PARTNER SERWISU
uxgietlk
Gringoss

Gringoss

Ostatnie 10 wpisów
hmmmmm - przyłączam się do prośby... wie ktoś, coś?

Ktoś wie, na jaki adres wysłać świadectwo depozytowe z żądaniem wykupu?

Pan Urbanowicz zobowiązał się do "odpowiedzi w piątek bądź w poniedziałek". Czy ktoś dostał jakąś wiadomość w tej sprawie? Nie mam sił do tego syfu...

A może Minox przekazał pieniążki, a KDPW razem z DMami nie mogą się w końcu doliczyć ile i komu?

Tak, ale to wymagało sporo czasu, energii, nerwów... ING Securities. Minox jakiś miesiąc temu (może mniej) straszenie naciskał na tych co jeszcze nie dopełnili formalności w swoich rejestrach z serią A - strasznie im zależało na czasie.

grum napisał(a):
Wyobraź sobie sytuację, że jesteś inwestorem i kupujesz obligacje serii "C" o nominale 100 zł. Lecą one po tygodniu do 60 zł, Firma emitent ratuje się emisją akcji "ratunkową" i skupuje obligacje. Rozumiem teraz, że przy kolejnej emisji (seria D) inwestujesz swoją STÓWĘ ??!
Każda decyzja inwestycyja, zarówno w akcje, jak i obligacje, jest pochodną "ryzyka". W tej chwili to ryzyko może być niewspómierne do ewentualnych zysków. Kolejni inwestorzy skwantyfikują to ryzyko żądając wyższych procentów/dyskonta, co będzie miało wpływ na koszt kapitału. Co z tego, że teraz Spółka "zyskała"?

Moim zdaniem to ma podwójnie pozytywny wydźwięk.

1). Spółka dba o kurs, by nie spadł za nisko. Wolałbyś żeby Spółki to nie obchodziło?
2). Zwiększa zaufanie poprzez optymalizację przepływów finansowych. Wolałbyś żeby Spółka nie dbała o pieniążki?

Bardziej ufam takiej Spółce niż gdyby takiego ruchu nie wykonała.

grum napisał(a):

Kolego, proszę o wskazanie dlaczego zmniejszą się koszty finansowe Spółki. Po tych co zaistniało uważasz, że kolejki ustawią się po ich obligacje w przyszłości?

1. Spółka zaksięguje dyskonto od własnych obligacji jako przychód finansowy.
2. Spółka nie wypłaci kuponu od umorzonych obligacji

Moim zdaniem korzyść podwójna.Nie rozumiem w czym problem.

Wykup własnych obligacji w tej konkretnej sytuacji uważam za dobre posunięcie Spółki.

robertkokot25 - nie, aż takich szczegółów nie znam. A tak w ogóle, to ktoś widział raport za półrocze?

www.newconnect.pl/?page=1045&a...

Informacja Zarządu nt. sytuacji Spółki oraz jej sytuacji finansowej

robertokot25 - u mnie też nie ma. Spóźnienie z wypłatą odsetek mogę zrozumieć, natomiast irytujący jest brak jakiekolwiek komunikatu na ten temat... . Jak ta Spółka chce odzyskać zaufanie jak i w takiej błahej sprawie dali tzw.ciała?

robertokot25 napisał(a):
no dziś miała być płatność.. zobaczymy czy wpłynie.... Gringoss i faktycznie to BDM na bak prowadzi ewidencję tej serii? potwierdzałeś to?

Tak to BDM, mam potwierdzenie.

Ja jeszcze nie. Chyba na odsetki to Spółka jeszcze ma pieniążki...

Chyba że Spółka posiada jakieś trupy w szafie o których drobni obligatariusze dowiedzą się jako ostatni..

Potwierdzam, środki wpłynęły na rachunek, obligacje w całości wykupione. Bardzo dziekuję.

robertokot25 napisał(a):
Gringoss - ale nadal nie wiadomo kto będzie prowadził ewidencje dla obligacji serii B

Serią B będzie administrować DM BDM. Dopiero dzisiaj się dowiedziałem.

Ja nie otrzymałem - Ing securites

Ja nie

robertokot25 napisał(a):
Gringoss - ja dostałem potwierdzenie nabycia obligacji serii B - pocztą.. zobaczymy czy wypłacą kupon we wrześniu.... też już dostałeś?

Papiery przyszły 29/07 albo 30/07, ale nie na ten adres co trzeba, więc jeszcze nie miałem ich w ręku. Obejrze je dopiero 15 sierpnia. Myślę że wypłacą kupon. To nie są duże pieniądze.

Czy ktoś otrzymał jakąś wiadomość/ofertę od Spółki? Zegar tyka a tu cisza...

robertokot25 - jeszcze nie wiem. Do piątku nie przyszły papiery o nabyciu.

robertokot25 - porozumienie wystawione jest w trzech egzemplarzach, w tym jeden specjalnie dla DM, i DM otrzymał egzemplarz pocztą. Świadectwo depozytowe jest terminowe. Czy dalej to wymaga moich działań? Ktoś miał podobną sytuację?

Zaraz podczepię rachuenk do Symfonii i zrobię Polecenie Księgowania.

Blokadę mam do końca czerwca. Może po blokadzie umorzą obligi? Swoją drogą dalej nie dostałem potwierdzenia nabycia serii B... reindeer

Ja dostałem 30%, a obligacje serii A dalej leżą na rachunku

jewgienij

Tak. W ubiegły piątek podpisałem porozumienie, wczoraj otrzymałem przelew.

Szanowny Panie "yayurek". Transakcje między podmiotami powiązanymi to jeszcze nic strasznego. W tym przypadku podejrzane może być to, że z czterech podmiotów podporządkowanych - tylko jedna nie podlega konsolidacji i akurat do tego podmiotu sprzedano znak towarowy za niebagatelę. Czysty przypadek. Organy podatkowy w tej sprawie badałby tylko, czy doszło do transakcji po cenach rynkowych, czy ma dokumentację cen, oraz czy nie doszło pod tym względem do uszczuplenia budżetu... Moim zdaniem US to w tym przypadku cienki bolek, jeżeli już, to powinna się tym zająć porządna brygada z UKSu...

MONTANA

Jeżeli wysłałeś świadectwo depozytowe oraz formularz wykupu + wyraziłeś chęć akceptacji porozumienia (oczywiście możesz negocjować poszczególne zapisy porozumienia) to prawnik skontaktuje się z Tobą, wypełni za Ciebie wszystkie dokumenty/załączniki. Ja ulokowałem w Minoksie zbyt małe pieniądze żeby bawić się w dochodzenia na drodze sądowej. Za bardzo cenię swój czas. W sumie to pogodziłem się ze stratą pieniędzy. Jeżeli jednak uda mi się cokolwiek odzyskać tym porozumieniem to potraktuję to jako ekstra środki.

myszowaty5a

Nie przeszkadza mi toSpeak to the hand Trudno tu jednak o konstruktywną rozmowę opartej na wzajemnym wspieraniu. Bardziej przypomina mi to kółko roztrzęsionych bab. Ale mówi się trudno. Powodzenia

Pozdrawiam

myszowaty5a

A czy uchwała Zarządu nie wystarczy? Seria A do życia powołana została w ten sposób. Umowy Spółki nie oglądałem...Silenced

myszowaty5a

Nie rozumiem, dlaczego naiwny? Proszę trochę jaśniej.... Lepiej było nie podpisywać porozumienia? Nigdy wcześniej nie natrafiłem na rolowanie...

Szanowny Panie "yayurek", nie rozumiem skąd u Pana zajadłość.
Nie jestem żadnym przedstawicielem Spółki Minox.Jestem zwykłym posiadaczem obligacji który tak jak pozostali chce odzyskać swoje pieniądze. Chciałem podzielić się z resztą co udało mi się załatwić i od razu zostałem zaatakowany, zupełnie niesłusznie. Podpisałem porozumienie, część pieniędzy zostanie zwrócone w przeciągu trzech dni roboczych, natomiast potwierdzenie nabycia obligacji serii B oraz pozostałe dokumenty mają zostać dostarczone listem poleconym z podpisem Pana Prezesa Minoxu. Obligacje serii B zostaną zarachowane w jednym domu maklerskim, narazie nie wiem w którym. Jak przyjdą dokumenty to wtedy się okaże. Co z tego wszystkiego wyniknie, zobaczymy.
Czy ktoś jeszcze podpisał porozumienie???? Nie wierzę że tylko ja...

Drogi Kolego,

Po pierwsze - par.10 mówi o tym, iż jeżeli z jakichś błędów lub z przyczyn technicznych zostaną ponownie wypłacone środki z jakiegokolwiek tytułu z serii A, to te środki należy zwrócić. Chodzi o to, by 2 razy przypadkiem się nie wzbogacić. Prawdą jest że zapis jest niejasny więc:

Po drugie - to jest "projekt" a więc jak sama nazwa wskazuje, można porozumienie modyfikować tak, by zapis był bardziej zrozumiały. Z tego co się dowiedziałem par.10 można w ogóle usunąć z porozumienia.

Jak wspomniałem w poprzednim poście, dzisiaj wybieram się na podpisanie umowy. Co z tego wyniknie, napiszę po 18.

Panowie, nie siejmy paniki. Dzisiaj jestem umówiony na podpisanie umowy i zgodnie z przesłanym draftem umowy, 30% otrzymam na konto, pozostała część zostanie zrolowana na serię B. Nie bardzo wiem skąd u Was pesymizm...Dancing

A jednak rolka... .Komuś odpowiada te 30%? Co robimy...?Think

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 28 września 2016 13:47:10
Liczba wpisów: 33
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,352 sek.

kpyuouwd
govfqahl
shyrbwgv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zdjxylwe
fejpgziz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat