Leniwy portfel, czyli przepis na proste i skuteczne inwestowanieInwestowanie kojarzy się większości społeczeństwa z czymś bardzo skomplikowanym. Tak bardzo, że ludzie rezygnują z inwestowania własnych pieniędzy całkowicie albo kupują gotowe produkty inwestycyjne, na przykład w postaci absurdalnie drogich funduszy inwestycyjnych. Inni zaś starając się brać sprawy we własne ręce w naturalny sposób zaczynają wszystko komplikować. W tym materiale przedstawiam dwa banalne portfele w zupełności wystarczające do tego, aby nasz kapitał został rozsądnie zainwestowany. Przy tym są to rozwiązania tańsze, w niektórych przypadkach nawet 10-cio krotnie, od wszystkiego co można znaleźć pośród gotowych produktów. Ale to nie wszystko: w pakiecie otrzymujecie gwarancję pobicia większości funduszy inwestycyjnych na świecie. Gdyby i tego było mało, to dodam, że na zarządzanie tym portfelem wystarczy dosłownie kilka minut w roku. Gdzie jest haczyk? Cytując klasyka, prostota jest wielką zaletą, ale wymaga ciężkiej pracy, aby ją osiągnąć i edukacji, aby ją docenić. Co gorsza, złożoność lepiej się sprzedaje. Dlatego choć przedstawione portfele są naprawdę banalne w swej budowie, to materiał trwa kilkadziesiąt minut, aby odpowiednio nakreślić temat. --> Leniwy portfel, czyli przepis na proste i skuteczne inwestowanie
|
|
Czy inwestować od razu cały kapitał? – czyli DCA w praktyceCzęsto pojawia się pytanie: zainwestować cały kapitał, czy może rozłożyć kupowanie w czasie? Za tym pytaniem często pada jeszcze argument: jest drogo na rynku akcji. Może by tak w ogóle poczekać aż będzie korekta: jak zrobi się taniej, to kupimy pod korek. Proste. -> Czy inwestować od razu cały kapitał? – czyli DCA w praktyce
|
|
Zbiorczo raport z mojego konta IKZE za ostatnie 3 miesiące. 12/02/2021, wartość rachunku: 34 894,49 PLN, WIG: 57 428,07 – RAPORT12/03/2021, wartość rachunku: 37 049,92 PLN (+6,18%), WIG: 59 443,12 (+3.51%) – RAPORT16/04/2021, wartość rachunku: 42 452,97 PLN (+22,37%), WIG: 60 158,72 (+4,75%) – RAPORT
|
|
Zapraszam do regularnych raportów poświęconych mojemu portfelowi IKZE. Na początek szczegółowy opis strategii. Co miesiąc krótki raport.
|
|
|
|
Czy fundusze ETF spowodują krach na rynku?Co się stanie, gdy większość inwestorów porzuci aktywne inwestowanie i zacznie podążać za pasywnymi strategiami? Czy jest to możliwe? Czy rynek jaki znamy od zawsze załamie się, przestanie funkcjonować? Czy grozi nam globalny krach spowodowany tym, że inwestorzy coraz częściej inwestują poprzez fundusze ETF? W tym odcinku: Inwestowanie aktywne kontra inwestowanie pasywne Czy rynek można regularnie pobijać? Czy rynek jest efektywny? Dlaczego zostanie przeciętnym inwestorem (pasywnym) nie powinno być powodem do wstydu? Dlaczego powstała idea inwestowania indeksowego (pasywnego)? Co się stanie jeśli wszyscy uczestnicy rynku zaczną inwestować pasywnie? Czy realne jest, że wszyscy (większość) inwestorów będzie inwestować pasywnie? Na czym polega tak zwany paradoks Grossmana-Stiglitza? Udział funduszy pasywnych na rynku Jak poprawnie spoglądać na wpływ funduszy pasywnych na rynek, czyli dlaczego kapitał w nich zgromadzony to nie wszystko? Czy kupno każdej jednostek ETF jest tożsame z inwestowaniem pasywnym? Czy jest sens inwestować pasywnie? Jak podejść do inwestowania pasywnego? Zapraszam!
|
|
|
|
Likwidacja funduszu ETF: na czym polega i co oznacza dla inwestora? – praktyczny poradnikETF to też poważny i lukratywny biznes dla firm trudniących się w ich dostarczaniu do inwestorów. Firmy te na różne sposoby starają się przyciągnąć do siebie kapitał inwestorów. I jak to w biznesie bywa – raz lepiej udaje się zainteresować klientów produktem, a raz gorzej. Dlatego zapada czasami decyzja o wycofaniu produktu z oferty, ze względu na niską opłacalność biznesową. Co to oznacza dla inwestora, który ma taki ETF już w swoim portfelu? – postaram się to wyjaśnić w tym krótkim artykule. Ale spokojnie – zanim wejdziemy w szczegóły chcę uspokoić – nie ma mowy o całkowitej stracie zainwestowanego kapitału. Natomiast likwidacja ETF może przysporzyć kłopotów, dlatego warto mieć choćby podstawowe pojęcie o co w tym chodzi. Zapraszam! :)
|
|
Praktyczny poradnik dla początkujących inwestorów, czyli o czym sam chciałbym wiedzieć, gdy zaczynałem własną przygodę z rynkami finansowymiPoczątki samodzielnych prób inwestowania na rynkach kapitałowych mogą generować skrajne emocje. Z jednej strony można poczuć się przytłoczonym ogromem szczegółów, które musimy opanować i zrozumieć by zawrzeć pierwszą transakcję. Z drugiej zaś strony można poczuć się niczym geniusz inwestowania, gdy uda się nam zarobić pierwsze pieniądze, by chwilę później poczuć się jak by ktoś właśnie na złość chciał nam je odebrać. Jeśli nie mamy koło siebie zaufanej osoby bądź wiarygodnego i kompleksowego źródła wiedzy prowadzącego krok po kroku po rynkowych bezdrożach, przyjdzie nam niestety nabić sobie sporo guzów zanim dojrzejemy na rynku… o ile dotrwamy tego momentu. Poza czysto technicznymi aspektami musimy też poznać siebie samych, a niestety rynek okazuje się miejscem, gdzie uzyskanie takiej informacji o sobie może słono kosztować. 🙂 Zadaniem tego odcinka jest spiąć w klamrę szereg materiałów edukacyjnych, które tworzę tu od ponad 2 lat. Dla osoby zupełnie początkującej to dobry punkt startowy, który pozwoli postawić pierwsze kroki. Dla osób, które mają już pewne doświadczenia, jest to okazja do spoglądnięcia na siebie z lotu ptaka i znalezienia obszarów, które warto być może dopracować, by stać się lepszym i bardziej świadomym inwestorem. Zapraszam! :)
|
|
|
|
|
|
Inwestowanie pasywne, czyli praktyczny przewodnik budowy własnego portfela opartego na funduszach ETFArtykuł wyjaśnia czym jest pasywne podejście do inwestowania i dlaczego jest to rozwiązanie najlepsze dla większości inwestorów. Tłumaczę, dlaczego inwestowanie to nie tylko liczby i jak ważną rolę w tym procesie odgrywa również psychologia. Omawiam następnie klasy aktywów przez pryzmat ich historycznych wyników i pokazuję, jak wykorzystać je w roli cegiełek do budowy własnego portfela pasywnego. Analizuję rynek obligacji wskazując na zagrożenia jakie niesie dla nieuświadomionego inwestora. Wreszcie pokazuję kilka przykładowych portfeli. Wyjaśniam proces rebalansowania portfela oraz jak przy pomocy jego optymalizacji można znacząco poprawić wynik portfela stałego.Na koniec przedstawiam kilka aspektów optymalnego wykorzystania funduszy ETF do konstrukcji własnego portfela stałego. Link -> Inwestowanie pasywne, czyli praktyczny przewodnik budowy własnego portfela opartego na funduszach ETFZapraszam! :-)
|
|
Ile zarabiały rynki w ostatnich 100 latach?Jak to mawiał Mark Twain – historia może nie powtarza się, ale za to może się rymować. Nie inaczej jest z rynkami finansowymi – warto wiedzieć, jak zachowywały się poszczególne klasy aktywów w przeszłości. Właściwie można powiedzieć, że to gotowy materiał na budowę własnego portfela pasywnego, opartego np. o fundusze ETF. W tym filmie pokazuję jak za ostatnie 100 lat zachowywały się różne klasy aktywów, takie jak akcje, złoto, nieruchomości czy towary. Prezentuję też praktyczny przykład zastosowania tej wiedzy na realnym portfelu inwestycyjnym.Zapraszam! :-)
|
|
(Nie)bezpieczne obligacje skarbowe?Czy obligacje są bezpieczne? Bezpieczniejsze od akcji? Niektórzy powiedzą – to zależy jakie obligacje. Korporacyjne obligacje nie mają wiele wspólnego z bezpieczeństwem w wielu przypadkach, bo z drugiej strony stoją firmy, które zwyczajnie mogą nie spłacić swojego zadłużenia. Ze skarbowymi obligacjami, zwłaszcza jeśli po drugiej stronie jest rząd Stanów Zjednoczonych, czy Niemiec, sytuacja wydaje się być znacznie lepsza. Racja, ale czy to oznacza, że inwestycja w najbezpieczniejsze pod względem kredytowym obligacje na świecie jest pozbawiona ryzyka, że każdy kto ma do niego dużą awersję powinien je przeważać w portfelu? Żyjemy w erze rekordowo niskich stóp procentowych, które spadają od niemal 40 lat, sprzyjając wycenie obligacji na rynku (więcej piszę o tych mechanizmach przy okazji omawiania ETF obligacji). Niewielu inwestorów indywidualnych zdaje sobie sprawę z tego, że spoglądanie na to jak obligacje skarbowe zarabiały w ostatnich 10, 20, 30, a nawet 40 latach na niewiele się zdaje, jeśli idzie o założenia portfela budowanego dziś.  kliknij, aby powiększyćZatem jeśli chcemy robić założenia co do przyszłości, warto przestudiować, jak wyglądał rynek obligacji w latach 1940-1981, czyli okresie rosnących stóp procentowych i dużej presji inflacyjnej. Okres, który bliższy jest naszym czasom, pomimo, że w tej chwili inflacja (jeszcze) nie stanowi problemu. A przynajmniej nie róbmy pochopnych założeń w stylu „przeważam w portfelu obligacje skarbowe, bo nie lubię ryzyka”. Jedne z najbezpieczniejszych obligacji na świecie, w latach 1940-1981, traciły ponad 70%, gdy uwzględnimy inflację. To jest więcej niż rynek akcji. Zaskoczony? Zapraszam do materiału.
|
|
ETF – praktyczne wprowadzenie dla początkującychWraz z prezentacją autorskiego oprogramowania ST dotarło do mnie, dzięki Waszym licznym komentarzom i uwagom, jak wielu z Was potrzebuje przystępnego wprowadzenia w tematykę inwestowania. Tak to jest, że po latach zajmowania się rynkami nie zawsze udaje się wejść w buty osoby zupełnie początkującej – na szczęście mam Was, za co bardzo dziękuję! Dzisiejszym materiałem w formie podcastu i wpisu blogowego staram się wyjść naprzeciw właśnie takim osobom, przedstawiając w prosty sposób temat funduszy ETF. -> ETF – praktyczne wprowadzenie dla początkującychZapraszam do czytania i/lub słuchania! :-) Pozdrawiam, Jacek
|
|
Portfel modelowy #2: Harry BrowneDla osób szukających mało absorbujących rozwiązań inwestycyjnych jest to prawdopodobnie interesująca strategia, bowiem przy minimalnie mniejszej rocznej stopie zwrotu od portfela 60/40, +9.03%, maksymalna strata kapitału jest ponad dwukrotnie mniejsza – niespełna -13% (dane za okres 1970-2019). Prowadzenie takiego portfela można obecnie załatwić w prosty sposób via ETF i poświęcać temu nie więcej niż dosłownie 2-3 minuty w roku, kiedy to sprawdzamy czy nie trzeba wyrównać wag w portfelu, tak by nie odbiegały od oryginału. Skład: - bony skarbowe USA (25%) - obligacje 30-letnie USA (25%) - akcje z indeksu S&P 500 (25%) - złoto (25%) Jak widać portfel jest bardzo „ostrożnościowy”, ponieważ ekspozycja na rynek akcji to zaledwie 25%, a dodatkowo kolejna ćwiartka to gotówka, tu w postaci bonów skarbowych. Warto dodać, że choć bony skarbowe w USA na przestrzeni ostatnich 120 lat przynosiły śladowe zyski (realnie po inflacji ok. 0.3%), jest to i tak lepsze rozwiązanie niż trzymanie gotówki pod przysłowiowym materacem. Zmniejszenie ryzyka w portfelu powoduje jednak dyskomfort w sytuacji silnej hossy na rynku – od roku 2010 do maja 2020 portfel przeciętnie zarabiał 6.4%, czyli mniej niż szeroki rynek. Coś za coś. Portfel można modyfikować na wiele sposobów, o czym mówię w materiale. Zapraszam!
|
|
Portfel modelowy #1: 60/40 Pierwszy odcinek z cyklu filmów o tzw. stałych portfelach. Na pierwszy ogień klasyka: 60/40.🙂 60/40 to najbardziej powszechnie cytowany modelowy portfel na świecie. Często wykorzystywany jest jako benchmark (porównanie) dla innych strategii. Wbrew pozorom nawet tu jest wiele niuansów o których wielu inwestorów nie zdaje sobie sprawy. Skład portfela: - akcje z indeksu S&P 500 (60%) - obligacje 10-letnie USA (40%) Przy tak prostej konstrukcji, za ostatnie 100 lat pozwalał zarabiać 8-10% rocznie. W filmie omówione są różne warianty i sposoby testowania. Zapraszam! 🙂
|
|
|
|
Inwestuj według planu, nie emocji! — przedstawiam autorskie oprogramowanie: System Trader (ST)Zapraszam do nowego wpisu. :-) Wyjaśniam czym jest plan inwestycyjny i dlaczego każdy z nas powinien nim dysponować przed zainwestowaniem pieniędzy. Pokazuję, że proces decyzyjny w inwestowaniu nie tylko może, ale wręcz powinien być bardzo prosty. Musi on być również dopasowany do preferencji konkretnej osoby, gdyż tylko wówczas będzie miała ona szansę na podążanie za obranym planem. Następnie prezentuję oprogramowanie ST, które umożliwia projektowanie i testowanie portfela inwestycyjnego. Oparte jest ono o zbiór najlepszych praktyk na bazie doświadczeń wielu uznanych osób z branży finansowej (niektóre z nich gościły w moim podcaście). Wraz z rozwojem oprogramowania na jego pokładzie będzie sukcesywnie pojawiało się coraz więcej strategii inwestycyjnych, zarówno pasywnych jak i aktywnych, w tym krótkoterminowych. --> Inwestuj według planu, nie emocji! — przedstawiam autorskie oprogramowanie: System Trader (ST)
|
|
Dlaczego posiadanie planu na rynku jest koniecznością oraz jak zachować się podczas krachu giełdowego – opowiada Meb FaberGdy przez światowe rynki finansowe przetaczał się bezlitosny walec, w odpowiedzi na pandemię koronawirusa, większość ludzi zamarła w przerażającym strachu. Zaczęto pytać: co dalej? Pojawiły się opinie, że tym razem jest inaczej niż bywało w przeszłości — świat stoi nad przepaścią jak nigdy wcześniej! Tymczasem mój dzisiejszy gość ze stoickim spokojem napisał na Twitterze: jeśli miałeś plan inwestycyjny, ten tydzień był dla Ciebie cholernie nudny. Tak jak i wszystkie inne tygodnie. Problem w tym, że wielu nie ma planu. Meb Faber, bo o nim mowa, jest współzałożycielem Cambria Investment Management, a jego specjalizacją jest skwantyfikowane, regułowe podejście do inwestowania. Mówiąc krótko — nie stara się on przewidywać co zrobią rynki finansowe — wszystkie jego decyzje płyną ze strategi, sprowadzonych do poziomu prostych i jednoznacznych reguł postępowania. Meb prowadzi w USA bardzo popularny podcast “The Meb Faber Show”, jest autorem wielu publikacji i książek. Często pojawia się też w roli komentatora w zakresie strategii inwestycyjnych w ramach CNBC, The Wall Street Journal, Barron’s, The New York Times czy The New Yorker. Zapraszam do czytania i słuchania! :-)
|
|
Dawid z bloga spekulant.com.pl o inwestowaniu z głową i pasji do rynków finansowychHistoria jaka wiąże się z Dawidem mogłaby posłużyć za scenariusz dla filmu akcji, z rynkami finansowymi w tle. W tym odcinku rozmawiamy jednak przede wszystkim o osobistych doświadczeniach Dawida w inwestowaniu oraz jego filozofii postrzegania rynków. Dawid otwarcie wspomina też o swoich początkach i potknięciach oraz o tym jak duże pieniądze wymagają sporo pracy nad sobą, by nie uderzyła nam do głowy przysłowiowa woda sodowa. Dawid bez mydlenia oczu przedstawia realia zarabiania pieniędzy na rynkach finansowych oraz utrzymywaniu się wyłącznie z inwestowania własnego kapitału. I nie jest to coś, co chciałoby usłyszeć wielu początkujących adeptów inwestowania… Zapraszam do słuchania i czytania! :-)Jacek
|
|
Tu dostępna jest transkrypcja w j. angielskim -- ale niestety tylko pierwszej części. Sorry za wprowadzenie w błąd. Mam po prostu kilka czekających redakcji transkrypcji i pomieszałem.
|
|
Mam spisany tekst po angielsku, ale nie jest jeszcze zredagowany. I pewnie niestety to jeszcze potrwa...
|
|
|
|
Historia rynków finansowych, czyli dlaczego warto inwestować globalnie?Słynny pisarz Mark Twain podobno powiedział kiedyś, że historia nie powtarza się, ale za to się rymuje. I chociaż on sam był, delikatnie mówiąc, przeciętnym inwestorem, te słowa można z powodzeniem odnieść do rynków finansowych. A w jaki sposób może to nam pomóc w byciu lepszym inwestorem? W tym odcinku: - Inwestowanie w czasie pandemii koronawirusa (i innych krachów giełdowych) - Dlaczego posiadanie planu inwestycyjnego jest absolutnie niezbędne? - Historyczne stopy zwrotu na rynkach akcji, obligacji i bonów skarbowych (lokatach) - Czy złoto faktycznie lśni jako aktywo inwestycyjne? - Historyczne przetasowania na światowym rynku akcji, czyli podróż w czasie do roku 1900 - Jak zmieniały się branże w gospodarce światowej na przestrzeni dekad? - Miejsce Polski na gospodarczej mapie świata - Dlaczego warto inwestować globalnie? - Czy rynek akcji może zniknąć wraz z kapitałem inwestorów? - Zarys przykładowej strategii inwestycyjnej Zapraszam do czytania i słuchania! :-)
|
|
Inwestowanie w zagraniczne ETF z Polski (również w ramach IKE/IKZE) — czy to ma sens?Dziś bez problemu można otworzyć konto maklerskie w niemal dowolnym miejscu na świecie i cieszyć się dostępem do rynków zagranicznych kupując na przykład akcje czy coraz bardziej powszechne fundusze ETF. Również coraz więcej biur maklerskich w Polsce oferuje możliwość inwestowania na zagranicznych parkietach, a od pewnego czasu nawet w ramach kont emerytalnych IKE/IKZE. W zeszłym roku opisałem prostą strategię opartą na ETF o nazwie GEM (Global Equity Momentum), która wzbudziła wielkie zainteresowanie. Niestety pojawił się problem dostępu do ETF w USA, na których opierał się opis strategii. Przez miesiące obiecywałem, że w końcu pochylę się nad tym zagadnieniem. Et voilà — ten artykuł opisuje konkretne rozwiązania. Zapraszam serdecznie do lektury! :-)
|
|
Mniej znaczy więcej, czyli przemyślenia odnośnie inwestowania z perspektywy moich doświadczeńInwestowanie pieniędzy na rynkach kapitałowych jest pełne mitów, paradoksów i skrajnych opinii. Mamy oto na przykład osoby, które kategorycznie twierdzą, że te wszystkie rynki finansowe to jedna wielka jaskinia hazardu – bez względu, czy ktoś jest krótkoterminowym spekulantem, czy tytułuje się długoterminowym inwestorem kupującym akcje wartościowych spółek. Inni zaś stojąc na przeciwległym biegunie są głęboko przekonani, że to właśnie rynki są miejscem, które uczyni ich bogatymi. W tym odcinku postaram się przedstawić swój punkt widzenia, bazując na własnych, ponad 12-letnich doświadczeniach. W tym czasie popełniałem masę błędów, ale i nauczyłem się bardzo wiele – nie tylko o inwestowaniu, ale i o samym sobie. Nie jest to próba przekonania kogokolwiek do mojego postrzegania tematu. Mam mimo wszystko nadzieję, że materiał ten wielu sprowokuje do wyciągnięcia własnych wniosków, pomagając w staniu się bardziej dojrzałym uczestnikiem rynku. W tym odcinku - Inwestowanie, trading, spekulacja, a może hazard — czym to się wszystko różni? - Jakim kapitałem inwestuję na rynkach kapitałowych? - Czy na rynkach kapitałowych faktycznie można pomnażać swój kapitał? - Dlaczego większość inwestorów traci pieniądze? - Czy można pobić rynek? - Inwestowanie pasywne vs. inwestowanie aktywne - Moje podejście do inwestowania na rynkach kapitałowych - Jak inwestowałem na początkowym etapie? - Jak inwestuję obecnie? - Jakie błędy popełniałem? - Gdzie i w co inwestuję? - Jak postrzegam swoją przyszłość jako inwestor? - Moje wnioski na temat samodzielnego inwestowania na rynku kapitałowym Zapraszam do słuchania i czytania! :-)
|
|
O inwestowaniu na rynkach kapitałowych oraz najlepszym inwestorze wszechczasów, Warrenie Buffecie — opowiada Tomasz JaroszekDokładnie 2 lata temu, 21 stycznia niedzielnym wieczorem, dałem światu o sobie znać ze swoim projektem System Trader. Od tamtego dnia wiele się wydarzyło -- przede wszystkim nauczyłem się sporo w tematyce szeroko pojętych rynków finansowych oraz poznałem masę fantastycznych ludzi, których nie sądziłem, że będzie mi nawet dane poznać bliżej. Mam też skromną nadzieję, że i Ty mogłeś czegoś dowiedzieć się z moich wpisów i podcastów. Nie wiem gdzie dotrę z tym projektem, ale wiem jedno: mam ogrom siły i motywacji by robić to coraz lepiej. A Tobie za to, że jesteś ze mną -- ogromnie, przeogromnie dziękuję! Dwuletni jubileusz to chyba dobry moment, by porozmawiać o żyjącej ikonie rynków kapitałowych, najlepszym z najlepszych, który od siedemdziesięciu lat niezmiennie zadziwia świat swoją zabójczo skuteczną strategią inwestycyjną. Samo mięcho, bardzo wyjątkowy ocinek! Nikt inny chyba wcześniej nie pokazał tak dobitnie potęgi procentu składanego w czasie -- zaczynając od przysłowiowego zera, dochodząc na sam szczyt listy najbogatszych ludzi na świecie. Cały swój ogromny majątek zbudował wyłącznie poprzez inwestowanie w cudze biznesy. Bez względu na to, czy jesteśmy zawodowcami, czy też zwykłymi ciułaczami, każdy może czerpać pełnymi garściami z lekcji, jaką udziela nam Warren Buffett, bo o nim oczywiście mowa. Tym bardziej, że wiele treści, które nam przekazuje, jest ponadczasowych i uniwersalnych. Mam dziś przyjemność i zaszczyt gościć u siebie w podcaście Tomasza Jaroszka -- inwestora, blogera i dziennikarza finansowego w jednym. Wraz z Przemysławem Gerschmannem wybrał się do Buffetta, by na miejscu jeszcze bardziej zrozumieć fenomen tego najznakomitszego inwestora świata. Lubię tak pozytywnie „szurniętych” ludzi, dla których „sky is the limit”. Ich podróż była przyczynkiem do napisania książki "Śladami Warrena Buffetta", w której ze swojej perspektywy przybliżają nam to, czego tak na prawdę powinni uczyć nas wszystkich w szkołach. Każdy z nas może zbudować w ciągu życia kapitał większy niż wskazywałyby na to nasze dochody. Skupiamy się często jednak na krótkim okresie czasu, a nie doceniamy potencjału jaki jest skryty w dłuższej perspektywie. To ogromny błąd. I bynajmniej nie musimy być geniuszami inwestowania. Dyscyplina i cierpliwość w podążaniu za nawet prostą, wręcz pasywną strategią inwestycyjną jest o wiele ważniejsza, niż próba usilnego pobijania rynku, z niezdrowymi oczekiwaniami w tle. To czas i procent składany czynią cuda, jeśli pozwolić im tylko pracować. Odcinek ten jest skierowany przede wszystkim do osób początkujących i poszukujących swojego miejsca na rynkach finansowych. Rozmawiam z Tomkiem o wielu praktycznych aspektach inwestowania i głęboko wierzę, że odnajdziesz w tym wywiadzie wiele inspiracji, nie tylko w wymiarze inwestycyjnym. Materiał jest wręcz nafaszerowny ogromem wartościowych informacji. Zapraszam do czytania i słuchania. Będę też bardzo wdzięczny za podanie tego wywiadu dalej, tak by dotarł do jak największej liczby osób. Niech materiał ten będzie małą cegiełką w budowaniu kultury odpowiedzialnego inwestowania w naszym społeczeństwie. :-)
|
|
Czy warto inwestować z pomocą robo-doradcy? – moja subiektywna ocenaPonieważ wiele osób szuka swojego sposobu na budowanie kapitału, dziś postaram się odpowiedzieć dla kogo skorzystanie z usługi robo-doradcy może mieć sens, a dla kogo nie. Bez owijania w bawełnę i malowania trawy na zielono. Jest to materiał skierowany przede wszystkim do osób mniej zaawansowanych, czy wręcz początkujących, jeśli idzie o samodzielne inwestowanie pieniędzy na rynkach kapitałowych. Usługi tego typu bardzo prężnie rozwijają się na świecie, i coraz częściej będą kierowane do klientów w Polsce – warto wiedzieć o co chodzi, by w świadomy i mądry sposób podejmować ewentualne decyzje inwestycyjne. Dlatego też pokazuję w praktyce jak wygląda inwestowanie z robo-doradcą na swoim przykładzie. - Co to jest usługa określana jako robo-doradca - Dlaczego powstała taka usługa - Co jest lepsze: robo-doradca czy fundusz inwestycyjny? - Zalety i wady robo-doradców - Kto powinien się zainteresować skorzystaniem z usługi robo-doradcy Zapraszam do czytania i słuchania! :-)
|
|
Ponad miliard dolarów w jeden dzień, czyli Robert Carver o profesjonalnym podejściu do inwestowania oczami quantaRob Carver przez ponad dekadę pracował jako trader w londyńskim City, m.in. dla AHL – jednego z największych funduszy hedgingowych na świecie. W 2013 roku przeszedł na wczesną emeryturę, zajmując się inwestowaniem na własny rachunek. Jak sam mówi, ponieważ wszystko opiera na algorytmach, zajmuje mu to nie więcej niż 5-10 minut dziennie. Jako, że rynki to jego pasja, pozostały czas poświęca na ich studiowanie, pisanie książek i bloga, konferencje oraz wykładanie na Uniwersytecie Londyńskim. A dziś mam przyjemność gościć dla Was Roba w ramach swojego podcastu. Mam nadzieję, że ten kaganek edukacji będzie się niósł jak najszerzej – dlatego będę bardzo wdzięczny za podzielenie się tym materiałem z innymi! W tym odcinku między innymi: • Czy praca dla funduszu hedgingowego jest dobrym sposobem na naukę inwestowania? • Czy jest różnica pomiędzy tradingiem/spekulacją, a inwestowaniem? • Czy jest sens inwestować pieniądze poprzez fundusz inwestycyjny? • Jak mierzyć ryzyko? • Style inwestowania • Dlaczego strategia podążania za trendem jest wiarygodna? • Dlaczego day-trading jest trudniejszy, niż większość sądzi? • Czy analiza techniczna działa i dlaczego ma tak złą reputację? • Co to jest “handel systematyczny”? • Komputery vs. ludzie – czym człowiek zawsze podejmuje najlepsze decyzje? • Co Rob myśli o zastosowaniu sztucznej inteligencji na rynkach finansowych? • Co Rob sądzi o tradingu wysokich częstotliwości (HFT)? • Porady Roba dla początkujących • Opinia Roba o książce nt. Jima Simonsa (The Man Who Solved the Market: How Jim Simons Launched the Quant Revolution) Chciałem też skorzystać z okazji i życzyć Ci wesołych Świąt Bożego Narodzenia! :-) Jacek
|
|
Paul Novell, czyli jak żyć według własnych zasad, o niezależności finansowej i inwestowaniu na rynku kapitałowymCzęsto zdarza się, że wykonujemy jakąś pracę tylko dlatego, że nie widzimy żadnych alternatyw. Praca może nas kompletnie nurzyć, możemy wręcz jej nienawidzić, ale z drugiej strony przygniata nas proza życia: a to kredyt do spłacenia, a to rodzina na utrzymaniu, a to brak kwalifikacji by zająć się czymś innym. Nierzadko brakuje nam odwagi. Jesteśmy jak na uwięzi, dryfujemy, bez planu i ambicji by zmienić coś w naszym życiu. Kto z nas tego nie doświadczył nigdy w życiu? — jak sądzę nieliczne jednostki. W tym odcinku mój gość, Paul Novell, opowiada o tym jak koło 40-tki wyrwał się z kieratu pracy na etacie by odważyć się żyć wedle własnych zasad. I to pomimo świetnie płatnej pracy. Wcześniej wszystko skrupulatnie przygotował, wszak musiał za coś żyć, a nie planował wracać na etat z podkulonym ogonem. Od niemal dekady żyje ze swoich oszczędności, które dodatkowo pomnaża aktywnie na rynkach finansowych. W końcu to on pokierował swoim życiem jak chciał. Wywiad ten jest naszpikowany konkretami z zakresu inwestowania na rynkach kapitałowych. Paul mówi dużo o swojej drodze inwestora, o tym jak dojrzewał, jak zmieniał swoje podejście do rynku. Jak z inwestora uznaniowego inwestującego w spółki dywidendowe stał się inwestorem w stu procentach algorytmicznym, podejmującym decyzje tylko na bazie modeli rynkowych. W tym odcinku:- Kim jest Paul? - Dlaczego Paul zdecydował się przejść na emeryturę w bardzo młodym wieku? - Jakie stoją wyzwania przed kimś, kto chce zarabiać na życie z własnych inwestycji na rynku kapitałowym? - Jak policzyć ile potrzebujemy kapitału, by móc przeżyć całe życie? - Na czym polega inwestowanie w spółki dywidendowe? - Dlaczego nadmiar informacji rynkowych nie poprawia wyników inwestycyjnych? - Czy Paul stara się prognozować zachowania rynków? - Jakie wyzwania psychologiczne stoja przed inwestorem? - Dlaczego Paul porzucił inwestowanie uznaniowe na rzecz inwestowania opartego na algorytmach? - Na czym polega inwestowanie oparte na algorytmach? - Inwestowanie w obligacje w dobie niskich stóp procentowych Zapraszam! :-)
|
|
O inwestowaniu, tradingu, podatkach oraz… radach dla programistów — sesja pytań i odpowiedziW zeszłym tygodniu poprosiłem Was o podesłanie do mnie pytań, jeśli takowe do mnie macie. Okazało się, że spłynęło ich całkiem sporo, głównie mailem, za co serdecznie dziękuję. Nagrałem odcinek podcastu, w którym staram się na nie odpowiedzieć najlepiej jak potrafię, i na tyle na ile pozwala taka formuła. Jeśli niektóre tematy będą Was interesować szczególnie mocno, nie wykluczam, że powstanie w przyszłości oddzielny materiał, dedykowany tylko określonej tematyce. A tu klika przykładowych pytań, na które odpowiadam: - Jak wyglądały moje początki na rynku i czy na nich zarabiam? - Czy analiza techniczna działa? - Dlaczego 10-15% to dobry wynik w skali roku? - Co myślę o ETF? - Jakiej rady bym udzielił początkującemu programiście? Zapraszam serdecznie do słuchania, czytania i komentowania! Miłego dnia! :-) Jacek
|
|
Zrób to sam — prosta strategia dla rynku obligacjiPoprzednio przybliżyłem czym są obligacje. Wyjaśniłem też jak działa ETF obligacji, bo jest to instrument bardzo mało znany, i jeszcze mniej rozumiany pośród inwestorów, zwłaszcza w Polsce. Jeśli nie czytałeś tamtego artykułu, to polecam to zrobić, bo dużo łatwiej zrozumiesz ten materiał. Przedstawiam prostą, acz bardzo skuteczną strategię inwestycyjną — począwszy od roku 1970 generowała ona roczną stopę zwrotu na poziomie 8.3%, tracąc w międzyczasie nie więcej niż -8.9%. Strategię tę można stosować całkowicie niezależnie, lub jako uzupełnienie/ulepszenie opisywanej przeze mnie już strategii GEM. Wtedy już wspominałem, że częścią obligacyjną portfela można zarządzać w bardziej przemyślany sposób, dobierając odpowiednie obligacje. Zapraszam do czytania i komentowania oraz dzielenia się materiałem z innymi! :-) Pozdrawiam, Jacek
|
|
Na czym polega inwestowanie z pomocą robo-doradcy?W tym odcinku: - Co to jest robo-doradca i do kogo skierowane są jego usługi? - Czym różni się usługa robo-daradcy od klasycznego, aktywnie zarządzanego funduszu inwestycyjnego? - Jak wygląda strategia inwestycyjna robo-doradcy? - Czy robo-doradca wykorzystuje tak zwane modelowe portfele (jak np. portfel All Weather Raya Dalio)? - Co to jest rebalancing, po co i jak jest on realizowany przez robo-doradcę? - Jaki jest minimalny okres inwestowania z wykorzystaniem robo-doradcy? - Jakie stopy zwrotu są generowane przez robo-doradcę? Zapraszam do słuchania i czytania! :)
|
|
Jack Vogel, czyli o inwestowaniu na rynkach kapitałowych opartym na skwantyfikowanych metodachInwestowanie jest proste, ale nie jest łatwe — to maksyma dobrze znana w świecie inwestowania. Owszem, technicznie inwestowanie powinno być proste, nawet bardzo proste, ale niestety ogromną przeszkodą jest nasza psychika i przeszkody jakie kreujemy we własnym umyśle. Wynika to z tego, że inwestowanie zawsze wiąże się z niepewnym wynikiem, nawet jeśli podążamy za najlepszą strategią na świecie. W tym odcinku Jack Vogel z firmy Alpha Architect opowie o kilku różnych anomaliach rynkowych, które nie tylko można zmierzyć i zapisać w formie jednoznacznych reguł, ale i wykorzystać w praktyce. Odcinek ten jest nagrany w języku angielskim i na chwilę obecną niestety nie mogę obiecać kiedy pojawi się jego ewentualne tłumaczenie. Na pocieszenie dodam, że wiele tematów poruszonych dziś z Jackiem pojawiło się i będzie się pojawiać w przyszłości na moim blogu i w podcaście w języku polskim. W tym odcinku - Które anomalia rynkowe dają największą przewagę w inwestowaniu? - Co Jack sądzi o tzw. taktycznym zarządzaniu? - Co to jest momentum i czy nadal będzie działać na rynkach w przyszłości? - Jakie cechy charakteru są potrzebne do tego, by z sukcesem inwestować na rynkach kapitałowych? - Co to jest mean reversion? Zapraszam!
|
|
Mit finansowych ekspertówNie lubię teorii spiskowych — uważam, że tworzone są one na zapotrzebowanie osób, które dzięki nim mogą poczuć się mądrzejsze, niż wskazywałyby na to obiektywne czynniki. Dziś poruszam kwestię, która wydaje się być taką teorią spiskową, tyle, że tylko z pozoru — mówię bowiem o micie finansowych ekspertów, którzy to rzekomo posiadają ekspercką wiedzę z zakresu inwestowania na rynkach kapitałowych. Nie jest to jednak wyssana z palca teoria, ponieważ istnieje masa dowodów wskazujących na to, że tak zwani finansowi eksperci to tylko, w najlepszym przypadku, wytwór mediów i speców od marketingu. A bywa i gorzej — możemy trafić na zwykłych szarlatanów i oszustów. Mam ogromny komfort w tym, że mogę szczerze mówić i pisać o rynkach finansowych. Nie muszę lukrować rzeczywistości, by przypadkiem nie urazić osób, którym na rękę jest status quo w świecie inwestycji. I dlatego dziś otwarcie mówię: fundusze inwestycyjne aktywnie zarządzane to ściema, za którą stoi ogromny kapitał i marketing. Fundusze inwestycyjne nie dowożą tego, co obiecują klientom. Nagminnie manipulują wynikami, tak by pokazywać to co jest wygodne, a skrzętnie chować mocno skrzeczącą rzeczywistość. To dość proste, gdy naprzeciw ma się klienta detalicznego, który zwykle nie ma bladego pojęcia o inwestowaniu. Dlatego jedyna broń w zderzeniu ze sprzedawcami marzeń, to edukacja finansowa społeczeństwa! Zapraszam do słuchania i czytania! :-)
|
|
ETF jako instrument do inwestowania na rynku obligacji — jak to działa i czy warto się tym zainteresować?JEST -- bardzo obszerny artykuł tłumaczący jak działa ETF dla rynku obligacji! Obecnie w finansach rządzi mindset “there’s an ETF for that” i są ku temu bardzo dobre powody. Nic nie wskazuje na to, by ten trend miał być zatrzymany. W tym wpisie pochylam się nad ETF opartymi na rynku obligacji. Fundusz taki, jak nietrudno się domyślić, zamiast akcji, inwestuje właśnie na rynku obligacji. W Polsce instrument ten jest bardzo mało znany, wręcz egzotyczny. Tymczasem rynek obligacji, co będę starał się wykazać w tym wpisie, ma bardzo wiele pożądanych cech, które umożliwiają naszym inwestycjom nie tylko ograniczyć ryzyko w portfelu, ale wręcz poprawić jego wynik, a ETF jest świetnym sposobem na inwestowanie w obligacje. W kolejnym artykule zaproponuję konkretny przykład zastosowania wiedzy z tego wpisu: strategię dynamicznego doboru ETF obligacji do portfela. Zapraszam do czytania i komentowania. Będę wdzięczny za podzielenie się tym obszernym materiałem z innymi. Miłego weekendu!
|
|
dr Kamil Gemra, czyli o podstawach inwestowania w obligacjeGdy zaczynałem interesować się rynkami kapitałowymi zupełnie pominąłem instrument jakim jest obligacja. Z jednej strony obrót obligacjami na giełdzie wtedy jeszcze w Polsce nie istniał, z drugiej strony nie po to chciałem pomnażać aktywnie kapitał na rynku, żeby generować stopy zwrotu porównywalne do lokat bankowych. Dziś mamy jednak inną sytuację. Powstał rynek obligacji Catalyst na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, który umożliwia obrót tym instrumentem na rynku wtórnym. Mamy też znacznie łatwiejszy dostęp do rynków zagranicznych i funduszy ETF. No a i ja sam zrozumiałem, że warto wykorzystać obligacje przy budowie kapitału. W tym odcinku mój gość, Kamil Gemra, przybliży szczegóły stojące za obligacjami. Co to jest, po co to jest, jak to można wykorzystać, ile można zarobić, no i ile można stracić? Jeśli jesteś zupełnie początkujący w tematyce obligacji, a chcesz go poznać, to ten odcinek jest dla Ciebie. W tym odcinku: - Kim jest Kamil Gemra - Co to jest obligacja - Kto może być emitentem obligacji - Jakie są podstawowe parametry opisujące obligację - Podział obligacji ze względu na termin wykupu - Podział obligacji ze względu na kupony odsetkowe - Co to jest rentowność obligacji - Kwotowanie obligacji - Ryzyka związane z inwestowaniem w obligacje -- ryzyko stopy procentowej -- ryzyko kredytowe -- ryzyko reinwestycji -- ryzyko inflacji -- ryzyko płynności - Ile można zarobić inwestując na rynku obligacji? - Ile trzeba pieniędzy by móc inwestować w obligacje? - Gdzie można kupić obligacje? - Inwestowanie poprzez fundusze inwestycyjne (w tym ETF) Zapraszam do czytania i słuchania! :)
|
|
Rynki kapitałowe, ich ciemne strony i kryzysowe tła — rozmowa z Tomaszem PruskiemTomasz Prusek to absolutna legenda polskiego rynku kapitałowego. Znakomity publicysta ekonomiczny i dziennikarz z niemal 30 letnim stażem. Jest laureatem licznych nagród i wyróżnień dziennikarskich. Obecnie pełni funkcję prezesa zarządu Fundacji Przyjazny Kraj, która prowadzi m.in. badania i analizy ekonomiczne, wspierając rozwój przedsiębiorczości oraz projekty edukacyjne. W tym odcinku - Kim jest Tomasz Prusek - Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie: jej historia, teraźniejszość i przyszłość - Jak wybrnąć z obecnej stagnacji na GPW? - Czy rynek pozagiełdowy Forex jest u szczytu swojej popularności? - Jak zaszczepić pośród obywateli kulturę inwestowania na rynku kapitałowym? - Jaką rolę pełni giełda papierów wartościowych w nowoczesnym kraju? - Mroczna strona rynków kapitałowych i ich kryzysowe tła, czyli o czym są powieści K.I.S.S. oraz P.I.I.G.S.? - Co oznaczają akronimy K.I.S.S. oraz P.I.I.G.S.? - Jak bardzo fikcja literacka odbiega o realnego świata? - Jaką rolę spełniają spekulanci w inwestycyjnym ekosystemie? - Czy inwestor indywidualny może z powodzeniem i bez kompleksów inwestować na rynku kapitałowym? - Czy wielkie pieniądze zawsze będą tworzyć środowisko dla oszustw finansowych? - Jak rysuje się przyszłość dla Polski? ZAPRASZAM DO CZYTANIA I SŁUCHANIA! :-)
|
|
Inwestowanie na giełdzie oczami Artura Wiśniewskiego z bloga stockbroker.plMój dzisiejszy gość, Artur Wiśniewski, jest nie tylko doświadczonym inwestorem giełdowym, ale również licencjonowanym maklerem papierów wartościowych. Od 2017 roku prowadzi blog Stockbroker.pl, na łamach którego dzieli się swoją wiedzą oraz przeprowadza wywiady z ciekawymi gośćmi z branży finansowej. W tym odcinku rozmawiamy o profesjonalnej karierze Artura, przybliżając nieco szczegóły zawodu maklera. Artur opowiada też o swoim podejściu do rynków finansowych oraz stara się udzielić kilku wskazówek aspirującym inwestorom. W tym odcinku: - Kim jest Artur i jak wygląda jego kariera w kontekście rynków kapitałowych - Dlaczego Artur zdecydował się stworzyć bloga stockbroker.pl i jaka jest jego podstawowa misja? - Makler, czyli kto? - Inwestowanie na własny rachunek — podejście do rynku wg. Artura - Rady dla początkujących/poszukujących inwestorów - Fundusze inwestycyjne – czy warto z nich korzystać? - Gdzie czerpać wiedzę na temat inwestowania na rynkach kapitałowych Podcast w wersji do słuchania i czytania -- zapraszam! :-)
|
|
Co to jest Analiza Fundamentalna i dlaczego z niej nie korzystam?Analiza Techniczna, a może Analiza Fundamentalna? Co działa, a co nie? Z czego najlepiej korzystać? Która metoda generuje największe zyski? Tak postawione pytania najczęściej nie mają większego sensu, ponieważ to nie określony rodzaj analizy rynkowej inwestuje, tylko ludzie za nią stojący. Historia pokazuje, że wielu osiąga sukcesy na rynku stosując z pozoru przeczące sobie zupełnie metody. Kluczem jest dopasowanie określonej metodologii rynkowej uwzględniając w tym naszą konstrukcję psychiczną i nasze oczekiwania. Nie wystarczy opracować strategii, która ma przewagę rynkową, bo będąc ludźmi przeżywamy emocje, a próba ich ignorowania skończy się w najlepszym przypadku porzuceniem obranej metody, a w gorszym stratami finansowymi i emocjonalnymi. W tym odcinku przybliżę nieco tak zwaną Analizę Fundamentalną oraz mówię dlaczego osobiście z niej nie korzystam. Nie jest to jednak materiał, którego głównym przesłaniem ma być krytyka tego rodzaju metodologii rynkowej lub próba przekonania do stosowania czegoś innego. W tym odcinku: - Na czym polega idea Analizy Fundamentalnej - Dlaczego Analiza Fundamentalna nie jest gotową strategią inwestycyjną? - Dlaczego podejście kup i trzymaj (ang. buy & hold) jest ryzykowne? - Subiektywność Analizy Fundamentalnej, czyli dlaczego ta sama spółka może być wyceniona na innym poziomie cenowym? - Analiza Fundamentalna, a wiedza insiderów - Pracochłonność Analizy Fundamentalnej
|
|
|
|
Zrób to sam — 15% zysku rocznie, czyli prosta, długoterminowa strategia dla rynku akcji i obligacjiArtykuł powinien Cię zainteresować jeśli: ➡️ chcesz w zaplanowany sposób budować swoje oszczędności, ale nie wiesz jak się za to zabrać ➡️ nie możesz, lub nie chcesz poświęcać inwestowaniu więcej niż dosłownie kilka minut w miesiącu ➡️ jesteś gotowy budować swój kapitał w długim horyzoncie czasu liczonym w latach i dekadach ➡️ boisz się ryzyka związanego z aktywnym inwestowaniem, wybierając święty spokój, ale nie chcesz zupełnie rezygnować z pomnażania swoich oszczędności ➡️ jesteś ciekaw jak do inwestowania podchodzą profesjonaliści Zapraszam do lektury!
|
|
🔊 Profesjonalne zastosowanie strategii Dual MomentumW kilku ostatnich odcinkach wspomniałem o strategii, która zwróciła uwagę niektórych z Was, ponieważ jej logika jest bardzo prosta, a przy tym generowane zyski są bardzo atrakcyjne. Mam na myśli strategię opartą na pomyśle Gary Antonacciego, którego gościłem w swoim podcaście. Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach, więc zdecydowałem przygotować materiał w formie wpisu na blogu, gdzie dokładnie opiszę całą strategię -- pojawi się pod koniec przyszłego tygodnia u mnie na stronie. Dziś mam dla Was odcinek w którym rozmawiam z profesjonalnymi, licencjonowanymi inwestorami w USA, zarządzającymi portfelami liczonymi w grubych milionach dolarów. To co ich łączy, to wykorzystywanie podobnych metod inwestycyjnych, opartych właśnie na pomyśle Gary Antonacciego. Ten odcinek nie jest sponsorowany ani nie promuje żadnych produktów. Zależało mi, aby dotrzeć do profesjonalistów wykorzystujących w praktyce określone metodologie inwestycyjne. Obiecuję też, że będzie to ostatni odcinek nagrany w języku angielskim, który nie pojawi się od razu z tłumaczeniem. Mam nadzieję, że tym razem mi jeszcze wybaczycie. 🙂 Zapraszam! W tym odcinku: - Kim jest licencjonowany doradca finansowy/powiernik w Stanach Zjednoczonych? - Czy różni się powierzenie pieniędzy do funduszu hedgingowego vs. licencjonowanemu doradcy - Pasywne i aktywne zarządzanie portfelem - Inwestowanie w wartość, a momentum - Systemowe/algorytmiczne podejście do inwestowania długoterminowego: wady i zalety - Inwestowanie długoterminowe, a inwestowanie krótkoterminowe - Dlaczego strategie oparte na momentum, w szczególności w formie dual momentum są świetnym rozwiązaniem dla inwestorów? - Dual momentum kontra portfel oparty na podążaniu za trendem na rynku kontraktów terminowych - Jak rozpoznać moment w którym strategia nie działa?
|
|
🔊 Dlaczego inwestowanie jest proste, ale nie jest łatwe?Warren Buffett, największa współczesna ikona rynków kapitałowych, powiedział podobno pewnego razu zdanie, które brzmi jak zadziwiający paradoks. Stwierdził on bowiem, że „inwestowanie jest proste, ale nie jest łatwe”. Ta niewinna z pozoru gra słowna skrywa w sobie jednak ogrom rynkowej prawdy. Zrozumienie sensu tej wypowiedzi może okazać się wręcz punktem przełomowym dla tych wszystkich, którzy wciąż usilnie uganiają się za idealną strategią rynkową. W tym odcinku: - Techniczne aspekty procesu inwestowania - Co to jest podejście KISS- Psychologiczne aspekty procesu inwestowania - Dlaczego posiadanie zyskownej strategii nie jest równoznaczne z zarabianiem przy jej użyciu? - Dlaczego ludzie odrzucają proste rozwiązania na rzecz bardziej skomplikowanych? - Przykład prostej strategii długoterminowej i dlaczego ludzie w większości jej nie doceniają, pomimo świetnych wyników i małego ryzyka inwestycyjnego? - Grzechy główne inwestorów Zapraszam do czytania i słuchania!
|
|
🔊 Języki programowania wykorzystywane w tradinguZapraszam do świeżo spisanego podcastu o językach programowaniach w tradingu (i nie tylko). 👨💻😃💻 W tym odcinku dowiesz się - Jakie mam kwalifikacje do tego, by wypowiadać się na temat programowania - Czym jest programowanie - Bardzo krótka historia programowania - Czym jest język programowania - Podstawowe grupy języków programowania - Czy nauka programowania jest trudna? - Do czego można wykorzystać umiejętność programowania w tradingu - Krótka charakterystyka języków programowania wykorzystywanych w tradingu - C/C++ (jako przykład języków kompilowanych do kodu maszynowego) - Java, C# (C Sharp), Visual Basic .NET (jako przykład języków kompilowanych do kodu pośredniego, uruchamianego na maszynie wirtualnej) - Python (jako przykład języka interpretowanego z kaczym typowaniem :D) - MATLAB - R - Excel + Visual Basic for Applications (VBA) - MetaQuotes Language (MQL) - EasyLanguage (TradeStation) - TradersStudio - AmiBroker Formula Language (AFL) - TradeSense (TradeNavigator) - Ninja Script (oparty na C# w ramach platformy Ninja Trader)
|
|
🔊 Inwestowanie, a hazard — gdzie przebiega granica?Słowa takie jak inwestowanie i hazard to dla wielu terminy będące antonimami, czyli przeciwieństwami. O ile w obu przypadkach zwykle mówi się o ryzyku, to jednak właśnie hazard ma wydźwięk o zabarwieniu pejoratywnym, jest kojarzony z czymś negatywnym. I pewnie wielu, zwłaszcza w gronie mieniącym się inwestorami, obruszy się, gdy powiem, że inwestowanie ma bardzo wiele cech — no właśnie — hazardu. W tym odcinku: - Definicja słów inwestowanie i hazard - Potoczne rozumienia i postrzeganie hazardu - Przykład gry hazardowej w której nie można przeciągnąć przewagi na swoją stronę - Posiadanie przewagi w grze: czyli kiedy hazard nie jest hazardem? - Hazard i inwestowanie: cechy wspólne - Perspektywa mikro i perspektywa makro zdarzeń losowych oraz zastosowanie tej koncepcji w profesjonalnym inwestowaniu - Praktyczny przykład przewagi na rynku kapitałowym - Myślenie w kategoriach prawdopodobieństwa - Dlaczego nie warto próbować przewidywać przyszłości w inwestowaniu? Zapraszam do czytania i słuchania!
|
|
Na rynku nie zarabia się dzięki przewidywaniu przyszłościW inwestowaniu bardzo kluczowe jest, aby myśleć w kategoriach prawdopodobieństwa. Nie chodzi o przewidywanie przyszłości, co wielu stara się robić, bo to nie jest możliwe, o ile nie jesteś jasnowidzem. :-) Dlatego musimy poruszać się w oparciu o strategię, która posiada przewagę rynkową. Krótkoterminowo, na poziomie mikro, możemy odnotowywać stratne transakcje. Na poziomie makro jednak, przy odpowiednio dużej liczbie transakcji nasza przewaga rynkowa generuje nam zyski. To bardzo ważne, aby rynki rozumieć właśnie w ten sposób. Wówczas nie martwimy się pojedynczą stratną transakcją, bo jest ona naturalną częścią aktywności rynkowej, a to z kolei pozwoli na utrzymaniu niezbędnej dyscypliny. Tak na rynku działają profesjonaliści. Więcej na ten temat powiem niebawem w kolejnym odcinku podcastu, który pojawi się, mam nadzieję, pod koniec przyszłego tygodnia. Dziś natomiast zapraszam na pierwszy odcinek z mini cyklu poświęconego tworzeniu własnej strategii rynkowej. Materiał powstał kilka miesięcy temu, ale dziś jest dodatkowo wzbogacony o transkrypt, czyli tekstowy zapis podcastu. Skupiam się na strategii krótkoterminowej, ale z czasem będzie też coś o podejściu długoterminowym, które dla większości jest prostsze w codziennym stosowaniu.
|
|
Larry Connors, czyli o tym jak kupować strach i sprzedawać chciwośćPowoli tłumaczone są na język polski wywiady jak i spisywane są podcasty nagrywane po polsku, jakie zrealizowałem i nadal robię w ramach projektu System Trader. Tym razem zapraszam do rozmowy z Larry Connorsem, faceta o 40-letnim doświadczeniu rynkowym. Oto tematy poruszone w dyskusji: - Dlaczego traderom ciężko jest zawierać transakcje, które statystycznie dają duże prawdopodobieństwo osiągnięcia sporych zysków? - Dlaczego emocje odgrywają tak istotną rolę na rynkach finansowych? - Co oznacza termin trading the data? - Jak zmieniają się rynki pod wpływem rewolucji technologicznej? - Dlaczego strategie oparte na strachu i chciwości generują bardzo stabilne wyniki? - Dlaczego podejście algorytmiczne pomaga w realizowaniu strategii opartej na strachu i chciwości? Przedstawiona jest też prosta, acz bardzo logiczna i skuteczna strategia na indeksy (np. NASDAQ 100, S&P 500, Russell 2000). Wszystko uzupełnione mega szczegółowym opisem budowy i testowania takiej strategii krok-po-kroku.Tymczasem życzę udanego wypoczynku majowego. :-)
|
|
🔊 ST 029: Gary Antonacci, czyli o fenomenie impetu cen na rynkach i sposobach jego wykorzystania w praktyceJeśli nie wiesz jak zabrać się za samodzielne inwestowanie, np. pod kątem emerytury, ten odcinek jest dosłownie perłą. Zapraszam na wywiad z wyjątkowym gościem!Odcinek tego podcastu jest w języku angielskim. Ale obiecuję Wszystkim zainteresowanym, że materiał ten nie tylko pojawi się w języku polskim, co może nieco potrwać, ale, że całą rodzinę metodologii będę sukcesywnie opisywał i przybliżał na łamach mojego bloga i podcastu. Będzie to działo się wolno, bo kładę nacisk na jakość i uczciwość, a nie ilość prezentowanego materiału. Nie chodzi też o bajkopisarstwo — słowa będę starał popierać się konkretnymi obliczeniami. I coś jeszcze, ale to później… 😉 Wyobraź sobie, że spędzasz dosłownie zaledwie kilka minut w miesiącu, aby zarządzać swoją długoterminową inwestycją. Masz niemal pewność, że regularnie pobijasz rynek i większość aktywnie zarządzanych funduszy inwestycyjnych. Wszystko co robisz oparte jest na kilku prostych i logicznych instrukcjach. Płyniesz z rynkiem, reagujesz na jego ruchy, ale nie walczysz z nim, ani nie starasz się wyprzedzać jego zachowań. Nie ma miejsca na uznaniowe decyzje, zgadywanie czy prognozowanie czegokolwiek w odniesieniu do tego co rynek może zrobić bądź nie. Nie musisz czytać kolejnych bezwartościowych w większości komentarzy analityków, prognostów i szarlatanów. Nie musisz rozważać tysięcy zmiennych, które mogą wpłynąć bądź nie na zachowanie rynku. Wszystkie twoje decyzje transakcyjne wynikają z fenomenu, który obserwowany jest na rynkach od wieków. I od wieków pozwala on regularnie pobijać rynki. Wielu dorobiło się dzięki jego istnieniu ogromnych fortun. U podstaw tej rynkowej anomalii leży ludzka natura, co daje niemal pewność, że nie przestanie ona występować z dnia na dzień. Brzmi jak kolejne tanie oszustwo, jak prymitywna próba sprzedawania marzeń, których w świecie finansowym jest całe mnóstwo? Zdecydowanie powinien każdy z nas wszystko samodzielnie weryfikować, nie wierzyć nikomu na słowo. Cóż, dziwnym trafem, jeśli idzie o wybór nowej lodówki czy telewizora, to jesteśmy skłonni spędzić na decyzję o kupnie nawet tygodnie, czy wręcz miesiące. Gdy zaś idzie o podejmowanie decyzji na rynkach kapitałowych, gdzie na szali jest często nasza finansowa przyszłość, mamy skłonność do bycia kompletnymi ignorantami nie wykazującymi nawet minimum racjonalności. W tym odcinku: - Krótki przegląd współczesnych finansów (Efficient Market Hypothesis, Markowitz Mean-Variance Optimization, Capital Asset Pricing Model, Black-Scholes Option Pricing) oraz dlaczego zdrowa dawka sceptycyzmu jest wskazana wobec nawet najbardziej utytułowanych ekspertów? - Krótka historia pierwszego funduszu indeksowego w Smith Barney & Co. z roku 1976. - Dlaczego ETF smart-beta oparte na momentum mają trudność z pobiciem rynku? - Czy inwestowanie w wartość pozwala zarabiać ponadprzeciętne zyski? - Co to jest momentum, dlaczego działa i jakie stoją za nim przesłanki behawioralne? - Dwa rodzaje momentum: relatywne (cross-sectional) i absolutne (time series momentum). - Dlaczego w podejściu wykorzystującym momentum absolutne, Gary nie wykorzystuje średniej kroczącej (np. 200-dniowej lub 10-miesięcznej)? - Dlaczego stosowanie momentum absolutnego ma sens dla szerokiego rynku akcji, a nie indywidualnych spółek? - Czy stosowanie zleceń obronnych (stop loss) może poprawić wyniki modeli z momentum? - Dla jakich klas aktywów i jakich interwałów czasowych momentum działa najskuteczniej? - Momentum kontra powrót do średniej (mean reversion), czyli ogień i woda rynków. - Co to jest Dual Momentum? - Global Equities Momentum (GEM) jako prosta implementacja Dual Momentum. - Zalety Dual Momentum. - Ryzyka związane ze stosowaniem Dual Momentum. - Wykorzystanie podejścia Dollar Cost Averaging (DCA) z Dual Momentum w procesie regularnego budowania kapitału. - Wykorzystanie krzywej kapitału do optymalnego zarządzania portfelem opartego na Dual Momentum. - Dlaczego Dual Momentum nie jest powszechnie stosowane w branży finansowej? - Inne sposoby wykorzystania Dual Momentum: Dual Momentum Sector Rotation (DMSR) oraz Global Balanced Momentum (GBM). - Jak powinien wyglądać poprawny proces testowania strategii, by zminimalizować ryzyko przeoptymalizowania i data-miningu? - Jak wielki powinien być zbiór danych testowych, by z powodzeniem projektować na nim modele długoterminowe? - Czy można (re)optymalizować parametry Dual Momentum celem adaptacji do zmian rynkowych? - Dywersyfikacja na poziomie parametrów sterujących modelem GEM - Krytyka Dual Momentum - Czy inwestor indywidualny może konkurować z profesjonalnymi zarządzającymi? - Grzechy główne inwestorów. - Czy podejście wykorzystujące strategię opartą o sztywny zbiór reguł (algorytm) ma większe szanse na poprawne wykorzystanie na rynku względem podejścia uznaniowego? - Narzędzia wykorzystywane przez Gary’ego do modelowania (języki programowania, biblioteki, pakiety, etc.) Będę wdzięczny za komentarze i słowo zwrotne. Przygotowanie tego materiału kosztowało OGROM pracy (ponad miesiąc przygotowań), a to nie cała praca wokół tworzenia takiego materiału. Dzieki Wam mogę wiedzieć, co robić lepiej/inaczej.Dziękuję i pozdrawiam! :-)
|
|
|
|
🔊 ST 028: Czy z inwestowania na rynkach kapitałowych można się utrzymać?Inwestowanie na rynkach finansowych rozpala wyobraźnię wielu ludzi. Nic w tym dziwnego, gdy słyszy się historie osób, które dorobiły się w ten sposób ogromnych fortun. Próg wejścia do świata finansów jest obecnie najniższy w historii – właściwie wystarczy mieć łącze internetowe i dosłownie parę złotych w kieszeni. Voilà! Piękną wizję niezależności finansowej burzą nieco, delikatnie ujmując, statystyki, które mówią o tym, że większość niestety kończy swoją karierę inwestycyjną z odchudzonym portfelem. W tym odcinku: - Dlaczego rynki kapitałowe kreują obraz miejsca, gdzie szybko i łatwo można zarobić dużo pieniędzy? - Dlaczego warto wiedzieć czy zarobione na rynkach kapitałowych pieniądze są wynikiem zwykłego szczęścia, a nie umiejętności? - Czy wystarczy być dobrym inwestorem/traderem, aby zarabiać na rynkach kapitałowych dużo pieniędzy? - Ile zarabiają najlepsi inwestorzy/traderzy na rynkach kapitałowych? - Czy można się utrzymać z pomnażania prywatnego kapitału? - Na czym polega profesjonalne podejście do handlu na rynkach kapitałowych? - Mówię o tajemniczym mailu od uznanego tradera, który po wysłuchaniu jednego z moich odcinków podcastu postanowił coś zmienić w swoim życiu. 😉 Zapraszam do słuchania i czytania.
|
|
🔊 ST 027: Linda Bradford Raschke i jej współczesna wersja Wspomnień Gracza GiełdowegoTo jest na moim blogu miesiąc z Lindą Raschke. ;-) Kariera Lindy Raschke ma swój początek w roku 1981, gdy zaczęła pracę jako animator rynku opcji na giełdzie w San Francisco. W roku 1992 zdobyła licencję CTA (ang. Commodity Trading Advisor), co pozwoliło jej zarządzać kapitałem w ramach funduszy hedgingowych. Z wielkim sukcesem zresztą, bo BarclaysHedge sklasyfikował je fundusz na 17 miejscu pośród grupy 4500 funduszy, za najlepszy wynik w okresie 5 lat. Również Jack Schwager dostrzegł szybko niesamowity talent Lindy, umieszczając ją w panteonie traderów wszechczasów w ramach znakomitej serii książek Czarodzieje Rynku (Market Wizards). Przyczynkiem do niniejszego wywiadu jest książka Lindy pod tytułem „Trading Sardines”, która ukazała się na początku roku 2019, a o której wspominała w moim poprzednim wywiadzie. A nie jest to banalna pozycja o tym jak zarabiała w trakcie swojej kariery grube miliony dolarów, ale przede wszystkim szczere wyznanie jak wielokrotnie dostawała mocne kopniaki od rynku. Głównym przesłaniem Lindy jest to, aby nie starać się na siłę poszukiwać perfekcyjnych metod zarabiania na rynku. Liczy się przede wszystkim umiejętność panowania nad ryzykiem, aby przetrwać najtrudniejsze chwile. A te chodzą parami częściej niż większości z nas się może wydawać. Linda wręcz twierdzi, że ilość razy, gdy sama była po złej stronie rynku w najgorszych możliwych momentach, wykracza daleko poza zwykły przypadek. Świetnego tradera poznać można jednak nie po tym jak upada, otrzymując cios którego nikt nie był w stanie przewidzieć, jak na przykład atak na World Trade Center (jeden z funduszy Lindy ulokowany był w budynku obok), ale po tym jak podnosi się ponownie na nogi, by kontynuować walkę. Dla mnie historia Lindy to dwudziestopierwszowieczna wersja słynnych Wspomnień Gracza Giełdowego. Tyle, że tu w roli Jessiego Livermore’a wciela się kobieta, dzielnie i z sukcesem zmagająca się z rynkowymi przeciwnościami losu przez niemal 4 dekady. Zapraszam na bardzo osobistą i pogłębioną rozmowę z wyjątkową osobę, która w tym wszystkim ujmuje swoją życzliwością, skromnością i serdecznością względem drugiego człowieka.W tym odcinku- Najnowsza książka Lindy „ Trading Sardines” jako współczesna wersja „ Wspomnień Gracza Giełdowego„ - Dlaczego to nie wydarzenie, a reakcja na nie jest kluczowa w tradingu? - Dlaczego czarne łabędzie zdarzają się częściej niż większość nas sądzi? - Dlaczego świat akademicki/teoretyczny tak bardzo odkleja się od rzeczywistego świata tradingu? - Jaką stopę zwrotu generowała Linda w ciągu całej swojej kariery? - Wiele nadzwyczajnych historii Lindy, które przytrafiły się jej w niemal 4 dekadach obecności na rynku Dlaczego (kolejny) wywiad z Lindą?Powinieneś zadać sobie takie pytanie. Na wstępie napisałem, że przyczynkiem do dyskusji była jej nowa książka. Ale nie chodzi tu o to, by ją promować pod kątem sprzedażowym (chociaż z czystym sumieniem mogę ją polecić każdemu), żeby Linda w skali roku mogła zarobić ekstra może kilka tysięcy dolarów, a kariery Michaela Lewisa nie planuje o ile mi wiadomo. Linda nie oferuje też żadnych usług doradczych czy szkoleniowych, aby wykorzystać podcast jako reklamę. Nie chodzi też o to, bym to ja mógł ogrzać się w jej blasku, serio. Rozbuchane ego źle robi, tym bardziej na rynku. Zgodziła się na wywiad ze mną, bo mogła i chciała. Zwyczajnie, po ludzku, bez oczekiwania czegokolwiek w zamian. Linda, podobnie jak i ja, wierzy w dobrą karmę. Znaleźliśmy wspólny język i jestem przekonany, że prezentowany tu materiał może być źródłem inspiracji i przemyśleń dla wielu z Was. Nie oczekuj jednak gotowych rozwiązań. Linda jest po prostu wiarygodna w tym co mówi bo jest wieloletnim praktykiem i ma sukcesy, które wykraczają poza zwykły przypadek. Cztery dekady, które spędziła na rynku, stanowią ogromnie cenne doświadczenie. Tu nie chodzi już o stopy zwrotu jakie generowała (chociaż celowo poruszyłem z nią ten temat), ale o to, że przeżyła na rynku. A niewielu z nas poważnie o tym myśli.
|
|
Wywiad z Lindą Bradford Raschke w końcu po polsku!(...) otworzyłam ogromną krótką pozycję, jakieś 600 kontraktów S&P500 i 600 kontraktów Russell 2000 w piątkowe popołudnie (wartość pozycji równa niemal 60 milionów dolarów), kiedy Fed przyszedł i powiedział, że uratują Fannie Mae i Freddie Mac’a. Moja największa pozycja krótka w całej karierze, 1200 kontraktów i od razu znalazłam się po złej stronie rynku. Strata wynosiła około 4 miliony dolarów w kilka minut, gdy byłam poza biurem. Założyłam sobie, że odrobię to w miesiąc — udało się szybciej. Nie, to nie trailer do najnowszego thriller'a, a do wywiadu, jakiego udzieła mi Linda Raschke rok temu. Tym razem jednak mam przyjemność zaprosić do jego przeczytania, gdyż w końcu skończyłem pracę nad jego tłumaczeniem. Gdy rok temu publikowałem ten wywiad w formie podcastu po angielsku, wiele osób było zawiedziona brakiem tłumaczenia. Oto zatem i ono. :-) Linda Raschke ma niemal 40 lat doświadczenia w handlu, głównie kontraktami terminowymi. Prowadziła kilka swoich funduszy hedgingowych. Obecnie handluje już tylko na swoim prywatnym rachunku. To, czego uczą takie historie jak Lindy, to że na rynku nie da się niczego przewidzieć. Skupić się należy na tym jak trzymać ryzyko w ryzach. Najlepszy trader z kolei to taki, który potrafi podnieść się z największych opresji. Zapraszam!
|
|
🔊 ST 026: ETF, czyli co to jest, dlaczego warto się tym zainteresować i na co uważaćDziś już chyba wszyscy, co mają jakikolwiek kontakt z rynkami finansowymi, słyszeli o ETF, czyli Exchange Traded Fund. Założenie było genialne w swojej prostocie — stworzyć fundusz inwestycyjny, który nie będzie starał się walczyć z rynkiem, tylko go naśladować. Ma to sens, ponieważ na przestrzeni lat, większość funduszy inwestycyjnych aktywnie zarządzanych przez specjalistów przegrywa z rynkiem. Zatem kupienie na przykład koszyka spółek wchodzących do indeksu WIG20, tak by replikować ten indeks, daje nam bardzo dużą szansę na pobicie większości aktywnie zarządzanych funduszy inwestycyjnych na rynku. Koncepcja prosta, jej realizacja w praktyce jest jednak trudna, a dla większości inwestorów indywidualnych wręcz bardzo trudna lub niemożliwa choćby z powodu niewystarczającego kapitału. ETF zachowuje zalety klasycznego funduszu inwestycyjnego, czyli dysponując niewielkim kapitałem, inwestor ma łatwy dostęp do szerokiej dywersyfikacji na rynku i jest zwolniony z podejmowania samodzielnych decyzji inwestycyjnych. Usuwa jednak wiele bolączek jakie trapią klasyczne fundusze inwestycyjne. Koncepcja ETF pozwala, przynajmniej w teorii, zastąpić specjalistę aktywnie zarządzającego portfelem funduszu przez komputer — w końcu chodzi o mechaniczną replikację, czyli naśladowanie indeksu giełdowego. Dodatkowo ETF jest dostępny w obrocie giełdowym jak zwykła akcja, którą można kupić i sprzedać w dowolnym momencie podczas sesji. To wszystko zaś pozwala znacząco obniżyć koszty funduszu, w efekcie dostarczając lepszy wynik inwestorowi. Niestety wraz z rozwojem rynku ETF, powstało z czasem wiele produktów, które poza opakowaniem nie mają wiele wspólnego z oryginalną koncepcją tego typu funduszy. Niewiedza może jednak sporo kosztować, jeśli mamy w głowie tylko prosty obraz, przedstawiający ETF jako produkt tani i bezpieczny. W tym odcinku wszystko postaram się wyjaśnić w przystępny sposób. W tym odcinku: - Co to jest ETF i dlaczego jest to interesujący produkt? - Replikacja fizyczna, a replikacja syntetyczna — co to jest i na co należy zwrócić uwagę? - Zalety i wady ETF - Co to jest ETN i czym różni się od ETF - Ryzyka związane z inwestowaniem w ETF i ETN - Dlaczego ETF jest tańszy od klasycznych funduszy inwestycyjnych - Rodzaje ETF - Co to jest ETF odwrócony (ang. inverse) i dlaczego lepiej go unikać? - Co to jest ETF lewarowany i dlaczego lepiej go unikać? - Gdzie i jak można kupić ETF PS. Jeszcze w tym tygodniu powinno pojawić się pierwsze tłumaczenie jednego z wywiadów -- na pierwszy ogień idzie Linda Raschke. :-)
|
|
🔊 ST 025: Andreas Clenow, czyli jak wygląda profesjonalny świat zarządzającego funduszem hedgingowymAndreas Clenow jest głównym zarządzającym funduszem hedge ( Chief Investment Officer) w Zurichu w Szwajcarii, portfelem o łącznej wartości kilkuset milionów dolarów amerykańskich. Metody ilościowe, oparte na algorytmach i matematyce są jego specjalnością. W ramach zarządzanego przez niego funduszu hedgingowego typu quant, przy pomocy tworzonych algorytmów handluje wieloma klasami aktywów rozlokowanych po całym świecie. W tym odcinku Andreas dzieli się swoim ogromnym doświadczeniem inwestycyjnym. W ciekawy sposób wyjaśnia dlaczego handel na rynkach finansowych prywatnym kapitałem nie jest optymalnym rozwiązaniem. Mówi o różnicach pomiędzy profesjonalistami, a amatorami w handlu instrumentami finansowymi. Szczegółowo i przystępnie przedstawia też dwie strategie, które opisał w swoich szeroko uznanych na świecie książkach. Przyznam, że wyjątkowo cenię sobie profesjonalizm Andreasa. Miałem okazję poznać jego warsztat nieco bliżej. Odpowiada mi jego podejście do rynku, ponieważ jest bardzo pragmatyczne i oparte na obiektywnych przesłankach — jest w końcu quantem. Andreas bardzo celnie punktuje wiele różnych mitów ze świata tradingu. Bezlitośnie wręcz wskazuje jak wielu, jak to określa hobby traderów, myli trading z hazardem czy numerologią. Jest przy tym bardzo pewny siebie — nic w tym dziwnego, gdy ma się w zarządzaniu setki milionów dalarów amerykańskich. Każdy musi oczywiście szukać swojej drogi na rynkach finansowych. Niemniej jednak warto chociaż się zatrzymać i zastanowić, czy bezkrytyczna wiara w rzeczy takie jak piramidowanie pozycji, ciągi Fibonacciego i wiele innych przedstawia jakąś wartość. A nader często widzimy tu i ówdzie jak prezentowane są tego typu metody, niestety bez solidnego opracowania — co najwyżej wybiórcze przykłady. Dla przykładu, strategie prezentowane przez Andreasa można sprawdzić w prosty sposób, gdyż oparte są na jednozacznych algorytmach, gdzie nie ma miejsca na interpretacje. Żeby nie było — Andreas docenia tzw. traderów dyskrecjonalnych/uznaniowych, np. znakomitą Lindę Bradford Raschke ( gość piątego odcinka w moim podcaście). Przy czym to zupełnie inna liga, a Linda robiła doktorat tradingu wprost na parkiecie, gdzie godzinami, dzień w dzień śledziła bezpośrednio rynki przez kilka lat, zanim zaczęła handel elektroniczny w zaciszu swojego domu. Przeżyła wiele wzlotów i upadków na bardzo poważnym kapitale. Wyobraź sobie stratę własnego kapitału w kwocie 86 000 USD. Nie, nie dzisiejszych dolarów, tylko 40 lat temu. W jedną noc tracisz cały swój kapitał i masz jeszcze debet, gdy masz zaledwie 23 lata i nie pochodzisz z bogatej rodziny. Lata zmagań pozwoliły wypracować jej bardzo indywidualny styl handlu, który w gruncie rzeczy również jest formą algorytmu. Mając niewiele ponad 30 lat na karku (początek lat 90. XX wieku), postawiła sobie cel: 3 miliony dolarów w 4 lata. Osiągnęła to w 2 lata. Ale wcześniej włożyła w pracę całą siebie. Jej przewaga tkwi w ogromnym doświadczeniu i pasji tradingu. Piszę o tym, gdyż w tradingu nie ma legalnej drogi na skóty, a przypadki takie jak Linda, to wyjątki. I Andreas stara się zwrócić na to uwagę. Profesjonalny handel algorytmiczny wydaje się trudny dla przeciętnego Kowalskiego, bo postawiona jest wysoka poprzeczka merytoryczna i techniczna. Wielu wybiera więc handel uznaniowy, z bardzo złych powodów. Sądzą bowiem, że podejście takie jest prostsze w realizacji. Nic bardziej mylnego. Darmowe obiady nie istnieją. Ale o tym jeszcze niebawem usłyszycie od samej Lindy, która ponownie będzie gościć w moim podcaście. Stay tuned! 🙂 A teraz zapraszam do wywiadu z Andreasem. W potoku totalnego chłamu, jaki zalewa internet, słowa takich ludzi powinny dać nam przynajmniej sporo do myślenia.W tym odcinku: - Przebieg kariery Andreasa - Jak wygląda profesjonalny trading i czym różni się od hobbystycznego podejścia do rynków? - Dlaczego zarządzanie prywatnym kapitałem nie jest optymalnym rozwiązaniem? - Jakie są realistyczne stopy zwrotu na rynkach? - Dlaczego określenie money management jest niewłaściwe i jak powinno wyglądać profesjonalne podejście do kwestii ryzyka na rynkach finansowych? - Dlaczego nie ma sensu skupiać się na pojedynczej pozycji otwartej na rynku, na rzecz kontroli portfela jako całości? - Na czym polega trading jako biznes (prowadzenie funduszu hedgingowego)? - Dlaczego piramidowanie pozycji jest pozbawione sensu? - Co to jest fundusz hedgingowy? - Różnice pomiędzy klasycznymi funduszami inwestycyjnymi, a funduszami hedgingowymi - Na czym polega strategia trend-following i jakie generuje stopy zwrotu? - Zastosowanie teorii portfelowej dla strategii typu trend-following - Czy można samodzielnie zreplikować fundusze wykorzystujące trend-following? - Jak powinno wyglądać poprawne podejście do back-testów? - Czy trend-following nadal działa w obliczu wielu stwierdzeń, że ta strategia już umarła? - Dlaczego rynek akcji jest najtrudniejszą klasą aktywów? - Problem z shortowaniem strategii akcyjnych (i nie tylko) - Różnica pomiędzy strategią momentum dla akcji kontra trend-following dla kontraktów terminowych - Co to jest risk parity i dlaczego ma kluczowe znaczenie w profesjonalnym tradingu? - Dlaczego język programowania Python jest tak popularny w branży finansowej?
|
|
🔊 ST 024: Ekskluzywne wywiady z profesjonalistami branży finansowej — kulisy, plany i podsumowanie roku 2018Zimowym wieczorem, 21 stycznia 2018 roku, ukazał się publicznie mój pierwszy odcinek podcastu. Był to w zasadzie cały pakiet inauguracyjny, złożony z aż 3 odcinków. Gwoździem wieczora był wywiad z profesjonalnym traderem, współtwórcą znanego portalu finansowego Stooq, Krzysztofem Łucjanem. W ramach tego pakietu inauguracyjnego znajdowały się jeszcze dwa inne odcinki. Pierwszy to mega maraton, 6 godzin nagrania w wersji solo o podstawach rynków finansowych. Kolejny odcinek to wywiad z moim kolegą, który inwestuje w nieruchomości. Łącznie niemal 10 godzin materiału w formie podcastu. Istotny moment nastąpił jeszcze tego samego miesiąca, gdy w niewiele ponad tydzień od debiutu, Linda Bradford Raschke, w pełni zasłużona legenda rynków finansowych w USA, przyjęła zaproszenie do mojego programu. Szok i niedowierzanie, pomieszane z pewną dawką bezczelności, jaką się wykazałem sięgając po gościa tego kalibru. To była przełomowa chwila, która otworzyła mi drzwi do najciekawszych osób w branży, z najwyższej półki. I dziś właśnie przyszedł moment, by nieco podsumować ten miniony, zwariowany rok. 🙂 Mam ambicje przemycić sporo merytorycznej treści z profesjonalnego światka tradingu. Stay tuned!
|
|
Ale sa tez takie kobiety, ktore jak juz sie wezma za inwestowanie na rynkach finansowych, to wiekszosc facetow moze co najwyzej pomarzyc o takich wynikach. Mam na mysli Linde Bradford Raschke. :-)
|
|
Witam,
Czy ktos zna zrodlo (nie licze na darmowe, liczy sie przede wszystkim jakosc), gdzie mozna otrzymac oczyszczone dane (splity, dywidendy) wszystkich spolek za ostatnie 20 lat?
To co jest kluczowe, to aby byly uwzglednione spolki, ktore juz nie sa na parkiecie.
Idealem byloby tez, aby byla informacja w jakich okresach spolka nalezala do glownych indeksow (W20/40/80).
Znane mi darmowe zrodla nie spelniaja takich warunkow. Nie znalazlem tez dostawcy danych "premium". :)
Dzieki i pozdrawiam!
|
|
Tak, ale co do zasady najlepszym zabezpieczeniem jest dywersyfikacja kapitalu pomiedzy roznymi brokerami oraz przechowywanie wiekszej wolnej gotowki w bankach, jesli taka mamy sytuacje.
|
|
Link do kompletnego procesu budowy i testowania przykladowej strategii krotkoterminowej: Praktyczny przyklad budowy strategiiOpis mega kompletny. UWAGA: nie chodzi o strategie jako taka, bo to jedna z miliarda strategii, ale raczej kompletny proces tego jak w ogole ugryzc taki temat profesjonalnie. Pozdrawiam :)
|
|
📖 Budujemy strategię transakcyjną, czyli o co w tym wszystkim chodzi? Praktyczny przykład.UWAGA: Nie jest to typowy wpis blogowy na 3 minuty przy kawie. Ale jeśli interesuje Cię poważne podejście do tradingu, to zaprszam do przeczytania tego materiału. :-) Artykuł pokazuje całą ścieżkę, „od pomysłu, do przemysłu”, budowy i wdrożenia własnej, krótkoterminowej strategii transakcyjnej. Same konkrety, twarde liczby, rachunek prawdopodobieństwa i statystyka. Solidne rzemiosło. Pewnie powinienem był zacząć w stylu: poznaj strategię zarabiającą 40% w rok. :-) Tak, to poprawiłoby klikalność artykułu. Ale byłoby też nieuczciwe, bez podania ryzyka z tym związanego. Aby nie przerazić większości, dla celów edukacyjnych wybrany przykład jest prosty. Co nie znaczy, że ułomny — wręcz przeciwnie — pokazuje, że rozwiązanie proste, nie prostackie, może być piękne i efektywne. Będę wdzięczny za informację zwrotną — dzięki temu mogę wiedzieć, czy to co robię ma dla Ciebie sens. Zapraszam! :-) ————— PS1. Jeśli uznasz ten materiał za wartościowy, będę Ci wdzięczny, jeśli podzielisz się nim z innymi. Dzięki! PS2. W przygotowaniu mam dwa *mega* pogłębione wywiady z *mega* gośćmi. Będzie to kawał solidnej, rzetelnej wiedzy. Między innymi o tradingu w wydaniu profesjonalnym, gdzie zarządza się gruuuuuubymi milionami. Będzie też podsumowanie kariery kogoś, kto na rynku spędził niemal 40 lat... Wiedza unikatowa! Stay tuned!
|
|
🔊 ST023: Szkolenia z zakresu inwestowania – czy warto za nie płacić?Temat płatnych szkoleń, które mają nas uczyć jak inwestować swoje pieniądze na rynkach finansowych, wzbudza wiele emocji. Niestety nierzadko dość negatywnych emocji. Dlaczego? Jest wiele różnych skrajnych opinii odnośnie szkoleń finansowych. Jedni mówią, że jeśli ktoś wie jak inwestować, to nie będzie tego zdradzał innym, bo jego metody przestaną zarabiać. Drudzy mówią, że jeśli ktoś robi szkolenia z zakresu inwestowania, to pewnie sam nie umie zarabiać na rynku, i mówiąc wprost stara się wciskać kit innym właśnie na szkoleniach, biorąc za to pieniądze. Jeszcze inni stoją na stanowisku, że szkolenia o inwestowaniu nie różnią się niczym od innego rodzaju szkoleń, a za zwyczajnie dobrze wykonaną robotę jak najbardziej należy się płaca. W tym odcinku postaram się wyważyć argumenty każdej ze stron. Jak to w życiu bywa – prawda zwykle ulokowana jest gdzieś pośrodku skrajnych opinii. Czy i tak jest w tej sytuacji? W tym odcinku podcastu uslyszysz: - Czy w ogóle, nie tylko w dziedzinie finansów, warto inwestować w płatne szkolenia? - Czy szkolenia z zakresu tradingu można przyrównać do innego rodzaju szkoleń? - Błędne oczekiwania względem szkoleń - Czy można stać się zyskownym traderem bez czytania książek i uczestniczenia w szkoleniach? - Czy warto płacić za szkolenia z zakresu tradingu/inwestowania? - Czy moralne jest pobieranie pieniędzy za szkolenia z zakresu tradingu/inwestowania? A na koniec, prowokacyjny cytat: 😉 Cytat:The more you actually know, the less confident you become. I advise you not to read any books. Including this one. — Charles Dow
|
|
🔊 ST 021: Larry Connors, czyli o tym jak kupować strach i sprzedawać chciwość Larry Connors to człowiek z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem na rynkach finansowych, bardzo poważany w branży, zwłaszcza w kontekście krótkoterminowego handlu algorytmicznego. Jest autorem wielu uznanych pozycji książkowych, takich jak How Markets Really Work czy Short Term Trading Strategies That Work. Larry jest również współautorem książki Street Smarts, którą napisał wraz z Lindą Raschke, moim gościem odcinka numer 5. Książka ta została wybrana przez magazyn The Technical Analysis of STOCKS & COMMODITIES jako klasyka XX wieku, pośród książek poświęconych tradingowi. W tym odcinku rozmawiam z Larrym o jego najnowszej książce zatytułowanej Buy the fear, sell the greed: 7 behavioural quant strategies for traders. Jest to świetny dowód na to, że ekonomia behawioralna nie tylko działa, ale można ją skwantyfikować i użyć na rynku. Na stronie znajdziecie też kompletną przykładową strategię. :-)W tym odcinku: - Przebieg profesjonalnej kariery Larry’ego - Dlaczego traderom ciężko jest zawierać transakcje, które statystycznie dają duże prawdopodobieństwo osiągnięcia sporych zysków? - Dlaczego emocje odgrywają tak istotną rolę na rynkach finansowych? - Co oznacza termin trading the data? - Jak zmieniają się rynki pod wpływem rewolucji technologicznej? - Dlaczego strategie oparte na strachu i chciwości generują bardzo stabilne wyniki? - Dlaczego podejście algorytmiczne pomaga w realizowaniu strategii opartej na strachu i chciwości? Zapraszam do słuchania i oglądania. :-) Pozdrawiam, Jacek
|
|
🔊 ST 020: Budujemy strategię transakcyjną, czyli o co w tym wszystkim chodzi? (część 2)Ostatnio, w odcinku numer 18, zaprezentowałem wprowadzenie do tematu, tłumacząc między innymi takie kwestie jak różne podejścia do inwestowania, czy w ogóle potrzebę zdefiniowania własnej strategii. Wspomniałem również dlaczego nie da się prosto przenieść na rynek finansowy naszej intuicji i życiowego doświadczenia. Wreszcie przedstawiłem podejście rynkowe oparte na algorytmach, wskazując jego wady i zalety. W tym odcinku omawiam w szczegółach proces budowy i cykl życia algorytmicznej strategii inwestycyjnej, czy też systemu transakcyjnego, jak ktoś woli. Jest to krytyczny element naszej rynkowej egzystencji, od którego zależy czy wdrażana strategia ma szansę spełniać nasze oczekiwania. W tym odcinku: - Po co i jak ustalić cel strategii - Jak zrealizować obrany cel stawiany przed strategią - Implementacja strategii i testy wstępne na ograniczonym zbiorze danych historycznych - Rozbudowane testy strategii: jak je przeprowadzić, wskazówki i pułapki - Co to jest inkubacja i w czym może pomóc - Wdrożenie strategii na rynek oraz konserwacja i monitorowanie - Kiedy wycofać strategię z rynku Wszystko co tu znajdziesz, traktuj jako co najwyżej inspirację. Podchodź do wszystkiego krytycznie. Weryfikuj. Trust, but verify. 😉
|
|
🔊 ST 019: Robert Pardo, legendarny trader i wieloletni zarządzający funduszami hedgingowymiRobert Pardo to człowiek legenda w świecie tradingu. Współpracował z najlepszymi funduszami hedge na świecie jak np. Dunn Capital Management, czy bankami inwestycyjnymi jak Goldman Sachs. Robert jest pionierem handlu opartego na algorytmach oraz twórcą tzw. Walk Forward Analysis. W oparciu o to podejście rynkowe w samym tylko roku 2008 podczas krachu światowej ekonomii zarobił 142%. Obiecywałem wcześniej, że w ramach serii podcastowej o budowie własnej strategii, pojawi się gość, który ma ogromny wkład w tym temacie. Przyznam, że 10 lat temu, gdy pierwszy raz zetknąłem się z książką Roberta Pardo, przez myśl mi nie przeszło, że kiedykolwiek będę miał możliwość rozmowmy z nim. Siła podcastu. 🙂 A już niebawem pojawi się kolejny odcinek o tym jak budować własną strategię transakcyjną. Zapraszam!
|
|
🔊 ST 018: Budujemy strategię transakcyjną, czyli o co w tym wszystkim chodzi? (część 1)Aby móc myśleć o osiągnięciu sukcesu w inwestowaniu, musimy opracować rzetelny plan działania, a następnie wykazać się dyscypliną w podążaniu za nim. Oczywiście, żaden, nawet najlepszy plan nie jest gwarancją sukcesu, ale jego brak, jest już za to gwarancją porażki. Cóż, zarabianie na rynkach finansowych nie jest proste, chociaż sprawia czasami takie wrażenie, co właśnie przyciąga zawsze wielu zainteresowanych. 🙂 W tym odcinku przybliżę sposób, w jaki możemy budować własną strategię inwestycyjną. Będzie to dość specyficzna strategia, bowiem oparta o algorytm. Ale nie obawiaj się — wszystko przedstawione jest prostym, ludzkim językiem. 🙂 Wyjaśnię, dlaczego właśnie takie podejście ma sens, ba, jest wręcz pożądane. Omówię poszczególne kroki w procesie budowy strategii inwestycyjnej oraz wskażę wiele pułapek, jakie na nas czyhają po drodze. Żeby nie było tylko teoretycznie, niebawem pojawi się również notka blogowa, w której zbudujemy i wytestujemy konkretną strategię dla jednego z rynków kontraktów terminowych. A na koniec całego cyklu planowana jest jeszcze jedna niespodzianka: wywiad z człowiekiem, który jest światowym pionierem budowania, testowania i używania strategii mechanicznych. Doradzał m.in. Goldman Sachs oraz Daiwa Securities. Stay tuned! 🙂
|
|
🔊 ST 017: Kevin Davey, czyli jak wygląda profesjonalny trading na automacie (EN)W dzisiejszym odcinku podcastu gości u mnie Kevin Davey, profesjonalny trader, który trzykrotnie stawał na podium Mistrzostw Świata w tradingu kontraktami terminowymi. Uzyskał on w latach 2005, 2006 i 2007 odpowiednio roczne stopy w wysokości 148%, 107% i 112%. Jest to zarazem już u mnie drugi gość, po Andrea Unger, który święcił triumfy w tym zacnym konkursie. I coś mi mówi, że nie ostatni. 😉 W roku 2008 postanowił zostać pełnoetatowym traderem, którym jest do dziś, i co jak możecie usłyszeć w wywiadzie, bardzo sobie chwali. Ale droga do pełnego zawodowstwa nie była usłana różami. Okres nauki przeciągał się wiele lat, Kevin był bliski poddania się, popełniając po drodze wiele, nierzadko kosztownych błędów. W pewnym momencie miał wręcz przekonanie, że się do tego nie nadaje: cokolwiek by nie zrobił na rynku, wynik był zawsze ten sam – strata finansowa. Serdecznie zapraszam do słuchania i czytania! :-)
|
|
W podcaście niebawem wystąpi u mnie Kevin Davey. Jest to bardzo uznany i ceniony trader, ze sporym doświadczeniem (ponad 20 lat). Zdobywca I i II miejsca (dwukrotnie) w World Cup Trading Championships. Będzie dużo konkretów, zwłaszcza dla algotraderów. Jeśli ktoś chciałby zadać swoje pytanie, proszę bardzo, można to zrobić w tym wątku.
|
|
🔊 ST 016: Tom Basso, rynkowa legenda podążania za trendem (EN)Tom Basso to kolejny bohater słynnej serii książek J. Schwager’a, Czarodzieje Rynku, który zgodził się udzielić ekskluzywnego wywiadu dla Was w ramach mojego podcastu. Nadarzyła się niecodzienna okazja zadania pytania co słychać u niego w 26 lat od pamiętnego wywiadu. Jak postrzega rynki przez pryzmat niemal czterech dekad doświadczeń? Jack Schwager przyznał, że z pośród wszystkich interlokutorów to właśnie Tom zaprezentował styl podejścia do rynków i życia, który sam najchętniej by wdrożył w swoim przypadku. I to pomimo tego (a może właśnie dlatego), że bynajmniej nie był kimś szczególnie barwnym. Wyróżniał się natomiast wielkim opanowaniem i zorganizowaniem. Osoba Toma Basso pojawiła się też w kilku książkach Van Tharp’a (m.in. szeroko znanej Giełda, wolność i pieniądze. Poradnik spekulanta), z którym współpracował przez pewien czas. W szczytowym momencie swojej kariery zarządzał kapitałem przekraczającym kwotę 600 milionów dolarów amerykańskich. W wieku 51 lat szczęśliwie przeszedł na emeryturę z solidnie wypchanym portfelem, chociaż tak naprawdę swoją wolność finansową uzyskał wiele lat wcześniej. I pomimo, że od 2003 roku jest formalnie emerytem, to nie znaczy to, że nie jest aktywny na rynku. Zamknął swój biznes, ale nadal handluje tymi samymi metodami na swoim prywatnym rachunku. Uwaga: Wywiad dostępny jest do wysłuchania w języku angielskim. Nie przewiduję tłumaczenia na język polski w najbliższej przyszłości. Zapraszam jednak do artykułu na mojej stronie, który mam nadzieję, okaże się wartościowym dodatkiem do wywiadu.
|
|
🔊 ST 015: Państwo prawa, czy państwo prawników? Ryszard Styczyński wyjaśnia problem tak zwanych kredytów frankowych (część 1)Nietypowy jak na mój podcast temat odcinka. Ale do rzeczy... Powszechne rozumienie problemu kredytów frankowych w Polsce jest takie: grupa cwaniaków chciała zarobić, to zadłużyli się w walucie obcej. Przy skokowym wzroście kursu franka szwajcarskiego względem złotówki, wyciągają rękę po pomoc. Naturalną konkluzją myślącego człowiek jest, że: - jest to niemoralne, aby pomagać jednym, a już innym nie - nie można robić precedensu podważania podpisanych umów - pomoc tzw. frankowiczom jest szkodliwa ekonomicznie Przyznam szczerze, że miałem pewne wątpliwości, czy w podcaście zająć się tematem tak zwanych kredytów walutowych, mocno odbiegającym od tematyki tradingowej, którą się zajmuję. Postanowiłem w pewnym sensie zostać adwokatem diabła, mając świadomość pomyj, które będą wylane na moją głowę. Śmiało – to mi akurat nie przeszkadza. :-) Zdecydowałem jednak, że warto to zrobić z przynajmniej dwóch powodów: 1. Setki tysięcy ludzi w Polsce realnie mierzy się z problemem spłaty tych kredytów, niejednokrotnie walcząc dosłownie o przeżycie. 2. Powszechne zrozumienie tego problemu, nawet pośród osób z branży finansowej jest bardzo często dalekie od rzeczywistości. Wielu też z Was zrozumie po wysłuchaniu podcastu, że problem jest znacznie szerszy niż tylko krąg osób z kredytami walutowymi. Osoby zadłużone w złotówkach również mają niemal pewność, że w najbliższych latach ich miesięczne raty bardzo mocno podrożeją. Dziwne się to może wydawać w erze historycznie niskich stóp procentowych i powtarzanego sloganu, niczym mantra – zadłużaj się w walucie, w której zarabiasz. Co za bzdura! Niestety media niechętnie przedstawiają rzetelnie ten problem z prostego powodu: konflikt interesów. Jeśli bank X kupuje reklamę w stacji Y, to oczywistym jest, że nie mają interesu w tym, by tworzyć materiał o tym, jak ten bank, mówiąc wprost, oszukał tysiące osób. Również i wielu blogerów finansowych w Polsce widać powiela powszechną propagandę, lub doradza jaką strategię przyjąć w spłacie zadłużenia, jak gdyby nie rozumieli o jakim produkcie piszą. Nieliczni wskazują rzetelne argumenty wskazujące na to, że znakomita większość umów kredytów walutowych jest zwykłym oszustwem. Ryszard Styczyński będzie gościł u mnie w 2-3 odcinkach podcastu, starając się wyjaśnić, na czym polega sedno problemu. I dlaczego ośmielam się mówić wprost o oszustwie ze strony banków.
|
|
🔊 Mój warsztat pracy tradera, czyli z jakich narzędzi i usług korzystam na codzieńW tym odcinku podcastu przybliżam zestaw narzędzi i usług, z których korzystam do tradingu na własny rachunek, kładąc specjalny nacisk na automatyzacje handlu. Wyjaśniam dlaczego akurat wybrałem taki a nie inny zestaw, podając plusy i minusy każdego elementu. Staram się też odpowiedzieć na pytania, które otrzymuję mailem od Was, gdzie często pytacie od czego zacząć — jakiego brokera, jakie oprogramowanie, czy wręcz jaki rynek wybrać do tradingu. → https://systemtrader.pl/014W tym odcinku dowiesz się:- Jakimi instrumentami handluję - Moje podejście do tradingu - Z jakiego oprogramowania korzystam w ramach tradingu na własnym rachunku - Jakie rynki i oprogramowanie nadają się do nauki tradingu - Z jakich brokerów korzystam i dlaczego - Strony i serwisy finansowe które wykorzystuję na potrzeby tradingu - Infrastruktura sprzętowa na której opieram swój zautomatyzowany trading - Koszty stałe (dane, oprogramowanie, prowizje brokerskie, serwisy, itd.) → https://systemtrader.pl/014
|
|
|
|
Artur Biały — czy technologia blockchain zrewolucjonizuje świat?Bez względu na to, czy nam się to podoba, czy nie, technologia blockchain (łańcuch bloków) w nieodwracalny sposób zmieniła podejście w myśleniu o realizacji transakcji we współczesnym świecie. I nie chodzi tu tylko o transakcje płatnicze, ale i wiele innych zastosowań biznesowych, w których technologia blockchain sprawdza się wręcz idealnie. Oczywiście, jest to wciąż novum, co z kolei rodzi wiele nieporozumień i emocji, ale wydaje się, ze odwrotu od tego sposobu realizacji transakcji już nie będzie. Rodzi się raczej pytanie jak głęboko technologia blockchain zmieni nasze dotychczasowe życie. W tym odcinku gości u mnie Artur Biały — człowiek, który nie tylko posiada ogromną wiedze techniczno-biznesową w zakresie technologii blockchain, ale jest też praktykiem realizującym unikatowy i innowacyjny projekt softwareowy rozwiązujący problemy z jakimi borykają się, uwaga, linie lotnicze. 🙂 Nie będziemy tu wiele mówić o tradingu jako takim. Wiedza zawarta w tym odcinku stanowi natomiast świetny fundament wiedzy dla każdego, kto chce zrozumieć o co chodzi chociażby w kryptowalutach. A blockchain to technologia, bez której nie byłoby kryptowalut. W tym odcinku podcastu dowiesz się - Kim jest Artur Biały - Co to jest kryptowaluta - Co to jest kryptografia i dlaczego jest tak istotna w świecie kryptowalut - Zalety i wady kryptowalut - Co to jest blockchain - Na czym polega kopanie walut (mining) - Jakie zastosowania biznesowe może mieć technologia blockchain - Co to jest tzw. smart contract - Co to jest ICO (ang. Initial Coin Offerings) - Co to jest Ethereum i czym różni się od projektu Bitcoin - Przyszłość kryptowalut i technologii blockchain → https://systemtrader.pl/013
|
|
Andrea Unger, czterokrotny mistrz świata w tradingu (EN)Zapraszam do wysłuchania wywiadu jaki przeprowadziłem z Andrea Unger. Facet nie dość, że zarobił grube miliony dolarów na tradingu, którym zajmuje się zawodowo od niemal dwóch dekad, to jeszcze 4 krotnie zdobył w tej dziedzinie tytuł mistrza świata. Miazga! → https://systemtrader.show/004
|
|
Języki programowania wykorzystywane w tradingu→ https://systemtrader.pl/011Ponad 20 lat temu, gdy pierwszy raz zetknąłem się z programowaniem, poza środowiskami profesjonalnie zajmującymi się informatyką, było to zagadnienie bardzo mało znane i rozumiane. Nic w tym dziwnego, bo i same komputery osobiste w owym czasie nieśmiało dopiero wkraczały do naszych domów. Od tamtego czasu świat przeżył dosłownie rewolucje. Obecnie umiejętność programowania nie jest zarezerwowana tylko dla profesjonalistów i coraz powszechniej jest nauczana w szkołach. Coraz więcej też osób chce poświęcić się programowaniu profesjonalnie ze względu choćby na wielość ofert pracy (oby to tylko nie był jedyny powód), gdzie od lat notuje się rekordowe wręcz niedobory kandydatów. W tym odcinku opowiem na bazie własnych doświadczeń i przemyśleń, na ile wiedza z zakresu programowania może być pomocna w tradingu, spekulacji czy szerzej — inwestowaniu. Mowię o tym czy każdy może poznać choćby podstawy programowania, oraz przybliżę kilka języków programowania, podając ich praktyczne zastosowania. Programowanie kojarzy się często z czymś, co jest bardzo skomplikowane. Wcale tak być nie musi. Współczesne języki programowania wysokiego poziomu zostały zaprojektowane tak, by programista mógł jak najbardziej skupić się na rozwiązywanym problemie, przy jak najmniejszym zaangażowaniu w kwestie techniczne. Traderzy (w szczególności indywidualni traderzy) mogą korzystać ze specjalnie stworzonych dla nich środowisk programowania, tak by poświęcając na naukę dosłownie kilka dni, startując od zera, móc zacząć tworzyć i testować strategie transakcyjne. Do tego nie ma potrzeby kończenia studiów informatycznych i lat nauki czy poznawania zaawansowanych paradygmatów programowania. Dla znakomitej większości traderów języki typu Assembler, C/C++ czy nawet Java są całkowicie zbędne. Dużo szybciej i sprawniej można odnaleźć się w językach skryptowych, dostępnych na wielu platformach stworzonych dla traderów (np. AmiBroker, TradeStation, MetaQuotes). Jeśli więc rozpoczynasz swoją przygodę z programowaniem na potrzeby tradingu, nie rzucaj się od razu na głęboką wodę – zyskasz masę czasu, a całkiem możliwe, że i pieniędzy. W tym odcinku dowiesz się - Jakie mam kwalifikacje do tego, by wypowiadać się na temat programowania- Czym jest programowanie Bardzo krótka historia programowania Czym jest język programowania Podstawowe grupy języków programowania - Czy nauka programowania jest trudna?- Do czego można wykorzystać umiejętność programowania w tradingu- Krótka charakterystyka języków programowania wykorzystywanych w tradingu C/C++ (jako przykład języków kompilowanych do kodu maszynowego) Java, C# (C Sharp), Visual Basic .NET (jako przykład języków kompilowanych do kodu pośredniego, uruchamianego na maszynie wirtualnej) 1 Python (jako przykład języka interpretowanego z kaczym typowaniem :D) MATLAB R Excel + Visual Basic for Applications (VBA) MetaQuotes Language (MQL) EasyLanguage (TradeStation) TradersStudio AmiBroker Formula Language (AFL) TradeSense (TradeNavigator) Ninja Script (oparty na C# w ramach platformy Ninja Trader) → https://systemtrader.pl/011
|
|
Umiesz liczyć, licz na siebie. Michał Sadowski z bloga Moja Przyszła Emerytura porównuje IKE z IKZEW odcinku podcastu System Trader numer 6 i 8, przybliżyłem, w ramach serii pt. „ Umiesz liczyć, licz na siebie, czyli samodzielnie oszczędzamy na emeryturę„, odpowiednio IKE i IKZE. Jeśli nie słyszałeś tamtych odcinków, a tematyka III filaru emerytalnego jest Ci obca, gorąco zapraszam do ich wysłuchania. Teraz zaś przyszła pora na małe podsumowanie tematyki emerytalnej. Na początku miałem zrobić to samodzielnie, ale finalnie doszedłem do wniosku, że lepiej, gdy poproszę o pomoc kogoś, kto w temacie siedzi znacznie głębiej niż ja. I w taki oto sposób mam przyjemność zaprosić Was do wysłuchania rozmowy z Michałem Sadowskim, który prowadzi bloga Moja Przyszła Emerytura. Michał na swoim blogu opisuje zasady działania IKE i IKZE, analizuje oferty instytucji finansowych, promuje dobre nawyki i praktyki oraz prezentuje realizacje projektów inwestycyjnych w swoim portfelu emerytalnym. W tym odcinku dowiesz się: - Kim jest Michał i o czym pisze na swoim blogu - Dlaczego warto zainteresować się samodzielnym oszczędzaniem na emeryturę - Czy warto korzystać z III filaru emerytalnego - Co to jest IKE i IKZE - Gdzie bardziej opłaca się odkładać swoje pieniądze — na IKE, czy na IKZE? - W jakiej formie można otworzyć konto IKE/IKZE? - Jak zbudować własny portfel emerytalny i na co zwrócić uwagę? - Czy ktoś nie zabierze moich oszczędności emerytalnych w przyszłości? → https://systemtrader.pl/010
|
|
Perry Kaufman, czyli jak przełożyć doświadczenia programu Apollo na trading algorytmicznyDziś mam ogromną przyjemność zaprezentować wywiad z prawdziwą ikoną tradingu opartego o algorytmy. Panie i Panowie, zapraszam do wysłuchania wywiadu z Perry Kafuman’em. Rozpoczął swoją karierę w przemyśle kosmicznym (sic!) przy budowie rakiet. Jego praca była wykorzystana m.in. w programie Gemini i Apollo. Następnie swoją karierę pokierował w stronę tradingu. W 1971 roku zaczął handlować kontraktami terminowymi i od początku wykorzystywał do tego algorytmy budując systemy transakcyjne. Pracował z najlepszymi CTA w branży. Perry jest autorem wielu uznanych książek. W tym odcinku rozmawiamy m.in. o tematyce poruszonej w jego książce zatytułowanej „A Guide to Creating A Successful Algorithmic Trading Strategy„. → https://systemtrader.pl/009
|
|
Indywidualne Konto Emerytalne - podcastDziś w podcaście mówię o Indywidualnym Koncie Emerytalnym ( IKE). Polecam zwłaszcza tym, którzy nie oszczędzają nic z myślą o własnej emeryturze. Nawet jeśli ktoś IKE i tak nie jest zainteresowany. W tym odcinku dowiesz się: - Czym jest Indywidualne Konto Emerytalne (IKE) - Jakie korzyści podatkowe stoją za IKE - Kto może oszczędzać w ramach IKE - Jakie są limity wpłat na konto IKE - Kiedy i jak można wypłacić środki zgromadzone na IKE - Gdzie i w jakiej formie można otworzyć konto IKE - Czy można przenieść konto IKE do innej instytucji finansowej - Czy środki zgromadzone w IKE są dziedziczone - Czy państwo nie buchnie moich pieniędzy na IKE (OK, tego sam nie wiem :)) - Dlaczego warto oszczędzać samodzielnie na emeryturę → https://systemtrader.pl/008
|
|
Thomas Stridsman, specjalista od krótkoterminowych strategii podążania za trendemDziś mam przyjemność porozmawiać z Thomasem Stridsmanem. Jest to osoba bardzo dobrze znana w branży system tradingu, z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem na rynkach finansowych. Był redaktorem w magazynie Futures, napisał również dwie książki: Trading Systems That Work oraz Trading Systems and Money Management. Obecnie Thomas prowadzi swój fundusz w ramach Alfakraft w Szwecji, w którym wykorzystuje strategie oparte o krótkoterminowe podążanie za trendem. W tym odcinku rozmawiamy o jego podejściu do tradingu, ważności zarządzania wielkością pozycji, budowaniu stabilnych strategii oraz sztucznej inteligencji. Wywiad z Thomasem był świetną okazją nie tylko porozmawiać z profesjonalnym traderem zarządzającym funduszem hedgingowym, ale też i osobą, która w swoim życiu poznała wielu najznakomitszych traderów. Początkowa praca Thomasa w roli redaktora magazynu Futures, gdzie jego rolą było m.in. dotarcie do najlepszych traderów, umożliwiła mu naukę tradingu u najlepszych. Thomas potwierdził też w gruncie rzeczy, to co w tradingu jest kluczowe: dyscyplina i zarządzanie ryzykiem. Cóż z tego, że zarobimy fortunę, której nie jesteśmy w stanie utrzymać przy sobie? Mistrzem prostej może być wielu z nas, ale niewielu potrafi utrzymać się w tym biznesie latami, gdy pojawiają się zakręty. Profesjonalnego tradera cechuje też jeszcze jeden atrybut: brak powiązania stratnych pozycji ze swoim ego. Thomas w swoim podejściu do rynku, krótkoterminowego podążania za rynkiem, przeciętnie ma na każdą zyskowną transakcję, dwie transakcje stratne. Bardzo ciekawe jest też to jak Thomas postrzega trading dyskrecjonalny. Szczególnie u początkujących adeptów tradingu jest tu wiele nieporozumień. Thomas mając okazję obserwowania wielu najznakomitszych traderów potwierdza, że w gruncie rzeczy to co nazywamy podejściem intuicyjnym, w wydaniu profesjonalnym jest tak naprawdę działaniem w bardzo zaplanowany i zdyscyplinowany sposób. Intuicja nie oznacza tu tyle wyczuwania rynku, brawury emocjonalnej, a wynika przede wszystkim z ogromnego doświadczenia i chłodnej kalkulacji prawdopodobieństw i ryzyka. PS. W moim poprzednim wywiadzie rozmawiałem z Lindą Raschke. Przypadkiem okazało się, że Thomas świetnie zna Lindę, blisko współpracowali razem przed laty (Thomas do dziś nie oddał Lindzie pożyczonej książki ;-)). Zapraszam do słuchania! :) → https://systemtrader.pl/007
|
|
Właśnie przeprowadziłem interesujący wywiad z Thomasem Stridsmanem. Myślę, że to bardzo ciekawy i wartościowy materiał dla traderów, zwłaszcza tych handlujących w oparciu o podejście systemowe. Premiera 19 marca A w ten piątek nagrywam kolejny wywiad z mega postacią w świecie tradingu. Stresik już jest, bo to osoba szczególnie ceniona w branży. Stay tuned
|
|
Zapraszam do trzyczęściowego cyklu podcastów pod tytułem „ Umiesz liczyć, licz na siebie, czyli samodzielnie oszczędzamy na emeryturę„. Dziś na tapecie Indywidualne Konto Zabezpieczenia Emerytalnego, czyli IKZE. W tym odcinku mówię: Dlaczego warto jak najwcześniej rozpocząć samodzielne oszędzanie na swoją emeryturę Jak zbudowany jest system emerytalny w Polsce Czym jest III filar emerytalny Czym jest Indywidualne Konto Zabezpieczenia Emerytalnego (IKZE) Jakie korzyści podatkowe uzyskujemy decydując się na oszczędzanie w ramach IKZE Kto może otworzyć sobie IKZE Gdzie i w jakiej formie można otworzyć IKZE Jakie są limity wpłat do IKZE Kiedy i w jaki sposób można wypłacić oszczędności z IKZE
Zapraszam do słuchania! :)
→ https://systemtrader.pl/006
|
|
Nieco przeciąga się w czasie publikacja transkrypcji po polsku wywiadu z Lindą Raschke – przepraszam. Natomiast zdradzę już teraz, że "w drodze" są kolejne dwa wywiady z osobami z najwyższej półki. Stay tuned! Myślę, że dla każdego, kto poważnie podchodzi do tematu tradingu, a przy tym być może w wydaniu algorytmicznym, będzie to nie lada gratka.
|
|
Petarda! Wywiad z Lindą Bradford Raschke, prawdziwą legendą w świecie tradingu. Obecna jest na rynkach finansowych od 1981 roku, posiada licencję CTA, czyli profesjonalnego doradcy inwestycyjnego w Stanach Zjednoczonych. Prowadziła swój fundusz hedgingowy, który był sklasyfikowany na 17 miejscu pośród 4500 innych funduszy, jako fundusz generujący najlepsze stopy zwrotu przez okres 5 lat. Jack Schwager dostrzegł talent Lindy już w 1992 roku, robiąc z niej jedną z bohaterek jego słynnej serii książek Market Wizards ( Czarodzieje Rynku). Linda jest również współautorką bardzo cenionej książki Street Smarts: High Probability Trading Strategies for the Futures and Equities Markets. W tym odcinku Linda opowiada między innymi o swoim podejściu do tradingu, o zmianach jakie zaszły w ostatnich dekadach na rynkach finansowych, czy o swoich doświadczeniach podczas wielkich krachów finansowych. Daje również wiele praktycznych porad dla każdego kto chce zarabiać na rynkach finansowych. Zapraszam https://systemtrader.pl/005
|
|
krewa napisał(a):Hej! Zasady na początek: 1. Wzajemność. Chcesz promować się na SW - promuj także SW, umieszczając logo i link do strony głównej na swoim blogu. więcej tutaj Jasne, zaraz się tym zajmę.
|
|
|
|
Cześć, Uruchomiłem blog & podcast poświęcony szeroko pojętemu tradingowi i inwestowaniu. Stawiam przede wszystkim na merytorykę i wiarygodność. Będę regularnie zamieszczał wywiady z interesującymi osobami z branży oraz dzielił się również własnymi doświadczeniami. Gorąco zapraszam na stronę https://systemtrader.pl, oraz do słuchania podcastu: iTunes Android YouTube
Pozdrawiam, Jacek
|
|