hmmmmm - przyłączam się do prośby... wie ktoś, coś?
|
|
Ktoś wie, na jaki adres wysłać świadectwo depozytowe z żądaniem wykupu?
|
|
Pan Urbanowicz zobowiązał się do "odpowiedzi w piątek bądź w poniedziałek". Czy ktoś dostał jakąś wiadomość w tej sprawie? Nie mam sił do tego syfu...
|
|
A może Minox przekazał pieniążki, a KDPW razem z DMami nie mogą się w końcu doliczyć ile i komu?
|
|
Tak, ale to wymagało sporo czasu, energii, nerwów... ING Securities. Minox jakiś miesiąc temu (może mniej) straszenie naciskał na tych co jeszcze nie dopełnili formalności w swoich rejestrach z serią A - strasznie im zależało na czasie.
|
|
grum napisał(a):Wyobraź sobie sytuację, że jesteś inwestorem i kupujesz obligacje serii "C" o nominale 100 zł. Lecą one po tygodniu do 60 zł, Firma emitent ratuje się emisją akcji "ratunkową" i skupuje obligacje. Rozumiem teraz, że przy kolejnej emisji (seria D) inwestujesz swoją STÓWĘ ??! Każda decyzja inwestycyja, zarówno w akcje, jak i obligacje, jest pochodną "ryzyka". W tej chwili to ryzyko może być niewspómierne do ewentualnych zysków. Kolejni inwestorzy skwantyfikują to ryzyko żądając wyższych procentów/dyskonta, co będzie miało wpływ na koszt kapitału. Co z tego, że teraz Spółka "zyskała"? Moim zdaniem to ma podwójnie pozytywny wydźwięk. 1). Spółka dba o kurs, by nie spadł za nisko. Wolałbyś żeby Spółki to nie obchodziło? 2). Zwiększa zaufanie poprzez optymalizację przepływów finansowych. Wolałbyś żeby Spółka nie dbała o pieniążki? Bardziej ufam takiej Spółce niż gdyby takiego ruchu nie wykonała.
|
|
grum napisał(a): Kolego, proszę o wskazanie dlaczego zmniejszą się koszty finansowe Spółki. Po tych co zaistniało uważasz, że kolejki ustawią się po ich obligacje w przyszłości?
1. Spółka zaksięguje dyskonto od własnych obligacji jako przychód finansowy. 2. Spółka nie wypłaci kuponu od umorzonych obligacji Moim zdaniem korzyść podwójna.Nie rozumiem w czym problem. Wykup własnych obligacji w tej konkretnej sytuacji uważam za dobre posunięcie Spółki.
|
|
robertkokot25 - nie, aż takich szczegółów nie znam. A tak w ogóle, to ktoś widział raport za półrocze?
|
|
|
|
robertokot25 - u mnie też nie ma. Spóźnienie z wypłatą odsetek mogę zrozumieć, natomiast irytujący jest brak jakiekolwiek komunikatu na ten temat... . Jak ta Spółka chce odzyskać zaufanie jak i w takiej błahej sprawie dali tzw.ciała?
|
|
robertokot25 napisał(a):no dziś miała być płatność.. zobaczymy czy wpłynie.... Gringoss i faktycznie to BDM na bak prowadzi ewidencję tej serii? potwierdzałeś to? Tak to BDM, mam potwierdzenie.
|
|
Ja jeszcze nie. Chyba na odsetki to Spółka jeszcze ma pieniążki...
|
|
Chyba że Spółka posiada jakieś trupy w szafie o których drobni obligatariusze dowiedzą się jako ostatni..
|
|
Potwierdzam, środki wpłynęły na rachunek, obligacje w całości wykupione. Bardzo dziekuję.
|
|
robertokot25 napisał(a):Gringoss - ale nadal nie wiadomo kto będzie prowadził ewidencje dla obligacji serii B Serią B będzie administrować DM BDM. Dopiero dzisiaj się dowiedziałem.
|
|
Ja nie otrzymałem - Ing securites
|
|
Ja nie
|
|
robertokot25 napisał(a):Gringoss - ja dostałem potwierdzenie nabycia obligacji serii B - pocztą.. zobaczymy czy wypłacą kupon we wrześniu.... też już dostałeś? Papiery przyszły 29/07 albo 30/07, ale nie na ten adres co trzeba, więc jeszcze nie miałem ich w ręku. Obejrze je dopiero 15 sierpnia. Myślę że wypłacą kupon. To nie są duże pieniądze.
|
|
Czy ktoś otrzymał jakąś wiadomość/ofertę od Spółki? Zegar tyka a tu cisza...
|
|
robertokot25 - jeszcze nie wiem. Do piątku nie przyszły papiery o nabyciu.
|
|
robertokot25 - porozumienie wystawione jest w trzech egzemplarzach, w tym jeden specjalnie dla DM, i DM otrzymał egzemplarz pocztą. Świadectwo depozytowe jest terminowe. Czy dalej to wymaga moich działań? Ktoś miał podobną sytuację?
|
|
Zaraz podczepię rachuenk do Symfonii i zrobię Polecenie Księgowania. Blokadę mam do końca czerwca. Może po blokadzie umorzą obligi? Swoją drogą dalej nie dostałem potwierdzenia nabycia serii B...
|
|
Ja dostałem 30%, a obligacje serii A dalej leżą na rachunku
|
|
jewgienij
Tak. W ubiegły piątek podpisałem porozumienie, wczoraj otrzymałem przelew.
|
|
Szanowny Panie "yayurek". Transakcje między podmiotami powiązanymi to jeszcze nic strasznego. W tym przypadku podejrzane może być to, że z czterech podmiotów podporządkowanych - tylko jedna nie podlega konsolidacji i akurat do tego podmiotu sprzedano znak towarowy za niebagatelę. Czysty przypadek. Organy podatkowy w tej sprawie badałby tylko, czy doszło do transakcji po cenach rynkowych, czy ma dokumentację cen, oraz czy nie doszło pod tym względem do uszczuplenia budżetu... Moim zdaniem US to w tym przypadku cienki bolek, jeżeli już, to powinna się tym zająć porządna brygada z UKSu...
|
|
MONTANA
Jeżeli wysłałeś świadectwo depozytowe oraz formularz wykupu + wyraziłeś chęć akceptacji porozumienia (oczywiście możesz negocjować poszczególne zapisy porozumienia) to prawnik skontaktuje się z Tobą, wypełni za Ciebie wszystkie dokumenty/załączniki. Ja ulokowałem w Minoksie zbyt małe pieniądze żeby bawić się w dochodzenia na drodze sądowej. Za bardzo cenię swój czas. W sumie to pogodziłem się ze stratą pieniędzy. Jeżeli jednak uda mi się cokolwiek odzyskać tym porozumieniem to potraktuję to jako ekstra środki.
|
|
myszowaty5a Nie przeszkadza mi to  Trudno tu jednak o konstruktywną rozmowę opartej na wzajemnym wspieraniu. Bardziej przypomina mi to kółko roztrzęsionych bab. Ale mówi się trudno. Powodzenia Pozdrawiam
|
|
myszowaty5a A czy uchwała Zarządu nie wystarczy? Seria A do życia powołana została w ten sposób. Umowy Spółki nie oglądałem...
|
|
myszowaty5a
Nie rozumiem, dlaczego naiwny? Proszę trochę jaśniej.... Lepiej było nie podpisywać porozumienia? Nigdy wcześniej nie natrafiłem na rolowanie...
|
|
Szanowny Panie "yayurek", nie rozumiem skąd u Pana zajadłość. Nie jestem żadnym przedstawicielem Spółki Minox.Jestem zwykłym posiadaczem obligacji który tak jak pozostali chce odzyskać swoje pieniądze. Chciałem podzielić się z resztą co udało mi się załatwić i od razu zostałem zaatakowany, zupełnie niesłusznie. Podpisałem porozumienie, część pieniędzy zostanie zwrócone w przeciągu trzech dni roboczych, natomiast potwierdzenie nabycia obligacji serii B oraz pozostałe dokumenty mają zostać dostarczone listem poleconym z podpisem Pana Prezesa Minoxu. Obligacje serii B zostaną zarachowane w jednym domu maklerskim, narazie nie wiem w którym. Jak przyjdą dokumenty to wtedy się okaże. Co z tego wszystkiego wyniknie, zobaczymy. Czy ktoś jeszcze podpisał porozumienie???? Nie wierzę że tylko ja...
|
|
Drogi Kolego,
Po pierwsze - par.10 mówi o tym, iż jeżeli z jakichś błędów lub z przyczyn technicznych zostaną ponownie wypłacone środki z jakiegokolwiek tytułu z serii A, to te środki należy zwrócić. Chodzi o to, by 2 razy przypadkiem się nie wzbogacić. Prawdą jest że zapis jest niejasny więc:
Po drugie - to jest "projekt" a więc jak sama nazwa wskazuje, można porozumienie modyfikować tak, by zapis był bardziej zrozumiały. Z tego co się dowiedziałem par.10 można w ogóle usunąć z porozumienia.
Jak wspomniałem w poprzednim poście, dzisiaj wybieram się na podpisanie umowy. Co z tego wyniknie, napiszę po 18.
|
|
Panowie, nie siejmy paniki. Dzisiaj jestem umówiony na podpisanie umowy i zgodnie z przesłanym draftem umowy, 30% otrzymam na konto, pozostała część zostanie zrolowana na serię B. Nie bardzo wiem skąd u Was pesymizm...
|
|
A jednak rolka... .Komuś odpowiada te 30%? Co robimy...?
|
|