dużych. Kod: /mod: Proszę podać uzasadnienie do twierdzenia o wzrostach. Tego wymagamy na forum. Bez tego post wyleci/
Twierdzenie o przyszłorocznych wzrostach oparłem o to co przyniesie przyszły rok: - premiera Enemy Front, który przez zachodnie redakcje jest przyjmowany całkiem pozytywnie, a który jest aktualnie dopracowywany przez dwóch - specjalnie do tego celu zatrudnionych - speców; - premiera Lords Of the Fallen, który również jest pozytywnie przyjmowany i umieszczany w takich rankingach jak ten przytoczony przeze mnie powyżej. Powyższe wydarzenia powinny pozwolić spółce na osiągnięcie przychodu pozwalającego na realizację zobowiązań finansowych (obligacje i ewentualny kredyt) i realizację kolejnego projektu, jakim jest Sniper Ghost Warrior 3.
|
|
Temat:
CIGAMES
A tymczasem Lords Of The Fallen zaczyna być coraz bardziej doceniany na świecie. Znalazł się z rankingu Top 20 PC Games Of 2014, wśród takich tytułów jak Wiedźmin 3, The Division, Watch Dogs itd. Może i macie rację, może cena poleci teraz nawet w okolice 5 zł (chociaż na taki obrót spraw stawiałbym raczej tylko po ewentualnym dodruku akcji, a do niego jeszcze daleko). Jednak przyszły rok będzie stał pod znakiem wzrostów i to dużych. Kod: /mod: Proszę podać uzasadnienie do twierdzenia o wzrostach. Tego wymagamy na forum. Bez tego post wyleci/
|
|
Temat:
CIGAMES
Scarry napisał(a): Jeśli Enemy Front choć trochę przypomina to co miało być wydane rok temu jako Enemy Front to sorry - straty będą jeszcze większe niż na Alien Rage. Wciąż piszesz tak, jakby CI Games chciało wydać Enemy Front nie zmieniając niczego od dwóch lat w kodzie. Przecież oczywiste jest, że dwa lata temu prezentowali wersję alfa. Wczesną alfę. W takich wersjach oczywiste jest, że występują problemy techniczne, większość funkcjonalności jest tylko wstępnie zaimplementowana i skonfigurowana, a części funkcjonalności w ogóle nie ma. Trochę to takie czepialstwo, dla czepialstwa. Równie dobrze mógłbyś brudnopisy krytykować.
|
|
Temat:
CIGAMES
Witamy, panie Marku. To bardzo dobry krok, doinformować nas. Wyjaśnić rzeczy, które martwią lub po prostu zaprzątają naszą uwagę, a są związane z Pana firmą. Liczymy na częstsze informacje bezpośrednio z CI Games - podane z pierwszej ręki zawsze smakuje lepiej ;)
|
|
Temat:
CIGAMES
Scarry napisał(a):@Fantomas obejrzyj filmiki z EF. Używają starego silnika o niskiej rozdzielczości tekstur, mało zaawansowanych efektów, brak interakcji ze środowiskiem z wyjątkiem dokładnie zaprogramowanych miejsc, AI komputerowe jak zwykle u CIG (czytaj= całkowity brak, chyba że akurat uaktywni się skrypt), do tego dramatycznie brzydko wyglądająca roślinność (no i ofc zero interakcji przy ruchu bohatera). W projekcie nie bierze udziału Stuart Black, który z CIG odszedł ani Tomasz Gop.
preview gry wygląda "so 2005" że aż boli. Ale nie wiem czy nawet wtedy miałoby szanse na większy sukces.
w tej chwili jest ARMA III (i ciągle jest ARMA II), do której mody na temat II Wojny światowej wgniatają w ziemię takie produkcje jak EF.
Kolego scarry - oglądanie filmików z wczesnych etapów tworzenia gry trochę mija się z celem. Wiadomo, że wersje alfy i wczesne bety zazwyczaj różnią się mocno od finalnego efektu. To samo tyczy się porównywania finalnej wersji gry z grą w fazie alfa/beta. I to samo również dotyczy porównywania różnych gatunków gier. Poza tym - zwróć uwagę na taki fakt, że "Steve Hart i Paul Robinson zasilają szeregi zespołu deweloperskiego pracującego nad Enemy Front."Widać, że CI Games dostrzega niedociągnięcia w swojej produkcji. Inaczej nie zatrudniali by speców do dopieszczenia gry. Skończyli by po prostu mapy, etapy i puścili grę na rynek.
|
|
Temat:
CIGAMES
Scarry napisał(a):CIA jest wg mnie najdziwniejszą spółką jaka istnieje wśród spółek softwarowych - spółka, która przez tyle lat miała jeden jedyny przebój, ale hype-a wśród inwestorów narobiła jakby miała 10. Wg mnie CIA rzutuje na inne spółki, niejako psując opinię branży polskich spółek softwarowo-growych [tworząc wizerunek branży spółek od fuksiarskiego złotego strzału]
Jeśli spółka tak naprawdę nigdy nie pokazała dopracowanego produktu, i w pierwszej lidze znajduje się, moim zdaniem, zupełnie przypadkiem, to dlaczego mam być nastawiony do niej inaczej? No czuję się trochę jakbym w przedszkolu wylądował. :D "Co z tego, że ty masz jednego pieniążka? Ja mam 10 pieniążków." Szczegół, że jeden dzieciak ma 5 zyla, a drugi 10x po 5gr :D Pewnie umknęło Twojej uwadze, że CI wypuściło mnóstwo gier. Cienkich, tanich i... o dziwo - sprzedających się. Na tych kartoflach zbudowali swoją wielkość i próbują zmienić profil spółki. Próbują grać w pierwszej lidze. To źle? Nie sądzę. Do tej pory CI wypuściło jeden tytuł aspirujący do gry pierwszoligowej. Wyszło ze średnim skutkiem, ale! Gra sprzedała się nie najgorzej - przychody pozwoliły na pokrycie kosztów produkcji, więc gra przynajmniej nie przyniosła strat. I pewnie umknęło Tobie, że CD Projekt wypuściło dwa przeboje. Wielkiej różnicy (jeśli chodzi o DEV) nie widzę. Aktualnie CI wypuszcza grę Alien Rage i pracuje nad kolejnymi dwoma tytułami (dużymi). Plus zapowiedziało Sniper'a 3. CD Projekt? Pracuje nad dwoma tytułami. Nie ma tak naprawdę aż tak wielkich różnic. Oczywiście - o wielkości CDP stanowi nie tylko DEV, ale też reszta działalności: GOG, CDP, dystrybucja pudełkowa itd. To, że CI wylądowało w tej pierwszej lidze, to konsekwencja długiej na to pracy. "Czasem trzeba pohandlować tonami węgla, żeby później móc handlować gramami diamentów" - właściwie tak w skrócie można by przedstawić historię CI. I oby te diamenty zaczęli właśnie wypuszczać.
|
|
Temat:
CIGAMES
larry_mcc napisał(a):Nowe tytuły, nowe oczekiwania. Ja bym się wstrzymał z ocenami jakie będą nowe gry, niech pojawią się recenzje. A najważniejsze aby gry ukazały się zgodnie z terminami premier bo kolejne obsunięcia będą źle odbierane przez rynek.
Kurs CIA leży przy wsparciu i kolejny raz pewnie będzie chciał się odbić od 16 PLN. Tutaj kurs może ratować Querqus TFI. Jeżeli dalej mają chęć wspierania spółki. Oczywiście masz rację. Ważne jest to, aby gry były wypuszczane zgodnie z harmonogramem. Alien Rage tak właśnie wyjdzie. Ważne jest też to, aby były dobrze przyjęte - AR zbiera całkiem pozytywne opinie (prezentacje gameplay'u redaktorom i na targach) O pozostały na razie ciężko coś powiedzieć w obu kwestiach. Tak czy siak - wygląda na to, że CI jednak uczy się na własnych błędach.
|
|
Temat:
CIGAMES
Nie trudno zauważyć również, że w ciągu najbliższych 15 miesięcy firma wypuszcza trzy gry. Jedną średnią i dwie duże. Już zapowiedzieli wypuszczenie obligacji, co jeszcze bardziej studzi nastroje. Moim zdaniem niepotrzebnie. Jeśli gry się sprzedadzą choćby przeciętnie (niech to będzie choćby poziom SGW2), jedna gra załatwi wykup obligacji - pozostałe fundusze na dalszy dev.
|
|