– W ciągu ostatniego roku spotkaliśmy się z właścicielami lub zarządami ponad 1500 firm. Udało nam się dotrzeć do wielu podmiotów o unikalnych i sprawdzonych modelach biznesowych – mówi Radosław Tadajewski, prezes zarządu Grupy Trinity.
1500 firm w ciągu roku!!!??? Jak Państwo tego dokonaliście? Rok ma cca 250 dni roboczych, czyli wychodzi 6 spotkań na dzień. Czy raczej chodziło o konferencje gdzie zapraszano kilkadziesiąt zarządów na raz?
Za zebrane 10 Mio PLN mozna kupic 1 firme z EBITem powyzej 1 Mio PLN, albo wejsc po 10% do 10 firm. Po co ten cyrk i 1500 spotkań?
|
|
domcu napisał(a):w końcu coś drgnęło! Dzisiaj był dzień ukraińskich spółek z niedawnego debiutu. IMC +5% KSG AGRO +9%. Pytanie czy mamy do czynienia ze stałym trendem czy to jednorazowy wyskok. Odnośnie IMC dało się zauważyć bardzo dużo zainteresowanie inwestorów tą spółeczką ten wzrost na podstawie jakiegoś konkretne info czy w końcu ktoś dostrzegł potencjał wzrostowy? Wzrost jest spowodowany rekomendacja na KSGAGRO, to chyba oczywiste. Wszystkie ukrainskie agro -spolki ta rekomendacja podciagnela.
|
|
Temat:
KSGAGRO
Juz spiesze sie z odpowiedzia na jak dlugo mamy paliwo. Otoz nasz wspolny cel powinien byc 32,4 PLN/akcje.
Dlaczego?: Rekomendacja BZWBK dla Sadovaya 15,8 PLN kurs osiagnal 12,9 PLN Rekomendacja BZWBK dla Avia 90 PLN kurs osiagnal 71 PLN
To daje wypelnienie rekomendacji na poziomie cca 80%, w przypadku KSG 80%=32,4. Nie zla perspektywa.
|
|
pop napisał(a):kpp napisał(a):Jak bym byl panem Aniola to bym sie serio zastanowil czy nie oplacil by mi sie skup akcji wlasnych.
Nic bardziej błędnego,to byłby najgorszy ruch... Tak, jezeli mysli krotkoterminowo. Nie, jezeli planuje dalsze wzrosty finansowac kolejnymi emisjami akcji. Cicho siedzac i akceptujac taka kapitalizacje spolki smierdzi mi to troche jednorazowym skokem na kase.
|
|
Ta spolka to koszmar. Nie dosc ze zleciala juz chyba o 30% to mamy akcjonariat samych indiwidualnych, ktorzy beda powoli tracic nerwy. Przy okazji volumeny sa tak male, ze instytucjonalni pewnie zignoruja ta spolke kompletnie. Dzisiaj byla ladna sesja na szerokim i tu az +1,48%  ! Vow, ale wzrost.
|
|
Jak bym byl panem Aniola to bym sie serio zastanowil czy nie oplacil by mi sie skup akcji wlasnych. Jego marza netto w 2011 na budowlance jest 9% a tu w momencie kiedy opadna emocje moze byc o wiele wiecej.
Sytuacja fundamentalna po dzisiejszym dniu wyglada tak:
C/Z za rok 2011 przy cennie emisijnej = 9,93 C/Z za rok 2011 przy cenie 8,6 = 7,4
Sprobujcie znalezc spolke budowlana na GPW, ktora by sie choc zblizyla do 10.
|
|
Temat:
KINOPOL
Kamil, jak to liczyliscie? Przeciez te wskazniki sa zle z gory na dol. Pop ma racje. Przeliczylem sam i wychodzi mi tak.
C/Z na rok 2010.....14,6 C/Z na rok 2011 ....10,58 To juz jest nawet po cenie 9,50 PLN/akcje.
Dawca kapitalu na tych warunkach raczej nie bede. Przesadzili moze nie tak wskazniki jak brak lock-upu na akcje prezesa. Tym, ktorzy sie zapisuja zycze sukcesu.
|
|
Temat:
KINOPOL
Jak sie do poniedzialku Portugalia nie odlaczy od EU, to sie zapisze. Troche kultury w portfolio nie zaszkodzi. Wycena nie jest zla a ludzie kochaja TV. Niektorzy nawet na tyle ze musza miec po 2-3 talerze zamontowane.
|
|
Temat:
PZU
[quote=zdzichu]@ kokospl spółki z WIG20 postrzegam jako bez fundamentalnego potencjału do wzrostu kursu przy obecnych cenach. Wcześniej się na ten temat nie wypowiadałem a zdanie miałem takie samo.
Tez tak uwazalem dopoki nie zrobilem takie wyliczenie. KGHM ma 14,7% w WIG20. Zalozmy ze ceny miedzi i srebra spadna i kurs KGHM spadnie do 100 PLN/akcje, czyli -42%. WIG20 wtedy spada o 6,32% i mamy 2529.
Nie wiem czy tak mozna, moze popelnilem jakis blad, ale jezeli tak faktycznie jest to wplyw KGHM na WIG20 jest kolosalny. Ceny miedzi i srebra wyznaczaja nam tak naprawde kierunek.
|
|
@Mathu
Ja wierze. Duzy gracz pokazal jakie ma zamiary i tyle. A te zamiary przetlumaczyc mozna np. tak:
"Bedzie dalej sypal ale juz nie po 6,11 ale po 6,30" z koleji reakcja po stronie sprzedazy na taki cudofixing moze byc:
"OK, on chce sprzedac po 6,30 to ustawie sie zaraz pod nim i jutro sprzedam po 6,29". On swoim cudofixingiem ograniczyl podaz miedzy 6,11 - ~6,25
Wezmy przyklad spanikowanego gracza, ktory widzac 6,11 juz ma w majtach i chce sprzedac:
BEZ cudofixingu - Wystawia S na cca 6,11 i zegna sie z nami Z cudofixingiem - probuje sie zalapac na otwarciu w poblizu 6,30.
to dla mnie jest duza roznica. Paradoksalnie to moze dzialac nawet wtedy kiedy zamiary duzego nie sa do konca szczere.
A tak na marginesie, czy 6,30 to nie kurs po ktorym dokonywalismy zapisow?
|
|
Temat:
TAURONPE
Kasiunia napisał(a):Tak, ale do sprzedaży przez SP można czekać i czekać. No wlasnie, a skad ta plotka? Znalazlem dementi. wyborcza.biz/biznes/1,101562,8..."Ministerstwo Skarbu Państwa nie planuje w 2011 r. sprzedaży akcji spółki Tauron Polska Energia SA - powiedział we wtorek wiceminister skarbu Jan Bury" @kokospl - Brawo, tez sobie wydalem rekomendacje kupuj. Mysle, ze to ostatnia szansa na zakupy przed publikacja wynikow za 2010.
|
|
Temat:
TAURONPE
Dzisiaj przeczytalem ten komunikat i nie mal nie przewrocilem sie z wrazenia. To normalne z takim opoznieniem informowac? Zalaczam zebyscie tez byli na biezaco! 25.01. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 6/2011 Zarząd TAURON Polska Energia S.A. ("Spółka"), informuje, że w dniu 25 stycznia 2011 r. Spółka otrzymała zawiadomienie o nabyciu przez Członka Zarządu Spółki 934 akcji Spółki po cenie 5,13 zł za akcję. Transakcja miała miejsce w dniu 25 czerwca 2010 r. (dzień przydziału akcji) na GPW w ramach pierwszej oferty publicznej Spółki. kom espi abs
|
|
Temat:
WARIMPEX
A mi sie raport podoba. Wole stopniowo do gory niz taki jak za 2Q ORCO. Napakowalem sie po 9 zl i czekam. Wedlug mnie idealna spolka dla tych, ktorzy spoznili sie na EFH.
|
|
Temat:
BARLINEK
Raport zly, tym tempem nie odkopia sie z kredytow do nastepnego kryzysu. Ale czym spolka zasluguje na takie przewartosciowanie (C/WK=1,6; C/ZO =14)!? Czy to jest sentyment, know-how, Solowow w akcjonariacie, pelety?? Pare razy chcialem nawet juz wejsc ale fundamenty mnie powstrzymuja.
Tygrys przestal robic PR to spolka leci w dol. Czy chociaz zdarzyles sprzedac?
|
|
Temat:
TAURONPE
Cytat:- Czy jest to prawda , i naprawde istnieje taki przywilej dla posiadaczy akcji? - Jesli tak , to czy przyslugiwala by mi w jakis sposob ta znizka , jezeli rachunki sa wystawiane na moja matke , a konto maklerskie jest moje? Konkretniej studiuje w innym miescie , a w domu mam energie a Taurona.
Dziekuje z gory za ewentualna odpowiedz. [/quote] Tak to prawda, dokladne zasady/wymagania Tauron poda w przyszlym roku. Znizka bedzie obowiazywac cca od polowy 2011 roku. Oczywiscie, zeby zalapac sie na znizke to trzeba TRZYMAC akcje do tego czasu. WLASCICIEL akcji bedzie mial prawo do znizki, wiec ... wez odpowiedzialnosc za mamy rachunki
|
|
Jeszcze miesiąc temu można było się tu chociaż bawić na intraday. To już chyba większe emocje są na lokacie niż obserwowanie czy urośnie o 0,19% czy spadnie o 0,5%. Ja się wymeldowuje. Nie mam nerwy na to żeby czekać co się tutaj stanie jak WIG 20 będzie o 100 punktów niżej. Pozostającym życzę wzrostów, które przeważnie przychodzą zaraz po tym co ja sprzedaje.
|
|
Przejecie dokonane po cenie rynkowej wiec i kurs zareagowal narazie slusznie, czyli nijak. Nie tracmy natomiast cierpliwosci chocby dlatego ze: 1) Asseco kupilo ten holding od funduszu i mam nadzieje iz bedzie mialo wiecej pomyslow niz Emblaze na to jak zwiekszyc wartosc spolek Formuly. 2) Asseco ma szanse zwiekszyc tez swoja wartosc poprzez wymiane know-how synergie itp. 3) Majac spolke na NASDAQ Asseco jest bardziej eksponowane. Asseco powiekszylo sie geograficznie i bedziemy o nim i jego spolkach zaleznych slyszec czesciej. Napewno tez o Asseco uslysza inwestorzy, ktorzy jeszcze go nie znaja.... i beda nam sie tu wpisywali po hebrajsku...
|
|
Temat:
CEZ
W czeskich gazetach i na stronie CEZu pojawil sie dzisiaj komunikat o wynikach za rok 2009
EBIT: 9,969 mld PLN zysk netto: 7,959 mld PLN
(kurs PLN/CZK: 0,1535)
Firma jest z wynikow zadowolona i co mnie bardzo ucieszylo, sa tez zadowoleni z wszystkich zagranicznych akwizicji, ktore ich zdaniem osiagaja zalozona stope zwrotu. Zwiekszylem udzial w portfelu.
|
|
Konris, twoje wyliczenia wydaja mi sie OK.
Sprobowalem zrobic podsumowanie czy oplacilo sie wchodzic w PP czy nie. Poprawcie mnie jezeli jest w tym blad.
Przyklad: Zdobylem 7 PP 14.1.2009. Wedlug wzoru powyzej te PP maja wartosc 7x0,58=4,06 PLN. Za te PP bede mogl zdobyc 3 akcje za 2,9PLN wiec wydam kolejne 3x2,9= 8,70 PLN Moje koszty "dotychczas" = 4,06+8,70 = 12,76 PLN
za PP zdobywam pozniej 3 akcje. W tej chwili sa one warte 3x 4,43= 13,29 PLN na otwarciu byly warte 3x 4,27 = 12,81 PLN
Ci co zdobyli PP narazie sa w plusie, jednak zeby zrealizowali zyski kurs nie moze spasc ponizej 4,25 w dniu wymiany PP na akcje. Swoja droga ciekawe czy w tym dniu wlasnie nie bedzie duza podaz papiera ze wzgledu na chec realizacji zyskow.
|
|
Z wzrostem chyba bedzie trudno. Společnost Agrofert, patřící Andreji Babišovi, uspěla u pražského soudu s žalobou proti polské ropné firmě PKN Orlen. Podle rozhodnutí arbitrů musí Orlen Agrofertu vyplatit 77,2 milionu eur, v přepočtu tedy přes dvě miliardy korun. co znaczy mniej wiecej tyle ze PKN Orlen bedzie musial zaplacic Agrofertovi 77,2 Mio EUR. Od wyroku podobno nie ma odwolania. To informacja z dzisiaj godz 14:00 ciekawe kiedy dotrze do PL. zrodlo: ekonomika.idnes.cz/babis-uspel...
|
|