mbvgtncc
Advertisement
PARTNER SERWISU
rautfpyg
Ro

Ro

Ostatnie 10 wpisów
Być może ta seria jest w rękach instytucji a oni tak nie panikują jak drobni stąd zapewne taka cena.

Jasne, że sąd zdecyduje czy likwidacja czy układ. Rozumiem, że taka będzie ich propozycja, ciekawe czym poparta.

Teraz najważniejsze to pytanie, czy w końcu będzie ten układ i jakie będą propozycje układowe.

Ja też nic nie dostałem, dziwne...

Proszę posiadaczy obligacji o kontakt na priv.

Zgadza się. Sytuacja w sektorze bankowym bardzo nerwowa a ten jeszcze dolewa oliwy do ognia. Dobrze, że nie napisał wprost aby uciekać i zabierać lokaty z małych banków, wtedy by z pewnością jego przepowiednia się spełniła.
Na szczęście Sanok to nie jest mały bank a zatem mam nadzieję, że o nim nie myślał.

PBS Sanok nie jest mały, to jeden z największych polskich banków spółdzielczych.
Natomiast jeśli chodzi o SKOKi to przecież nie banki i błędem było "kwalifikowanie" ich na równi z bankami i obejmowanie Bankowym Funduszem Gwarancyjnym. Efekt tego jest taki, że banki teraz sporo tracą przy upadłościach SKOKów, gdyż muszą składać się na wypłatę depozytów.

Upadek BS Wołomin zapewne spowodował panikę na rynku catalyst głównie u małych inwestorów. Jednak upadek tego banku nie znaczy, że upadną pozostałe banki spółdzielcze. No, ale jak widać strach ogarnął drobnych ciułaczy, którzy w panice oddają za bezcen niewielkie ilości dołując mocno kurs, który łatwo zdołować, gdyż obroty prawie żadne.
Nie ma co podsycać na tym forum i tak już fatalnej atmosfery wokół catalyst i banków spółdzielczych.
Zachowajmy spokój i poczekajmy do ukazania się raportu, który może dać odpowiedź na wiele interesujących nas pytań.

Wpływ żaden, poza psychologicznym...

Kolejna moja wpadka z obligacjami. A wydawało mi się, że obligacje jednego z największych banków spółdzielczych to "pewna" inwestycja. Dziwne, że pozwolono mu upaść, nikt nie pomógł a przecież sporo się mówi o nadzorze, ratowaniu banków... itd.
Czy rzeczywiście nie ma żadnych szans na odzyskanie środków z obligacji?

Ja dostałem pismo. Mam serię GCI0413, ale też GCI0215...

Mam pytanie:
Czy ktoś wie, czy organizuje się jakaś grupa obligatariuszy celem podjęcia kroków, aby odzyskać zainwestowane środki w obligacje tej spółki?
Jeśli tak, to proszę o jakieś namiary...

Tak, pieniądze na rachunku.
A tak nawiasem mówiąc, cieszymy się z wykupu, który powinien być normalnością a niestety jest rzadkością przynajmniej ostatnio.

Jeśli ktoś kupuje obligacje w miarę często czy to na catalyst czy też z emisji prywatnych/publicznych to też uważam, że nie raz miał/ma problemy z otrzymaniem zwrotu zainwestowanych pieniędzy.
Natomiast jeśli ktoś kupuje bardzo rzadko i do tego spółki wybitnie bezpieczne typu Kruki, czy Echa to jasne, że nie wtopił... bo to tak jakby zakładał lokatę w banku.

Informuję, iż obligacje Huty Małapanew zostały wykupione w całości.
Tyle w temacie.

Oferowanie nowej emisji bardzo nachalne... w tym wspomniana pani powyżej a zatem omijam dużym łukiem.

To prawdopodobnie pokłosie ostatnich wpadek na catalyscie (UB, eKa...). Większość spółek niesłusznie zostało wrzuconych do jednego wora z w/w spółkami. Bardzo zły klimat wytworzył się na rynku obligacji.
Zresztą czytając dyskusje na forum, zdecydowana większość komentarzy jest prowadzona w klimacie negatywnym doszukując się wszędzie piramid i wałków, nakręcając jeszcze większą psychozę a co za tym idzie spadki notowań..

Również się zaniepokoiłem spadkiem obligacji więc zadzwoniłem do firmy. Rozmawiałem z prezesem a to rzadkość w tych nienormalnych czasach, aby prezes, właściciel chciał rozmawiać.
Spadek notować obligacji to prawdopodobnie pokłosie powyższej dyskusji dotyczącej wpisu komornika.
Przy aktualnym bardzo złym klimacie na catalyst, każdy sygnał nawet niezasadny powoduje duży niepokój wśród inwestorów i spadek notowań.
Zadzwoń do prezesa (numer jest na stronie, do mnie oddzwonił) z pewnością porozmawia i powie co się w firmie dzieje. Z rozmowy wynikało, że wszystko w firmie toczy się normalnie, kontrakty są realizowane (na ukończeniu duży kontrakt w Gdyni,)odsetki od obligacji płacone są i będą terminowo i nie ma podstaw do takiego zachowywania się notowań obligacji.

Dzwoniłem tam dzisiaj. Sekretarka powiedziała, że wszystko będzie wytłumaczone w raporcie, który ukaże się do końca marca. Między wierszami usłyszałem, że prezes ma niebawem wrócić z chorobowego. Być może całe to zawirowanie to przez chorobę prezesa...?

GNB0218 trzymają się dobrze tj. powyżej 100%.
GNB0220 nie mam więc nie śledzę, ale tam jest niższa marża i dłuższy okres może m.in. dlatego.
A tak w ogóle to ostatnie wydarzenia z frankiem trochę popsuły notowania Getinu, bo udzielali dużo kredytów "frankowych". Ale bez przesady, to duży i solidny bank.
Poza tym ceny większości obligacji na Catalyście spadły. Kłopoty niektórych emitentów wpłynęły zniechęcająco na cały rynek.

Zgadzam się z poprzednikiem. Omijać szerokim łukiem zwłaszcza tę ostatnią pozycję.

Nie napisałem, że jest OK. Czytaj uważnie.

Nie wiem w jaki celu podajesz takie niesprawdzone informacje i stare newsy na temat Huty.
Z tego co wyszperałem tak w paru słowach to m.in:
- problemy jakieś tam mają, ale nie ma syndyka, jak sugerujesz, nie są w upadłości
- prowadzą bieżącą działalność, żadne łańcuchy na bramach nie wiszą
- na koniec 2014r mieli zatrudnionych około 500 osób
- w lutym przeprowadzili emisję obligacji,
- do spółki się dodzwoniłem bez problemu, rozmawiałem nawet z gł. księgową.

Tak, za brak raportu zawieszono notowania. Z tego co czytałem, raport ma być do 25 marca a 27 marca Walne Zgromadzenie. Może się dużo wyjaśnić.

@ Kalashnikov
Mysław to SA, nie z o.o.

Jeśli chodzi o Hutę to zapewne się mylisz. Nawet niedawno otrzymałem od nich pismo a raczej nie wysyłaliby pisma, gdyby zamknęli działalność.

np
Szkoda, że nie znamy kosztów przystąpienia do organizowanego przez "np" porozumienia. Z tego co wyczytałem to koszt ma nie być proporcjonalny do posiadanych obligacji. W przypadku, gdy wszyscy płacą równo to dla posiadaczy małych ilości obligacji koszt taki może to być stosunkowo (procentowo) wyskoki.

Myślę, że spadek cen obligacji PCZ to pokłosie wrzucenia, przez niektórych forumowiczów niesłusznie zresztą, spółki do jednego wora z U i E.
Nie wiem czy świadomie czy nieświadomie, ale zaczęły się pojawiać komentarze, które każdą informację dotyczącą PCZ interpretowały negatywnie wywołując być może tym samych spadki, zwłaszcza, że atmosfera na Catalyst mocno się popsuła i każdy negatywny komentarz wywołuje paniczne ruchy u niektórych obligatariuszy.
Sądzę, że po opublikowaniu raportu i wypłacie odsetek przez spółkę sytuacja wróci do normy.

OK, dzięki.
Wysłać można, ale efekt pewnie żaden

Jak myślicie, do kiedy należy wysłać to Wezwanie do przedterminowego wykupu?
I na jaki adres?

Orientuje się może ktoś, czy jeżeli mam obligacje serii AI oraz serii W to zgłoszenie wierzytelności robię na jednym zgłoszeniu? Czy też muszą być 2 oddzielne zgłoszenia.
Dostałem informacje, że na jednym zgłoszeniu, ale chciałem się upewnić.

Ludzie dajcie spokój z tą negatywną nagonką.
Gdyby nie wykupili obligacji - nie dobrze
Gdy wykupili obligacje - też nie dobrze.

Nie rozumiem celu tej negatywnej postawy niektórych forumowiczów.

Tak. Z tego co mi mówił próbowali rozmawiać ze spółką, były jakieś pomysły, ale nic z tego podobno nie wyszło, więc zaczną przeprowadzać egzekucję.

Za niski %? Czyli niby za ile?

Zgadza się.
Cisza jak makiem zasiał.
Widocznie spółka nie ma nic sensownego do zaoferowania obligatariuszom.

Niestety z uwagi na odległość, nie mogłem być. Szkoda bo nic nie wiem jak to spotkanie przebiegało. Nie wiem, czy nikt nie dotarł na to spotkanie, czy po prostu nie chcą gadać. Przykra sprawa.

Nie nazwałbym tego ruszeniem...

Serią W zajmuje się Copernicus. Wczoraj z nim rozmawiałem, ale powiedział mi, żebym zadzwonił za jakieś 10 dni, bo mają jakieś propozycje ze spółki, ale zanim coś nam przekażą muszą je najpierw rozważyć.

Nie, nic nie spieniężyli. Administrator hipoteki ma ważne informacje i propozycję dotyczącą zabezpieczenia obligacji serii AI czyli działek. Prosi o telefon.
Ja akurat jemu bardziej wierzę, bo to osoba, że tak powiem, urzędowa a nie jakiś pośrednik.

Ważne dla posiadaczy obligacji serii AI!
Administrator hipoteki Krzysztof Szwaczka prosi o pilny kontakt w bardzo ważnej sprawie.
Telefon - 608328878

Rozmawiałem z administratorem i delikatnie mówiąc jestem mocno zaniepokojony.

OK. Wysłałem.
A do administratora już wcześniej wysyłałem, ale mogę ponownie.

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 8 czerwca 2018 07:52:28
Liczba wpisów: 42
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,404 sek.

tyoawdqy
ohbivkwz
Prezentacja inwestorska Grupy Klepsydra - 11 września 2025 r.
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +78 934,96 zł +394,67% 98 934,96 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ilffrnwg
flgvwtmx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat