Temat:
HARPER
Gdyby ktoś znał jakieś szacunki i je ujawnił w inny sposób niż kanałem komunikacji ESPI to KNF mógłby wszcząć postępowanie przeciwko takiej osobie. Więc nie liczyłbym na to.
|
Temat:
HARPER
Księgi... liczy się kasa na koncie której nie było a teraz pewnie jest bo spółka zainwestowała około 3 mln PLN w nową technologię. Oczywiście mogła też coś sprzedać z majątku czy zapasów albo wziąć pożyczkę o której się dowiemy w sprawozdaniu ale ja raczej stawiałbym na przepływy operacyjne. Tak czy inaczej niezależnie co będzie w sprawozdaniu rynek będzie grał swoje.
|
Temat:
HARPER
Rynek gra pod to, że spółka pokaże co najmniej kilka milionów zysku w pierwszym kwartale i drugie tyle samo w pierwszym półroczu. Biorąc pod uwagę splot pozytywnych czynników jest to moim zdaniem uzasadnione. Rynek nie musi wszystkiego wiedzieć (ile było spółek które rosły w nadziei na coś a finalnie rzeczywistość okazywała się zupełnie inna). Ja myślę, że tym razem Harper zaskoczy in plus skoro Zarząd mógł wydać spore pieniądze na nową inwestycje. Jak będzie tego nie wiem. Przydałaby się lepsza komunikacja z rynkiem ale ona się poprawia. Wcześniej wszystko było tak lakoniczne... zresztą da się to zrozumieć bo przecież spółka chyliła się mocno ku upadłości.. A co do Mercatora to w przypadku silnie wycenionych spółek nigdy nie wiadomo czy to balon bo do póki nie znasz wolnych przepływów pieniężnych 20 lat do przodu to nigdy się nie dowiesz. Rynek ma zawsze rację więc lepiej kupować jak coś rośnie niż jak coś spada. Tutaj historia Harpera (7 lat spadków) daje dużo do myślenia. My mali inwestorzy nigdy nie mamy pewności czy coś będzie rosło (zresztą kto ma) ale mamy dwa dobre narzędzia do zabezpieczenia się -> tutaj dywersyfikacja i Stop Loss.
|
Temat:
HARPER
Wzrosty są pod trend a z trendem się nie walczy bo nigdy nie wiemy kiedy się skończy :) Np. Mercator Medical jest już mocno spompowany moim zdaniem ale czy to oznacza, że to już koniec wzrostów ?? Na rynku nigdy nic nie wiadomo... spółka jest mocno zadłużona ale przechodziła przez ostatnich 7 lat ciężką restrukturyzację (nowa linia produkcyjna, zmniejszenie odpadowości, zmiana struktury sprzedaży, nowe produkty itp...) a w dodatku ma dużą dźwignię operacyjną i finansową dlatego moim zdaniem jest duże pole do zaskoczenia in plus jak i in minus. Z trendem bym nie walczył a jak będzie to się okaże...
|
Temat:
MABION
Cytuje : "Termin rozmów z European Medicines Agency (EMA) w sprawie procedury dopuszczenia leku, które dzisiaj miały się zakończyć, został przesunięty, ponieważ spółka musi odpowiedzieć na dodatkowe pytania EMA - podało PAP Biznes źródło. (PAP Biznes)"
Czyżby rynek nie był już tak pewny rejestracji leku skoro konieczna jest kolejna runda pytań ??
Kurs od szczytu z 2/12 w okolicach 104 zł do zamknięcia z przedwczoraj w okolicach 87 zanotował zjazd ok. 16-17 zł. Wczoraj spadł z 88 do 73 zł czyli wartościowo podobnie. Oczywiście w % przelicza się to inaczej. Za długo jestem na GPW, aby wierzyć, że ta dystrybucja od 2 grudnia była przypadkowa. W szczególności, ze spółka 29/11 otrzymała informację, która jednak sugerowała, ze zostanie cofnięta w ścieżce akceptacji.
Nie oskarżam nikogo, ale wystarczy popatrzeć na wykres i zastanowić się kto sprzedawał. może już czas, aby KNF transakcja po transakcji w dniach 29.11-11.12 prześwietliło wszystkich kupujących i ich powiązania osobowe,kapitałowe, etc.?
W chwili obecnej uspokajają: "Nie mamy sytuacji negatywnej. Fakt, że nasz wniosek nie był procedowany na sesji związanej z podejmowanej decyzji oznacza, że nie mamy decyzji odmownej. Wszystko wskazuje na to, że nasz wniosek został cofnięty na 180 dzień procedury, bo to oznacza uzyskanie listy dodatkowych pytań" - powiedział podczas piątkowej telekonferencji członek zarządu Sławomir Jaros.
"W trakcie wystosowania naszych poprzednich odpowiedzi z dnia 180. uzyskaliśmy bardzo wstępną informację, która sugerowała, że być może będziemy przeniesieni jeszcze raz na sesję dnia 180., czyli sesję związaną z listą dodatkowych pytań, natomiast nie mieliśmy takiej pewności, że taki scenariusz będzie miał miejsce do samego końca" - dodał.
Jak będzie zobaczymy, ale nie ulega wątpliwości, że znak zapytania jest. A jeśli w Europie jest jednak pewne zwolnienie procesu rejestracji to w USA?
|